View Full Version : Относно парите.
musicinmyveins
12-03-2011, 18:08
Стана ми интересно какво е мнението на момичетата тук за парите.В хипотетична ситуация->Има някое момче,което ви е привлякло по някакав начин (външност,характер няма значение) и започвате връзка с него.В един момент разбирате,че той има много по-малки финансови възможности от вас . Това ще промени ли по някакъв начин мнението,отношението или като цяло поведението ви към въпросния.(в дадената ситуация не може да прецените,че момчето е с по-малки възможности,защото ходи прилично облечен , чист и спретнат).
SisiStrange
12-03-2011, 18:15
Не, няма. Има доста по-важни неща.
Rabiosa0
12-03-2011, 18:58
Повечето тук са на по 14-15-16 ,а на тези години не мисля,че парите могат да влияят по някакъв начин.
Пък и щом момче ме е привлякло с външност И характер к'во значение имат парите..
musicinmyveins
12-03-2011, 20:03
Нали си наясно,че на днешно време парата е то огромно значение за повечето...От там ми дойде и идеята за темата
Enchanting
12-03-2011, 20:09
Няма да си променя мнението за дадения човек. Това, че има по- малко финансови възможности не значи, че един вид той: "За нищо не става".. ;)
nepowtorima
12-03-2011, 20:13
На този етап не бих гледала парите, но вече след като бих искала да имам сериозен мъж до мен, който да може да издържа мен и децата ми.. тогава малко или много ще се съобразява и това.. пък ако няма такъв .. здраве да е. Не би трябвало да се гледат парите, но без тях не може..
Изобщо, това няма никакво значение.
Не мисля, че това би променило отношението ми към него...
kinkygirl
12-03-2011, 20:35
Не мисля че парите са важни.Зависи пак разбира се зa какви отношения става въпрос.. : ) Ако е брак ще трябват..
anonymous708973
12-03-2011, 20:52
На този етап не бих гледала парите, но вече след като бих искала да имам сериозен мъж до мен, който да може да издържа мен и децата ми.. тогава малко или много ще се съобразява и това.. пък ако няма такъв .. здраве да е. Не би трябвало да се гледат парите, но без тях не може..
Съгласна съм.
И все пак... честно казано, няма да ми е приятно на мен да ми се иска да отидем някъде (нямам предвид да се дават луди пари на бар, примерно) ... да речем, на картинг и той да ми заяви, че нямал пари. За веднъж-два-три пъти ще го разбера, ама всеки път да се ходи на разходка в парка или на кафе е кофти. По същия начин няма да се чувствам комфортно, ако той иска да ходим някъде постоянно, а аз не мога да си го позволя.
Biskfitka
12-03-2011, 21:52
Съгласна съм :) Пък и аз не си изкарвам парите сама,че да имам претенции към доходите на гаджето ми...
djipsito
12-04-2011, 01:20
Ами.. не са на първо място парите, наистина. Ако съм го харесала външно и като характер, липсата на пари няма да ми промени отношението към него. Дали ще си променя държанието зависи от него. Имах едно гадже, бяхме два месеца заедно.. Излизахме, всичко окей, винаги вървяхме пеша, понеже нямаше пари дори за автобус, нито имаше карта. Никога не ми е пречило тва, даже много ми харесваше да навъртаме километри пеша. С времето обаче, тва, че няма никви пари, а и баща му не му даваше за едно кафе почна да си оказва влияние, понеже много често всичко беше на моя сметка. Цигари, ядене, пиене... Не ми е пречило, че аз плащам. Винаги когато сме били навън и ми се яде нещо, го питах дали иска и ако е искал ми е казвал и съм му взимала и на него.. Сега, тъпо е аз да ям, а той да стои и да ме гледа.. Да, ама по едно време започна хич да не се усеща и да става нахален и нагъл, да не се усеща как прекалява и като ми е кипвало съм му казвала в прав текст. Примера за който се сещам е, че веднъж както си пушех ми издърпа цигарата от устата и почна да пуши, ама едно назобено такова и го чаках, чаках и накрая му викнах да ми я даде. Няколко пъти така се случваше или почваше да ми се сърди и да ме упреква ква съм била стисната и му извиках "Ми купи си цигари", щото ми кипваше тотално. Аз не съм за едната цигара, ама да ми поиска като човек или де да знам... Или пък другото "Поръчай ми еди кво си за ядене"...
Така де, бая се отплеснах, ама мисълта ми е тва, нямам проблем аз да плащам, просто всичко си има една граница, която... е добре да не се прекрачва. Последното, което съм, е стисната. Ама не мога да търпя несъобразително и нахално държание. Не съм го късала заради тва, нито нещо се е променяло в мен към него, просто тва нещо е ставало причина да се скараме. Малко или много влияе. Вече ако имам сериозна връзка и мислим за общо съжителство и т.н, искам да съм сигурна, че тоя човек има сигурна работа и, че няма утре да се чудим как да свържем двата края и да опираме до нашите..
SisiStrange
12-04-2011, 07:37
djipsito, а той защо не се е опитал да си намери работа?
musicinmyveins
12-04-2011, 08:12
Божичко ...... Мене ме е срам дори да си помисля да искам пари от приятелката ми камо ли да я карам да ми поръчва купува и т.н.Може пък и аз да не разбирам де,защото не съм бил в такова положение,но има момичета на които възможностите(на родителите им по-точно) са доста големи и ми стана интересно дали точно тези момичета търсят момче с г/д същите възможности .
Не. По-важно е какъв човек е. :) Никой не е лишен от пари по свое желание. /Всъщност не точно ... ако е работоспособен ,но не работи ,а се оплаква ,че няма пари - няма да ме нарадва/
LeprikonA
12-04-2011, 09:21
но има момичета на които възможностите(на родителите им по-точно) са доста големи и ми стана интересно дали точно тези момичета търсят момче с г/д същите възможности .
и да го отричат и да не го отричат е точно така. изключвам вариантите 12-16 годишни, които не знаят разликата между блузка за 150 и за 15. по-нагоре вече е малко по-различно. в смисъл любов, любов, ама ей такава ситуация, като описаната от djipsito е отвратителна. особено пък ако на по нататъчен етап решите да живеете заедно. не е до поставяне на парите на първо място, но проблемите свързани с тях водят до такива караници, че чувствата се забравят.
kalpazanka
12-04-2011, 09:30
Влияят, ако няма амбиции да работи и съответно печели, защото един ден няма да е хубава и другата крайност- жената да не се прибира по цял ден, да работи на няколко места, а той да си седи вкъщи и дори домакинска работа да не подхваща или да работи за жалки пари, да върти домакинството и да се чувства непълноценен.
Thrombocyte
12-04-2011, 10:04
Калпазанката каза нещо много хубаво - би се чувствал непълноценен и неизпълняващ отредената от обществото му роля.
antineutral
12-04-2011, 10:25
Парите нямат значение само тогава, когато човекът в двустранните отношения(няма значение дали е момчето или момичето), се е отърсил от представата за това, което те дават. Но такива хора са рядкост.
Гадно е за самото момче..смисъл, чувста се някак старнно и прочие.. ама, това не е водещ фактор в една връзка..всъщност, в момента имам връзка с такова момче.
На този етап не ме интересуват, но може би като стана на 20-30 години и искам сериозна връзка, ще имат значение малко или много, особено ако живеем заедно. Зависи на колко си и какви по-точно искаш да са взаимоотношенията ви. Дали ще са по-сериозни или не.
Rebirthing
12-04-2011, 10:38
Абе да е умен и образован, взимам го :D ! В днешно време доста голяма част от хората са застрашени да останат без работа или изобщо да не си намерят такава. Важното е да са амбициозни и да търсят, винаги има начин за излизане от кризата.
Обаче аз да издържам мъж - абсурд ! Даже ако има твърде осезаема разлика в неговите и моите доходи бих се замислила дали не ме използва.
Абе да е умен и образован, взимам го :D ! В днешно време доста голяма част от хората са застрашени да останат без работа или изобщо да не си намерят такава. Важното е да са амбициозни и да търсят, винаги има начин за излизане от кризата.
Обаче аз да издържам мъж - абсурд ! Даже ако има твърде осезаема разлика в неговите и моите доходи бих се замислила дали не ме използва.
Напълно съм съгласна. Ако има амбиция и нюх за това да се справи с положението, мисля че бих изкарала известно време само по кафета или домашни събирания.
musicinmyveins
12-04-2011, 10:59
Гадно е за самото момче..смисъл, чувста се някак старнно и прочие.. ама, това не е водещ фактор в една връзка..всъщност, в момента имам връзка с такова момче.
Момчето може да се чуства гадно само ако ти поставяш така нещата...Принципно преди бях решил да се занимавам с една,която отдава прекалено голямо значение на парите (баща и работи в чужбина и хвърля адски много пари по нея) -парфюми,маркови дрешки,обувки въобще... И тя претендира за възможностите и (на техните по-конкретно)' ,което едновремено ме накара да разбера,че няма как това ,че аз не хвърлям 700-1000 лева на месец за глупости (като например парфюми запо 200 лева и дънки за 250 примерно само заради няква табелка) да не попречи на връзка с нея също така и ме отврати това желание за самоизтъкване...
SlowDownBaby
12-04-2011, 12:32
Съгласна съм.
И все пак... честно казано, няма да ми е приятно на мен да ми се иска да отидем някъде (нямам предвид да се дават луди пари на бар, примерно) ... да речем, на картинг и той да ми заяви, че нямал пари. За веднъж-два-три пъти ще го разбера, ама всеки път да се ходи на разходка в парка или на кафе е кофти. По същия начин няма да се чувствам комфортно, ако той иска да ходим някъде постоянно, а аз не мога да си го позволя.
Абсолютно съм съгласна...но пък ако обичаш човека до себе си едва ли парите имат голямо значение.Обаче това е само до един момент. (:
djipsito
12-04-2011, 14:20
djipsito, а той защо не се е опитал да си намери работа?
Не знаеше много език, въпреки че не беше тук отскоро. Като цяло аз като съм си търсила работа съм му помагала и на него и съм пускала и неговото CV. Не успявахме да намерим де, мен с език не ме търсиха, а той знаеше толкова малко..представи си. Накрая успя да си намери работа на едно лозе, там покрай баща му.
musicinmyveins, предпочитам мъж със г/д същите възможности като моите. А ако са повече да не ми парадира с тва, да не се надува. Много пъти ми се е случвало да съм в компанията на хора, които наистина са паралии и се чувствам супер глупаво и... не знам, неудобно е, все едно аз съм никоя, а и те имат МАЛКО по-надменно държание. Много, много зависи от самия човек. Ако няма пари да не ми наглее, ако има пари да не ми се надува...
gabsit000
12-04-2011, 14:22
никога не съм се интересувала от финансовите възможности на момчето с което съм...
musicinmyveins
12-04-2011, 14:56
djipsito , съгласен съм.Преди време говрих с една приятелка точно относно това .Тя и още 2-3 момичета от наща компания са с доста възможности . Та аз я питах нещо от сорта "е хубаво де ами ако нямаше толква пари щеше ли пак да дружиш с тея хора?" и тя ми отговори,че може би точно защото имат г/д еднакви възможности сме в една компания . Та това ме наведе на мисълта,че сме някак разделени по възможостите ни...богатите момичета са едва ли не в яките компаний с много момчета около тях ,а бедните да се опраат както знаят.И колкото и да ми е неприятно да си го призная трудно момиче с малко възможности би ме привлякло (поради простата причина,че визията и зависи от това как се отнася към нея демек дрехите гримове обувки обици гривни и сички глупости на които обръщате внимание правят впечатление ,а поведението и е пряко свързано със самочувствието,което пък също е свързано с парите - едно момиче с малко възможности има респективно ниско самочувствие ... просто няма как да ме привлече)
SisiStrange
12-04-2011, 15:05
Момчето може да се чуства гадно само ако ти поставяш така нещата...Принципно преди бях решил да се занимавам с една,която отдава прекалено голямо значение на парите (баща и работи в чужбина и хвърля адски много пари по нея) -парфюми,маркови дрешки,обувки въобще... И тя претендира за възможностите и (на техните по-конкретно)' ,което едновремено ме накара да разбера,че няма как това ,че аз не хвърлям 700-1000 лева на месец за глупости (като например парфюми запо 200 лева и дънки за 250 примерно само заради няква табелка) да не попречи на връзка с нея също така и ме отврати това желание за самоизтъкване...
То просто има богати и богати. Някои ги хваща желанието да се изтъкват и водят някакъв невъобразим начин на живот (както това, което описа), а други си живеят съвсем нормално, обличат се нормално и не навират финансовите си възможности в лицата на хората. И мен в първия ми приятел ме дразнеше това, че вечно ходеше с маркови дрехи, имаше хиляда претенции за всичко (от типа на: аа не, не тази марка салам/майонеза/кетчуп/хляб/място в кафене/самото кафене/място в киното/... абе каквото се сетите) и въобще се държеше като пълен глезльо. Не, че не ме е черпил или е трябвало да постигам еди какъв си стандарт (както например се налага при момчетата с по-богата приятелка), но самото държание и отношение ме нервираше жестоко и ми беше неразбираемо. У тях буквално не можеше да мацнеш по покривката на масата с нещо, защото е скъпа. Големият въпрос е дали може един човек да ползва парите си за смислени неща или предпочита да се лигави с тях. Самите пари нямат значение. Или ги имаш, или не. Ако ги нямаш - хубаво е да имаш амбициите и стремежите един ден да си поне средна класа. Ако ги имаш е важно да научиш какво да правиш с тях. Иначе си също толкова дразнещ, колкото някой без желание за развитие и без пари.
Що се отнася до последното (което сега видях), едно момиче, ако е грозно и с дрехи за 3000лв. пак ще си е грозна. Може да поскрие някой дефект за по улицата, но в кревата няма подплънки в сутиена, стегнати дънки и 2 кила грим. А една красавица и да не е с маркови дрехи, а с най-обикновени, все ще ти се лепне окото за нея.
musicinmyveins
12-04-2011, 16:27
Не казах,че дрехите са най-важното или пък гримовете въобще материалното...Аз харесвам натурално красивите,които не ползват гримове и ти е кеф да я гледаш,а не като си измие лицето или стане от леглото се чудиш к`ъв е тоя вампир . Както и да е.Както казах не това имах в предвит.Става дума,че дори да си красавица,ако нямаш самочуствие и се обличаш като баба ми няма как да те забележат.Колкото до марковите дрехи...На мен няма защо да ми обясняваш,че не те те правят красив или грозен, богат или беден.Но извинявай, дори да си с маркови дрехи ако са както вече казах стил "баба ми" най-много да се спукам от смях.Има момичета с малки възможности,които се обличат много прилично и такива с големи възможности дето носят дрехи в цялата цветова гама и ме отвращават.
SisiStrange
12-04-2011, 16:31
^С това съм съгласна.
Не би ми променило отношението към него, защото парите не са най-важното. Но има и друго, ако примерно няма наистина пари и няма желание за работа, а пък все хленчи, тогава това променя нещата и може би ще доведе до кавга.
хах стига да не го издържам финансово (както вече се е случвало ;х) значи всичко е ок ..
bitchwolf
12-05-2011, 07:50
Ако финансите се отразяват на поведението му..да си ходи. Не искам нищо общо с някой надут лигльо, нито пък с някой хленчещ страдалец. В тази възраст възможностите ни зависят от родителите ни, така че не мога да съдя хипотетичния си приятел затова дали са големи или малки тъй като те не зависят от него. Имах приятел с доста заможни родители, но никога не се е изтъквал с това, че дрехите му са маркови примерно. Беше земен и никога не съм се чувствала пренебрегната или недостойна за него.
Зависи какъв е човека, как е възпитан и какви ценности има. Ако дойдем на етап работоспособни никога не би ме привлякъл необразован и без всякакви амбиции тип. Колкото и неприятно да е парите са необходими колкото и да не искам да обръщам внимание на това.
ariimeri97
12-05-2011, 11:20
На този етап не бих гледала парите, но вече след като бих искала да имам сериозен мъж до мен, който да може да издържа мен и децата ми.. тогава малко или много ще се съобразява и това.. пък ако няма такъв .. здраве да е. Не би трябвало да се гледат парите, но без тях не може.. абсолютно! ама буквално същото щях да напиша :)
RoCkSpOt
12-05-2011, 18:46
На този етап на този етап ... ама на другия етап ако няма при ще се откажат ... а и никое момиче нема си признае че я интересуват парите !!!
bitchwolf
12-05-2011, 18:50
Не само момиче..всеки човек го интересуват. Да, искам да имам достатъчно. Няма да се примиря с мизерен живот. Въпросът е дали, когато човек получи достатъчно няма да иска още..
vesito13
12-06-2011, 14:21
Парите oказват своето влияние, колкото и да не ни се иска и да го отричаме. За да си с някой, за да бъдеш част от неговия живот, трябва да имате сравнително близко финансово положение. А ако различията са големи, единият ще издържа другия, другият ще се срамува, затова че няма как сам да поеме тези разноски и все такива неудобства.
Ненапразно и при повечето приятелства, хората са с близки възможности. Един прост пример дори да искам да съм приятелка с хора с по-големи възможности от мен, трудно би могло да се случи това, когато нямам възможност да ходя на местата, на които ходят те и нямам възможността да си позволя еднакви неща с тях. Така биха се получили доста различия между моя и техния начин на живот. И следователно няма как да бъдем приятеля.
И все пак парите не са без значение, но не са и от решаваща важност. Важно е какъв е човекът, неговият характер и желание за развитие.
SisiStrange
12-06-2011, 14:42
На този етап на този етап ... ама на другия етап ако няма при ще се откажат ... а и никое момиче нема си признае че я интересуват парите !!!
Нормално. На този етап парите на приятеля ми идват от техните. Малко е смешно да взема да му мрънкам за какви са финансите на родителите му. :D Естествено обаче, аз искам да съм с човек с амбиции. И не просто голи мечтания, а да има и устрем да ги осъществи. Не е само до парите, а и до това, че е много по-хубаво да си с човек със стремежи. Никоя не иска да бъде с момче, на което мечтите са да пие бира на дивана и да няма никакво развитие.
svodnika
12-06-2011, 14:56
щом няма да промени отношението - пичове правете се на бедни и чакайте да ви черпят
Никоя не иска да бъде с момче, на което мечтите са да пие бира на дивана и да няма никакво развитие.
Защо?
Аз като типичен простак винаги съм си мислел че амбициите са лошо нещо :D
asp1r1n94
12-06-2011, 17:22
Кофти е наистина,когато единият е по-заможен от другия,но все пак си зависи от човека.До 18-19 години е нормално доходите да са от родителите,което не значи ,че трябва за щяло и нещяло да се иска.Тогава не върви някак си момчето да поема всички разноски...
LeprikonA
12-06-2011, 17:34
Защо?
Аз като типичен простак винаги съм си мислел че амбициите са лошо нещо :D
кажи, че не питаш сериозно... защото иначе facepalm.
fibichkaa
12-06-2011, 23:46
Ако някой тръгне да ми се хвали с парите си ще му бия егати шута.
Ако някой тръгне да ми се хвали с парите си ще му бия егати шута.
И като ти върне една деснячка, да ти омекнат капачките и да се сопреш малко. Не знам кой ще позволи да седи и да го ритат.
То не е до хвалба. Помагате си взаимно - един плаща днес, друг утре, но да плаща само един от двамата всеки път.. да бе. Може и да черпиш чат пат, но не всеки ден.
И това 10-20лв за кафе, цигари, бири не е издържане.. и дрехите също.. издържане е да живееш с тоя човек, да му плащаш храна, вода, ток и т.н
Аз не знам повечето как сте "издържали" някого с парите на вашите..
Парите са важни, ама не и на моята възраст...
cherinka
12-07-2011, 08:36
Абе, това на днешно време мъж да няма финансови възможности си е мнооого кофти нещо.
Стига с тия глупости "Момичета, кво мислите за бедните мъже", ние каквото мислим не е важно, на тях ще им е по-зле, ние ако изпадаме в депресия при ПМС, то те са на н-та степен депресия пред заплата. :)))))))
Да се стягат хората, и мъже, и жени, да бачкат доживот за кеф и пари, че иначе лошо. Спретнат, не-спретнат, къпан, не-къпан, на фотосинтеза човешкия организъм НЕ може. Хаха.
Жените искат много пари. Ако нямаш пари, без жена умри.
djipsito
12-11-2011, 20:18
Първия от форума, който ще умре без жена... гОркия..
Интересно ми е, чак толкова ли комплексите ви са се закостили във вас, че си мислите, че жената се печели само с пари ? Чудя се да се смея ли, да плача ли като видя подобен коментар. Знаеш ли, Ducati, кои мъже умират без жени ? Жалките, които търсят причини да нямат никоя до себе си навсякъде другаде, не и в себе си..
Ако беше реалист, щеше да го знаеш.
mimsssssss
12-11-2011, 23:11
В повечето си връзки и приятелства аз съм имала повече пари. Просто така са се стекли обстоятелствата. Но щом сме се събирали на едни и същи места и т.н. парите явно не са играели голяма роля. И сега не играят. В момента приятел ми работи и си се издържа сам, докато аз още разчитам на майка си. Но винаги си делим парите за сметки, наем и т.н. наполовина, за да няма неразбории. Ако човек може да си прави сметката, винаги ще си има пари. И не е казано, че тези които нямат изглеждаш лошо - дрехите и обувките не се късат всяка седмица :)
Според мен има проблем за парите, когато момичето/жената очаква мъжа да я извежда по заведения с колата си и да и прави подаръци всяка седмица - тогава и този с парите ще му се стегне кранчето. И тогава жената ще има проблем. Ама в една равнопоставена връка парите не играят роля, защото единият е длъжен да се съобразява с другият и да играе по неговите стандарти. Аз мога да ходя всяко лято на море на Крит, ама приятеля ми не. И т.е. няма да ходя, защото трябва да съм сама. Така че ще отидем някъде, където са нужни по - малко пари - важното е да сме заедно :)
BrokenInnocence
12-12-2011, 16:15
Влияят, ако няма амбиции да работи и съответно печели, защото един ден няма да е хубава и другата крайност- жената да не се прибира по цял ден, да работи на няколко места, а той да си седи вкъщи и дори домакинска работа да не подхваща или да работи за жалки пари, да върти домакинството и да се чувства непълноценен.
Точно. Парите не са всичко, но пък в една връзка, в която жената е тази, която ги изкарва неминуемо мъжа започва да се чувства непълноценен, започват се едни комплекси, едни истории, жената от друга страна започва да си мисли "Аз пък тоя защо трябва да го издържам, нали е мъж, трябва да се може да се грижи за себе си."
Цял живот съм имала пред себе си такъв пример - жената е "мъжа" в семейството. Определено не искам такава връзка. Искам човек, с който да можем да сме поне равноправни във всяко отношение и да, включително когато стане въпрос за финанси.
Парите нямат голямо значение, по-голямо има отношението на човека към тях. Личните доходи са лични, затова всеки си ги разпределя и преценява. Никога не ми е било проблем да черпя някого пиене, защото искам да го видя, а той е на -. Ако обаче е всеки път така се дразня. Черпя, давам пари на заем, купувам неща, ужасно или не, очаквам, ако ми се наложи да могат да направят същото за мен.
Чист пример.Приятелят ми е на 21,от 1 година и горница сме заедно.В началото на връзката ни (дори преди да тръгнем) родителите му бяха на Гърция,а той остава тук с брат си,който все още учи.Очаква се,че той трябва да го издържа,да го храни и т.н,но просто тогава нямаше възможност да работи и буквално съм му носила пълни чанти с храна през ден-два.И много мразя този негов навик,когато се скараме и с една дума ми каже,че съм материалистка.Като чуя това,само му припомням какво е било в началото и как ако съм била материалистка въобще нямаше да съм загрижена за него и нямаше да му помагам толкова,след което той си млъква ;д Наистина парите са важно нещо и живота е тежък,но не мисля,че една любов трябва да се крепи на финансовото положение на единия от двамата и едва ли не това да е смисъла на една връзка :)
Съгласна съм.
И аз съм съгласна. Като цяло хората на моите години рядко си изкарват парите сами, че да ги съдя. Ако толкова са възможностите на родителите му, ок, това че няма пари не значи, че веднага е "отписан". То и аз нямам кой знае какви възможности, но момчетата около мен дори и да са разполагали с повече средства, не са ме карали да се чувствам тъпо от тоя факт. А и аз не съм от тия дето обичат да им плащат сметките и тн, аз не съм с някого за да ме "води еди си къде" и да ме черпи кафе всеки път. Ако съм с даден човек, то е защото той ми харесва и ми е приятно да си прекарвам времето с него.
xinfamous
12-14-2011, 14:29
Какъв си глупак. Наистина ли смяташ,че някоя би си признала ..
Каквото и да си говорим парите винаги ще бъдат важен фактор във всяка една сфера от живота ни !!!
Естествено, че ще повлиаят парите. Аз лично не се усещам сигорен като нямам пари и не ми идва позитивизъм. Много е малоумно да си хипер активния без 10 лева в джоба за вечерта прим. Един шибан минимум да не можеш да покриеш. Ае сиктер ! А как ви с струва мацката ви да ви плаща билета за зоологическата или киното или вечерята във вкъщи ? Или пък да и пушите от цигарите. Пхахах що за тема е това ?!
Amore-Mio*
02-18-2013, 20:00
В никакъв случай няма да ми повлияе.
Никога не съм обръщала внимание на материалното, скоро не мисля и да го правя.
Факторът да сме заедно не са парите, а това, което чувстваме вътре в нас.
Ако наистина си на 17се значи незнаеш нито как се изкарват нито как се харчат нито как променят хората тия акани хартийки. А това, че си продавала сладолед едно лято или си била 2 седмици сервитьорка не се брой. :D
Едно е да бръмчим с колелото или пеша едно е да се возим в кола и да плащаме гориво и такси и да треперим кога ще се счупи нещо или ни ударят или ние някой. Парите са брутално важен фактор !
Спирам. Искам да отговарям на мой набори или на по голями от мен :D
LeprikonA
02-19-2013, 03:38
^ ОбъркАл си форума.
Tsukuda_Hiroshi
02-19-2013, 04:38
Без да се заяждам, ама само мЪжа ти ли ще издЪржа децата ти и теб? Много ми е интересно точно в ей-такива семейства, кЪдето мЪжа издЪржа и жената и децата: какво става, ако той 1 ден си хване калпака и паряса? Те умират ли без него или се оказва, че могат да се издЪржат и сами?? Според мен е втория вариант.. Тоест МОЖЕ жената да помогне в издрЪжката, когато ножа опре до кокала, ама ако има мЪж - той трябва да е... И после всички се бият в гЪрдите как са широко скроени и как не страдат от предрасЪдЪци и не следват догми. Ами това, че мЪжа трябва да издЪржа семейството какво е, ако не стереотип, наложен на обществото???
girlwithblueeyes
02-19-2013, 05:41
Тука всичките големи моралисти се извадихте сърцето гледали ,душата гледа ли обаче след годинки ножът като опре до гърлото и всички плачем ,че мъжат до нас няма стабилна професия . Да за мен любовта е важна,да характерът е важен не бих била с човек само заради финансовите му възможности :) Но искам да имам до себе си човек със стабилна професия, и стабилни финансови възможности . Така ,че да парите ме интересуват от гледна точка на това че някой ден ден искам, да имам добър стандарт на живот .Иначе срам, не срам :D обаче от малка си имам мечта да си седя вкъщи , да се занимавам с разни странични и приятни неща, а съпругът ми да носи парите вкъщи . Е да обаче това са празни мечт,и защото в днешно време трябва да се омъжиш за мафиот за да си седиш у дома и да имаш пари . Така ,че по добрият вариант е ,и двамата да получават добри заплати ,и да си делят разходите . .
anonymous708973
02-19-2013, 06:18
Тука всичките големи моралисти се извадихте сърцето гледали ,душата гледа ли обаче след годинки ножът като опре до гърлото и всички плачем ,че мъжат до нас няма стабилна професия .
Това по-скоро на 25. Сега гледам(е) перспективност, съвпадане между амбиции/цели и труда, положен за тях.
Всичките ми бивши приятели са били момчета с доста по-малки финансови възможности от мен,но това не ми е било проблем.
Честно казано въобще не ме бърка дали човека,с когото съм ще може да си позволи да ме заведе само на кафе и разходка някъде из града или ще ме заведе в някой ресторант и ще пожелае да плати и моята част от сметката.
Разбира се ако решим да живеем заедно нещата въобще няма да са толкова прости и определено няма да ми е приятно ако повечето разходи тежат на моите рамене.Няма да ми е проблем 2-3 месеца (например) да вкарвам повече пари от него докато си намери нещо по-добре платено,но определено нямам намерение да живея с човек,който не може да покрива месечните си разходи :?
Tsukuda_Hiroshi
02-19-2013, 09:40
Ама го има и другото - ако човека може да си покрива разходите, но като се сЪберете да живеете иска да те води насам-натам (не защото ти го караш, а защото той иска) и почне да изнемогва? Тогава какво - раздяла?
girlwithblueyes: "Иначе срам, не срам обаче от малка си имам мечта да си седя вкъщи , да се занимавам с разни странични и приятни неща, а съпругът ми да носи парите вкъщи."
Да си гледам живота, пък мъжа ми - кучета го яли. Не съм жена, може и затова да не разбирам, но мисленето ти ми звучи като това на компаньонка. Мъжът ми да ходи да бачка, да носи парите, да ме храни и пои, да ме води наляво-надясно и да си ме чука - рай. И кво става мъжът ти като си тръгне? С пръст у гъз и крокодилски сълзи. Как би те удовлетворило да си толкова зависима от някого? Това си е чисто робуване.
Както и да е, имам лична причина да се разпалвам, но може би не е коректно. Дано извадиш късмет и да си намериш такъв мъж, какъвто търсиш. Само гледай да не ставаш от тези, които като получат сигурността на тепсия и вечност от свободно време, започват да циврят, че видиш ли, мъжа им забравил, че има семейство и само работата си гледал.
Иначе повечето тук си движат с някви 2-5лв на ден джобни и получават храна, подслон, дрехи, ток, вода и въобще пълния пакет издръжка от родителите, което е нормално за възрастта. Също толкова нормално е и да приказват колко им е все тая за парите. Айде останете с филия хляб и резанче кашкавал, с висящи сметки и 1-2 заема от приятели, и тогава разправяйте колко не ви пука за парите. Или вземете 100 лева за месеца и си плащайте яденето сами - квото остане, за джобни. Половината толкова ще се стиснете и ще издребнеете, че няма да има помен от старото ви аз. А ако успеете тогава да си запазите мисленето, ще можете спокойно да заявите, че не сте материалисти и че има по-значими неща от финикийските знаци.
А преди да хокате тези, които си разнасят паричките, харчат безразборно и се хвалят, се замислете, че както недоимъкът може да ви изкриви, така и заможността. Ако тия парички са си ваши, ще се питате, аджеба, за какво да не си правите кефа, а ще се оставяте чуждото мнение да ви води. За повечето от вас то е причина да пишете по форумите на тоя въпрос и да си възвисявате съзнанието в собственото си съзнание, не от някакъв хуманистки дълг. Когато стъпите в обувките на някого, тогава го коментирайте какъв и що е бил.
laila_94
02-19-2013, 10:09
Ако не си материална ще ти е все тази ,но в днешно време всички се материализираха до такава степен,че забравиха какво е любов ,надявам се ти да не си от тях! :)
Явно не четеш к'во пиша :) След като съм написала,че не ми е проблем да издържам домакинството ни в продължение на няколко месеца,явно въобще не ми пука за това дали ще имаме пари за ресторанти и други подобни по-скъпи глезотии.
Стига ми да можем да си позволим едно кино (примерно) веднъж в месеца и няколко пъти да пием по едно кафе някъде навън.По принцип не ми е проблем и аз да ги платя тия неща (ако съм човека с повечето пари) стига да съм сигурна,че половинката ми няма да го приеме по някакъв кофти начин.
Tsukuda_Hiroshi имам пресен пример за твоя пост. Съквартиранта ми вече направи 2 години с една столична девойка и доста обиколиха БГ. Момата учи туризам в СУ и се сещаш зарибявка голяма. Наистина го има този вариант който описваш и аз го видях с изнемогването от екскурзий и глезотий но тогава на помощ идват родителите (ако ги има). Ако родителите от двете страни са все още заедно и се уважават винаги могат да помогнат та дори то и с храна но ако са разделени е тогава вече сложничко защото в повечето случай майките бъхтят И НОЩНИ смени за да може да помогне на чедото.
Добро образование се получава при добър стандарт на живот и в повечето случай редовно посещение на университета. Време има за всичко - за учене и жени дори и за тренировки ако си спортист.
Варианта "Кокетка с 2 деца" го има и е достатъчно разпространен в БГ. Но това може да се случи след 30+ годишни индивиди с частен бизнес които са заети достатъчно много за да обръщат внимание на половинките си. Просто дават кеш усигоряват жилище, продължават рода и си гледат бизнеса. Това е ! Там се изисква от жените акъл а не само "обий ме обичам те" щот може да последва фразата "умри ше те зема" :D
3oPuTy браво кака ми :P :D ! Харесва ми !
Сещам се преди 4 години като изкарах книжка и бях на 18се в даскало тия с колите бяхме некви на почит :D Чудно що ли ? Може би щот бръмчахме насам натам с девойките и баса дънеше :D ма то бензина с любов се купуваше тогава. Литъра беше още 2.10 целувки :D:D
DisappointedDreamer
02-19-2013, 10:34
girlwithblueyes: "Иначе срам, не срам обаче от малка си имам мечта да си седя вкъщи , да се занимавам с разни странични и приятни неща, а съпругът ми да носи парите вкъщи."
Да си гледам живота, пък мъжа ми - кучета го яли. Не съм жена, може и затова да не разбирам, но мисленето ти ми звучи като това на компаньонка.
Напълно прав си, а аз съм жена. Никога не бих позволила само мъжът ми да бачка, а аз да гледам турските сериали по БТВ и чат-пат да готвя манжда. Отдавно е минало време, когато мъжете са били най-най, когато те са плащали сметките в една връзка и когато те са изкарвали единствено парите в семейството. Да ме нарече някой, сега, домакиня (разбирайте, да не бачкам, а да си седя вкъщи и от време на време да пускам прахосмукачка), е бих се обидила. Много.
// истински телец.
Tsukuda_Hiroshi
02-19-2013, 10:41
Да си гледам живота, пък мъжа ми - кучета го яли. Не съм жена, може и затова да не разбирам, но мисленето ти ми звучи като това на компаньонка. Мъжът ми да ходи да бачка, да носи парите, да ме храни и пои, да ме води наляво-надясно и да си ме чука - рай. И кво става мъжът ти като си тръгне? С пръст у гъз и крокодилски сълзи. Как би те удовлетворило да си толкова зависима от някого? Това си е чисто робуване.
Както и да е, имам лична причина да се разпалвам, но може би не е коректно. Дано извадиш късмет и да си намериш такъв мъж, какъвто търсиш. Само гледай да не ставаш от тези, които като получат сигурността на тепсия и вечност от свободно време, започват да циврят, че видиш ли, мъжа им забравил, че има семейство и само работата си гледал.
Иначе повечето тук си движат с някви 2-5лв на ден джобни и получават храна, подслон, дрехи, ток, вода и въобще пълния пакет издръжка от родителите, което е нормално за възрастта. Също толкова нормално е и да приказват колко им е все тая за парите. Айде останете с филия хляб и резанче кашкавал, с висящи сметки и 1-2 заема от приятели, и тогава разправяйте колко не ви пука за парите. Или вземете 100 лева за месеца и си плащайте яденето сами - квото остане, за джобни. Половината толкова ще се стиснете и ще издребнеете, че няма да има помен от старото ви аз. А ако успеете тогава да си запазите мисленето, ще можете спокойно да заявите, че не сте материалисти и че има по-значими неща от финикийските знаци.
А преди да хокате тези, които си разнасят паричките, харчат безразборно и се хвалят, се замислете, че както недоимъкът може да ви изкриви, така и заможността. Ако тия парички са си ваши, ще се питате, аджеба, за какво да не си правите кефа, а ще се оставяте чуждото мнение да ви води. За повечето от вас то е причина да пишете по форумите на тоя въпрос и да си възвисявате съзнанието в собственото си съзнание, не от някакъв хуманистки дълг. Когато стъпите в обувките на някого, тогава го коментирайте какъв и що е бил.
+100, брат!
girlwithblueeyes
02-19-2013, 10:41
Не е казано че ако една жена си седи у дома задължително е домакиня която трябва да си седи само вкъщи и да готви . Повечето такива жени се занимават с най-различни неща . Но както казах това е невъзможно освен ако не става дума за съпруга на мафиот . Така че най-добрият вариант е и двамата да имат стабилна професия и да могат да си делят разходите . Онова другото са празни мечти които са безплатни но шансът да се случат е никакъв .
DisappointedDreamer
02-19-2013, 10:59
^Тц. Възможно е жената да работи от вкъщи. Това вече е друго.
girlwithblueeyes
02-19-2013, 11:05
Опитах се да каза в„нещо подобно но не мис получи :)
Не е казано че ако една жена си седи у дома задължително е домакиня която трябва да си седи само вкъщи и да готви . Повечето такива жени се занимават с най-различни неща . Но както казах това е невъзможно освен ако не става дума за съпруга на мафиот . Така че най-добрият вариант е и двамата да имат стабилна професия и да могат да си делят разходите . Онова другото са празни мечти които са безплатни но шансът да се случат е никакъв .
Въобще не е нужно да ставаш мутреса, за да си позволиш да седиш вкъщи без работа. Никога не е било заможно семейството ми, имали сме тъкмо достатъчно пари и майка ми не е работила откакто съм роден. Само че жената гледа къща, гледа дете, гледа свекър и снаха, гледа и мъжа си. И не като да отбие номер, а не си позволява с години наред да занемари кое да е от задълженията си и да не го свърши с педантичност. Искаше да работи, но родителите ми са решили, че е по-важно да са здрави семейните връзки, отколкото да имаме някой лев отгоре. От нея знам да не съдя предварително подобен избор. Основната разлика е, че не го прави за себе си и че не й липсва работливост.
Съвсем друго е да паразитираш на гърба на друго човешко същество. Мислиш, че си заслужила някой да ти осигурява живота наготово. Ако може да е с пари, за да имам, ако може да е красив, за да ми пори гъза и ако може да е известен, за да го вея пред хората в свободното си време. Само че мъжете, бидейки също човешки същества, не особено по-различни от теб, веднага си задаваме въпроса, защо аджеба да те гледам като някво дете вкъщи, а не глезя себе си с изкараните пари? Остава самотен сексът като валиден аргумент.
За да стане още по-ясно, задай си следния въпрос: Би ли искала връзка с мъж, който ще се радва да му носиш парите вкъщи, за да може той да се занимава с някви странични неща, а твоите интереси да им търсиш място в квото ти е останало там свободно време?
girlwithblueeyes
02-19-2013, 12:15
Май не си ме разбрал под седенето вкъщи аз не разбирам да готвиш по цял на печката и да гледаш деца . Повярвай ми има много жени които искат да си въртят някакъв техен бизнес , но по голямата част от финансите да я носи мъжът . Повярвай ми познавам такива семейства където жената се грижи основно за домакинството и има да речем козметичен салон а мъжът за останалото . И тези семейства не са по различни от останалите и при тях има обич и доверие . Просто финансовите им възможности са такива че жената да може да си позволи някаква свобода . Повечето такива жени са образовани , умни и т.н просто на тях не им се налага да работят по 24 часа за да си подсигурят добър стандарт а живот . Незнам защо в главата на повечето хора изниква думата домакиня или компаньонка за жена която просто може да си позволи много повече ! Нищо не пречи една такава връзка да бъде хубава и стойностна .
Не е проблем ако е с по-малки доходи от мен. Наще са така лятото - и двамата бачкат много обаче на майка ми заплатата превишава тази на баща ми заради смените примерно. Естествено, не с много - 50 лева средно ама пак си е нещо. Проблема идва когато той е вече на възраст, в която трябва да работи със или без желание, а не го прави заради мързел. Парите не са най-важното, но определено са важни и искам да имам нормално семейство.
Май не си ме разбрал под седенето вкъщи аз не разбирам да готвиш по цял на печката и да гледаш деца . Повярвай ми има много жени които искат да си въртят някакъв техен бизнес , но по голямата част от финансите да я носи мъжът . Повярвай ми познавам такива семейства където жената се грижи основно за домакинството и има да речем козметичен салон а мъжът за останалото . И тези семейства не са по различни от останалите и при тях има обич и доверие . Просто финансовите им възможности са такива че жената да може да си позволи някаква свобода . Повечето такива жени са образовани , умни и т.н просто на тях не им се налага да работят по 24 часа за да си подсигурят добър стандарт а живот . Незнам защо в главата на повечето хора изниква думата домакиня или компаньонка за жена която просто може да си позволи много повече ! Нищо не пречи една такава връзка да бъде хубава и стойностна .
Пак въртиш същата песен. Питам те, готова ли си ти да бачкаш ежедневно и плътно, за да дадеш шанс на мъжа ти да си рисува картини вкъщи? Той е умен и с образование, просто основното идва от теб. Просто финансовите възможности са такива, че мъжът може да си позволи някаква свобода. Пък ти ще бачкаш 30 години, понеделник-петък, 9-17. В крайна сметка той не готви само и не гледа децата, занимава си се с нещо човека. Нищо, че ти няма да осъществиш нито една от мечтите си за козметичен салон, за фотография, за йога, за здравословно хранене или там квото би ти начешало крастата. Грам няма да чувстваш несправедливост, нали?
SisiStrange
02-19-2013, 12:42
Стойностна и равна връзка е такава, в която и двамата имат и работа, и достатъчно свободно време, за да си починат от нея. И двамата имат възможността да си имат хобита и да се радват на спечеленото. Не единият да изкарва пари и да работи, а после да носи парите на друг (изключвам определени периоди като майчинство или болест). Ако си образована и интелигентна жена ще имаш нужда да се доказваш. Това не става от вкъщи/по форуми/в обществени занимания и тн. Ще искаш да работиш, да катериш нива, да показваш всеки ден на себе си и на околните, че те бива и си развила в себе си умения в определена област.
На мен би ми било ужасно, ама неописуемо скучно да седя по цял ден вкъщи, да ходя на кола маска, чат с приятелките и всичко в чакане мъжа да се прибере от работа и да ми обърне внимание, а самия той да е уморен и да си идва с мисълта: "Ох, да можех сега да си легна вместо да се занимавам с глупости." Мен сега, в сесията, когато имам достатъчно работа вкъщи, ме хваща беснята от скука, докато дойде време да се видим. И това е за месец. Ако животът ми трябваше да тече така, да съм откачила.
Всеки си знае де. Кое как го кара да се чувства. :)
girlwithblueeyes
02-19-2013, 12:48
Никъде не е казано че една жена не може да катери нива в професията си само защото съпруга й може, да й осигури много по добър от на останалите жени стандарт нa живот . Но както казвам такива семейства са само по филмите в реала са много ама много малко .
Нарочно ли не отговаряш защо жената трябва да бъде осигурявана от мъжа, а не обратното?
SisiStrange
02-19-2013, 12:59
Никъде не е казано че една жена не може да катери нива в професията си само защото съпруга й може, да й осигури много по добър от на останалите жени стандарт нa живот . Но както казвам такива семейства са само по филмите в реала са много ама много малко .
Ама да си седиш вкъщи не е по-добър стандарт на живот. Аз ще се изкажа като момиче, чиито приятел работи във фирма, където тавана на заплатите в неговата специалност е 5 - 6 хиляди лева месечно. Та на теория може да си седя с 2 пръста отзад и да бродирам гоблени у нас без проблем един ден. А къде ще е себедоказателството, че и аз мога туй онуй? Къде (освен в чистенето и готвенето) ще се чувствам полезна? Къде ще ходя денем да си докарвам полезните нива забързано ежедневие и стрес, необходими на всяко човешко същество да се чувства живо?
А този съпруг наистина как ще се чувства, когато аз по цял ден си лежа вкъщи с интересно четиво и си "живея живота", докато той е на 8-часов работен ден и се преуморява. Как ще гледа на мен? Като на умно същество, което работи и среща своите спънки/трудности, открива свои решения/справя се с проблеми ИЛИ като на някоя преспокойна Жулиета, която е направила дупка в дивана със задник и е нищо без него? Няма ли да се чувства тъпо в момента, в който аз съм си почивала цял ден, той е бачкал, а събота/неделя искам внимание, щото той си няма хобита/мечти/желание да сади пипер и да ходи на риболов? И аз мисля, че би било несправедливо. В брака трябва да има баланс даже и в преумората.
Ми не са. Реално патриархалния строй отдавна не е на дневен ред.
Да те питам,защо от "останалите жени" . Защо трябва да се сравняваме как живеем. Ако си изкарват добри пари , така че и двамата да живеят бе лишение, важно ли е ,че Петрови или Иванови имат по-висок доход от тях.
Колкото и да ми се обясняват някои левенти,как виждаш ли всяка жена си мечта за това- не е така. Аз си знам колко ми е мозъка, знам какви са ми способностите и не бих си позволила някой да ме издържа ,просто защото може. На мен самата ще ми е неприятно.
Евала им ,честно казано,пък на такива държанки, не им пука...Явно са достатъчно нетъпи , за да го правят.
girlwithblueeyes
02-19-2013, 13:04
Не :) съжалявам не съм прочела въпросът ти . Аз съм научена че мъжът трябва да подсигурява жената а не обратното . Говоря само и конкретно за себе си . Може да има и обратни случай няма лошо ако мъжът е с по малки финансови възможности жената да бъде тази която дърпа конците . Не знам дали нещо във възпитанието не ми се отразило че да мисля по този начин може би да . Никой не знае какво ще мисля след 5 години .
Не :) съжалявам не съм прочела въпросът ти . Аз съм научена че мъжът трябва да подсигурява жената а не обратното . Говоря само и конкретно за себе си . Може да има и обратни случай няма лошо ако мъжът е с по малки финансови възможности жената да бъде тази която дърпа конците . Не знам дали нещо във възпитанието не ми се отразило че да мисля по този начин може би да . Никой не знае какво ще мисля след 5 години .
Е мен ми е все тая кво мислиш, аз ти казвам що няма да вържат на принцеската немутренските принцове. :D
girlwithblueeyes
02-19-2013, 13:18
То човек тука да не си помечтае :D
Аз пък мисля,че е тъпо единия от двамата да дърпа конците. Тва да не е парад или куклен театър? Нали е семейство,съвместно жителство? Да,винаги единия ще взима малко повече от другия, но едва ли го приема да "аз съм кукловода и щото взимам повече ще ме слушаш".
Lame.
Мен ме кефи идеята сама да си плащам сметките, да не се чувствам длъжна. Защото,колкото и да сме близки и да имаме общ живот,не мога като паразит да живея на гърба на някого. Пък тва,че няма да нося маркови парцалки мога и да го преживея. Няма да съм гола и боса :D
Пък кой знае. Ако ни провърви бизнеса с тоалетната хартия (chacho if u know...:lol:) може и да нося.
DisappointedDreamer
02-19-2013, 13:23
Аз съм научена че мъжът трябва да подсигурява жената а не обратното .
Защо?
А да те питам тогава, бориш ли се за равноправие между половете? Ще ти е приятно ли ако имаш по-малко права отколкото мъжът ти? Ще ти е приятно ли, ако взимаш по-малка заплата от мъж, при положение че вършите една и съща работа?
Оф. Прочети The Handmaid's tale by Marget Atwood. Дано тя те сломи.
(не знам, разочарована съм от мисленето ти. мех)
girlwithblueeyes
02-19-2013, 13:37
Дрийм май говорим аз различни неща . :)
Хора вижте сега аз просто споделих една моя малка мечта която надали ще ме огрее . А вие тука започнахте да ми четете морал каква мутреса и принцеса съм била . Знам че днес много малко жени биха си позволили подобен начин на живот . И в повечето семейства разходите се делят по равно .
DisappointedDreamer
02-19-2013, 13:41
Моля да ми се отговорят на въпросите.
Как може да имаш такава мечта? Как можеш да се чувстваш като пълноценен и интелигентен човек, когато си седиш на задника по цял ден вкъщи, а мъжО ти работи?
Хората мечтаят за толкова мноогоо красиви и изискващи труд, усилие, ум и търпение неща. Това е причината да живеем - да се борим и да се стремим към осъществяването на някаква мечта/цел. Да се стремим към усъвършенстването ни в дадена сфера. Да се стремим да бъдем по-пълноценни характери. По-добри хора.
А ти мечтаеш за безделие. За нищо-правене. Ума не ми го побира.
girlwithblueeyes
02-19-2013, 13:45
За никакво безделие не мечтая просто искам достатъчно добър стандарт на живот . Искам да имам професия която в която да се развивам . :)
shmatarok
02-19-2013, 14:02
Моля да ми се отговорят на въпросите.
Как може да имаш такава мечта? Как можеш да се чувстваш като пълноценен и интелигентен човек, когато си седиш на задника по цял ден вкъщи, а мъжО ти работи?
Хората мечтаят за толкова мноогоо красиви и изискващи труд, усилие, ум и търпение неща. Това е причината да живеем - да се борим и да се стремим към осъществяването на някаква мечта/цел. Да се стремим към усъвършенстването ни в дадена сфера. Да се стремим да бъдем по-пълноценни характери. По-добри хора.
А ти мечтаеш за безделие. За нищо-правене. Ума не ми го побира.
Дрийм, всеки има правото да избира как да живее, какъв морал да има и към какво да се стреми. Така, както ти и аз примерно искаме реализация, развитие и покоряване на нови върхове в дадената сфера или в няколко такива, така има и хора, чиито възгледи и стремежи се ограничават точно до лек, или не чак толкова, паразитизъм - всеки има правото да бъде глупав, май така беше цитатът? Въпреки че в случая не е особено удачен, но май най-точно предава мисленето ми по въпроса.
Колкото до темата - не ме интересува с какви финансови средства разполага човек при започването на връзка. Това, което искам е да бъде достатъчно амбициозен и да търси развитие и реализация, не да се задоволява с малкото.
DisappointedDreamer
02-19-2013, 14:12
Така е. Не го оспорвам. Просто искам да го разбера.
Аз по принцип си падам материалистка затова съвсем откровено ще си кажа, че имат значение. Няма изобщо да ми приятно да съм с човек, който едва свързва двата края. Разбира се, че има студентски периоди когато си беден като мишка, но да не е постоянно. Не желая да съм с човек, който не знае как да си прави сметката. Той ако сега не може да си плати тока и водата дали след 10 години като има жена и 2 деца ще може?
Не знам, аз от малка си се целя на високо и очаквам и от приятеля ми същото. Иначе ако него го радва да си стои вкъщи и да се оплаква колко е калпаво правителството и как заради него едва свързва двата, но в същото това време по цял ден да гледа телевизия и да мрънка как няма работа. Е не, мерси. Не мисля, че с такъв човек бих имала бъдеще.
DisappointedDreamer
02-19-2013, 14:45
Аз бих се хванала с човек, който не е в прекрасна финансова ситуация, само и единствено ако видя, че той всякак (разбира се, легално лол) се опитва да излезе от това положение. Липсва ли това усилие - прав му път. (У лево, както вика Плам :Д )
Аз по принцип си падам материалистка затова съвсем откровено ще си кажа, че имат значение. Няма изобщо да ми приятно да съм с човек, който едва свързва двата края. Разбира се, че има студентски периоди когато си беден като мишка, но да не е постоянно. Не желая да съм с човек, който не знае как да си прави сметката. Той ако сега не може да си плати тока и водата дали след 10 години като има жена и 2 деца ще може?
Не знам, аз от малка си се целя на високо и очаквам и от приятеля ми същото. Иначе ако него го радва да си стои вкъщи и да се оплаква колко е калпаво правителството и как заради него едва свързва двата, но в същото това време по цял ден да гледа телевизия и да мрънка как няма работа. Е не, мерси. Не мисля, че с такъв човек бих имала бъдеще.
Same.
Човекът, с когото съм в момента, работи. Изкарва достатъчно пари, харчи ги за глупости, разчита основно на техните и лежи на техните плещи. Не му правя сметка, забележка или нещо такова, не се усеща, но поне докато не дойде момент, в който сама да изкарвам пари, нямам и правото да му кажа 1 дума по въпроса.
Не искам да разчитам на мъжа до себе си, но не искам и той да не може да разчита на самия него. Не казвам за супер богаташи (въпреки , че ми се иска понякога, даже и да ме спуква от бой.. ) , но поне да може да поддържа нормален стандарт на живот.
shmatarok
02-19-2013, 14:59
Не искам да разчитам на мъжа до себе си, но не искам и той да не може да разчита на самия него. Не казвам за супер богаташи (въпреки , че ми се иска понякога, даже и да ме спуква от бой.. ) , но поне да може да поддържа нормален стандарт на живот.
Искаш да кажеш, че на някакво ниво си способна да искаш връзка, в която ще изобилствате с пари, но за сметка на това ще ядеш бой?
Зависи от много неща. От възрастта най-вече, защото по-нагоре става по-сложно :)
(въпреки , че ми се иска понякога, даже и да ме спуква от бой.. )
Ко речи, Иве!?!?
Аз също съм научена, че ''мъжът изкарва парите, а жената е домакиня'' , разбира се, това е доста по-преувеличен вариант от реалността. В моето семейство винаги е било така - баща ми изкарва сигурно 80% от общия бюджет. Така съм го възприела от малка.
Колкото до мен, разбира се, че искам да работя и изкарвам пари, да има някакво равенство между финансите, иначе мога да съм буквално слугиня на съпруга си, и повярвайте, пак няма да се чувствам пълноценно.
Иначе при сегашния ми живот парите не са чак толкова важни. Голямата разлика във възможностите обаче е кофти, винаги гледам да балансирам - единия път черпи той, другия аз. Който когато може. Не цепим стотинката. Важно е отношението.
Това пък, че мъжът трябва да изкарва парите, а жената да ги харчи е огромна простотия. Познавам такова семейство и определено нещата не вървят розово при тях.
.
Колкото до мен, разбира се, че искам да работя и изкарвам пари, да има някакво равенство между финансите, иначе мога да съм буквално слугиня на съпруга си, и повярвайте, пак няма да се чувствам пълноценно.
Защо пък да ставаш слугиня на някого, защото той има по-високи доходи от теб? Заплатата на съпруга ти днес може да е 1000 лева, твойта - 500 и ти му чистиш, готвиш, переш и етс. Утре обаче може ти да вземеш 1010 лева понеже си изработила по-голям процент, а той да не мръдне нагоре нито със стотинка и кво - той цял месец трябва да паре, глади, готви, чисти, да води децата на тренировка и така нататък?! Състезание кой ще вземе повече пари?
SisiStrange
02-19-2013, 17:45
Абе всичко се разпределя. Няма нито само аз да въртя домакинската работа, нито само той ще изкарва самичък целия доход. Това е тъпо. Кое, както дойде. Не бих се омъжила за човек, който счита, че да простре дрехите или да сготви той някой път ще го превърне в мъж под чехъл. Както и той не би харесал за жена диванено момиче.
Ако държиш на човека, парите са най-малкият проблем !
LeprikonA
02-19-2013, 18:09
На мен от години ми се е заформила идеята, че в евентуалното семейство просто двата дохода се сливат и от тях се плаща всичко(сметки), като никой от двамата не злоупотребява, като пръска пари като невидял по глупости, и общо взето има баланс. Без значение кой точно взима малко повече от другия - всичкото да се влее в едно.
Tsukuda_Hiroshi
02-19-2013, 18:37
^ НЕ става... Горното го пробвах с 1 мацка, дето живяхме цяла година заедно. Като видех, че нещата отиват на глад и мизерия, защото парите отиват за щяло и нещяло и нададях глас, отговора беше от сорта на "Тези пари са и мои и мога да ползвам от тях"... Как да обясня, че ще се ползва, ама докато има, а като няма и аз ще скЪрцам сЪс зЪби... Ако човека, с когото си няма глава на раменете - никоя финансова схема не работи!
SisiStrange
02-19-2013, 18:41
^ А защо не пробва да я оставиш един месец да си троши главата и до следващата заплата да сте на хляб и вода, и да няма за глезотии? Вярно, и ти щеше да се озориш покрай нея, но щеше да и е като обеца на ухото после.
Искаш да кажеш, че на някакво ниво си способна да искаш връзка, в която ще изобилствате с пари, но за сметка на това ще ядеш бой?
не знам, сигурно :lol:
не бе, надали бих седяла много време, ама ми е няк'во интересно, от малка още
а за това мъжът изкарва парите, жената си кръсти краката-ми аз примерно от малка, 1-вият ми баща не носеше 1 лев вкъщи, разведоха се, майка ми почна работа на 3 места, за да ме издържа, когато се ожени втори път пак е така, пак работи, само че на 2 места, а той също работи, но взимат ~еднакви заплати той от 1 място и тя от 2...така че така са ви научили родителите ви, но не е правилно за мен
Никога не съм разбирала това с "мъжа трябва да изкарва парите,а жената да е домакиня" :?
От малка родителите ми са ме учили,че една жена никога не трябва да е зависима от мъжа.Трябва да изкарва достатъчно пари за да живее добре,а не да очаква от половинката си пари за нова дрешка или козметика.
DisappointedDreamer
02-20-2013, 06:59
На мен ми е интересно защо всички вас родителите нещо са ви научили. Ами ако ви бяха научили драгояче? Бихте ли били на друго мнение? Или пък щяхте да извоювате своето, независимо собствено такова?
Който има акъл в главата попива уроците от родителите/учителите/живота като гъба,размишлява над тях и сам взема крайните решения за бъдещето си :)
girlwithblueeyes
02-20-2013, 09:05
Да така е по принцип . Но когато ти е наложен един принцип на възпитание е много трудно да се откъснеш от него . :) .
Защо пък да ставаш слугиня на някого, защото той има по-високи доходи от теб? Заплатата на съпруга ти днес може да е 1000 лева, твойта - 500 и ти му чистиш, готвиш, переш и етс. Утре обаче може ти да вземеш 1010 лева понеже си изработила по-голям процент, а той да не мръдне нагоре нито със стотинка и кво - той цял месец трябва да паре, глади, готви, чисти, да води децата на тренировка и така нататък?! Състезание кой ще вземе повече пари?
Неееее, нямах това предвид :Д
Мисълта ми беше, че ако нямам своя принос към семейния бюджет, няма да се чувствам добре, и че дори ако се превърна в ''слугиня'' пак няма да чувствам, че компенсирам.
Разбира се че няма никакви състезания кой ще вземе повече пари. Затова се нарича семеен бюджет - защото е общ. Няма ''мои'' и ''твои'' пари, те са общи.
Друг е въпроса, че не одобрявам стереотипа, който описах в предния си пост - нищо няма да му стане на мъжа ми, ако някой път пусне пералнята или сготви. Просто личното ми виждане е такова, че аз бих се чувствала по-добре като жена, която добре се грижи за семейството си, че когато сме вкъщи ще ни е чисто и приятно, ще има нещо вкусно за вечеря и т.н., и всичко това ще е за сметка на работата - примерно 8 часа работен ден, вместо неговите 10 часа и 200 лв. повече от това, което аз нося. (примерно)
Надявам се че сега се изразих по-добре. :)
Неееее, нямах това предвид :Д
Мисълта ми беше, че ако нямам своя принос към семейния бюджет, няма да се чувствам добре, и че дори ако се превърна в ''слугиня'' пак няма да чувствам, че компенсирам.
Разбира се че няма никакви състезания кой ще вземе повече пари. Затова се нарича семеен бюджет - защото е общ. Няма ''мои'' и ''твои'' пари, те са общи.
Друг е въпроса, че не одобрявам стереотипа, който описах в предния си пост - нищо няма да му стане на мъжа ми, ако някой път пусне пералнята или сготви. Просто личното ми виждане е такова, че аз бих се чувствала по-добре като жена, която добре се грижи за семейството си, че когато сме вкъщи ще ни е чисто и приятно, ще има нещо вкусно за вечеря и т.н., и всичко това ще е за сметка на работата - примерно 8 часа работен ден, вместо неговите 10 часа и 200 лв. повече от това, което аз нося. (примерно)
Надявам се че сега се изразих по-добре. :)
Да, така вече е по-така. :д Предния пост прозвуча сякаш ще се състезавате и губещия върти домакинството. д
LeprikonA
02-20-2013, 11:39
На мен ми е интересно защо всички вас родителите нещо са ви научили. Ами ако ви бяха научили драгояче? Бихте ли били на друго мнение? Или пък щяхте да извоювате своето, независимо собствено такова?
Защото семейната среда е важна. Тя или дава пример, който да се използва или те учи какво да НЕ правиш. Ако е първото - семейството е от нормалните, ако е второто - е от тези с многото финансови проблеми и последици от тях.
То дава основата, на която като по-голям стъпваш. Докато човек израства наблюдава родителите си, вижда как те се справят с бюджет, сметки и т.н. Съответно учи от тях => абсолютно нормално (най-вече логично) е да възприеме наученото.
Не е нужно родителят да е седнал да обяснява на детето си "сине така ще правиш с парите си, това е така, онова е така" и да го дресира какво да прави. Подобни разговори има, но след време извличаш частта от тях, която ти се струва полезна и си видял в лицето на родителите си дали работи или не.
Не би ми пречило. Но ако знам, че му липсват пари, защото ги профуква за глупости или пък е по-зрял и го мързи да работи това ще ми е пречката.
DisappointedDreamer
02-20-2013, 12:01
Леприкона, напълно ясно ми е това. И все пак, семейството не е най-големия фактор, който влияе върху оформянето на характера на даден индивид. Особено ако въпросния индивид не е близък със семейството си, или пример/модел отсъства от него.
И пак, защо трябва само до семейството да се допитваме? Защото имаме кръвна връзка с тях и ТРЯБВА да им вярваме?
В различни посоки бием, :с.
girlwithblueeyes
02-20-2013, 12:36
Дрийм права си че семейството не е най-големият фактор . Но когато имаш здраво семейство състоящо се от 2 ма родители . И двамата ти обясняват своите гледни точки за живота и възпитанието в случая финасите . Но когато си израснал само с един родител ти попиваш неговият начин на мислене .Поне така става при мен баща ми ме е възпитал или разглезил според повечето от вас :) че мъжат трябва да се грижи за по-голямата част от разходите . При всеки е различно . Самата аз си осъзнавам колко съм разглезена в това отношение но се надявам някой ден да имам друго мислене .
Пари се изкарват, акъл не се придобива току така. За мен лично е важно човекът до мен да е интелигентен, образован и амбициозен (just like me :D). Дори да е беден, бори ли се, ще успее, така че...Баща ми е бил беден, тръгнал е от кръглата 0. Когато са заживяли с майка ми е имал един куфар с дрехи, нищо повече, ноооо е имал много стабилна професия, за която е учил ужасно много и е бил, и продължава да бъде, изключително интелигентен (не го казвам само защото ми е баща). Та, от нулата, семейството ми е постигнало едно добро ниво, от което лично аз не мога да се оплача - да не сме богати, но живеем добре. Така и са ме възпитавали - с труд и интелигентност човек може да постигне много.
anonymous708973
02-20-2013, 14:29
Отраснала съм в семейство с работещ, по-често отсъстващ отколкото присъстващ баща, и майка - домакиня, не не от типа "сериала+маникюра, ако може и фризьор всяка седмица." Всеки родител е дал огромен принос към семейството ми, но под различна форма. Майка ми е избрала да жертва години развитие в името на това аз и сестра ми да пораснем в наистина домашна обстановка. Нямали сме баби на разположение. Това е жертва, за която не съм сигурна на 100%, че бих направила.
Идеята на това беше, че не винаги жената, която стои вкъщи, се чуди с какво да се захване и чака на мъжа си. Категорично подобно обобщение би било грешно.
И все пак, семейството не е най-големия фактор, който влияе върху оформянето на характера на даден индивид. Особено ако въпросния индивид не е близък със семейството си, или пример/модел отсъства от него.
Напротив.
Не говорихме за характер, а за това как младият индивид попива модела на едно семейство от собственото си. Това е повлияно в 90% точно от семейството. Колкото и борбено и типично за един тийнейджър да звучат думите "собствено, независимо мнение", то просто няма как да е независимо. Или ще следващ модела на семейството си, или не. Но и двата избора са продиктувани точно и почти изцяло от семейната среда.
Разбира се, не съм съгласна с оправданието "така съм научена". И аз съм израснала в по-скоро матриархална среда, но по никакъв начин не подкрепям идеята за жената като доминиращата част, въпреки че самата аз съм бая властна, казано по български - командаджийка.
Семейството ми не е било заедно над 50% от времето. Решила съм, че при мен няма да е така.
Ето два основни аспекта, по които съм оформила собствено мнение, но то в никакъв случай не е независимо.
DisappointedDreamer
02-20-2013, 16:23
Да, така е, Ина. Но какво става когато този модел липсва? Това питам аз. Къде търсим друг?
И не смятам, че има само два избора - да следваш мнението на мама и тати, или не. Прекалено крайна си.
И двамата ми родители са работели. Когато са се прибирали вече аз и брат ми сме спали. Нямали сме нито дядовци, нито баби, че да ни гледат. Или единия ми родител е отсъствал ИЗЦЯЛО за период от 1-2 години от живота ми, или другия. На 15 останах само с брат ми. Ето за това говоря. Семейството, не е единствения фактор.
И не говоря от гледна точка на 'бунтуваща се, искаща-да-бъде-независима тийнеджърка'. Разбира се, че съм попила някои гледни точки от родителите си, когато ги е имало. Но, поне при мен, по-голямата част от това, което съм научила не е било от тях. Което разбира се, не означава, че не съм им благодарна или, че не ги обичам. Напротив. Може да не са знаели как да ми помогнат в дадена ситуация, или какво да направят/как да реагират, но (почти) винаги са ме подкрепяли в моите решения.
LeprikonA
02-20-2013, 18:37
Ами доста логично е всъщност - израстващ без родители, в дом, в немотия => стремиш се да избегнеш това. А това ПАК е резултат от семейството, дори отсъстващо.
Изкриви се темата. Формирането на характера на детето и образуването му на мнение относно въпроси свързани с пари и как да се справяме с проблеми, свързани с тях, са две различни неща.
girlwithblueeyes, не ти прозвуча никак логично мнението. Хем, че само с двама родители ставало взимането на пример, хем пък с един родител ако си възприемаш неговия. ВИНАГИ възприемаш нещо, защото си мислещо същество и пресяваш информация.
Пак ще го кажа - виждаш, осъзнаваш, стигаш до извод, който съвпада с логичните за теб възгледи. Но до него се стига чрез пример и най-най-най-добрия пример е семейството и неговия опит в това отношение.
Ами доста логично е всъщност - израстващ без родители, в дом, в немотия => стремиш се да избегнеш това.
Пак ще го кажа - виждаш, осъзнаваш, стигаш до извод, който съвпада с логичните за теб възгледи. Но до него се стига чрез пример и най-най-най-добрия пример е семейството и неговия опит в това отношение.
Защо пък да се стремиш да избягваш едното, а да подръжаваш на другото? И двете да еднакво силен фактор. Човек е способен да изгради собствено мнение за всичко, без значение от условията, в които израства.
LeprikonA
02-20-2013, 19:10
Защото никой не иска да живее в кашон, камо ли да гледа семейство там. Защото когато си видял лощото, логично че няма да искаш да го продължиш, а да го промениш. Всеки иска семейството му да е финансово стабилно.
Точно пък условията, в които човек израства са силно определящи. Те са основата, на която стъпва и която вижда. Дори да РЕШИ, че му се дава неправилен съвет или пример, решението което взима за собственото си мнение ПАК е породено от тези условия.
girlwithblueeyes
02-20-2013, 19:14
Опитах се да кажа ,че когато имаш двама родители взимаш пример и от бащата и от майката . Когато си с един родител обикновенно( не винаги естественно) за теб мисленето на родителят с който растеш е за пример . :) .
Защото никой не иска да живее в кашон, камо ли да гледа семейство там.
Има обаче огромен път между "не иска" и "стреми се да..." . Сигурна съм и аз, че на никого не му харесва да живее кашон, но факта, че има такива хора говори достатъчно. Тук вече е моментът когато нещата са в "твои" ръце и решението е само в твоята глава.