View Full Version : Стипендия за обучение в САЩ
Здравейте, съфорумци.
Може ли да ми обясните какво точно означава стипендия за студенти (за обучение в чужбина).
Как се взима, какво трябва да направиш за да я спечелиш и т.н, и също така, една стипендия каква част от таксата покрива, ако разходите за живот са около 1500$ на месец ?
П.П - питам защото мисля да се реализирам там, като братовчед ми, но родителите ми няма да могат да ме издържат в никакав случай, за това се доверявам на стипендията...обяснете ми за нея, от горните ми въпорси.
Благодаря предварително. :)
DisappointedDreamer
12-29-2011, 08:52
За стипендията не знам, но знам че се дава, ако имаш хубав успех. Също така, трябва да кандидатстваш за нея.
Още така, някои университети поглеждат възможността на семейството ти да те издържи - смисъл, колко получават на година, недвижими имоти, и т.н, и по това може да платят примерно 90% от таксата ти, като семейството ти плаща само 10% от нея, ако решат, че нямаш финансова възможност. Разбира се, след като завършиш ще трябва и да изплатиш и върнеш тези пари.
Също така можеш да започнеш работа, а и да изтеглиш а Студент Loan, ( студентски заем), което в крайна сметка ще ти излезе доста скъпо.
DisappointedDreamer
12-29-2011, 09:02
http://ide.li/article831.html - Този link е за подготовката ти за кандидаtsване.
http://az-jenata.bg/article/12599/Patyat-kam-Harvard-Georgi-Vukov/ - А този е за книгата на едно българско момче от Пловдив, което учи в Харвард на пълна стипендия. Аз си я купих, и е много добра, полезна и пълна със съвети как трябва да постъпиш и какво трябва да направиш. Има информация не само за университети в САЩ но и в други страни.
Благодаря, смятам да кандидатствам за Филмовата академия за актьорско майсторство в Ню Йорк, бил съм на кастинги в България и казват, че имам огромен чар, обаяние и харизма и съм много концентриран...и затова смятам след средното образование да се пробвам в тази академия...разбирасе знам Англ. ез. МНОГО ДОБРЕ.
И родителите ми взимат ОБЩО 1700лв на месец. ОБЩО !!! и няма да могат да ме издържат там в никакав случай, затова трябва да разчитам на стипендията...дано да е спечеля ако завърша с Мн. добър 5 (тя сигурно е за 2 год. а и аз толкова ще уча там) после ако наистина парите се връщат дано да не е голям проблем...
П.П - по кои предмети се кандидатства, сигурно БЕЛ и Математика...?
Каква е разликата межу стипендия и пълна стипендия ?
И ще има ли този SAT тест (разбрах че е най труден)
teddybearMV
12-29-2011, 10:27
П.П - по кои предмети се кандидатства, сигурно БЕЛ и Математика...?
Каква е разликата межу стипендия и пълна стипендия ?
Дааа, точно с БЕЛ и математика се кандидатства в САЩ, Ню Йорк във Филмовата академия. Ех, направо думи нямам..
Еми как ? мисля че това са предметите за всички университети....ми кои тогава ?
teddybearMV
12-29-2011, 10:49
Еми как ? мисля че това са предметите за всички университети....ми кои тогава ?
Яснооо, тролваш..
Не тролва...просто искам да знам с кои предмети се кандидатства за да се подготвя
teddybearMV
12-29-2011, 11:42
Не тролва...просто искам да знам с кои предмети се кандидатства за да се подготвя
Сериозно ли си мислиш, че в САЩ ще кандидатстваш с български език и математика????! Ако не тролваш, то...определено не си добре, пич.
Просто ми писни всяка гимназия или университет да изисква бг ез. и матем. а аз по математика не съм много добре...и за това, ако се кандидатстваше с тези 2 предмета щях да съм много по изплашен...но някой знае ли с кой предмет се кандидатства ?
И, провежда ли се SAT тест ? разбрах, че ако ще учиш в САЩ се провежда ? но точно за тази академия незнам.
DisappointedDreamer
12-29-2011, 14:22
Влез в университетът, в които желаеш да кандидатстваш, намери е-мейл за връзка, и попитай.
SAT тест задължително трябва да вземеш няколко месеца преди да кандидатстваш. Книгата, която по-горе посочих обяснава всичко това, включително и САТ, SAT II subjects, TOEFL, и други.
Почти сигурен съм че с този SAT тест и другите там ще се издъня но...
другите актьори едва ли са държали такъв изпит за да учат в академията...но това се пада на мен, като живея в тази държава...
DisappointedDreamer
12-29-2011, 16:23
Хващай да четеш какво представлява, какво трябва да знаеш и на какво да наблягаш.
Никому не е лесно. И да на теб се пада. Да не би да мислиш, че отивайки в САЩ веднага ще те грабнат заради актьорските ти умения, макар езика ти да е на ниво нулево? Това просто няма как да стане.
Английския език го знам много добре. Само изпитите ме притесняват и то много (тези по математика) гола вода съм
"Процедурата за прием на нови студенти е целогодишна и върви докато местата по програмите са запълнени. Кандидатите трябва да имат поне диплома за завършено средно образование или еквивалентна, за да бъдат приети във всички програми и работни семинари. Кандидатите за магистърските програми трябва да имат диплома за степен бакалавър."
това за магистърските програми и бакалавърските не го схващам, къде се получава тази диплома бакалавър ? след 12 клас сигурно, но къде трябва да уча, в същата академия или ? и колко време
DisappointedDreamer
12-29-2011, 17:18
Бакалавър е 3 (по-малко или повече) годишно обучение в някои университет. Магистър е обикновенно по-кратко, но задълбочава и специализира в едно конкретно нещо. Можеш да учиш бакалавър в един университет, a магистър в съвсем друг.
На колко си?
Тоест мога да вляза в академията и да уча в бакалавърска степен 2 год. примерно и после магистърска в същата академия ако искам да се специализирам с работата покрай киното ?
П.П - Еми знам че трябва да ми се обяснява като на 5 годишно... 9 клас съм и реших от по-рано да съм подготвен
niki1996
12-29-2011, 18:18
Дано ти помогна...
Първо към 11 клас или началото на 12 ще трябва да държиш изпит SAT след това SAT2 но си има уроци за да учиш по тях.Има изпит по англииски : есе,тест,диктовка,.Изпит по математика от 50 задачи тест за 1 час . Всеки изпит е с максимален брой точки 800 SAT + SAT2 =2400т.Над 2000т много добре.Ако имаш някакви спортни успехи ди дига точките може и да не са спортни :Д.За стипендиите има 50% 75% 100% .При 50 процента ти плащат квартирата но не и храната.75 Цялото обучение квартирата но без храна.100 процента имаш абсолютно всичко.
Аз съм на твоята възраст също съм се насочил на там :)))).
благодаря ники, определено ме просветна много добре, радвам се че и теб те влече това...повечето хора смятат че е невъзможно
Яко учене си пада и въобще не е лесно...(не мисли, че те плаша) Освен това 100 процента за този уни ще те искат да те видят как се представяш на живо. Виж дали признават БГ дипломи и трябва да почнеш да се готвиш от доста рано(ако си 97 от догодина трябва да почнеш)- уроци по театър и по английски, защото надали го знаеш на такова ниво. Там есетата са на абстрактни теми и хич не са лесни, ама това ще го разучиш по-нататък от Гугъл. Работата опира и до средства- ти без да отидеш в Америка просто няма как да отидеш да учиш там(например представи си, че не можеш да свикнеш с начина на живот там)
1. В 11 или 12 клас ще има изпит по английски ез (есе,тест,диктовка) ???????? тоест до тогава ще трябва да го знам ПЕРФЕКТНО ????
2. Тези изпити не трябва ли да са след 12 клас ?
3. Какви спортни успехи да имам ? за медали ли говориш ? или примерно само да участвам в баскетболния отбор ?
slicky - аз и сега уча здраво английски но не и театър...аз съм от малко градче до град Бургас и тук не се изучава нещо свързано с театъра...за жалост...а и в сайта на академията пише че приемат кандидати които са напълно начинаещи
DisappointedDreamer
12-29-2011, 18:50
SAT и SAT II се взимат няколко месеца преди да кандидатстваш, което означава че трябва да ги вземеш някъде 11 клас есента.
И до тогава ще трябва да знам английския перфектно ?
DisappointedDreamer
12-29-2011, 18:58
Ама такива тъпи въпроси задаваш. Да, тогава ще трябва да го знаеш перфектно. :lol:
Ако отвориш европейската рамка за езиците(май така се казваше) ти трябва Advanced, "граничещо" с Proficiency(това е за учителите)
Прочети малко в нета,имаше 1 супер дълги теми за обучението в САЩ, и тогава пак питай. Имаш толкова време, догодина ще ти скимне нещо друго и пак ще пускаш теми. Това, към което си се насочил, е нещо ПОЧЕТИ невъзможно.Пък и голяма част опира да $$$$-родителите ти доста трудно ще живеят, ако евентуално влезеш в САЩ, а стипендията трудно се взема...
Ужас... ;дд а тези спортни успехи дето ти вдигат точките, трябва ли медали да имам по нещо или ми стига и това че съм записан в баскетболния отбор и правим тренировки ?
DisappointedDreamer
12-29-2011, 19:36
Няма спортни успехи - просто повечето университети искат да имаш извън класни дейности, така наречените extra curriculars, които могат да помогнат за избирането ти в добър университет в САЩ. Хората, които кандидатстват имат най-добрия успех, и затова университетите търсят интересни хора.
Вземи се поразрови малко. Мен никoй не ми е казал това, което съм научила - всичко е от интернет. Имаш такъв, започвай да се ровиш, интересуваш и питаш. Няма как да очакваш от нас да ти напишем книга, с всичко, което трябва да направиш.
Такава книга, пак повтарям съществува, написана от пловдивско момче, което учило на пълна стипендия в Харвард.
Окей, благодаря ви !!! дано до 11 клас да науча английския, ако карам по 2-3 частни урока на седмица
lightcameraction
12-30-2011, 11:26
първо видях темата..влязох и благодарих на бога,че не е поредното 97 момиче,което иска да учи актьорско ..
после се започна с тъпите въпроси и ми стана ясно,че нямаш ни най-малка представа за какво става на въпрос..
и после БАМ .. ще кандидатстваш във филмовата академия с актьорско майсторство в Ню Йорк ..
Без да съм чел другите коментари предполагам ще кажеш,че въпреки че трябва да учиш страшно много и да се трудиш,ти ще го правиш!И въпреки че всички ти казват,че е невъзможно ,ти знаеш ,че не е ! И ще успееш!
Браво,вместваш се в около 25 хилядите теми тук свързани с това..
И ако сега си мислиш,че ти си различна от тях,не си познала..Можеш да влезеш във всичките 5 милиярда теми свързани с актьорското и там всички до един се мислят за различни,както и ти се мислиш за по различна от всички тези дето изброих,така и ще се появят още 50 човека след теб дето се мислят за още по-различни и талантливи и чаровни и прекрасни..
СЕ ЕДНО,ТИ УЧИШ ЗДРАВО ! ФЪК ЙЕА !
Човек, който може да допусне, че за да учи в САЩ ще трябва да държи изпит по БЪЛГАРСКИ............ :X
Добре не искам да те обиждам, но си мисля, че преди САТ-а трябва да си направиш IQ тест... резултатите ще са интересни!
DisappointedDreamer
12-30-2011, 16:55
първо видях темата..влязох и благодарих на бога,че не е поредното 97 момиче,което иска да учи актьорско ..
после се започна с тъпите въпроси и ми стана ясно,че нямаш ни най-малка представа за какво става на въпрос..
и после БАМ .. ще кандидатстваш във филмовата академия с актьорско майсторство в Ню Йорк ..
Без да съм чел другите коментари предполагам ще кажеш,че въпреки че трябва да учиш страшно много и да се трудиш,ти ще го правиш!И въпреки че всички ти казват,че е невъзможно ,ти знаеш ,че не е ! И ще успееш!
Браво,вместваш се в около 25 хилядите теми тук свързани с това..
И ако сега си мислиш,че ти си различна от тях,не си познала..Можеш да влезеш във всичките 5 милиярда теми свързани с актьорското и там всички до един се мислят за различни,както и ти се мислиш за по различна от всички тези дето изброих,така и ще се появят още 50 човека след теб дето се мислят за още по-различни и талантливи и чаровни и прекрасни..
СЕ ЕДНО,ТИ УЧИШ ЗДРАВО ! ФЪК ЙЕА !
Ех, то няма лошо да имаш някакви мечти и цели, нооо.... :lol:
Защо според вас ако искаш нещо много силно, то неможе да се сбъдне ??? Онова момче което замина за САЩ и учеше в Харвард, ако по-рано ви беше питал, как се кандидатства там или нещо от този сорт, щеше да му кажете същото нали "мечти, мечти...." но, какво стана...
П.П - момче съм
lightcameraction
01-01-2012, 14:37
О боже :Д
Защо винаги давате примери за хора дето са успяли,а пример за 10000000 човека дето не са успяли и са си мислели точно като теб защо не даваш?
Няма значение..
Само ще ти кажа нещо,точно тези дето ти казваш са чели месеци наред ако щеш в гугъл , разпитвали са и са правили проучвания,кое ,къде ,как..освен много четене са се занимавали и с това и разбират ..също така им се ОТДАВА И ИМАТ ТАЛАНТ ..
А ти пускаш няк'ва тема и само мрънкаш тук да ти кажат това и онова без да имаш никаква идея за какво става на въпрос..
единственото дето знаеш е,че някой си там успял и само това повтаряш .. и докато чакаш няк'ви хора,дето би трябвало да са 150 пъти по неинформирани от теб ,защото нали УЖ ти се занимаваш с това и много те влече ,други хора вече са доста напред ..
+ това хората дето заминават като малки за там имат доста пари,имат доста късмет,имат връзки и много други неща . това ще си остане така,независимо колко дисни филма ще изгледаш.
Момчето със сигурност не отваря теми във форуми как да кандидатства в Харвард,а си скъсва гъза от учене и то не за 3-4 години.. а цял живот учи за т'ва
DisappointedDreamer
01-01-2012, 14:49
Момчето, за което говоря доста късно е разбрало какво иска, обаче в следващите 3-4 години е ставал в 4 часа сутринта, за да тренира, и е будувал по цели нощи, за да си учи по английски думите.
Пари семейството му не е имало много, затова и той печели пълна стипендия, но късмет, желание, воля и упоритост определено не са му липсвали.
Да пуснеш тема в един teen сайт и да очакваш ние да ти напишем всичко, което знаем, за да ти помогнем, е меко казано тъпо. Има google, има толкова много форуми, както виждам имаш и време, започвай да търсиш и да се интересуваш. Така наготово нищо няма да стане.
И сега като се замисля, наистина горния коментар е прав - хората, които са разпитвали и търсили наистина трябва да имат талант и да им се отдава (може да не са втория Айнщаин, обаче да имат мозък в главата си.)
Как така да имат талант и да им се отдава...от къде да разбера дали го имам ако не вляза в академията. Нали там се учиш на тази специалност. Ами ако нямаш талант, но влезеш и учиш много здраво и успееш...
Extremescream
01-01-2012, 22:14
Ох, като някой ми каже 'много добре ЗНАМ английски', направо ми идва да го халосам. Не, ти владееш английски на някакво ниво, което е приемливо, тоест можеш да вдяваш филмите (които да си признаем, не се отличават с особен Хинтелект), да си говориш що-годе свободно с англоговорящи и да можеш да попрочетеш някоя книга сравнително лесно. Но това в никакъв случай не значи, че го ЗНАЕШ, при това много добре.
Иначе: ами като се имаш за толкова талантлив, търси информация из нета, сайтове, форуми, а не да си киснеш у тийн проблем и да чакаш да ти снесат цялата информация други хора. Още повече, това с математиката и българският ме уби....Наистина, дори това не знаеш, а си се запътил за Щатите вече.
Както ти казаха, ако искаш да постигнеш нещо, дори и да не е в Щатите, сядай си на задните части и работи, а не да се оплакваш и изтъкваш колко си прекрасен и талантлив по форумите.
Не се правя на умен и талантлив и т.н. както виждаш въпроса ми беше главно стипендията и го разбрах, все пак не съм 11,12 клас и не съм го правил този тест, така, че от къде да знам...
Extremescream
01-02-2012, 11:02
Еми като се беше разровил из нета преди да питаш тука....
lilion77
02-15-2012, 19:17
И защо да не може да пита тук.. нали затова са форумите, за да можем да се консултираме с някой, който може би ще знае нещо повече за това, от което се интересуваме. Вярно е, че може да се разрови повече из интернет, но там не можеш да намериш всичко, което търсиш, а и понякога не можеш да разбереш нещата и искаш да питаш някой, който може да е по-запознат с тях... Защо трябва да му се нахвърляте и да разбивате мечтите му.. Всеки казва това не е възможно.. Напротив ВЪЗМОЖНО е! И е вярно, че за да успееш не трябва да стоиш и да мислиш, че то от само себе си ще стане.. Не, но нали затова първо трябва да си подготвен. Знам го от личен опит, защото това е и моята мечта и се радвам, че има хора като мен, които се борят и искат да постигнат мечтата си! :) jh97 въобще не им обръщай внимание и продължавай да търсиш информация, по какъвто начин ти си пожелаеш!