Влез

View Full Version : СПЕШНО! ЗАДАЧИ ПО ФИЗИКА!

princesss8
11-17-2011, 15:46
Ще съм много благодарна, ако някой разбиращ от физика успее да ги реши. Трябват ми за тази вечер. Благодаря предварително. И преди някой да тръгне да ме упреква да отворя учебника.. да отбележа, че от няколко часа се опитвам да ги реша и не успявам.

1. Когато се увеличи разстоянието между два точкови заряда с 4 см. силата на взаимодействие между зарядите намалява 9 пъти. Колко е началното разстояние между зарядите. - Закон на Кулон
2. Наелектрезирана прашинка с маса 1.10 на -5степен е в равновесие в хомогенно електрично поле с Е=1.10 на -14степен N/c - изчислете заряда на прашинката.
3.Електрон се движи в електростатично поле. В точка с потенциал 500 V електронът има кинетична енергия 500еV. КОлко електронжолта е кинетичната енергия на електрона в точка с потенциал 200 V?
4.плосък кондензатор с капацитет 3 nF е свързан към батерия с напрежение 20V. Какъв електричен заряд ще премине през батерията ако разстоянието между електродите на кондензатора се увеличи 3 пъти.
5.Два едноименни точкови заряда се сбълскват със сила 2 mN когато се намират на разстояние 11 mm един от друг . Пресметнете силата на взаимодействие ако разстоянието между зарядите стане 3 mm
6.Заредена частица увеличава кинетиччната си енергия с 2 кV когато се ускорява от напрежение 500 V . Изразете заряда на частицата с елементарен електричен заряд 1

galka255
11-17-2011, 17:34
Ако си успяла да решиш първата задача, би ли ми я пратила на лично, защото и аз се чудя как се решава ?

Chacho
11-19-2011, 14:28
Първата задача се решава така:

F1=k.q1.q2 / r1

Sinela
12-10-2012, 18:19
На мен също ми трбват решения на 2 задачи по физика

1. Абсолютно черно тяло има температура Т1= 600К. Каква ще бъде температурата на тялото ако в резлутат на нагряване мощността му на излъчване нараства 8 пъти ?

2. Футон с енергия 0,15 MeV се разсейва от свободен електрон в покой, в резултат на което неговата дължина на вълната се изменя с Δ λ = 3pm. Намерете ъгълът на разсейване на футона.