PDA

View Full Version : Програма за учене нa история

bratignat
11-07-2011, 16:18
Здравейте,
отдавана съм минал гимназиалната възраст, но все още помня, колко трудно беше за повечето ми съученици да учат история. С датите някак си се оправяха, но с градовете, държавите и географията, като цяло ги нямаше никакви.

Понеже до скоро използвах една програма за модифициране на стратегически карти, забелязах, че тя дава адски много инфромация, и то нагледна за народи, държви, религии, градове ресурси и каквото още се сетите и то в нагледн вид - като интерактивна карта.

Въпросът ми е има ли такъв интерес сред вас учениците? Дали наистина намирате връзката география-история за трудност.Ще постна и няколко различни снимки. Ако има интерес, подготвям ръководство и инструмента за ползване. Ако не здраве да е :)

http://img186.imageshack.us/img186/4824/hungary.png

http://img5.imageshack.us/img5/2218/681c.png

http://img232.imageshack.us/img232/749/europe5.png

http://img294.imageshack.us/img294/5666/abbasyds.png

ZeroPoinT
11-07-2011, 17:12
Добър си с фотошопа, ама тва е такава простотия, че бие във всички конкурси ... :?

bratignat
11-07-2011, 17:16
Добър си с фотошопа, ама тва е такава простотия, че бие във всички конкурси ... :?

То дали се ползва фотошоп или не голямо значение няма, ако искаш картата красива се мъчиш, ако искаш просто информация изобщо не го отваряш. Но не ти харесва?

Lucho
11-07-2011, 17:23
Не е лошо като идея. На мен лично ми харесва. Но имам някой забележки, поне на пръв поглед.

1. Като за начало, защо не използваш една наистина добра, хубава, голяма и детайлна карта на Европа върху която да правиш промените ? Нещо с размери минимум над 2048х2048 пиксела, за да може като свалиш и уголемиш да разбереш реално за какво става въпрос.

2. Език & Шрифт - ако ще го правиш за ученици, най-добре Times New Roman / Verdana или друг подобен шрифт. Разбирам, че ти харесва този (3-тата снимка конкретно), но изморява очите и трудно се чете. Езикът - ако ще го правиш за България, задължително всичко да е на Български език. Все пак държавата е България и официален език е българският. Затова e най-добре проектът да е на български език. Ако си решил да е за друга държава - ок, но тогава няма да има смисъл от тази тема изобщо.

Изтъкни един разумен и недвусмислен довод, който ясно да потвърди мнението ти, че въпросната разработка може да се класифицира като "простотия" ?

Към автор: В България като цяло всяко нещо е простотия, независимо дали е научен проект или новата песен на Азис - все е двеста за някой хора. За култура са много прости, за простотия са много умни...

ZeroPoinT
11-07-2011, 17:57
...

Изтъкни един разумен и недвусмислен довод, който ясно да потвърди мнението ти, че въпросната разработка може да се класифицира като "простотия" ?

Към автор: В България като цяло всяко нещо е простотия, независимо дали е научен проект или новата песен на Азис - все е двеста за някой хора. За култура са много прости, за простотия са много умни...

:lol:

Ми честно да ти кажа, идеята не ми харесва. Първо не получавам повече информация от това име на държавата.

Освен това на 2-та и 3-тата са ужасни като цветове и шрифтове.
Нещо още трябва да им добавиш.

bratignat
11-08-2011, 20:15
Е на сила хубост не става! Програмата е само на английски, но за ученици, това не би трябвало да е проблем. Освен това не е моя, за да я променям. Както и да е, щом няма желаещи, проблемът с историята си остава за нежелаещите...
8)

Lucho
11-09-2011, 10:56
Е на сила хубост не става! Програмата е само на английски, но за ученици, това не би трябвало да е проблем. Освен това не е моя, за да я променям. Както и да е, щом няма желаещи, проблемът с историята си остава за нежелаещите...
8)

Мрън-мрън... като ще предлагаш някакъв продукт в България, който се предполага, че ще е в полза на българското училище, българската образователна система и българските ученици, то няма как това нещо да е написано на език, различен от българският. По пътя на логиката, изобщо не би било проблем всички учебници да са на английски език - нали и без това всички ученици си го знаят ?! Както и да е, това е повод на съвсем друга тема.

Като не е твоя програмата, съответно нямаш/не си си поискал разрешение за редактиране, тогава каква е целта на тази тема ? Можеше просто да пуснеш една тема със заглавие "Полезна програма по История и Цивилизация" описваш с един ред, че става дума за карти, слагаш линк към някой сайт за теглене и готово. А не да търсиш мнения, коментари и идеи за продукт, който първо не е твой, второ нямаш/не си си поискал/ разрешение за редактиране и трето нямаш никакви намерения да доразработваш продукта, а на всичкото отгоре, като четвърто, вместо да обясниш, че просто събираш мнения, ти обобщаваш генерално колко много нежелаещи да научат историята имало в този форум.

След това твое мнение се съгласявам напълно и категорично с мнението на ZeroPoinT от вчера, че този софтуер изобщо не струва. Защото интернет е пълен с карти - от природо-географски до исторически, стига да ти се занимава да ги търсиш.

Още нещо: Ако има нещо съществено да се добави към темата - да се добави, ако не нека модераторите се намесят и я заключат, тъй като е видно, че се трупа само и единствено spam.