PDA

View Full Version : Изкривена представа

gabsit000
11-03-2011, 08:12
Сестра ми е на 8 (2ри клас) и повечето й съученици имат хубави телефони и всякакви такива съвременни пособия (лап топи,плеъри и пр.),та от няколко дни насам не спира да реве на майка ми,че иска и тя нов телефон с много екстри..кажете ми какви родители трябва да има да дават на децата си такива скъпи вещи,след като не са дорасли за това..каква е тази изкривена престава,че на тяхната възраст трябва да притежават такова нещо и как да й обясня,че тя не може да има такъв телефон докато нейните приятели имат...

Biskfitka
11-03-2011, 08:57
Тая представа идва от там,че всеки родител иска детето му да е най ;)
Отделно разлигавените родители,които искат да направят и децата си такива ;х Естествено,че не е особено нормално 8 годишно да се разхожда по улицата с айфон.Не знам обаче както да ти кажа за сестра ти,моята е 5ти клас,мрънка през 1-2 години за телефон,но не е нахална :-D :)

xoxi
11-03-2011, 09:06
Явно и другите деца мрънкат на родителите си.
Една от племеничките ми има лаптоп, два телефона (единия го беше губила) и някакви mp4-ки. Тя е втори клас и реално погледнато не използва нищо от тези неща. Мрънкаше, докато не й ги купиха и сега не им обръща и внимание. Важното е в училище да не й се подиграват, че ги няма.
Мисля, че по-голямата част от проблема е в самите деца, не основно в родителите. Вярно, че всичко е до възпитание и т.н., но все пак..
Едва ли са много заблудените родители, които вярват, че детето им, чиито години все още се пишат с 1 цифра има крещяща нужда от технологии.
Но всички сме минали по този път и знаем колко жестоки могат да бъдат малките деца спрямо другарчетата си.
Може би, когато ние сме били малки не е имало такива новости и сме мрънкали за кукла, по-хубав моливник или по-лъскава тетрадка. За това и сега това ни прави такова голямо впечатление.

RedArmy
11-03-2011, 09:58
Съзнанието на цялото общество е изкривена, не само на децата, но те са най-податливи на внушения и на външни влияния, затова и те са най-големите жертви на "модните тенденции". На децата колкото повече им се дава, толкова повече ще искат и не само те, а и приятелите им, защото децата копират всичко и умират да подражават. Родителите не трябва да поощряват такова поведение, защото в един момент, в стремежа си да им угаждат на всяка прищявка, няма да разберат как са им се качили на главата. Децата трябва да разбират стойността на парите, за да се научат да ги ценят. Сега едно нещо се сменя не защото вече не върши работа или се е развалило, а защото не е модерно. Всичко трябва да е на 1 година макс, иначе не важиш. Все пак на това се гради съвременната икономика. Бях давал този филм преди, давам го и сега: http://www.youtube.com/watch?v=Agr89PUwdsM
Има много истини в него, гледайте го и ще разберете в какво общество живеем. Филма не казва нищо ново, това е ясно на всеки средноинтелигентен човек, но модата ни прави слепи дори за очевидните неща.

kitty02
11-03-2011, 10:04
http://www.prikachi.com/images/659/3998659z.jpg - Това ми беше вървият телефон,който получих.Бях на 8 години..Не е кой знае какво,но върши работа.
П.П:Сори за спама..

Bonbonchencetyy
11-03-2011, 14:03
Мен честно казано ми става смешно като видя някоя 8-годишна дребосъчка с Iphone.На кого ще се обажда-на русалката Ариел ли?

ППС:Не обиждам сестрата на авотрката,просто си казвам мнението...

gabsit000
11-03-2011, 14:21
Мен честно казано ми става смешно като видя някоя 8-годишна дребосъчка с Iphone.На кого ще се обажда-на русалката Ариел ли?

ППС:Не обиждам сестрата на авотрката,просто си казвам мнението...

е няма как да я обидиш,защото сестра ми само на снимка може да види iphone аз питам,как да й обясня,че тия неща не са за нея при условие,че всяка нейна втора приятелка има... :D

ThroughStruggle
11-03-2011, 14:40
О, господи, и до второкласниците ли достигна това? Знам за шести-седми клас, но това е просто недопустимо.
Моето лично мнение е, че трябва да я държите здраво стъпила на земята. Такива глезотии ще й се отразят много зле за в бъдеще. Ако много мрънка - търпете я, ще помрънка, ще помрънка и ще спре. Паралелно с мрънкането й обяснявайте, че това са ненужни неща, че има много по-значими работи в живота от материалните притежания. Разбира се, на достъпен детски език.

Посъветвай майка си да й купува по-скромни подаръци (във втори клас още играят с играчки, нали?!), например някакви образователни игри, играйте Скрабъл вкъщи, Монополи, четете книжки (или й давайте да чете сама, ако смятате, че е способна да се съсредоточи).

Може да ти звучи глупаво и абсурдно, но това ще се отрази много положително върху по-нататъшното й развитие.

xxKiFlAxx
11-03-2011, 14:41
Зависи. Например сестра ми има повече от мен. като на нея купят нещо олучавам старото използвано от нея. никога не съм имала нещо ново;( :?

Rebirthing
11-03-2011, 15:55
Е, е не мога да повярвам ! Деца във втори клас с Iphone ?! Как по дяволите е това ?!
Разбирам да има телефон за да се свързва с родителите си, със съученици и т.н, но такива джаджи не са нужни...За какво са им всичките тези екстри ? Ще ги използват ли изобщо ?

Някоя компания да обмисли създаването на телефон за деца 1-4 клас
8-) .

bloodyF
11-03-2011, 18:05
братовчедката е 1ви клас и й взеха карта, която поставиха в стария телефон (мноооого стара нокия) на баща й..и без това го изпуска по 100 пъти на ден,...а нейна приятелка имала ''от тия дето се пипат като на тати и мама''...смятайте..най-малко 300 лева, за някаква пикла първи клас..то аз нямам такъв телефон, пък те.. :?

fibichkaa
11-03-2011, 19:14
И баща ми много се кефеше като ми купуваше тен подобни неща в 2ри клас. Искаше да съм номер 1 . -.-

gabsit000
11-04-2011, 06:29
оо ако сестра ми получи нещо повече от мен,аз ще вдигна война сигурно.. :D :D

xILoveMyselfx
11-04-2011, 15:39
Преди година ако бях прочела същотото щях да се изхиля, но сега просто не ми е смешно.. Да гледам малки деца искащи най-новото, с най-много екстри.Просто е такова поколението.. Родителите ни са си играли на въже, с топка, тебешири, йо-йо-та, а сега никой не го оценява.. Не знам какъв съвет да ти дам просто защото тази тема е толкова трудна за обясняване на малко дете..

Hayashi
11-04-2011, 16:51
И аз обяснявах на сестра ми, че не може да иска телефон с Андроид при положение, че не разбира английски на толкова високо ниво.

Но тя е в 5. клас така, че не е точно същото. В последствие май се разбраха с нашите да набляга повече на английския и тогава може да я огрее.

Не завиждайте! Вярно е, че аз нямах телефон във втори клас, но на мен лично изобщо не ми пречи това, че малките имат.

Като цяло съм доста либерално настроена, може би защото покрай баща ми и аз се радвам на технологични подаръци.

zlatit0o
11-04-2011, 17:42
Божее... да не говорим, че е МНОГО вероятно да го загубят някъде или да им го открадне някой.
Сестра ми все още е твърде малка (на 2 години), но ако във втори клас поиска телефон, нашите няма да и купят, ако ще да реве 24/7. И аз във четвърти клас мрънках за модерен по това време телефон, но и не получих за което се радвам. Тогава бях адски сърдита на нашите, но след време осъзнавам колко са били прави.
Наистина се радвам, че не съм толкова разлигавено дете. Получавам си нещата с много труд :)

bloodyF
11-04-2011, 18:57
Hayashi, не завиждаме, просто смятай някаква пръдла, неориентирана в живота (или пръдльо респективно) да има телефон за 300-500 лева примерно, като дори братовчедка ми един ден се прибрала за обяд и я попитали ''телефонът къде ти е '' и отговорът бил ''ами аз си го оставих на чина в училище'', а не че нещо ама има дечица от ромски произход там и е всеизвестен факта, че имат склонност към присвояване..нищо не намеквам, просто е меко казано тъпо да се целиш към някаква мания за превъзходство и то чрез 6-13 годишното си отроче..

SunT
11-04-2011, 19:05
Адски зле им влияе на по-малките, та и на по-големите дори...Гледам ги как някви пикли дето са ми до кръста се хилят по коридорите и разнасят телефон по-скъп и от моя и летят в небесата..Това самочувствие откъде го имат, бе..На какво се учат така - на "Тате дай" и "Мамо искам" ли..Мама и тате няма да ги има винаги, разберете го това, глезли такива! :?

SisiStrange
11-04-2011, 20:01
Това идва от отношението на родителите. Много от тях си възпитават децата като им угаждат на всяко желанийце. Едно дете, което получава всичко, което поиска, не се изгражда добре като характер и има погрешни представи за света.
Аз, например, бях последната от всичките ми познати, която нямаше компютър и интернет. Никога не съм се лигавела на майка ми, но дълго време ми беше тъпо. Сега вече, бидейки наясно с кисненето пред монитора и колко се пристрастяват малките към нета, се радвам, че не са ми угаждали и, че съм си изживяла детството точно като дете без разни ненужни удобства. Малките не разбират какво губят. Родителите им обаче, би следвало да са наясно.
За мене и досега, телефонът е нещо, което ти трябва за някой и друг смс и да ти се обаждат от време на време. Никакви скайпове, фейсбуци и други бъзикни нямат място там.

Rebirthing
11-04-2011, 21:04
И баща ми много се кефеше като ми купуваше тен подобни неща в 2ри клас. Искаше да съм номер 1 . -.-

И по такъв начин ли ще бъдеш номер едно :lol: ?

То ясно, че всеки родител иска детето му да бъде номер 1, ама телефона ли ще го направи такова ?!

Продължавам да се чудя как дете на 7-8 години ще се справи със всички джаджи в телефона, при положение, че повечето от приложенията са на английски...

fenkaaa
11-04-2011, 22:13
На възраста на сестра ти повечето от нас не са знаели какво е компютър,телефон и т.н.Почти всички сме имали безгрижно детство и без тези технологии,но в днешно време така се развиват нещата,че децата израстват с тези технологии,след 3-4 години предполагам и 5 годишните ще имат Iphon :D

SisiStrange
11-05-2011, 06:34
^ Няма да се очудя.
Много е кофти положението, защото точно така се навъдиха куп асоциални деца, които не могат да завържат нормален контакт извън компютъра. Седят и дебелеят пред монитора, не развиват никакви странични интереси, не четат книги, не спортуват...
Знам как една моя приятелка има братовчедка във втори клас. И те отиват на село родата, на чист въздух, дворче, зеленинка - въобще рай, а въпросното дете седи вътре с лаптопа и не отделя поглед от някакви игрички, защото няма кой знае какво по-интересно да прави като не знае английски.

Violenza
11-05-2011, 07:09
Не си мислете, че ограничаването пък много добре възпитава детето, точно обратното е. Деца, които постоянно ги ограничават, за не станат разглезени, също стават в повечето случаи асоциални. Имам предвид, че и двете крайности са опасни и не бива да се стига до тях.

Аз също имам по-малък брат, много голяма ни е разликата, той сега е 2ри клас и има лаптоп, хубав телефон, мп4ка, псп ... общо взето всичко. Но изобщо не е някакво разглезено хлапе. Доста знае за възрастта си и е много любознателен. И никак не е асоциален, общително дете е. Така че не смятам, че тези неща са му повлияли.

Угаждането/ограничаването не са начин да възпиташ дете и не са основното, по което трябва да се води един родител.

kokosety
11-05-2011, 07:49
И да й обясняваш, и да не й тя ще продължава да мрънка . Просто я оставете и най-накрая ще спре. Много са смешни децата 1-2-ри клас със некви телефони най-нов модел ми, то нито може да изпозлва всички функции , който на сичкото отгоре и не са му нужни ами и като не разбираанглийски и с основните не може се справи. Примерно една фр си купи експериа и на 2 ден му откри тел указатела понеже беше заровен надълбоко ;ддд Моя първи телефон беше като бях на 6 и беше един стар сименс ;дд Не разбирам на какво отгоре им трябва такъв телефон като няма кво да правят на него моя телефон беше колкото мама да ме потърси ;д

gabsit000
11-05-2011, 10:11
тя чак такава лигла не е ,разбрана е ,просто понякога е така ми е гадно,защото и аз като нея всичко съм получавала последно,дори до сега не съм имала хубав телефон (тоест,с много памет,камера и всякакви екстри),преживяла съм го,личен комп. също нямам и до сега,нали разбрала съм ги нещата..но и моите приятели са ги нямали в определено време,а при нея това няма как да се случи,всеки втори нейн приятел е с телефон последен модел, плеър-чета и всякакви такива играчки които не са за тяхната възраст..