View Full Version : Внезапна промяна у него - на какво се дължи
AliceDied
01-12-2012, 16:24
Здравейте. Не вярвах, че някога ще прибягна до вашите съвети, но уви - наложи се поради непредвидена ситуация. С него сме заедно от близо половин година, като всичко между нас вървеше добре почти през цялото време. Случи се така, че ноември месец близо три седмици не се бяхме виждали, а и рядко си писахме, защото както беше казал: "не му било до никого". Приех това и търпеливо си чаках. Той беше в такова лошо настроение дълго време и аз няколко пъти му зададох въпроса "Какво се е случило". Отговор - "Не ми се говори за това". Разбрах, че нещата тръгват на зле и приех идеята, че вероятно ще се разделим. Затова следващия път, когато се видяхме /по негово желание/, го избъзиках: "А, тебе май те познавам отнякъде, чакай да се сетя..." и нещата неусетно отново потръгнаха и бяха по старому. Така и не разбрах каква е причината за меланхоличното му настроение по-рано. Но така или иначе, не исках да се обръщам назад, понеже всичко си вървеше... Коледа, подаръци, обещания... сещате се. И така до миналата седмица. Вчера разбрах, като си писахме, че отново не му е до нищо, до абсолютно никого, само че този път думите му завършваха с "Трябва да поговорим, имам да ти кажа нещо в очите." - аха, викам си. Явно нещата са сериозни и иска да ме скъса. Първите десет минути от изявлението му бях шокирана. След това обаче си казах - окей, явно си го е решил. Това, което не мога да си обясня, е колко бързо се промени поведението му - без индикации, без предпоставки, без нищо - сякаш изведнъж тупнах отвисоко без и да заподозра. Естествено, не мога да бъда напълно сигурна дали той има предвид време за размисъл или наистина раздяла, но съм по-склонна да мисля песимистично. Не мога да осмисля как допреди седмица не беше показал нищо, ама нищо - ако просто не му се занимаваше с мен вече, щеше да ме разкара още преди празниците. На някого от вас да му се е случвало да си има работа с такава учудващо рязка смяна на поведението? Да уточня - никога не сме се карали, /да, съвсем сериозно/, винаги сме били в добри отношения и сме се подкрепяли един друг, когато отсрещният човек е имал нужда... Просто не мога да проумея тази внезапна демотивация и причините за нея.
Ако някой има идея, моля, да сподели. Вярно е, че не може да се гадае, но все пак - трябва да съм психически подготвена за развоя на събитията, преди да го видя /вероятно ей така от въздуха за последно/.
ПП: На 16 съм, той на 18.
Без груби коментари, моля. Ще се радвам на мнение.
Ако имате някакви въпроси, питайте.
SisiStrange
01-12-2012, 17:05
Ами или има друго момиче, или няма обективна причина.
Понякога просто става така. И на мен ми се е случвало. С бившия стана:
Понеделник: Обичам те!
Сряда: Късам те.
Никаква логика.
EgoBaztard
01-12-2012, 17:05
Може да има много причини , но най-вероятната поне за мен е друга да му е завъртяла главата... Но това е само предположение! Не е сигурно , че това , което иска да ти каже е свързано с раздяла, но пък е доста вероятно. А това за разкарването преди време , просто може би се е чудил дали да скъса с теб или не и да е решил да не го прави поне преди празниците , шото е адски тъпо , особено преди коледа или нова година. Но единственото , което можеш да получиш в момента са предположения ... Просто изчакай да видиш какво ще ти каже и тва е. Дори и скъса с теб , има и други момчета , далеч по-добри и по-заслужаващи си времето и усилията. Мисли по този начин и да не ти пука. ;)
antineutral
01-12-2012, 17:12
Наркотици, семейни проблеми? Как върви животът му, какъв е като характер? Как се държи с хората, от какво се интересува? Какво по-точно ти е казал, че те е шокирало, какво ти е говорил по принцип за себе си и за връзките и за любовта като цяло?
Тъмната страна на силата усещам в него.
AliceDied
01-12-2012, 17:14
Хм. Окей. И аз си мислех за нещо такова - не е изключено. Така или иначе ще гледам да разбера най-скоро, че неведението е изморяващо и изнервящо. Някакви идеи как да подходя към него, като се видим? Защото подозирам, че ще загубя ума и дума, а рационалното ми мислене ми е нужно. Така или иначе смятам да съм безкомпромисна, да приема каквото и да ми каже - и да не се обръщам повече назад. Та, идеи?
TheBeliever
01-12-2012, 17:19
Понякога решаваш да опиташ и да дадеш втори шанс на връзката си с даден човек, надявайки се чувствата да се върнат. Но те почти никога не се връщат. Може последните седмици да са били изпитателният период за него. Време да провери дали все още изпитва нещо към теб и дали вижда бъдеще във връзката ви. Каквбио е измислил ще разбереш като поговорите очи в очи.
А може въобще да няма намерение да се разделяте. Може да е решил да сподели какво го тревожи. Изразът "Трябва да поговорим" не означава неминуема раздяла.
AliceDied
01-12-2012, 17:20
Наркотици, семейни проблеми? Как върви животът му, какъв е като характер? Как се държи с хората, от какво се интересува? Какво по-точно ти е казал, че те е шокирало, какво ти е говорил по принцип за себе си и за връзките и за любовта като цяло?
Тъмната страна на силата усещам в него.
Хм, всъщност, колкото и да ми е неприятно да призная, забърквал се е с наркотици - по неговите думи нищо сериозно. Семейни проблеми - доста, периодично, но тях ги обсъжда с мен обикновено. По принцип това, което ми направи впечатление у него, е, че е доста морален въпреки всичко, че обикновено е искрен и малко или много е склонен да се задълбочава в чувствата и проблемите си. Казвал ми е - всъщност, допреди една седмица го казваше - че е благодарен на случайността, която ни събра. Честно казано не вярвам на такива изрази, гледам да разсъждавам трезво. Пада си от време на време леко доминиращ, но сме се разбирали досега без проблеми и виждах, че действително означавам нещо за него. Иначе за мрак - не знам, подозирам и известна доза страх от справяне с проблемите, но кой знае...
ПП: а относно това, което ми е казал: "не ми е до гаджета, не ми е до момичета, до нищо"...
antineutral
01-12-2012, 21:00
Така поднесено ми звучи като лични проблеми от сериозно естество- здравословни или пък семейни, за които не знаеш или просто нещо което приема много присърце и го е извадило от релси. Като се видите дръж се естествено и човешки или просто както винаги, когато си с него и ти е приятно и интересно да общувате :). Впрочем мисля, че ти специално знаеш какво да правиш :) Въпросът е той знае ли...
anonymous708973
01-13-2012, 06:02
Ама чакай малко, вие вече скъсали ли сте или ти само гадаеш и тепърва ще говорите?
AliceDied
01-13-2012, 07:54
Не още - в момента само гадая. Днес уж щяхме да се видим, за да "поговорим" (по неговите думи: "Не съм достатъчно долен, за да ти го кажа в чат."), но той нито се е разбирал с мен по-нататък за час и място, нито нищо. Само удължава безсмисленото напрежение, по мое мнение. В думите му си личеше, че не му се занимава вече с мен. Просто ме учуди внезапната му смяна на настроенията - логично е като му омръзна, да ми даде някакв индикации, но той допоследно ми повтаряше колко съм била важна за него и дрън-дрън. Ето това не мога да го проумея - половин година на вятъра. Сега остава само той да се навие да говори и да си каже всичко, та да се приключва, че взех да се изнервям.
SisiStrange
01-13-2012, 08:10
Кажи му, че е много по-долен като те държи в напрежение и да изплюе камъчето.
Оф, честно казано няма как да се обясни, ако реална причина няма. Явно приятелят ти е като мен, защото и на мен ми се е случвало подобно нещо. В един момент просто ми писва, някак си не ми се занимава повече с дадено момиче. При мен даже е не само с момичетата, а и с всичко. Просто внезапно не ми се занимава (с дадено нещо или човек) и го зарязвам тотално, не се занимавам повече с него, без причина. И аз сам не мога да си го обясня на какво се дължи, просто явно съм такъв тип човек и по начина, по който обясняваш нещата, е възможно и гаджето ти да е от този тип хора. Предполагам е негативно качество, но в крайна сметка човек е такъв, какъвто е.
Може и да не е така и той просто да има някакви проблеми, не знам, но аз просто така си го обяснявам по начина, по който ти си ни запознала със случващото се. Ако това е случаят, по-добре не опитвай да го разубеждаваш, но ти май така или иначе нямаш това намерение... :)
Bloody-girl
01-13-2012, 15:24
Виж... Понякога човек има доста големи проблеми, които го карат да се откаже от всичко.. В една връзка трябва контрол и поне мъничко старание да не нараняваш човека до себе си, да се грижиш за него, да му показваш обичта си. Когато възникне нещо непредсказуемо, лошо нещо в живота ти - това старание отива право към проблема. Човек се отказва от всичко друго и мисли единствено как да поправи всичко.
В твоя случай, мисля че точно това е станало. Когато говорите ( ако още не сте ) и той намекне нещо за раздяла, му задай въпроса:'' Ти преди няколко дни ме обичаше нали? .. Как си промени мнението толкова бързо?''
Невъзможно е да си изпитвал силна любов към дадена личност, да си свързал сърцето си с нея и изведнъж... Всичко да приключи просто така.
От друга страна може да не иска да скъса с теб. Може да говорите точно за проблема. Какъвто и да е - подкрепи го, той ти е гласувал доверие и се е престрашил да ти каже всичко, което го измъчва.
AliceDied
01-13-2012, 19:34
Възнамерявам точно това да попитам. Предния път, когато беше така, пак не се бяхме виждали известно време, защото той каза: "Не искам да ме виждаш така сега" и не го закачах, оставих го да подиша, изчаках да му мине и той ме потърси сам. Сега обаче към: "мн ми е кофти" се добави и това за "трябва да поговорим за нещо, досещаш се", така че съм скептична. Друг е въпросът, че от това изявление и идеята за среща не сме писали. Така че общо взето чакам le finale grande - какъвто и да е развоят на събитията. Всичко на всичко, единствено ме е яд, че е много възможно да изгубя близък човек, но какво да се прави. Смятам да го приема мъжки въпреки гадното чувство.
Благодаря ви на всички за коментарите и че отделихте време, за да прочетете историята ми.
marin4itu
01-13-2012, 22:22
Лелеее, аз да съм се побъркала от любопитство до сега.. Щях да отида до тях и да го накарам да говорим веднага! Много мразя да не знам.. какви са тези работи, недомлъвки.. Аз ако бях до сега да съм отишла и да си изисквам обещаното обяснение...
anonymous708973
01-14-2012, 06:24
Точно. Глупости са това. Заедно са, значи точно тя е човекът, който трябва "да го вижда така сега" и да му помогне, доколкото може.
Godzilla
01-14-2012, 12:02
Не още - в момента само гадая. Днес уж щяхме да се видим, за да "поговорим" (по неговите думи: "Не съм достатъчно долен, за да ти го кажа в чат."), но той нито се е разбирал с мен по-нататък за час и място, нито нищо. Само удължава безсмисленото напрежение, по мое мнение. В думите му си личеше, че не му се занимава вече с мен. Просто ме учуди внезапната му смяна на настроенията - логично е като му омръзна, да ми даде някакв индикации, но той допоследно ми повтаряше колко съм била важна за него и дрън-дрън. Ето това не мога да го проумея - половин година на вятъра. Сега остава само той да се навие да говори и да си каже всичко, та да се приключва, че взех да се изнервям.
Според мен няма какво да гадаеш толкова. Той ти го е казал направо.
Точно това прави. Удължава напрежението. И го удължава, защото не е сигурен в това, което иска да направи. Страх го е.
Внезапната смяна на настроенията може изобщо да не е била внезапна за него. Особено след като сте нямали спорове. Подобни настроения се натрупват. Рядко може 2 характера да съвпаднат перфектно и да нямат ръбове за доизглаждане. Ръбовете се доизглаждат с компромиси и/или караници.
Когато обаче характерите съвпаднат се появява момента със "скучно ми е", защото във връзката няма предизвикателство. Този момент е добро нещо, но не и в такава ранна възраст - 16/18 години.
Ти трябва да решиш дали искаш да си го върнеш и да си отново с него, но трябва да знаеш, че ако се съберете пак, трябва да е наясно с неговата вина за раздялата. Защото във всяка раздяла има 2-ма виновни. Действията на един човек са подтикнати от тези на човека до него. Понякога са пресилени и преувеличени, но отново са резултат от действията на половинката му.
Въпреки, че ти изглеждаш доста спокойна и уравновесена, което ме кара да си мисля, че чувствата ти не са толкова силни, защото аз щях да съм в паника при подобна ситуация, ще те посъветвам:
Ако искаш да опиташ да си го върнеш и ако изобщо от негова страна има възможност за повторна връзка, седни, изслушай какво има да ти каже. Плачи, реви, тръшкай се, вричай се, кажи си каквото имаш да казваш - прави каквото ти е на сърцето и каквото ти се прави. Не сдържай емоцията си, но и не протаквай излишно процедурата. Тогава на момента, той няма да размисли. Ако размисли толкова лесно, значи изобщо е нямал намерение да късате, а просто си играе с теб, за да подсили интереса ти.
След като свърши първоначалната драма и шок, ставаш и си излизаш. Не приемаш приятелството, което ще ти предложи. В рамките на следващите 1-2 дни опитваш някакъв контакт, но не досаждай. Покажи намереният си. Ако можете, излезте за един последен разговор. Разкрий му душата си и чуй отговорът му. Като каже "Не", казваш "Добре тогава. Приемам решението ти. Приемам, че не ме искаш в живота си. Приятелството на този етап за мен не е вариант. Всичко добро ти пожелавам. Моля те не ме търси повече, защото имам нужда от пространство, за да подредя чувствата си. Когато съм готова да съм ти приятел, ще се свържа с теб." и си тръгваш. Оставяш го да си седи в заведението/мястото на което сте и да гледа как си отиваш. После изчезваш. Не пишеш. Не се обаждаш. Не си активна във Фейсбук.
Ако стигнеш до този етап, пиши пак и ще продължа да пиша. :)
Ако не искаш да се опитваш да го върнеш и всичко за теб е свършило, приеми приятелството му. По-лесно ще ти е да продължиш напред като имате някакъв контакт. Контакта постепенно ще намалее и изчезне след 1-2 месеца, но промяната за теб няма да е толкова рязка и шокираща, колкото ако нямаше контакт и ще можеш да се лекуваш много по-лесно.
Ако не ти предложи приятелство изобщо - майната му. Изчезни като в първия вариант, който съм описал. Така или иначе друг избор нямаш.
И не дълбай. Може да разбереш неща, които не би искала да знаеш.
"Това което не знаеш, няма да ти навреди."
AliceDied
01-14-2012, 15:02
Godzilla, благодаря ти за обширното мнение - наистина повечето съвети, които описа, са ми минавали от сряда досега на ум. Действително се стремя към някаква душевна уравновесеност, ако мога така да се изразя, но това не е непременно защото чувствата ми към него не са силни. Всъщност, в първите 12 часа наистина се паникьосвах, треперех и бях шокирана - тогава обаче си казах, че така или иначе нещата на този етап не зависят от мен. От срядата, когато аз му писах и той ми излезе очевидно с идеята за раздяла, не сме говорили. Което може да означава, че или го е страх, или не е сигурен, или не му се занимава.
Всъщност, колкото и да ме дразни това напрежение, нямам намерение сама да се бутам между шамарите - мисля да го оставя той да ме потърси, за да се изясним. Ако не го направи - мисля да спра да се занимавам с него, колкото и да е важен за мен.
Иначе по принцип съм резервиран човек и трудно показвам чувствата си, но когато съм около него, се отварям. Това не изключва непременно, както каза ти, появата на скука. Точно защото в една връзка се изискват двама души, колкото и да ми е болно, че евентуално ще изгубя близък човек, ще запазя дистанция и няма да го търся.
Според мен това е най-правилният начин, по който мога да постъпя засега.
Наистина благодаря за мнението ти.
Bloody-girl
01-16-2012, 17:53
Е, някакво развитие? х )
"Забърквал се е с наркотици".
Според мен не се е откачвал. Променливите настроения и апатията лесно се обясняват с това. Я от наркотиците, я от финансите, я от други проблеми. Вероятно си мисли, че като се разделите, свободата ще му помогне да се справи с проблемите и да изпусне парата. Може и да греша.
mississippi
01-18-2012, 14:19
бъди настоятелна и му покажи, че може да разчита за всичко на теб, предразположи го към разговори
AliceDied
01-21-2012, 17:28
Е, успях да поговоря с него. За мое неудобство - беше в скайп, а сълзи по скайп не се виждат, но както и да е. Той действително се чувства, сякаш не му е до нищо заради събития, за които не иска да говори. Въпреки това и сподели, че не му се занимава с мен, защото не съм успяла да му покажа какво означава за мен през това време и че по неговите думи: "съм се държала студено". А аз през цялото това време се опитвах да не насилвам нещата... И ето така става, когато не говорят хората помежду си навреме и не изтъкват грешките си. Явно е охладнял към мен, какво да се прави. И все пак, според вас има ли шанс да си го върна?
С тия недомлъвки не е ясно какъв му е бил проблема, явно така си е решил. Запази си достойнството и не тичай по него, той трябва да си те връща.
AliceDied
01-21-2012, 17:57
Ами, накрая категорично му заявих да не ме търси, докато си ближа раните... и завърших с: "лека вечер/месец/вечност" с идеята, че банализма с приятелството няма да го приема. Той обаче побърза да каже: "чакай, чакай, това, че просто съм си променил чувствата, не означава, че примерно като спре да ми дотяга от света, не означава, че трябва да се забравим, това би било глупаво". И идея си нямам как да го тълкувам това. Ядоса ме, много ме ядоса. Но явно съм си виновна и аз донякъде, като не успях да му покажа толкова време какво означава за мен.
Godzilla
01-23-2012, 11:12
Щом не си успяла - покажи му за 1 седмица. И после направи това, което съм ти написал по-горе.
Или ще ти мине по-лесно, или ще дотича при теб.
AliceDied
01-23-2012, 12:25
Щом не си успяла - покажи му за 1 седмица. И после направи това, което съм ти написал по-горе.
Или ще ти мине по-лесно, или ще дотича при теб.
Ще се радвам да ми дообясниш как да му покажа за 1 седмица - а и за да му покажа каквото и да е, трябва да го видя на живо, което малко трудно би се получило, тъй като сме от раззлични училища. Да не говорим, че той продължава да е в лошо настроение - т.е. при него нещата се закучват. И отказва да обсъди с когото и да е какво му е. Така или иначе бих приела край на връзка заради нещо, което аз съм направила, а не заради нещо, което не съм. Така че наистина ще се радвам да ми помогнеш.
Ами, накрая категорично му заявих да не ме търси, докато си ближа раните... и завърших с: "лека вечер/месец/вечност" с идеята, че банализма с приятелството няма да го приема. Той обаче побърза да каже: "чакай, чакай, това, че просто съм си променил чувствата, не означава, че примерно като спре да ми дотяга от света, не означава, че трябва да се забравим, това би било глупаво". И идея си нямам как да го тълкувам това. Ядоса ме, много ме ядоса. Но явно съм си виновна и аз донякъде, като не успях да му покажа толкова време какво означава за мен.
Удебеленото се превежда така: "Като ти звънна, да се появяваш, като те изпратя, да изчезваш."
Godzilla
01-24-2012, 11:28
Ще се радвам да ми дообясниш как да му покажа за 1 седмица - а и за да му покажа каквото и да е, трябва да го видя на живо, което малко трудно би се получило, тъй като сме от раззлични училища. Да не говорим, че той продължава да е в лошо настроение - т.е. при него нещата се закучват. И отказва да обсъди с когото и да е какво му е. Така или иначе бих приела край на връзка заради нещо, което аз съм направила, а не заради нещо, което не съм. Така че наистина ще се радвам да ми помогнеш.
Ами беше написала, че за толкова време не си успяла да му покажеш какво означава за теб.
Покажи му. По всякакви начини. Не само на живо, щом няма възможност. Съобщения, телефонни разговори, писма, жестове. Но не се увличай.
Ако намираш вина в себе си, трябва да покажеш, че можеш да се промениш и си я осъзнала.
Ако търсиш вина в себе си на сила обаче си дай време, защото ще трябва малко да си сама, за да започнеш да виждаш нещата в реалната им светлина.
При него нещата ще се закучват до един момент. Той не може да сдържа всичко в себе си. Все ще излее пред някой или ще му мине с времето. Тогава ще потърси компанията ти. Ако за теб не е прекалено късно, ти сама ще решиш какво да направиш.
AliceDied
01-24-2012, 14:43
Chacho, сама се досетих за тоя вид четене между редовете. Затова и се ядосах от значението на тия думи.
Godzilla, работя по въпроса, наистина ти благодаря за съветите. Писах ти на лично.
Не мисля, че за един ден може да са се променили чувствата му, освен ако не е станало нещо.Та както казах не мисля, че може да се промени за толкова малко време, освен ако не е обмислял всичко тоа.