PDA

View Full Version : Къде се признава българско образование?(Размисли за бъдещето)



ritobis
01-21-2012, 13:23
Хора, кажете къде се признава българско образование.Значи аз сега мисля да се запиша на курсове по английски за ниво Б2 за да си подобря нивото на езика.10 клас съм.Та се чудя дали българското образование се признава поне в Европа.Та понеже има ми престои кандидатстване след 2 години.И не знам накъде да се ориентирам.Бях слушал че даже в Америка имало нещо с като приравнителни изпити и ако ги издържиш може да упражняваш професията, която си завършил в България.

Едит:Не знам дали е нормално но все още не съм ориентиран с какво да се занимавам :D .Може да ми давате предложения за професия.Иначе обичам да пътувам, добър съм в математиката,в химията и физиката също не съм зле 5,30-успех, по английски съм на ниво Б2, но както казах ще се записвам на курсове и по възможност ако мога да достигна ниво С1(как ми са шансовете за равитие с това ниво на език?,уча в математическа гимназия и се набляга на точните науки и езика) до 12 клас ще е добре.Освен това в момента уча информатика. Абе ако ще работя нещо то със сигурност ще да е с някаква точна наука ама не съм се насочил към нищо конкретно.Мечтата ми е един ден да поживея малко в Америка.

Зададох много въпроси и не очаквам всеки да отговори на всички, та приемам всякакви мнения.

DisappointedDreamer
01-21-2012, 13:28
Еми, трябва да търсиш университети. Отваряш страницата на университета, които си си харесал и гледаш entry requirements - дали признават българската диплома. Бях гледала университети в UK, които я признаваха. Но помни, че ако искаш да кандидатстваш в САЩ или UK, ще трябва да държиш SAT, SAT II или TOEFL/IELTS.

Иначе е нормално да не си се ориентирал още. Това с информатиката звучи интересно - има доста специалности c Computer Science и etc, но си трябва математика. :)

DisappointedDreamer
01-21-2012, 13:29
А колкото до Европа, в страни като Германия, Франция, Италия и т.н. - нямам представа да ти кажа. 8-)

anJin
01-23-2012, 09:37
За Франция пак изискват сертификати .Но в различните университети приемат с различни,като цяло сертификатите с които приемат са два Делф и Далф,Делф-б1,б2 Далф-ц1,ц2

TykaSePisheNick
01-23-2012, 16:06
Тъй като и аз съм на същото дередже, има ли англо-говорящи университети извън UK в Европа?Тоест, ако искам да уча в Германия, примерно, мога ли да го направя, ако зная само английски?

slicky
01-23-2012, 16:28
Ще ти кажа това, което знам и съм чел. Ако се насочиш към Европа имай на предвид, че най-лесно приемат(това се отнася след бакалавъра) и признават дипломи от университети, които са по т.н. Болонски процес(потърси в Гугъл). България НЕ Е по този процес. Това за нивото можеш да стигнеш Ц1 до 12 клас. За Америка си леко закъснял, ако решиш къде и какво много бързо трябва да започнеш подготовка за изпитите. Признават се дипломите в Европа, обаче трябва да гледаш в кой университет в съответната държава. Пък имай на предвид, че и парите имат не малко значение. И аз съм 10 клас и се чудя между БГ и РФ, а после ще гоня може би Америка.

princo90
01-23-2012, 18:11
Тъй като и аз съм на същото дередже, има ли англо-говорящи университети извън UK в Европа?Тоест, ако искам да уча в Германия, примерно, мога ли да го направя, ако зная само английски?

Можеш. В цяла Европа (вкл. Германия) има специалности, които се преподават на английски, като повечето от тях са бизнес специалности и икономика. Но без да знаеш местния език ще ти е много трудно.

ritobis
01-24-2012, 08:07
Ако знаете може да препоръчвате университети.А знаете ли някакъв сайт за европейските университети.Сега започвам да проучвам, но просто имам толкова въпроси, че не знам от къде да започна.А за Америка ако да речем завърша СУ или някой по-хубав европейски университет ще ми признаят ли образованието изобщо и ще мога ли да упражнявам професията си там изобщо.