View Full Version : Синтактичен разбор
KirilPi4a
12-03-2011, 17:36
Може ли да ми обясните как се прави синтактичен разбор на едно изречение? В смисъл как се разбира кое е определение, допълнение и т.н? А и каква роля изпълнява предлогът? Допълнение ли е?
Например какъв е синтактичният разбор на изреченията:
Получихме малко домашно по математика.
Мария каза че в магазина няма нищо интересно.
Вчера с баща ми отидохме в зоопарка.
Гордият Балкан нашепва легенди.
Ученикът отговори на въпросите.
Коларят дръпна юздите на коня.
Баба разказва вълшебни приказки.
Разговарях с учителя си.
KirilPi4a
12-04-2011, 17:31
Помогнете де..
Така ли трябва да е:
Получихме малко домашно по математика. -- Получихме-Сказуемо, малко-определение, домашно-допълнение, по математика- пак допълнение?
Мария каза че в магазина няма нищо интересно. -- Мария- подлот, каза че- сказуемо, в магазина-обстоятелствено пояснение, няма нищо интересно-определение?
Вчера с баща ми отидохме в зоопарка. -- Вчера-Обстоятелствено пояснение, с баща ми-допълнение, отидохме-Сказуемо, в зоопарка-обстоятелствено?
Гордият Балкан нашепва легенди. -- Гордият-Определение, Балкан-подлог, нашепва-Сказуемо, легенди-допълнение?
Ученикът отговори на въпросите. -- Ученикът-подлог, отговори-сказуемо, на въпросите-допълнение?
Коларят дръпна юздите на коня. -- Коларят-подлог, дръпна-сказуемо, юздите на коня-допълнение?
Баба разказва вълшебни приказки. -- Баба-подлог, разказва-сказуемо, вълшебни-определение, приказки-допълнение
Разговарях с учителя си. --Разговарях-сказуемо, с учителя си- допълнение
anonymous708973
12-05-2011, 12:53
Бях Бог на тия едно време :д В момента не се занимавам с това и съм ги позабравила, но все си мисля, че това "малко" в първото изречение е обстоятелствено пояснение за количество.
koshtramba
12-05-2011, 12:55
В случая "малко" е наречие за количество. :) Но това си става морфологичен разбор.
Помогнете де..
Така ли трябва да е:
Получихме малко домашно по математика. -- Получихме-Сказуемо, малко-определение, домашно-допълнение, по математика- пак допълнение?
Мария каза че в магазина няма нищо интересно. -- Мария- подлот, каза- сказуемо, в магазина-обстоятелствено пояснение, няма - сказуемо нищо интересно-допълнение?
Вчера с баща ми отидохме в зоопарка. -- Вчера-Обстоятелствено пояснение, с баща ми-допълнение, отидохме-Сказуемо, в зоопарка-обстоятелствено?
Гордият Балкан нашепва легенди. -- Гордият-Определение, Балкан-подлог, нашепва-Сказуемо, легенди-допълнение?
Ученикът отговори на въпросите. -- Ученикът-подлог, отговори-сказуемо, на въпросите-допълнение?
Коларят дръпна юздите на коня. -- Коларят-подлог, дръпна-сказуемо, юздите - допълнение на коня-обстоятелствено пояснение?
Баба разказва вълшебни приказки. -- Баба-подлог, разказва-сказуемо, вълшебни-определение, приказки-допълнение
Разговарях с учителя си. --Разговарях-сказуемо, с учителя - допълнение си- обстоятелствено пояснение
Мисля, че така вече е вярно :)