PDA

View Full Version : Пари, пари, пари...



DontSpeak
01-23-2012, 11:47
С приятеля ми сме заедно от около 9-10 месеца и по принцип всичко е наред, имали сме си и скандали и тнт, но като цяло няма някакъв кой зн какъв проблем м/у нас, освен парите....работата е там, че неговото семейство е бедно , моето не мога да кажа богато, но родителите ми имат възможност да покриват нуждите на семейството нормално, без лишения и тнт. В началото проблема с парите не беше толкова голям, но напоследък започва да назрява все повече. Имам чувството, че съм се откъснала от средата си, почти не излизам, стоим с него само в къщи понеже той няма пари за кафе, за ресторант или каквото и било др. Ето например оня ден понеже нямаше пари за кафе поканих приятелките си с приятелите им в къщи да гледаме филм и някой предложи да поръчаме пица и ето не може приятеля ми няма пари и така не поръчахме....понеже стоим постояно у нас като купувам нещо вафли или др винаги по 2 щото гадно аз да ям той да стои и да гледа нали и никога не казва даже да даде някакви пари или той да купи някога нещо което е разираемо при положение че няма пари......Не знам имам чувството, че зарди него съм се изолирала и не мога да водя социалния живот, който съм свикнала...забравих какво е кино, расторант или даже кафе....не искам той да ми плаща просто вече ми писна да се съобразявам с това, че той няма дори на себе си да плати, писна ми само аз да пазарувам за в къщи и той само да яде, а даже оня ден ме изнерви понеже не му харесвало и нямало да яде гладен щял да стои и му казах да си ходи у тях да си яде лещата...говорила съм с него да си намери работа, той казва че щяла да му пречи на университета и така нищо не прави по въпроса, не знам вече не искам да продължавам така, виждам че той по никакъв начин не търси поне начин да изкара някой допълнителен лев поне ако не редовна работа, предлагах му да си продава дрехите в интернет той отказва голяма занимавка било и тнт., не знам по скоро май го мързи, чудя се има ли смисъл да продължавам с него при това положение, тъпо ли е да го зарежа понеже няма пари?

Sh@d0w
01-23-2012, 11:54
Да го зарежеш, заради това че няма пари е тъпо. Обчае при положение, че не прави нищо, мързи го и няма дълготраен план за някакво развитие не е тъпо. Познавам хора, които въпреки университета едновременно с това и работят, само и само да изкарат малко повече пари.

Неговите оправдания не струват, има ли желание има и начин. Просто не е научен, че в живота мързела не води до нищо, като гледам освен че му е в повече, му липсва и мотивация, характер. Не знам какво би правила с човек, който няма никакви планове за бъдещето си и мисли само ден за ден, докато му е добре и майка му и татко му го хранят.

Ако поне се опитваше да припечелва нещо, имаше някакви планове - хубаво. Но по това което описа - връзката ви няма бъдеще, осъзнаваш го нали? Представяш ли си, щом от сега не го вълнуват такива неща, че даже и не му прави голямо впечатление, че само ти пазаруваш, един ден как ти ще си "мъжа" в къщата и ще го изхранваш?

umri
01-23-2012, 12:08
Правете повече секс.

Сега зимата малко трудно, но като се стопли, има паркове, поляни, разходки. Няколко човека взимате бира, събирате се да гледате филм и тн., пък и не вярвам въобще да няма пари за нищо. Отделно, като си излизаш с някоя приятелка не е 100% задължително винаги той да е с теб. Социалният живот, вика..

Почасова работа за студенти може да намери, макар че в някои случаи и това не е лесно.

Ако само това ти е проблема, намери начин да му въздействаш и да му помогнеш, но ако това е само повод, а има и други неща.. тогава си решавай. Ако няма пари, има известно свободно време и наистина не иска да си намери дори почасова работа, тогава това е проблем, но не можеш да го съдиш за това, че се е родил в по-бедно семейство от твоето, щото, реално, ако не са твоите мама и тати, ще си по-бетер от него.

DontSpeak
01-23-2012, 12:16
Ами на него му дават по 3-4 лева на ден и той като си купи едни малки цигарки и дотам или трябва да не си купува и да пуши от моите, пък и аз да ти кажа не чакам на наще имам си магазинче и от там ми идват приходите от 3 години нашите пари са ми давали само по Коледа :) парите събрани от бала си вложих в него и така...но не е там въпроса сега аз от къде имам пари, споменах, че родителите ми съумяват да посрещат разходите просто да направите разликата...смисъл разликата, че тъй като техните нямат пари не свикнал да ходи на кино, ресторант просто защото не е получил примера от тях, а аз от наще съм и го имам за нещо нормално, не за изгъзица да си позволиш 1 път в седмицата да идеш някъде...

Георги
01-23-2012, 12:32
Кофти е това и аз съм имал такъв проблем приятелката ми нямаше възможности аз давах всичко на мен не ми беше проблем ,но тя ме остави точно заради това,че всичко й давам !! Но мисля,че едно момче или мъж би трябвало да има възможност да заведе приятелката си,катко ти каза на кино или ресторант.Той явно няма никакви намерния да работи и т.н..

SisiStrange
01-23-2012, 12:52
^ Доколкото разбрах те е оставила, защото си и изневерил няколко пъти. Не е заяждане.

По темата: Причината ти да го скъсаш е глупава, самата идея не е.
Има страшно много неща, които човек може да си прави вкъщи с гаджето. Има секс, филми, игри, голо сантасе и какво ли още не, мързи ме да изреждам. Понякога само да се гушнеш с някого и да си говорите цял ден е чудесно. Ако ти липсва ходенето по заведения, кафенета и дискотеки, ходи с приятелки без да го мъкнеш и него щом не може да си го позволи.

Ей това обаче:


Просто не е научен, че в живота мързела не води до нищо, като гледам освен че му е в повече, му липсва и мотивация, характер. Не знам какво би правила с човек, който няма никакви планове за бъдещето си и мисли само ден за ден, докато му е добре и майка му и татко му го хранят.
е истинският проблем.

shaunaa
01-23-2012, 13:57
Ем ти както зададе въпроса да скъсате, защото нямалл пари звучи тъпо. Но от това, което си разказала съдя, че той няма никакво желание да те зарадва някак си и разчита на теб. На него му пука само за него да има цигари и да яде нещо, а пък ти както искаш се оправяй. Ако му пукаше за теб, щеше да пробва да си намери работа и да те зарадва някак си, а не да чака да му дадат 3-4 лв, за да си купи цигари и останалото да чака на теб. Муфтаджия е и може да му кажеш, че ако не започне скоро да припечелва от някъде ще го изоставиш, защото неможе цял живот да разчита на теб и да не те води никъде. Ако си свикнала да водиш такъв живот си намери някой на твоето ниво !!

DontSpeak
01-23-2012, 14:02
ехеее не! просто съм потресена!!!! преди малко беше при мен и звънна на майка си понеже му трябвали 12 лева понеже си поръчва дрехи от интернет от сайт в чужбина и има до доплаща толкова и за да ги вземе тр да доплати и тя казва нямам пари и след малко звъни пак и вика : " еми вземи от приятелката ти" !!!!!!!!!!, той се развика, че няма да взима от мен и си тръгна малко след това, ама представяте ли си майка му да каже така те за банка ли ме имат?! започвам вече да си мисля и че ме използва...и явно техните нямат против...................

DisappointedDreamer
01-23-2012, 14:04
Наистина е мързелив. Познавам студенти приятели, които работят и учат, за да помагат на семействата си. Просто трябва да си извади пръста от задника и да направи нещо.

Другото, което ме потресе е факта, че ти му купуваш всичко, готвиш и накрая той пак не е доволен. Аз ако бях мъж и приятелката ми постоянно се грижеше за мен, не само, че щеше да ми е неудобно, че нямам пари и щях да се опитам да направя нещо, за да разреша проблема, ами той и нахален на всичкото отгоре.

Тъпо е да се разделите поради финансови причини. Накарай го да разбере същината на проблема. Разнообразявайте времето си с нещо друго, което не изисква пари. Дори една разходка би помогнала.

alonens
01-23-2012, 14:58
Подкрепям мнението на Sh@d0w напълно... неговият проблем е слабохарактерност, безволие и без перспективи донякъде проблема е в неговите родители, не му дават добър пример... от някъде и компютъра е довел до това положение. Според мен ще е разумно да го зарежеш ако не се промени, защото той тъпче на едно място и няма бъдеще в това да бъдете заедно, защото той самият не е способен да обезпечи бъдещето ви.

umri
01-23-2012, 15:10
Ами на него му дават по 3-4 лева на ден и той като си купи едни малки цигарки и дотам или трябва да не си купува и да пуши от моите, пък и аз да ти кажа не чакам на наще имам си магазинче и от там ми идват приходите от 3 години нашите пари са ми давали само по Коледа :) парите събрани от бала си вложих в него и така...но не е там въпроса сега аз от къде имам пари, споменах, че родителите ми съумяват да посрещат разходите просто да направите разликата...смисъл разликата, че тъй като техните нямат пари не свикнал да ходи на кино, ресторант просто защото не е получил примера от тях, а аз от наще съм и го имам за нещо нормално, не за изгъзица да си позволиш 1 път в седмицата да идеш някъде...

Не ми ги разправяй на мен тия за магазина. От един бал пари за да отвориш магазин не можеш да събереш, освен ако не са ти дали ПОНЕ няколко хиляди лева. Да не говорим, че не вярвам момиче на тая възраст без никаква помощ от техните да се е занимавала с купищата бумащини, които се правят преди отварянето на обекта. Наем, ток, вода, назначаване на работници, фиксиране на работно време, зареждане, разрешителни, издаване на фактури, касови апарати, данъчни, ХЕИ, проучване на цени, намиране на изгодни и точни доставчици на продуктите, намиране на самия обект, ремонт, ако е нужен и още доста неща, които не ми идват на ум. Най-мразя някакви малки дрисли и дрисльовци да започнат да ми обясняват как всичко били направили сами на такава възраст, без помощ от родителите. Отделно, че живееш на гърба на вашите и те ти плащат всичките сметки.

Като пушач, ще ти кажа, че може да си купи машинка, отделно да си купува тютюн, OCB и филтри и ще пести повече. Друг вариант е да купува нелегално от циганите за 2.50 кутията, 25 - стека, или най-добре да ги откаже, но не вярвам да го направи. 4 лева на ден не са толкова малко, при положение, че живее на гърба на техните и си яде вкъщи.

Така, както ми го обясняваш, можете спокойно да ходите 1-2 пъти в седмицата на кафе, някой път да си купите нещо за ядене навънка и веднъж в седмицата на кино. В Синема Сити четвъртъците са по 5лв. прожекциите, а в зависимост в кой град сте, може и по-тънко да намерите. Примерно, в Пловдив има кина - 3лв. прожекцията.

Това, което е казала майка му е много тъпо, ако е имала предвид да не ти ги върне след това. Той е отказал, развиквайки й се и ти си мислиш, че иска да те изпозлва? Тъпа овца си, наистина, но така си научена.

Видяло се е, късайте. И само не ми обяснявай тва за магазина, че сама от един бал си го направила без друга помощ, щото такива като теб много ме дразнат.

sladur4etyYy
01-23-2012, 15:19
иска пари да си купи дрехи от сайт, не му идва наум даже да почне работа, но пък на майка му му идва отличната идея да иска от тебе. крушата не пада по- далеч от дървото, бих казала аз. майка готованка- син готованец и мързеливец. при всички случаи съм съгласна с Sh@dow.

Goddess
01-23-2012, 15:21
Не знам каква преспектива има от този човек да стане мъж и не знам как го търпиш. Търтей, зависим от мама и тате. Родителите му нямат възможност - разбирам. Но има ли желание, има и начин да си намери работа, с която да си покрива поне някакви джобни. Щеше да е тъпо ако е старателен човек въпреки всичко и се опитва да промени систуацията по някакъв начин, а ти да го зарежеш заради липсата на пари, но в този случай е напълно оправдано. Най-мразя такива момченца...на 20 години станал, а още брои стотинките на техните, не за друго, а защото го мързи.

Cold_Tearsss
01-23-2012, 15:45
Здравейте, много ми е интересно как всички без да познавате дадения човек веднага му направихте характеристика.

Лепнахте му етикета мързеливец и какво ли още не. Сигурно за Вас са мързеливи и хората, който по цял ден ровят из кофите за смет за да намерят нещо да ядат, както и тези, който просят, а да не споменем за хората в селата, който разчитат на животните си за да оцеляват или хората работещи за плюс, минус 300 лева. Много е лесно да лепвате етикети на неща, който явно не разбирате и никога не сте се докосвали. Съмнявам се някой от Вас да е имал дори очен контакт с такива хора, така че тези коментари в стил "аз знам всичко" ги задръжте за себе си. Вместо да проявите някакво съчувствие или поне малко разбиране, или да дадете някакъв добър съвет като Umri, Вие го ударихте на чисто егоистични нападки.

Браво поклон пред егоистите.

DisappointedDreamer
01-23-2012, 15:51
^Айде не ми ги разправай тези - братовчедка ми е студентка втора година, работи и учи, за да изкарва пари заедно с майка си, за да могат да свържат двата края.

Ами този, не можел, щото учел. Как други хора могат, а пък той не може?

DontSpeak
01-23-2012, 15:51
umri да, наще ми дадоха няколко хиляди за бала понеже много исках кола имали са-дали са ми! но не си взех кола, а ги вложих в това! и до ден днешен нямам кола....изполавам фирмата на майка ми, но всички останали неща аз съм си ги направила, да наще да ми акзвали къде за какво и кога тр да се ходи и тнт, но не намирам това да ме прави пикла или овца, все пак тогава съм била на 19, от 2 години и половина живея сама и си плащам всичкоот тока вода телефон храна интернет и данъци по магазина, не знам защо се хвана за това, че ме и убиждаш, ходила съм и на бригада и от там с пари съм се връщала и съм си покривала ремонти и тнт, като го казваш така наистина доста трудно изглежда, не казвам че ми е било лесно, ама като човек има желание стават нещата, не виждам пък защо тр да тги давам отчет на финансите си ама малко неподготвен нападаш и доста озлобено...

DontSpeak
01-23-2012, 15:54
Здравейте, много ми е интересно как всички без да познавате дадения човек веднага му направихте характеристика.

Лепнахте му етикета мързеливец и какво ли още не. Сигурно за Вас са мързеливи и хората, който по цял ден ровят из кофите за смет за да намерят нещо да ядат, както и тези, който просят, а да не споменем за хората в селата, който разчитат на животните си за да оцеляват или хората работещи за плюс, минус 300 лева. Много е лесно да лепвате етикети на неща, който явно не разбирате и никога не сте се докосвали. Съмнявам се някой от Вас да е имал дори очен контакт с такива хора, така че тези коментари в стил "аз знам всичко" ги задръжте за себе си. Вместо да проявите някакво съчувствие или поне малко разбиране, или да дадете някакъв добър съвет като Umri, Вие го ударихте на чисто егоистични нападки.

Браво поклон пред егоистите.

При разговор за работа първо ми казва че ще му пречи после излизайки с аргумента че може нещо почасово или нощем, ми се казва че нямало, при въпроса от къде знае че няма как търси ми отг че нямало обяви и че не можел да обикаля и да търси работа ей така!? тогава му казвам ти чакаш някой да дойде и да ти предложи работа ли и той ми отг да и се хили.....

Cold_Tearsss
01-23-2012, 15:56
Всичко е до късмет или с друга дума шанс. Ти защо не пуснеш едно тото за да станеш милионерка, а ? По този начин колко хора са печелили. Както те могат така и ти трябва да можеш, нали? Хайде ставай милионерка.

SisiStrange
01-23-2012, 15:57
Cold_Tears, Честно ще ти отговоря:
Хората, които се изхранват, гледайки животни и със селскостопански култури са хиляди, милиони стъпки над човек, който има пълната възможност да работи, но не го прави. Те са трудолюбиви хора, които не скъпят усилия с идеята да изхранват семействата си. Наскоро майка ми ми разказа за един ловец на крокодили, живеещ в африканско селце. Човекът ходи 2 пъти в седмицата да гази в река с крокодили, с риск за живота си убива един, дере го с нож, увива месото и ходи пеша 3 дена (отиване/връщане) до мястото, на което продава. Всичко това с идеята да си гледа семейството и да прати децата си да учат. А някакви хора, живеещи в градове, имащи образование, притежаващи всички ресурси да свършат нещо, лежат по гръб и чакат на мама и тати. Не знам кой е егоиста в този случай.
Едно е да имаш парични проблеми и затруднения, друго е да не правиш нищичко, за да ги решиш.
Аз, примерно, уча и работя. Не е лесно и определено се иска доста напъване, за да вървят и двете идеално, но не е невъзможно. Стига човек да има желание. Виж, ако го мързи... друг въпрос. Мен лично нищо не може да ме накара да се пльосна на ръцете на майка ми или на приятеля ми и да очаквам да ме гледат.

Cold_Tearsss
01-23-2012, 16:02
Ами освен да му предложиш някой сайт, като jobs или поне от този тип, колкото и банално да звучи или да отиде в борсата да потърси нещо, един вид да му помогнеш. Той какво учи? Кой курс е? Къде живеете?

DisappointedDreamer
01-23-2012, 16:07
А да, тя да му предложи, че той е много зает човека. Не се обръща сериозно към проблема, нахален е на всичкото отгоре, ама сега тя да му търси работа и да го урежда.

Аз ако бях въобще нямаше да се занимавам - веднага щях да го отрежа.

DontSpeak
01-23-2012, 16:07
в джобса нямало обяви за нашия град, което е така пускат по 4-5, казах че в бюрото по труда може да иде а той ми отг за какво дам и намерят работа за 200 лева да имам за кафе и цигари, аз за кафе и цигари и сега имам...и какво повече да му кажа то просто останах без думи....

Cold_Tearsss
01-23-2012, 16:13
Той в същия ли град учи или в друг?

Cold_Tearsss
01-23-2012, 16:21
Щом и двамата пушите, защо не пробваш под претекст, че искаш да ги откажеш да опитате заедно да го направите. С един куршум два заека. Ще направите нещо заедно, което може да ви сближи и ще може да зачеркне този разход. Трябва внимателно да го манипулираш иначе няма да стане номера. Ти може си пушиш стига да не те хване.

marilyn
01-23-2012, 16:59
Авторке, прочетох темата и мненията, които си добавяла по-късно и направо ти казвам зарежи го тоя и не се занимавай. Едно е семейството ти да няма пари, но друго е голям, здрав млад мъж да седи и да се тюхка само, да разчита на приятелката си за елементарни разходи и тн. Ти явно си борбено момиче, оправяш се сама, което само ти знаеш какво ти е коствало, чудя се какво правиш с тоя до тебе? Замисли се, че все по-зле ще става. Има много хора, които притиснати от нуждата се справят и с работа, и с университет, даже имам съученички, които си изкарват сами парите за бала. Най-добрият ми приятел лятото (след като завършихме 11ти клас) се хвана на работа като общ работник за да си изкара пари за частни уроци за 12ти клас. Значи не е като да няма начин... просто той явно не иска,по-лесно му е така, пък и колкото може се възползва и от теб. :)) успех ти желая.

umri
01-23-2012, 19:14
umri да, наще ми дадоха няколко хиляди за бала понеже много исках кола имали са-дали са ми! но не си взех кола, а ги вложих в това! и до ден днешен нямам кола....изполавам фирмата на майка ми, но всички останали неща аз съм си ги направила, да наще да ми акзвали къде за какво и кога тр да се ходи и тнт, но не намирам това да ме прави пикла или овца, все пак тогава съм била на 19, от 2 години и половина живея сама и си плащам всичкоот тока вода телефон храна интернет и данъци по магазина, не знам защо се хвана за това, че ме и убиждаш, ходила съм и на бригада и от там с пари съм се връщала и съм си покривала ремонти и тнт, като го казваш така наистина доста трудно изглежда, не казвам че ми е било лесно, ама като човек има желание стават нещата, не виждам пък защо тр да тги давам отчет на финансите си ама малко неподготвен нападаш и доста озлобено...

Нищо лошо няма да ти дадат пари и да ти направят бизнеса. Евала на хората. Но приеми фактът, че ако не бяха те, можеше да си като него. Затова не казвай "нашите ми дават пари само по Коледа", защото са ти дали много повече от това да ти дават по 70-80 лв на седмица, примерно. И, ако напишеш "убиждаш" в някое заявление или молба към общината, ще ти се смеят много. Първо трябва да си малко от малко грамотна. Разбирам да бъркаш запетаи, което правиш, но да объркаш такава дума е крайно.

По никакъв начин не го защитавам или оправдавам. Виновен е за това, че не прави нищо, за да е по-добре финансово. Ти си овца, защото той се е развикал на майка си по телефона за това, което е казала, а твоята оксиморонна асоциация на неговото действие е: "той ме използва".

Темата, която си пуснала, не е за да намериш решение на проблема, а да намериш морално оправдание за себе си да го зарежеш, за да не се чувстваш кучка.

anonymous708973
01-23-2012, 19:27
Няма пари, ама пуши?! Ебаси. Че и взима от теб за тая цел? Нагъл е. Напълно основателна причина да го оставиш.
Безперспективен е. Няма какво да правиш с такъв.

Blab
01-23-2012, 19:39
//постовете в темата яко ме зареждат, затова си я записвам:Д
баси, чувствам се богата и смислена на тази 2-ра страница. мерси!

flowerlina
01-23-2012, 19:53
в джобса нямало обяви за нашия град, което е така пускат по 4-5, казах че в бюрото по труда може да иде а той ми отг за какво дам и намерят работа за 200 лева да имам за кафе и цигари, аз за кафе и цигари и сега имам...и какво повече да му кажа то просто останах без думи....

Да не ми ги разправя на мен тея за 200-та лв на месец, аз работя за 150 и на лекции си ходя и университета ми върви...стига да искаше все щеше да намери работа ;)

anonymous708973
01-23-2012, 20:06
//постовете в темата яко ме зареждат, затова си я записвам:Д
баси, чувствам се богата и смислена на тази 2-ра страница. мерси!

Я сподели, че ми стана интересно :)

NqkfaNikakva21
01-23-2012, 20:32
Само ще кажа, че и ти си леко за бой, разбира се, че приятелят ти повече, но няма значение, другите ти го казаха. Леко ме ''фрасна'', че си си изгубила соц. си живот. Ти само с приятеля си ли си общуваш? Какво ти пречи той да поддържаш контакти с други приятели? С тях не можеш ли да поддържаш соц. си живот? Леко е смешно. Определено подкрепям умри, че искаш да се почувстваш по-добре като го зарежеш.

vpowerrr
01-23-2012, 21:17
Къв по дяволите е тоя ''мъж''?!? Е баси зависимия търтей. Пари се изкарват, начини има много стига да положиш усилия да ги откриеш. Не може да е на 19-20 години каракол и да живее на гърба на мама и на тати. И на всичкото отгоре и претенциозен към това, което ти му купуваш. Пък и пуши. Аз съм къде къде по-малък(само на години, изглежда) от тоя мързел и когато имам нужда сам си намирам начини да се оправям. Т'ва момче изглежда се има за нещо голямо, след като хем иска да е с теб(щом ти имаш пари, това автоматично вдига летвата и за него) хем и не иска да работи за по 200лв на месец. Проведи един сериозен разговор с него и му набий в тъпата тиква, че с мързелуване ще затъне още повече.
Това за университета и т.н. са оправдания, и аз съм същия мързел, но трябва да се пребори с търтея в себе си иначе няма на къде.

ПС: Като пушач мога да кажа, че цигарите изглежда няма да ги спре, но както казаха по-горе може да си купи машинка, тютюн или цигари без бандерол за по 2,50 и да се стабилизира някак.
Но ще го мързи да си ги свива цигарите, копелето му...

Говори с него и ако не се оправи късайте.
Дърпа те надолу.

venomvortex
01-25-2012, 08:47
Ще прозвучи грубо, но мъж без пари не е мъж. Щом е студент не е малък, живота такива ги смазва. Не си струва да се занимаваш с такъв, казваш, че си самостоятелна, това е хубаво, но е смешно и жалко да издържаш "мъжа" си. Намери си някой, който не е толкова безидеен.

Не ме разбирай грешно, мъж да няма пари не е страшно, на всеки се случват такива моменти, но е страшно мъж, който не прави нищо по въпроса. Съвсем просто е - парите дават увереност, която е жизненоважна за всеки нормален мъж. Направо е жалка картинка да си над 18 и да разчиташ на 3-4 лв., които ти ги дават родителите.

Bloody-girl
01-27-2012, 15:05
Е, като толкова ще му пречи работата на ученето, нека поне за няколко часа да ходи някъде бе! Ще отделя повече време за ученето и ще стане.
А за цигарите... по една кутия на ден ли пуши? Да ги намали малко тия цигари. Като му дават пари всеки ден, нека поне веднъж да те заведе някъде навън, да се разходите, ако ще и пуканки да си вземете.
Не те използва! По - скоро е научен от родителите си, че с който живее, той трябва да плаща и някой трябва да се грижи за него. Прекарвай повече време с него, не всичко е пари...

radostin91
01-27-2012, 21:18
човек адски си прав с последните 2 реда !!!!!!!! няма какво да допълня а това с нямал пари ами знаешли много лесно е да съдиш хората /казват ти направи това и това а не те питат как си защо постъпваш така ,ами да има работа за 200 лв и ко да ходиш да им работиш за 200 лв ... ми аз не бих аз лично също съм беден ама и аз съм човек и аз съм личност няма да ходя за 200 лв да ме праят на нищо но иначе да бих работил за момиче дори бих си прекъснал ученето (ако си струва) ама тва нямаш пари еми К чал

djipsito
01-27-2012, 21:43
Много ми е странно тва "200 лева не са пари", казано от човек, който живее с техните...
Неблагодарници.

SisiStrange
01-28-2012, 07:35
човек адски си прав с последните 2 реда !!!!!!!! няма какво да допълня а това с нямал пари ами знаешли много лесно е да съдиш хората /казват ти направи това и това а не те питат как си защо постъпваш така ,ами да има работа за 200 лв и ко да ходиш да им работиш за 200 лв ... ми аз не бих аз лично също съм беден ама и аз съм човек и аз съм личност няма да ходя за 200 лв да ме праят на нищо но иначе да бих работил за момиче дори бих си прекъснал ученето (ако си струва) ама тва нямаш пари еми К чал
Ауууу, човек бил. А вашите са животни и няма лошо да превиват гръб да те издържат ли?
Аз пък работя за малко под 200 лева на месец, паралелно с ученето. Какво като не са 1000 лева от раз? Нали стигат да пооткача някой и друг камък от на майка ми гърба? Дет се вика да помогна с някоя сметка, да си взема сама картата за градския транспорт и да добавям към таксите за семестрите е предостатъчно.
Но да, мързели винаги ще има.

Seattle
01-28-2012, 08:13
Аман с тез пари. Те НЕ СА най-важното. Днес ги имаш, утре ги нямаш. Имаш ли чувства към него, опитваш се да го промениш, щото явно има нужда. Ако нямаш чувства, там вече е съвсем различно.

horacio
01-28-2012, 08:36
Пф, на негово място щях да работя (то сега едвам дочаквам да стана на по-подходяща възраст, за да почна работа). Най-малкото, че човек се чувства добре когато е самостоятелен и не създава на другите грижи по себе си.
Мисля, че не е толкова от мързел, колкото от егоизъм. Смис. нали той си е добре, там техните се грижат за него както и ти, за кво му е работа? Ако мислеше и за другите, че може би им е в тежест вече и ако му е минало през акъла, че не може вечно мама, тати и гаджето му да се грижат за него сиг. щеше да си е намерил работа. Ако му беше проблем това, че е беден до сега да е работил вече...

NomNomNom
01-28-2012, 08:59
Това, че ще си изгубиш социалният живот не го разбирам, ще го пропусна.
За приятеля ти - много тъпа работа , както всички казаха. Да вземе да се хване да върши нещо, дистанционно. Да научи език , да превежда неща. С уебдизайна можеш да станеш добър, без да си даваш чак много зор, за 2 месеца. Да гледа за всички дистанционни работи в джобс.бг. Или да измисли нещо да продава. Примерно , братовчедка ми прави оригинални гривни и сувенири. Аз пък гледах как се правят фонтани , които са с говорителчета, които трептят на честотата на водата и се получава все едно я изпаряват.

Общо взето, ако той имаше желание, щеше да се сеща за всичките тези неща.

А това да даваш пари за цигари, без да имаш пари за друго - безумие.

+ Това , ако му дават по 5лв на ден , това не е никак малко. Аз живея в друг град и успявам да се храня с толкова, лол.

+ Къде учите, къде живеете ? Идеята ми е - дали той учи редовно, или задочно.

radostin91
01-28-2012, 12:18
Ауууу, човек бил. А вашите са животни и няма лошо да превиват гръб да те издържат ли?
Аз пък работя за малко под 200 лева на месец, паралелно с ученето. Какво като не са 1000 лева от раз? Нали стигат да пооткача някой и друг камък от на майка ми гърба? Дет се вика да помогна с някоя сметка, да си взема сама картата за градския транспорт и да добавям към таксите за семестрите е предостатъчно.
Но да, мързели винаги ще има.
не не са животни , и ти искриво думите ми през своята призма .... да лятото работя и помагам даже тва лято не съм харчил нищо всичко им дадох .... а тва за мързела .... да боря се с него но имам расейки по цялото тяло

Biskfitka
01-28-2012, 21:52
Аз май разбрах авторката за социалния живот.
Може би има предвид,че той хем няма пари,хем не е доволен като тя излиза сама с приятелите си,или може би й е гадно,че той не може да си позволи и затова и тя не излиза...

Dying
01-29-2012, 10:00
Знаеш ли, защо не му кажеш как стоят нещата.. Защо не му кажеш, че вече е пораснал и е време да си намери работа и да намери начин да съвместява лекциите и работа.. Защо не му кажеш, че не можеш повече така, че е голям човек и е време да поема сам разходите и живота си...?

ObreCheNa
01-29-2012, 11:04
Историята ми е до болка позната.. Бях на 16 и имах приятел на 19, аз ходех на училище и нашите ми даваха по 4 лв на ден и не харчех нито стотинка, за да можем да идем на кафе или да хапнем някъде по някой сандвич. Не работеше.. нямаше и намерение да почва работа, чакаше на техните.. и когато му даваха пари той вместо да ги сподели с мен на кафе или да отидем някъде се напиваше с приятели. :)

FuCKkK13
01-29-2012, 11:29
не съм чела коментарите,но ти ако беше на неговото място как би се почувствала ? гадно нали.. едва ли той иска да е така.. да,помрънкал е малко,но можеше да му се скараш леко и толкова,а това,което ти си му казала на мен ми се стори доста грубичко.. колкото до това с парите.. ужасно тъпо е да зарежеш някой заради парите.. защо той не опита да започне работа ? а за кафето.. защо ти не плащаш понякога кафето,за да излизате все пак.. а и защо постоянно трябва да сте заедно ? - излизай от време на време с твоите приятели,за да не се чувстваш откъсната.. + че това,че стоите само вътре изобщо не е оправдание.. много неща можете да правите докато сте заедно в къщи..а и не всички забавления навън са с пари.. спокойно можете да си направите една разходка в парка.. сега има сняг и ако има наблизо някаква местност (горичка или нещо такова) можете да отидете,да си направите снимки и т.н. .. не ми приемай коментара негативно.. разбирам те и знам,че до някъде имаш право,но просто намерете начин да правите неща,които не зависят само от едните пари :)

Niakoitam
01-29-2012, 12:57
Не искам да давам определения за теб.Дали искаш да го зарежеш,дали си търсиш просто повод и оправдание.
Да,той може наистина да е мързелив и да иска да живее на гърба на другите,защото така е по лесно.Но пък може и това да е просто маска и прикритие за пред другите и пред теб.Може и това кикотене, с което ти казва че ще чака да го намерят да е прикритие на вътрешен рев. Дали всъщност ти не искаш да го разбереш и да му се поставиш на мястото?А дали пък той просто се притеснява да ти сподели от страх че ще му се изсмееш,няма да го приемеш насериозно,ще го помислиш за твърде слабохарактерен и нерешетилен или ще го обявиш като повечето тук за изключително голям мързел и търтей? А може дори и да го скъсаш поради това. Сигурна ли си на 100% че не го е страх от пътуването по други градове?Сигурна ли си че няма страхове,които го сковават да си търси работа и за това си търси оправдание?Нещо в семейството,нещо в пътя до работата,нещо в търсенето на работа,самата работа,в преминаването към нещо непознато или всичко това взето на куп? Попринцип по-лесно може да осъдиш човек отколкото да се опиташ да му спечелиш доверието напълно за да разбереш защо прави нещо, а и да разбереш не е гаранция че ще можеш да му се поставиш на мястото, а и да му се поставиш не се знае за колко дълго ще успееш да го направиш.
Опитай се да разбереш какво има,защо го прави?Но истинските причини, а не маската,която най-вероятно е сложил пред всички останали.Но за това наистина трябва да спечелиш пълното му доверие.Опитай се да му помогнеш.Търсете нещо близко до мястото където живее.Имаш магазин...ако е във вашият град например може да го поканиш да ти помага там,да те сменя и т.н, а ти в замяна,да му даваш някой лев за свършената работа, с който да се чувства по освободен, но да е честно изкаран, а не изпросен и в същото време да му плащаш осигуровки за да няма някога проблеми при пенсионирането.Абе в общи линии като на работник.Ако се съгласи и започне да работи при теб от постояннството му или не ще си проличи всичко...Така поне мисля аз.

SisiStrange
01-29-2012, 13:14
^ Честно казано, макар че може да си прав, това са доста смотани оправдания. Какво ще рече да го е страх от намирането на работа? Аз разбирам да те е страх да станеш ловец на крокодили, да се страхуваш от затворени пространства, да не можеш да летиш със самолет, да те е страх от змии и да откажеш да си продавач в зоомагазин, но... да те е страх от самата концепция за работа? И да го докараш до степен, в която гаджето ти ти купува цигарите? Е... ок. А от тумор на белите дробове защо не се страхува? Поне да намали цигарите и да купи един път той храната.
Никога не бих обвинила човек, който не работи, докато учи, ако техните са достатъчно заможни, че да не им тежи издръжката му. Който има си позволява. Но да произлизаш от бедно семейство, да врънкаш приятелката си за ядене и цигари и да седиш на едно място без да ти хрумне поне да си промениш положението? На тези години? То всеки го е страх от непознатото, но е въпрос на необходимост в крайна сметка. Аз започнах първата ми работа на 14г. Да не би тогава, като отгоре на всичко се водеше нелегално, защото съм малка, да не ме е било страх или да не ми е било тъпо, че съученичките ми мрънкат за момчета, гримове и как ще си прережат вените, защото еди кой си си харесал друга? Човек се справя според ситуацията. А един мъж няма как да бъде привлекателен за една жена, ако е слабак и се крие под чаршафа вместо да си хване живота в ръце.

Cold_Tearsss
01-29-2012, 13:49
Пазете се, че идва ловеца на крокодили!

SisiStrange
01-29-2012, 13:50
Е, явно не идва все пак.

Niakoitam
01-30-2012, 08:44
SisiStrange ето...ти си поредното доказателство че думите ми и този път са истина и се появи със скоростта на светлината. Често всеки си гледа само от неговата паничка и това е. Има много модели страхове...от крокодили и змии, от кучета,от котки дори, от тесни пространства,от екстремни работи, от провал,възприемане и т.н. Някой преодоляват страховете наистина трудно, други пък по леко.Хората са различни.Ако е това което си мисля мога да твърдя че аз съм един от малкият процент хора, които могат да разберат пича идеално. Не очаквай като кажеш на някой това е така така и така нали и той да ти отвърне веднага....Ейййй как позна точно така е....точно защото има много хора с подобно на твоето мислене. "Мен това изобщо не ме притеснява значи...е адски глупаво някой друг да го притеснява.Особено пък ако е мъж.Как иначе нали са силният пол.Защо пък направо не го пратя на майната си.И без това ще се отърва и ще ми е много по-лесно".Макар че понякога когато нещо пряко ме засяга колкото повече време минава толкова ми е по-трудно и аз да разбера даденият човек.Та това засега. Ако искаш да съм още по конкретен при желание може да ми драснеш едно ЛС.За тази тема това е напълно достатъчно. :)

dimitar_ak
01-30-2012, 09:26
Добре. Аз пък ще кажа, че не само той е грешен. Неговата грешка е, че нищо не прави за да спечели някой лев и да излезе от статуквото. Ами ти? Цял живот мама и тате ли ще те гледат? Защо парадираш с чуждите пари? Ако на мен някоя ми направи цирк с това, че тя имала пари, но тати и ги дал ще я направя на парцал.

Alabalaportokala
01-30-2012, 10:13
Много си е право момчето. И аз да бях на негово място и аз не бих се занимавал да си търся работа, поне докато не завърша или ако не е по специалноста. Каква е файдата? За 250 лв на месец да почне на някое място където ще троши нерви, ще го стресират, ще го експлоатират и т.н. Като знам как процедират работодателите в България нищо чудно да го запалят и да не му платят парите. Не си заслужава поне на този етап да се занимава с глупости само и само да отговаря на клишето, че щом другите можели да бачкат и учат значи и той можел. Айде бе, кой го казва това?

Иначе авторката е мръсна усойница. Така извърта нещата, че да изкара човека мързелив и ненужен, а себе си едва ли не някаква работохоличка която е почнала от 0-та и печели хиляди... Видяло се е, че търсиш морална подкрепа от останалите форумни овце, които се връзват за да го зарежеш. Просто тука мнение трябва да изразяват хора които са независими от парите на родителите. Останалите просто нямат право на глас...

Подкрепям с 2 ръце с постовете на umri

anonymous708973
01-31-2012, 06:35
Извинявай, ама umri далеч не каза, че е нормално въпросният да е търтей.
Разбира се, защо да работи... нека да врънка гаджето си за пари за цигари.

xXxMixXx
01-31-2012, 07:04
Зарежи го.

Temptation95
01-31-2012, 08:49
И какво от това, че са 200лв. Нали все пак са пари, все от някъде трябва да започне с работа, ученето не го спира да работи просто трябва да си има желание. Аз съм на 16-17 години и дори сега си мисля дали ще мога лятото да си намеря работа. Имам си приятелка връзката ни е сериозна и си мисля, че като почна работа и ако почна дори 100лв да изкарвам на месец пак ще е добре, ще може да ходим нагоре-надолу, а не да чакам от родителите ми. Според мен всичко си зависи от ЖЕЛАНИЕТО за прогрес върху себе си.

Niakoitam
01-31-2012, 09:57
Има нещо много умно измислено,което даже на мен понякога ми е трудно да приема. А именно;

"Преди да започнеш да осъждаш някой вземи неговите обувки, мини по неговия път, пробвай неговите сълзи, усети неговата болка и като се спънеш във всеки камък на пътя, в който той се е спънал... чак тогава можеш да му кажеш как да живее живота си !!!"

Призовавам абсолютно всички,който са писали,четат или ще прочетат темата, да прочетат и това и да се опитат да се замислят и да вникнат в него. След което отново да дават епитети...:)

Blab
01-31-2012, 11:34
Има нещо много умно измислено,което даже на мен понякога ми е трудно да приема. А именно;

"Преди да започнеш да осъждаш някой вземи неговите обувки, мини по неговия път, пробвай неговите сълзи, усети неговата болка и като се спънеш във всеки камък на пътя, в който той се е спънал... чак тогава можеш да му кажеш как да живее живота си !!!"

Призовавам абсолютно всички,който са писали,четат или ще прочетат темата, да прочетат и това и да се опитат да се замислят и да вникнат в него. След което отново да дават епитети...:)
все по-симпатичен)

moito_pate
01-31-2012, 17:46
Обаче има и една българска народна приказка ''Който не работи, не трябва да яде'' нали или можем да лежим на гърба на другия според някой от вас.

djipsito
01-31-2012, 22:11
Niakoitam, дори да приемем, че поради някаква извънземна причина пича не може да работи, има една тънка граница, която не трябва да прекрачва. На мен ми звучи нагъл и нахален. Щото и аз уча, а не работя и съм на гърба на нашите, защото работа намирам, ама никой не ме взима, обаче не съм седнала да се тръшкам за дрешки и прищявки. И не е защото нашите нямат възможност, просто се чувствам неудобно и не са ми наложащи тези неща. Отделно не държа сметка защо днес ще вечеряме тва, а не онова..

windowlicker
02-01-2012, 05:58
Много си е право момчето. И аз да бях на негово място и аз не бих се занимавал да си търся работа, поне докато не завърша или ако не е по специалноста. Каква е файдата? За 250 лв на месец да почне на някое място където ще троши нерви, ще го стресират, ще го експлоатират и т.н. Като знам как процедират работодателите в България нищо чудно да го запалят и да не му платят парите. Не си заслужава поне на този етап да се занимава с глупости само и само да отговаря на клишето, че щом другите можели да бачкат и учат значи и той можел. Айде бе, кой го казва това?

Иначе авторката е мръсна усойница. Така извърта нещата, че да изкара човека мързелив и ненужен, а себе си едва ли не някаква работохоличка която е почнала от 0-та и печели хиляди... Видяло се е, че търсиш морална подкрепа от останалите форумни овце, които се връзват за да го зарежеш. Просто тука мнение трябва да изразяват хора които са независими от парите на родителите. Останалите просто нямат право на глас...

Подкрепям с 2 ръце с постовете на umri

Сериозно ли има хора, които мислят така в България?? Нека позная: живееш с ваще и мама ти готви манджички и ти дават по някой друг лев да се радваш на жалкото си съществуване.
И какво значи няма смисъл да се работи за малко пари. Естествено, че има. Най-малкото 250 лв са с 250лв повече от 0лв. А ти какво очакваш, родителите ти да те издържат здрав и прав мъж до не знам си каква възраст?? Кажи ми според теб кога е редно един човек да започне да се издържа сам, па и важен нямало да работи за малко пари... Авторке, я ги запознай тия свежари да се взимат че са от един дол дренки.
Иначе по темата така както звучи наистина ако е вярно това, че дори не иска да търси работа и все гледа тънко да мине, го махай.

anonymous708973
02-01-2012, 06:03
Има нещо много умно измислено,което даже на мен понякога ми е трудно да приема. А именно;

"Преди да започнеш да осъждаш някой вземи неговите обувки, мини по неговия път, пробвай неговите сълзи, усети неговата болка и като се спънеш във всеки камък на пътя, в който той се е спънал... чак тогава можеш да му кажеш как да живее живота си !!!"

Призовавам абсолютно всички,който са писали,четат или ще прочетат темата, да прочетат и това и да се опитат да се замислят и да вникнат в него. След което отново да дават епитети...:)

Това е от ония фразички, които звучат страашно дълбоко и смислено и прочее, а всъщност нямат абсолютно никакъв практически смисъл.

Niakoitam, изписа един куп причини, поради които не можел да работи. Аз ще ти отговоря с една фраза, която, за разлика от твоята, има доста широко приложение в живота. "Който иска - търси начини, който не иска - търси причини". Той не иска. Нима това не ти е ясно?

- вътрешен рев - дори да приемем, че му е криво, а не го показва по абсолютно никакъв начин... човек променя това, което не му харесва с цената на всичко.
- притеснявал се да сподели - значи, авторката е пуснала тема, това показва, че й пука за него. Ако се притеснява да сподели, значи има от какво да се срамува. Ако има от какво да се срамува, да положи малко усилия, за да го промени.
- На кое място да се постави авторката? Че тя ако се постави на неговото, доста ще й е добре. Кеф му цигари - взима пари от приятелката си, гладен бил - тя готви... Идеално му е даже.
- Можела да го скъса? ... А защо всъщност да не го направи? Той е слабохарактерен и нерешителен КАТО ЦЯЛО, не просто в даден момент, за да му помогне тя, както би следвало да направи. За какво й е такъв мъж? Какво бъдеще ще гради с него?

Усещаш ли, че независимо от причината, решението е едно - че той ще намери работа, ако наистина иска. Не е в позицията да казва какво са пари и какво не. Не стига, че търтей, ми и нагъл.

antineutral
02-01-2012, 06:04
djipsito, в случая тази граница вече е прекрачена. А в една граница винаги има две страни - тази на прекрачващия са, и тази на територията, която е прекрачена, и която се счита от обществото за "забранена". Или казано по други думи - докато има риби, ще има и рибари. Че момичето пусна темата да добие кураж, повече от ясно е, и за това не можем да я съдим, така е решила, нейн избор. Аз също бих й препоръчал да прекъсне връзката си(поне временно) с това момче, но поради факта, че в нея вече нещо куца - в случая момичето е забелязало неща, които не й се харесват и не й дават комфорт, и в тази връзка, ако не се вземат бързи оздравителни мерки от всички страни, тя загива. Такива мерки има в много от препоръките на писалите тук, но авторката не загатва дори самата тя да е взела подобни(приятелят й също), а пък и фактите говорят друго. И наистина е много трудно да се каже кое ще даде резултат. И дали хората - обект на дискусия в темата, ще трябва да се "опарят", за да преминат нещата, или всичко ще мине по-леко и безболезнено :). Неприятното дойде, което Niakoitam много добре забеляза, че се дадоха крайни оценки и за момичето и за момчето. Тя била мръсница, оня бил лентяй айде пък кажете ми човек който няма кусури които са обществено непризнати. Все някой някога се дъни някъде в нещо.

Niakoitam
02-01-2012, 10:11
все по-симпатичен)
Амиии...много съм поласкан.(изчервяваща се иконка).Значи все пак симпатиите са ни взаимни,защото и ти на мен си ми доста симпатична. :)


Обаче има и една българска народна приказка ''Който не работи, не трябва да яде'' нали или можем да лежим на гърба на другия според някой от вас.
Реално малко хора лежат на гърба на други.Предимно разни богаташчета,които не знаят цената на парите и само врънкат мама и тати за поредната глезотийка. Повечето други макар и неработещи през свободното си време често са заети и с много домашни задължения :)


Niakoitam, дори да приемем, че поради някаква извънземна причина пича не може да работи, има една тънка граница, която не трябва да прекрачва. На мен ми звучи нагъл и нахален. Щото и аз уча, а не работя и съм на гърба на нашите, защото работа намирам, ама никой не ме взима, обаче не съм седнала да се тръшкам за дрешки и прищявки. И не е защото нашите нямат възможност, просто се чувствам неудобно и не са ми наложащи тези неща. Отделно не държа сметка защо днес ще вечеряме тва, а не онова..
Напълно те разбирам.И на мен вече ми е неудобно.Само че забележи...дали е точно така или не изобщо не се знае.Може и да е муфтаджия, а може пък и да не е. Това е само и единствено показано през призмата на авторката, която също не познавам, но да отбележим как обясняваше че имала собствен бизнес.Била си отворила магазин от парите от бала, а пък техните и били давали пари само за Коледа.След като umri я скастри,всъщност излезе че парите за бала били колкото да си купи една кола(по всяка вероятност не трошка),магазина и бил към фирмата на майка и техните и казвали понякога кога да ходи. То по същата логика и аз имам една съученичка,която баща и има заведение и тя и сестра се водят на работа при него, а всъщност работят, когато могат и искат.И вече си била живяла сама.По всяка вероятност или живее в апартамент и къща на техните или и е преписан.Нещо много не ми се вярва че на тези години може да си позволи да си ги закупи.Най-малкото трябва да живее под наем,но това си е доста несигурна работа.А за "извънземните" причини ще спомена в отговор на следващият цитат. :)


Това е от ония фразички, които звучат страашно дълбоко и смислено и прочее, а всъщност нямат абсолютно никакъв практически смисъл.

Niakoitam, изписа един куп причини, поради които не можел да работи. Аз ще ти отговоря с една фраза, която, за разлика от твоята, има доста широко приложение в живота. "Който иска - търси начини, който не иска - търси причини". Той не иска. Нима това не ти е ясно?

- вътрешен рев - дори да приемем, че му е криво, а не го показва по абсолютно никакъв начин... човек променя това, което не му харесва с цената на всичко.
- притеснявал се да сподели - значи, авторката е пуснала тема, това показва, че й пука за него. Ако се притеснява да сподели, значи има от какво да се срамува. Ако има от какво да се срамува, да положи малко усилия, за да го промени.
- На кое място да се постави авторката? Че тя ако се постави на неговото, доста ще й е добре. Кеф му цигари - взима пари от приятелката си, гладен бил - тя готви... Идеално му е даже.
- Можела да го скъса? ... А защо всъщност да не го направи? Той е слабохарактерен и нерешителен КАТО ЦЯЛО, не просто в даден момент, за да му помогне тя, както би следвало да направи. За какво й е такъв мъж? Какво бъдеще ще гради с него?

Усещаш ли, че независимо от причината, решението е едно - че той ще намери работа, ако наистина иска. Не е в позицията да казва какво са пари и какво не. Не стига, че търтей, ми и нагъл.

Не само звучат страшно дълбоко и смислено, а са си точно такива,въпросът е човек да се опита да ги разбере въпреки че понякога е страшно трудно.А това дето си го написала.Да важи,но в някои случай само въпреки че в някой ситуации ми е харесвало доста повече от това което съм написал аз.Ще разкажа нещо.От 2ри януари започнах да получавам чести почти постоянни позиви за уриниране(сега май малко се постабилизираха нещата).Само ме разкарваше,а не е като да имах кой знае колко,но чувството броени минути след като съм ходил беше ужасно неприятно.Ходих на лекар.Направиха ми изследвания на кръв и урина и казаха че абсолютно нищо ми няма и съм напълно здрав.А бяха минали вече около 5 дни.Все пак личната ми лекарка казала на баща ми че може и да имам песъчинки в бъбреците, а те понякога били трудно уловими.Предписа ми една опаковка от 6 блистера, с едни билкови хапчета за профилактика.Сега уж съм доста по-добре,но имам да пия още 4 дни и половина.Въпросът е какво ще стане,когато ги спра. Та покрай този проблем се поинтересувах в интернет от какво може да се получава и всичко около него,включително и камъни на бъбреците.И докато така си разглеждах разни форуми и сайтове попаднах на нещо интересно,което може да предизвика много физически проблеми и неприятни усещания и което е доста разпространено в малки или големи дози при различните хора.Колкото по-емоционален е даден човек толкова по предразположен е пред него.Това да го чете и djipsito и SisiStrange пък и много други.Това нещо се казва...Паническо Разстройтво.Ето малко информация за него: http://www.forum.evropea.com/.Тогава попаднах на един интересен сайт,който сега не мога да намеря,но в него пишеше следното: Ако някога получите психическа атака и някой ви съветва да мислите позитивно и ви убеждава че всичко е само в главата ви му предложете следното.Да изпие няколко кафета набързо и след това да си бие няколко инжекции адреналин.И след като го е направил и вече не може да контролира организма си и иска просто всичко да отмине и да свърши му кажете да мисли позитивно и че всичко е само в главата му.Та и при мен така.Така и не се разбра от какво се получи това.Аз си имам няколко теории.Или наистина са песъчинки или съм имал някакво възпаление на пикочните пътища или всичко е на психическа основа.Аз съм много емоционален човек въпреки че често не го показвах и понякога наистина съм се чувствал като търтей.Някой хора си мислят че живота ми е наистина лесен.Дори и баща ми не е като да не му се е случвало да ме нарича мързеливец.В този момент обаче освен че мислех,за всичко,което по принцип ме притеснява и хич не е малко имаше и още едно.Почти 13 годишният ми котарак почина на 28 декември.Този същият...за който спорехме с valdesbg с теб преди време.Всичко започна около месец преди това.Но последната седмица вече влошаването беше очеизвадно.И понеже найка ми е на работа нямах търпение да дойде да го намажем и да го нахраним или да му дадем хапчето,което е човешко беше поскледният шанс, но може би закъсняхме.В тази една седмица сърцето ми постоянно биеше като лудо през целият ден,събуждах се рязко през ноща с биещо сърце и едвам го успокоявах и успявах да издържа до деня за да го видя как е,влошен ли е и дали е изобщо още жив.Последните дни не съм споменал на никой, но от напрежението леко ме втрисаше като че ли имам температура, а май нямах. Та нищо чудно и това да е породено от това и отпускането ми след товаДаже по едно време след това получавах и болки в корема и червата.
На всички тирета поотделно поне засега няма да отговарям, но ще ти кажа нещо. Всичко си зависи от условията.Ами ако родителите ти нямаха връзка с Лондон...най-вероятно и ти нямаше да имаш на тези година.Ами ако ги беше страх да те пуснат до Сърбия камо ли пък до Великобритания?Ами ако се бяха преместили някъде другаде?А ако нещо по пътя те притесняваше тип паническо растройство,защото и ти и който и да било изобщо не е защитен.Не става дума само за ловци на крокодили.Ами някой пък например може да те покани на среща от интернет и да реши че си супер слабохарактерна щом не смееш. Всичко е въпрос на възприятия и моментна настройка.Ще ти кажа и още нещо щом съм започнал.Случва се понякога в интернет или пък не на някой непознат видимо да му допадна с мисленето си и/или действията си.Даже си мисля че за нерешителната ми натура и поради факта че все пак съм мъж това не се случва много рядко поне според моите критерии.Понякога в подобни ситуации си казвам: "Де да беше така и като ме опознаете както си трябва.Най-вероятно поне 90% ще се разбягате,защото ще сте видяли и не чак толкова хубавата ми страна,за която аз през цялото време си знам,но която често е докарала до това,което ви е допаднало в мен. Та така.Разни хора разни идеали.Като на авторката не и харесва да си търси някой друг,който можев да я "осигури материално".Е понякога заради подобни неща,когато попаднете случайно на някой разочарован не бива да слагате всички мъже под общ знаменател.Все пак и аз не го правя с всички жени :)

Niakoitam
02-01-2012, 10:11
И понеже не ми дава да го постна цялото ето още малко:

И все пак много се съблазнявам да отговоря на тиретата.
Все пак да не забравяме че е даже и студент.
-ами може пък и да не може така лесно,например по някоя от гореизброените прични.
-Пак същата работа само че допълнение и че авторката била пуснала темата,защото и пука. Може и да и пука,може и да и пука,но да мисли като теб и много други, може просто да се интересува от мнението на хората във форума, а пък може и да си търси съчувствие за да го разкара без да я гризе съвестта. Нищо не е напълно сигурно.
-да бе...може и да е така,пък може и да не е.... На хората отстрани винаги им е много лесно да обсъждат как ще се чувства някой си в дадени условия при условие че не сме всички роботи правени под една матрица.Да има идентични ситуации и аз понякога се правя на знаещ,но е защото мисля доброто на даденият човек, а не защото съм напълно убеден че ако вляза в неговото тяло при същите условия няма да правя същите грешки и глупости,който прави той.
-ами да...така е на-правилно. Само после да не реве ако някой по силнохарактерен я скъса,защото е решил че е слабохарактерна или по-лошото...реши да се подиграва с нея. Като една позната.На предишното си гадже и една чаша вода не искала да му занесе като я помолел.Но той нали е бил малко по-скромен.Сегашният е доста богат и само като я погледнел подпалвала джапанките да му носи вода,да му готви,да му поднася храна. Но съдба...такъв е животът какво да се прави.:)

Jessie
02-01-2012, 13:04
Авторке, видимо момчето има и други затруднения, освен паричните. Или не чак затруднения, а направо... проблеми.
Но пък и ти се изкарваш някаква свръхповърхностна като се изразяваш по такъв начин, че си искаш социалния живот обратно...
Ми и при мен и моя приятел е по същия начин, дори мисля, че може и да сме по-малки от вас, не съм много сигурна, или поне на години като вас, но всички лични средства, с които разполагаме, ги делим на две. Виж, ние сме вече от две години и горница заедно, а при вас е по-малък периодът и ако започнете да говорите на такива теми като общи разходи и средства... може и да не стигнете до никъде.

Не искам да ме разбираш грешно, но да съдиш някого по това дали има или не пари е адски тъпо и повърхностно. И донякъде егоистично. И аз съм расла с известни лишения, тъй като майка ми не винаги е успявала да покрива всички разходи, поне не навреме, но... съм се справяла.
И твоето момче ще се справи. Ако пък чак толкова ти пречи това негово безпаричие - натисни го да си намери работи, макар и почасова. или пък като е студент може да се хване в някое заведение, дискотека или бар за нощните часове. Няма да е толкова непоносимо.

И да, тия негови приказки, че работата щяла да пречи на университета - нито би бил първият работещ студент, нищо ще е последният. ;) Тия мамини капризи не са за коментар...

SisiStrange
02-01-2012, 13:40
Niakoitam, тъй като специално ме спомена като някой, който да чете онази част около средата на поста ти, ще ти отговоря.

Точно на мен за паническо разстройство няма какво да ми кажеш. На мен нервите ми са опънати голяма част от времето. Ето днес, бях на важен устен изпит. Преди него има тест, после чакаш 3 часа, докато проверят всички тестове и те викат вече на устната част. За това чудо съм учила ужасно много, имам кръгли 6-ици на контролните през семестъра, а колко съм си чела за кеф няма и да описвам. Можеш да попиташ Sh@d0w колко нерви изхабих по време на чакането, с какво пребледняло и намръщено изражение влязох в стаята и колко страх брах. Някои хора сме си такива. Тъй че много добре разбирам какво е емоционалното ти състояние да ти влияе на здравето. То зависи от начина, по който човек възприема нещата. Много хора около мен са пълни непукисти, хич не се панират, а на мен просто ужасно ми пука (впрочем една от причините да ми пука е точно, че искам стипендия, за да хвърля още малко помощ в сметките). И всичко го изживявам с много страх, с много нерви, преди се е случвало и с тежки мигрени.
Въпросът е, че всичко винаги зависи от обстоятелствата. Имаш пари (добре, родителите ти имат пари, става и така) - не си в тежест, не ти се налага да се унижаваш с това да врънкаш приятелката си за всичко - значи можеш да си позволиш да не работиш. Няма какво да обяснявам, че да се работи по време на следването е много трудно и натоварващо. Тъй че, ако можеш да си позволиш да не работиш, това е нормален избор и не намирам нищо нередно в него. Но в момент, в който родителите ти нямат пари, ти нямаш пари, молиш приятелката ти за финанси, положението би следвало да си каже думата и да се стегнеш. Ако наистина не може да си намери работа, има други варианти. Не да я командва какво да му готви и да и рови из джобовете за цигари. Пушенето се отказва - на тази възраст сравнително лесно. В готвенето могат да участват 2ма души. Може да си намали малко претенциите относно какво точно да му се готви, как да си купува дрехи и тн. В този живот всеки си живее според чергата. Когато още не работех, каквото мама сготви - това се яде. Като искам дрехи - ей я втората ръка. Като ми се пуши, а няма - шанс. Не пуша. Всичко останало вече наистина е лигавщина. Тъй че я разбирам авторката. Той се изживява като жертва и се бори със страховете си - ок. Ама колко ще продължи това? През това време тя какво? Да го издържа, да му угажда и в замяна - претенции. Ми то това не е мъж, съжалявам да го кажа. Много добре знам как се минава през труден период, но идеята е да намериш сили и да се справиш.
За парите, да, 200 лева не са мечтана заплата, но то все от някъде се започва. И не са толкова малко. Като си купиш картата за транспорта, внесеш 50 лева в някоя сметка за семестри, дадеш още 30-40 за сметки и ти останат джобни, си готов. Такива дреболии много облекчават бедността.
Аз не казвам нищо за авторката, защото нито я познавам, нито бих казала, че е толкова свестен човек. И на мен ми се види тъпо да се хвалиш с парите на мама и тати. Само не виждам къде е общото с темата.

Sh@d0w
02-01-2012, 14:25
Niakoitam изписа цял wall'o'text с цел да защити момъка, но не каза нищо съществено.

Нека ти го обясня така - в живота на всеки човек (независимо дали е мъж или жена, забележи казвам мъж и жена, не момче или момиче) идва момент, когато "порастваш" психически. Един ден се събуждаш и вече мислиш различно. Започваш да обръщаш по - голямо внимание на битовите проблеми, започваш да се вълнуваш от неща, които до сега не са те вълнували. Навлизаш в реалния живот. Вече не всичко е толкова лесно, мама и тате се превръщат от хората които до сега са се грижили за теб, осигурявали са ти всичко, хората с "неизчерпаемия резерв от пари", които могат да ти осигурят всяка играчка която поискаш, в нормални работещи хора, с обикновени доходи. Тези доходи си имат лимит. И в същия момент осъзнаваш, че не можеш цял живот да живееш на техен гръб.

Ако са те възпитали както трябва, без никой да ти го споменава или казва, просто ей така отвърте усещаш че трябва да им помогнеш с доходите, че е дошло и твоето време да започнеш да работиш. И ти започваш да търсиш начини да припечелваш. Вече зависи от обстоятелствата какво точно ще избереш, но винаги има ли желание има и начин.

В основата е само и единствено начина на възпитание. Ако са те въпитали като търтей, търтей и ще си останеш. Ще си седиш на стола у вас, сутрин с чантичката на университета и след това пак на стола. И ще ти е добре. И ще си казваш "е за какво са ми 200 лева, някви мизерни пари с тях и без тях пак същото". Този човек не знае стойността на парите. Не знае какво е труд. И не му завиждам занапред в живота.

Друг е въпроса ако имаш желание, но нямаш възможност. Такъв човек никога не би казал 'за 200 лева не си заслужава'. Но при първа възможност би си намерил работа, дори и не на момента.

Та в това главно се различава приятеля на авторката. При него желанието липсва, а липсва ли желание може да изкара ако ще и 1000 причини да не си мръдне пръста.

Niakoitam
02-02-2012, 09:38
SisiStrange, Sh@d0w този път е малко на по-прав път затова, за което говоря.
Ти даваш пример с напрежението при изпит. Само че при изпита въпросите са следните.Притеснява ли ме нещо в изпита? Да ходя или да не ходя? Ако ходя има вероятност и да го взема има вероятност и да ме скъсат. Ако не ходя верояността да ме скъсат е 100%, а пък иначе 50%?
За какво съм учила през цялото време ако ме дострашее и го пропусна? За какво съм се записала в това училище,щом ще правя така? Тук имаш избор, но той не е особено голям и в общи линии се движиш по течението накъдето те отведе.Ти това хоро вече си започнала да го играеш и да го довършиш имаш избор обаче ако искаш да е благополучно трябва да се съобразяваш с условията.Същото е и когато вече си нает на работа и ти дадат задача и даже и нещо в нея да те притеснява трябва да я изпълниш.Или ще я изпълниш или не.Ако не я изпълниш...може да те уволнят. Твоят по-голям избор...започването на училището и университета вече си го направила ти или твоите родители? Същата работа е и при избора за работа.И в двете положения там въпросите са други.Ще се справя ли?Харесва ли ми достатъчно?Притеснява ли ме нещо в тази промяна?Доколко и как ще промени живота ми?Ами ако се провалява това няма ли да повлияе на самочувствието и живота ми? И така.

Sh@d0w подобни фразички страшно ме демотивират:

Niakoitam изписа цял wall'o'text с цел да защити момъка, но не каза нищо съществено.

И понякога като ми ги изпляска някой че чудя има ли смисъл да се занимавам да си хабя клавиатурата и времето.
Та ти си на по-правилният път.Липсата на мотивация.Защо я има тази липса само той си знае.Може пък и да не е от мързел както много тук смятате. А приятелката му ако толкова държи на него може да се опита да го разбере и да се опита да му помогне без да го притиска.Това ще е огромна грешка от нейна страна.
Нямам нищо против вас двамата, но...на двамата в местожителство ви пише София. Не е трудно човек да се досети даже и да не го пишеше. Наистина разсъждавате като софианци в не много добрият смисъл на думата. Подобно на форума на БТВ дето обяснявах че хората,който нямат кабелна и интернет и могат да си позволят малко телевизорче с 2-3 програми са почти задължени да гледат турските сериали, а някакви с по 160 кабелни програми и интернет ми обясняваха как всеки,който не искал да гледа турски сериали може да хване дистанционното и веднага да смени канала, а пък тези дето имали по 2-3 канала имали по толкова,защото така искали,никой не ги задължавал и ако искали можело да имат и повече. Та така и вие двамата. 200 лева били нещо,някакво начало и като си платиш някой неща даже ти и остават джобни. Да бе...почти. Само дето авторката не е уточнила дали тези 200 лева не са за цял ден и каква точно е работата, а пък даже и да са за половин дали няма да му се засича с училището.Та както казах гледате като софианци, а авторката никъде не е написала че са от София.В София има доста работа, за разлика от повечето места в България и колкото по-далечен е градът или селото от София или по-големите градове толкова по зле.Аз лично живея на около 30км от София и мога да ти кажа че дори и за тук за 200 лева само ще си се гърбастиш и накрая ще видиш един голям...среден пръст. Като си плащаш за почти всеки ден в месеца за маршрутката или влака,плащаш за ядене ако не си си взел от вкъщи или не ти е осигурено,плащаш за билети или карта на градският транспорт ако е по далече,ставаш много рано сутрин,работиш като вол,даваш пари за нещо друго и накрая не ти остава почти нищо за теб.Ако ти останат малко джобни добре. А все пак говорим за някакви си 30 км.Тук работа че има е силно казано.Може да намериш нещо за някакви мижави пари, за които да влачиш по цял ден като магаре. Тук хората,който взимат по 400-500 лева и работят тук се считат за шо годе уредени.Имаше и май още има една работа 1000-2000лв, но считай че щом тук дават толкова в София трябва за такава работа да дават най-малко 5000-6000.Там говорим за такъв прахоляк че...хубаво добри пари се изкарват и е наблизо и един мой съученик работеше там,но впоследствие се отказа.Няма да е силно ако кажа че можеш да поработиш там 20-30 години, а след това можем направо да си подготвиш ковчега,защото ще си с пълни с прах дробове.Остават магазините,където взимат най-често млади и красиви момичета и да станеш барман или сервитьор,който са си по 8 часа. Ако си барман или сервитьор пък често трябва да се занимаваш с разни комплексирани,дрогирани,на пушени,пияни олигофренчета,който са се изпружили на столовете и си мислят че като плащат могат да си правят каквото им душа иска,а персонала на заведението е нещо по нисшо от тях,защото му плащат да им прислужва.Това съм го видял само през погледа на клиент, а не е като да ходя често по купони или даже и на по кафе или бира. И не...за разлика от столичните дискотеки тук охрана често няма,пък да не говорим за здрави и охранени мъже.А шефовете понякога се крият като мишчици пращайки персонала,който често се състои предимно от безпомощни момичета да ходи да се оправя и разправя.Да не пропускаме и факта че за добре свършената работа в някой заведения плащат така и толкова често че тамън се запонаеш с някой от персонала и след 2-3 месеца него вече го няма и даже може да е сменен почти или целият персонал. Та така трябва малко да излезнете от границите на София и да видите че все пак България НЕ е София, а така плютите от някой провинциалисти идват В София не за да и гледат красотата,а защото вероятността да си намерят малко по-хубава работа там е доста по-голяма.Малко се отклоних от темата,но както и да е.
И djipsito вчера беше писала та мислех да и отговарям,но явно като е прочела целият ми пост е подразбрала за какво говоря и сега го е изтрила.:)

SisiStrange
02-02-2012, 09:55
^ Ако мислиш, че в София безработицата е малка, лъжеш се. Само това ще кажа. Пък и честно казано, постът ти е по-дълъг от квантово-механичнита теория и го минах отгоре-отгоре този път.

Niakoitam
02-02-2012, 10:01
София е градът с НАЙ-МАЛКАТА безработица в АБСОЛЮТНО ЦЯЛА България.
Много голям процент от хората от моят град работят в София.
Повече за какво да си говорим. :)

Sh@d0w
02-02-2012, 10:04
Niakoitam, значи направо като го прочетах това и останах с овторена уста. Честно ти казвам, това го четах през редовете. Общо взето тезата ти се крепи на 'В софия е добре, тука не е София'.

Първо - той учи в университет, не в училище. И да при положение, че в момента не работи и го издържат техните 200 лева не са си никак малка цифра пара. Никой не е казал да се издържа сам с тези пари - а напротив да добави свежи пари под чертата на сметката за месеца. Това е един вид помощ, малко или много.

Второ - като съчетаваш ученето с работата е ясно че не можеш да изкарваш много пари. Но все пак са пари. В Университета миналия семестър имах колега, който едновременно с ученето и работеше. не беше кой знае каква работа - в едно магазинче за дюнери, взимаше 10 лева за 4 часа на ден. Не ходеше всеки ден, а само когато имаше прозорец в лекциите - да кажем 3 пъти в седмицата. Този човек има мотивация и желание. За него парите не са даденост, не рачиташе само на парите, които му пращаха майка му и баща му от Пазарджик. Макар, че тези пари стигаха да му покрият миниланите разходи за месеца, той искаше да си има пари за него - да излиза на дискотека, да има пари като ходиме да ритаме и плащаме за терена и порчие.

Разбираш ли. Едно е да имаш мотивация и желание (имаш ли ги винаги ще намерш работа, ако ще и за 5 лева на ден, но това също са пари), друго е да те мързи и да си намираш оправдания. Хубаво, София си е София. В неговото населено място може да няма такова голямо търсене и предлагане на работа. Важно е обаче желанието - по написаното в темата виждам, че на първо време той няма желание за работа, а не че няма работа. Него го мързи да намери нещо, поне да си избива парите за цигарите, които незнайно за мен защо са толкова важни за него, при положение на ограничените финанси.

Това е пробмлема на момчето на авторката, при положение че е съвсем очевидно, не знам защо въобще пордължаваш да го защитаваш.

ledenakrasota
02-02-2012, 10:16
Niakoitam, значи направо като го прочетах това и останах с овторена уста. Честно ти казвам, това го четах през редовете. Общо взето тезата ти се крепи на 'В софия е добре, тука не е София'.

Първо - той учи в университет, не в училище. И да при положение, че в момента не работи и го издържат техните 200 лева не са си никак малка цифра пара. Никой не е казал да се издържа сам с тези пари - а напротив да добави свежи пари под чертата на сметката за месеца. Това е един вид помощ, малко или много.

Второ - като съчетаваш ученето с работата е ясно че не можеш да изкарваш много пари. Но все пак са пари. В Университета миналия семестър имах колега, който едновременно с ученето и работеше. не беше кой знае каква работа - в едно магазинче за дюнери, взимаше 10 лева за 4 часа на ден. Не ходеше всеки ден, а само когато имаше прозорец в лекциите - да кажем 3 пъти в седмицата. Този човек има мотивация и желание. За него парите не са даденост, не рачиташе само на парите, които му пращаха майка му и баща му от Пазарджик. Макар, че тези пари стигаха да му покрият миниланите разходи за месеца, той искаше да си има пари за него - да излиза на дискотека, да има пари като ходиме да ритаме и плащаме за терена и порчие.

Разбираш ли. Едно е да имаш мотивация и желание (имаш ли ги винаги ще намерш работа, ако ще и за 5 лева на ден, но това също са пари), друго е да те мързи и да си намираш оправдания. Хубаво, София си е София. В неговото населено място може да няма такова голямо търсене и предлагане на работа. Важно е обаче желанието - по написаното в темата виждам, че на първо време той няма желание за работа, а не че няма работа. Него го мързи да намери нещо, поне да си избива парите за цигарите, които незнайно за мен защо са толкова важни за него, при положение на ограничените финанси.

Това е пробмлема на момчето на авторката, при положение че е съвсем очевидно, не знам защо въобще пордължаваш да го защитаваш.

+1

Няма пари, но пуши. Такива хора ме отблъскват. Не може да си плати сметките, но пуши. Поръчва си дрехи от чужбина и не може да ги плати. Тогава защо го прави?! :shock:

Аз просто сядам и водя един ползотворен разговор. Ако не е такъв за него и не му повлияе, поне ще бъде за мен. Ще видя "какво" ми стой насреща. :?

SisiStrange
02-02-2012, 10:25
Разбираш ли. Едно е да имаш мотивация и желание (имаш ли ги винаги ще намерш работа, ако ще и за 5 лева на ден, но това също са пари), друго е да те мързи и да си намираш оправдания. Хубаво, София си е София. В неговото населено място може да няма такова голямо търсене и предлагане на работа. Важно е обаче желанието - по написаното в темата виждам, че на първо време той няма желание за работа, а не че няма работа. Него го мързи да намери нещо, поне да си избива парите за цигарите, които незнайно за мен защо са толкова важни за него, при положение на ограничените финанси.


Това.
Не знам по-хубав и ясен начин за обяснение.
Освен това, стига вече с тая София и как извън нея нямало живот. Откакто тук се изсипва редовно цяла България, положението е почти същото. Аз много трудно си намерих работа, нищо, че съм от София. Навсякъде е въпрос на желание. Когато си малолетен търсенето е още по-трудно. Едно лято бях бавачка за по 2 дена в седмицата, мих чинии 2 седмици в едно ресторантче, също 2 седмици бях продавачка в магазин за сребърни бижута. 1 месец набирах текст вместо една секретарка в Call center, в който работих преди това няколко дни. Това са точно типовете работа за известен период от време, в които ти плащат в брой. Нито могат да те водят някъде като работник, нито могат да ти напишат договор. Щом непълнолетен може, пълнолетен също ще се справи. Стига да поиска и да потърси. Той дори не е потърсил. Ако опитва поне, дори да не изскочи веднага великата оферта, пак прави нещо. Рано или късно ще му се получи. Но той не иска.


Няма пари, но пуши. Такива хора ме отблъскват. Не може да си плати сметките, но пуши. Поръчва си дрехи от чужбина и не може да ги плати. Тогава защо го прави?!

И това също.

djipsito
02-02-2012, 11:32
Изтрих го, защото бях написала неща, които не трябваше да пиша, в смисъл за мойте проблеми, които нямат общо с темата и не мисля, че цял форум трябва да ги знае. Останалата част от поста се припокриваше с първия ми коментар, мнението не ми се е променило. Нямам какво повече да кажа.
В случая много се задълбава според мен, а нещата едва ли са толкова травиални. Не ми се навлиза в темата.

Niakoitam
02-02-2012, 13:24
Sh@d0w точно това се опитвам да ти обясня.Като плати всичките разходи,който му излизат,ако е толкова близо до София камо ли пък ако е по далеч няма да добави никакви пари под чергата на сметката за месеца.Ще изхарчи всичко до стотинка за разходи по пътуване и подръжката си (имайки предвид ядене например),ще изхаби,хиляди нерви и труд и накрая от тези 200 лева може и да не му остане абсолютно нищо.Ще му остане изхарченият труд,изгубеното време,малко тренировки,ранно ставане и в общи линии това.Това го имам предвид ако е друг град.Защото например в моят град трудно можеш да намериш нещо да работиш камо ли пък да се надяваш на такива привилегии да си ходиш когато ти дойде,надявайки се на нещо повече от 50тина лева на месец...ако някой шеф случайно се навие.
А пък и ти не знаеш до къде се простира желанието му да излиза на дискотека, да има пари като ходи да рита и плаща за терен и порчие или живота му е поел по друга посока дори без да има желание за това (незнам дали се изразих добре)
И между другото въобще не го защитавам, а просто дискутираме и изказвам моята гледна точка.
Както казах и в един предишен пост...може и да е муфтаджия,но не е сигурно.

Освен това, стига вече с тая София и как извън нея нямало живот. Откакто тук се изсипва редовно цяла България, положението е почти същото.
Ето пък за това изобщо не ме обеждавай как е. Виждам много добре.Ходили сме в София и даже майка ми е родом от там.Пиши в Google работа София и се забавлявай.Ще намериш сигурно хиляди сайтове.Стига да не си много претенциозен веднага ще си намериш работа особено ако си млад човек.Някъде ще те одобрят,някъде няма,а някъде и само формално ще ти искат СV и/или мотивационно писмо.В големите магазини само чакат някой да ги потърси.Така че в София не е толкова трудно.Стига да не са ти прекалено високи критериите и да си навит да работиш всичко или почти всичко.Но пък например аз лично съм безработен.Имам си своите причини и притеснения за да не ми се работи в София или на места,който трябва да се пътува.И сега да не вземете да изкарате че аз съм въпросният пич.Не пуша,гадже нямам и доста разноснки ми плащат нашите. Е случи се така че в един период поискарах малко пари.Аз обаче съм много пестелив и все още си имам част от тях.Облеклото ми и купоните ми си се удържат от тях Та така.

Sh@d0w
02-02-2012, 13:39
Нещо сметките не ти излизат, ще го обясня на прост език.
Да кажем майка му и баща му му дават месечно 400 лева - само пример. Тия 400 лева му стигат да си плати храната за цял месец, такста в общежитието, за билет в БДЖ и му остават да кажем 20-30 лева след края на месеца, ако не е разточителствал много.

Да видим сега ако си хване някаква работа в свободното време да кажем за 5 лева в най - лошия случай на 4 часа и бачка 3 пъти в седмицата. За една седмица ще изкара 3х5 = 15 лева. Един месец има 4 седмици 4x15 = 60 лева. Това са ти 60 лева отгоре, само за някакви си 4 часа след лекции, в които така е така няма какво да прави, надали сяда да учи. Като съберем тези 60 лева с остатъка 20-30 лева от месеца се получават около +100 лева за следващия месец. Значи следващия месец нашия герой ще има не 400, а 500 лева, защото е работил. На тебе може да не ти се струват много 100 лева, ама за един студент това са доста пари. Да не говорим, че това е минималното което може да вземе, за почти никакво отделено време. Ако продължи в същия ред на мисли, ще си докарва допълнителни доходи.

Не говорим, за развлечения, това го дадех само като пример. Няма да чета пак темата, но доколкото си спомням авторката беше написала, че даже няма пари да си вземе една пица да яде.

Та ето как би следвало да мисли човек, който не му стигат парите за храна, ама има да си харчи за цигари. Трябва да търси алтернативи. Обаче като човек е мързелив, не го прави. Нали си ме у добре така, има си 400 лева на месец без да си мърда пръста, защо да работи. Нали ножа не е опрял до кокъла. Пък и гаджето му ще му купува храна като е гладен, той ще си дава парите за цигари и така. Живота е прекрасен.

Кой би търпял такъв човек?

nnn1993
02-02-2012, 13:56
Зарежи го.Не мисля,че някога ще се промени или ,,оправи ".Най-вероятно цял живот ще си остане такъв.Той умишлено те кара да се чувстваш зле или виновна.Такива хора не заслужават да им се отделя внимание или да се проявява разбиране към тях.

Niakoitam
02-02-2012, 14:24
Ами да приемем че е така и всичките ти сметки са вярни. Има обаче едно НО. 100 лева са крайно недостатъчни за постоянно пътуване на близки разстояния камо ли пък далечни и другите му разходи. Т.е. тези 100 лева или трябва да ги изкара в своя град или да ги изкара в другият, в който се намира междувременно възползвайки се от парите на техните.При вторият вариант не печели нищо,но намалява малко разходите им за него.Ако ходи специално да работи в другият град и пътува допълнително ще има още разходи и ще се получава парадокса че тези,който му плащат да работи там са не шефовете, а неговите родители.Ако пък остава за да не харчи пари за билети и няма близки там трябва да задели за квартира,което излиза даже повече.Надявам се забелязваш омагьосаният кръг на тези 100 че и повече лева, за който ми говориш и който може да му отнемат единствено от времето за учене или други неща.:)

Sh@d0w
02-02-2012, 15:53
Твоята теза се гради на предположения. "Ако пътува", "ако работи еди къде си". Аз ти говоря, на мястото където учи да си хване работа, не да живее в Перник, да учи в София и да ходи да работи във Варна примерно. Парите които си заработи, винаги ще бъдат в +, за какви пътувания говориш. И не говорим за изкарване на промишлени количества пари, които в същото време да отнемат от времето за учене, ами напротив говорим за допълнителни доходи в свободното време. Почасови работи - колкото искаш.

Радвам се, че се съгласи с мен най - сетне.

Fermer
02-02-2012, 20:20
Прочетох всичките безмислени и смислени коментара по тази мнения и мисля ,че всеки си държи на неговото едни да не работи и да се изхранва на гърба на момичето и на родителите му други изкараха едва ли не момчето грешно ,че не работи и т.н :)

Според мене 1-во авторката доста прекалява не мисля , че трябва да скъсате за тая идиощина ,че на момчето са му давали 4 лева и т.н еми аз имах период в , които нашите ми даваха по 50 стотинки говорим за момче 16 годишно защото на майка ми трябваха 12 000 евро за операции и т.н :) И пак излизах с приятелката ми спестявах не ядох да и купя дъвка или близалка просто да не показвам ,че се срутвам и нямам пари разбираш ли ме закакво ти говоря :) И да няма пари не трябва да обръщах внимание на материалното състояние ако го обичаш и няма 1 стотинка в джоба трябва да поговорите и да му обесниш така и така .... :) А пък той ако не те разбере нямаш друг избор освен да му теглиш шута в гъза и да ходи при друга :)

Niakoitam
02-03-2012, 08:41
Sh@d0w ето затова казах че мислиш като софианец в не много добрият смисъл на думата, а не защото имам нещо против теб. Ти по дефаут приемаш че абсолютно всеки,който учи например в София задължително трябва и да живее в София.Изобщо не е нужно някой да живее в Перник,да учи в София и да работи във Варна както си дал пример. Достатъчно е просто да живее в Перник,да учи в София и да работи в София и всичко отива на вятъра. Ти си дал за пример Перник.Перник е голям град и може нещо да се намери.По-трудно от София, но все пак...Приеми обаче че не всички хора дето идват да учат в София например идват от големи градове като Перник, а и от малки градове и селца, в които освен че нямам университети, а много по-рядко,но се случва даже и средни училища,а също и работа.А колкото по-малко места има толкова по-малко някой ще се навие да си играе на иди ми дойди ми.

Josefinne
02-03-2012, 11:24
Мисля, че проблемът тук е, че ти не виждаш перспектива в този човек. Честно да си призная, знам точно за какво говориш. Имаше моменти в моята връзка, когато моята приятел също нямаше никакви парички, защото разчиташе техните да му пратят, а те не го направиха и той не знаеше какво да прави. Тогава аз му помагах, но също като теб ми беше тегави, защото рядко излизахме , рядко си позволявахме някакви разнообразие, на него му беше криво, че трябва да взима от мен. Сега обаче нещата се оправиха, защото той най-после спря да разчита на техните и започна да си изкарва пари, потръгна му. И нещата между нас се оправиха.
Това, което трябва да направиш според мен, ако не искаш да се разделяте, е просто да му покажеш, че животът в мизерия не е живот. Че е хубаво, човек да си има парички, поне за текущи нужди и да си угажда за по нещо мъничко от време на време. Един вид да пробудиш в него желанието да изкарва собствените си пари, да му дадеш стимул да спре да разчита на родителите си за най-малките суми дори.

Fermer
02-03-2012, 19:08
Прочетох всичките мнения и стигнах до извода отново ще се повторя от горния ми пост :
- за едни този човек е търтей защото мисли само за парите , които му дават мама и тати и не е учен на труд
- за едни този човек е много добре защото мисли само за парите , които му дават мама и тати и не е учен на труд
Еми добре прочетох мненията на Sh@d0w , във всичките мнения си напълно прав ... по-добре да почне почасова работа да изкара + 100 - 150 лева да има за харчене , все пак трябва и да помисли за приятелката му ако той изпитва нещо към нея трябва да има поне малко срам.И да не е за приятелката му , поне той да се научи работа да си има пари в джоба а не да се чуди от кои да изкяри 1 цигари или 1 кафе ... Като няма пари няма да си позволява такива удоволствия , като е такъв търтей.

Зарежи го по-добре няма смисъл от такъв човек до теб не заради парите но просто той няма никакъв план за живота си а камоли за вас двамата.Горе съм спонемал за моя живот на 16 годишна възраст имах приятелка имах 50 стотинки в джоба , взимах наркотици , пушех цигари но мислих и за нея поне гледах да си отделя 5-10-15-20-25 стотинки давал съм и всичките , да купи 1 дъвка , близалка ако ще да е бонбон от 2 стотинки каквото и да е но просто да покаже ,че и да няма пари може да си позволи за тебе ... Дори се аз се разделих с приятелката ми защото , нямах пари и не исках тя да ме издържа :) Този човек пак повтарям за мен е ТЪРТЕЙ! Ако не вземе да се оправи и да почне някаква работа да знаеш ,че няма да стане нищо сериозно м/у вас ;)

Sh@d0w
02-03-2012, 19:13
Sh@d0w ето затова казах че мислиш като софианец в не много добрият смисъл на думата, а не защото имам нещо против теб. Ти по дефаут приемаш че абсолютно всеки,който учи например в София задължително трябва и да живее в София.Изобщо не е нужно някой да живее в Перник,да учи в София и да работи във Варна както си дал пример. Достатъчно е просто да живее в Перник,да учи в София и да работи в София и всичко отива на вятъра. Ти си дал за пример Перник.Перник е голям град и може нещо да се намери.По-трудно от София, но все пак...Приеми обаче че не всички хора дето идват да учат в София например идват от големи градове като Перник, а и от малки градове и селца, в които освен че нямам университети, а много по-рядко,но се случва даже и средни училища,а също и работа.А колкото по-малко места има толкова по-малко някой ще се навие да си играе на иди ми дойди ми.

Обясни ми защо като учи в София, да не може да работи там? Нали ти дадох пример с моя колега от Пазарджик, изкарва си пари човека едновременно с ученето и не виждам проблем?

PLEOMAX95
02-03-2012, 21:07
Аз бих прекъснал университета , за даден период от време докато си намеря работа , но зависи от това дали е работоспособен , или е мързел по цял ден да седи в къщи на готово ..

Niakoitam
02-04-2012, 08:31
Ами от няколко поста точно това се опитвам да ти обясня. Като учи в София не е никакъв проблем да работи в София.Проблемът идва от това че може да не живее в София.От това следва че или трябва да работи в София след лекциите или трябва да ходи допълнително до София,което си е допълнителен разход.Колкото по често ходи толкова допълнителният разход ще набъбва правопропорционална на парите,който взима или може би дори и повече.А твоят колега освен всичко друго може би е имал и късмета че е попаднал на точното място и точните хора в точният момент.А друг е въпросът пък че има хора,който им е доста непозната София и предпочитат просто да изминават познатият вече път в двете посоки.Мисля че авторката спомена между другото че е казал че не му се работи в друг град.И тук пак опираме до пътуването,за което с теб спорим.

SisiStrange
02-04-2012, 08:46
Ох, човек, усещаш ли как казваш, че извън София не съществуват работни места и няма ни работа, ни нищо? Ми тогава дайте никой да не живее извън София или да не работи извън нея. Бавачки, косачи, миячи, чистачи, набирачи на текст, англо-преводачи, пари с работа онлайн, помощник-строители се търсят НАВСЯКЪДЕ. И куп други подобни временни, краткотрайни и неангажиращи неща.

Sh@d0w
02-04-2012, 08:46
Моя колега не живее в София, живее си в Пазарджик. За тая работа има общежития. не знам какво се опитваш да ми обясниш, надали в България има студент, който да учи в друг град и всеки ден след лекции да се прибира с влака до вкъщи.

И много ясно, че не му се работи ама въобще. Ако беше направил анализ на нашия герой, вместо да спориш, щеше да знаеш. Че чак и претенции има. Бахни изискванията, представям си:

-Работата да е в моя град, работното място да е на 5 мин от нас.
-Да не е натовраваща, ако може по възможност да не правя нищо и да си клатя краката на столя цал ден.
-Заплатата да не е под 2000 лева иначе не си заслужава.

Защо ли продължавам да споря, по очевиден въпрос ... можеш да ми изредиш хиляда причини, даси говорим каквото и да е. Но истината е една - няма желание човека и това си е. Има ли желание - има и начин.

Niakoitam
02-04-2012, 09:13
Моя колега не живее в София, живее си в Пазарджик. За тая работа има общежития. не знам какво се опитваш да ми обясниш, надали в България има студент, който да учи в друг град и всеки ден след лекции да се прибира с влака до вкъщи.


И аз се чудя защо споря вече,но...грешно впечатление
Брат ми си идваше почти всеки ден докато не започна по-често да седи при баба ни.Общежитието е от 50 лева нагоре на месец.Работеше и в METRO добре че лелинчо ми му предложи да работи при него почасово,защото там никой нямаше да го държи така.И така.

NomNomNom
02-04-2012, 10:03
Някойтам.. Не знам какво да ти кажа.
Аз съм от Самоков, малък град, работя си в София, в общежитие съм. Не съм студентка още, ученичка съм. Работя или само събота и неделя един месец, или през седмицата от 5 до 8. Не ми пречи на учене и занятия. Взимам толкова, че да ми стигне за идният месец и 1/2 , като дори се глезя.
Не си ходя всеки ден вкъщи, защото няма смисъл, лол. Не си ходя и всяка седмица.
И не мога да проумея защото хората не работят, а стоят да се оплакват. Липсата на пари за мен не е оправдание, защото винаги могат да се изкарат. И не пречи нито на учене, нито на нищо.
Това, че някой го мързи, е друг въпрос вече.
И да, парите са важни, когато става дума за човек, който продължава да тежи на родителите си, вместо да се отцепи и да спре да ги натоварва.

Alabalaportokala
02-04-2012, 13:11
Сериозно ли има хора, които мислят така в България?? Нека позная: живееш с ваще и мама ти готви манджички и ти дават по някой друг лев да се радваш на жалкото си съществуване.
И какво значи няма смисъл да се работи за малко пари. Естествено, че има. Най-малкото 250 лв са с 250лв повече от 0лв. А ти какво очакваш, родителите ти да те издържат здрав и прав мъж до не знам си каква възраст?? Кажи ми според теб кога е редно един човек да започне да се издържа сам, па и важен нямало да работи за малко пари... Авторке, я ги запознай тия свежари да се взимат че са от един дол дренки.
Иначе по темата така както звучи наистина ако е вярно това, че дори не иска да търси работа и все гледа тънко да мине, го махай.

Не позна. Татко си нямам от много време, а мама ми готви манджички (най-вкусните!) само че аз не живея при нея от много отдавна и съм финансово независим. Всъщност да, няма смисъл да се работи за малко пари при положение, че родителите му осигуряват над половината от тези 250 лв на месец. Ако приемем че кара с 5 лв на ден. Според мен човек може да се издържа сам (ако говорим за България) когато получава поне 600-900 лв месечно в зависимост от града в който живее и дали плаща квартира или не. С 250 лв дори и да не плаща квартира е почти невъзможно да се издържа сам, освен ако не живее като скот с 2 ядения на ден... Да не говорим, че стреса оказва голямо влияние който е достатъчно голям за мизерната заплата която ще взема. Пък и тук става въпрос за млад човек на който му се живее все пак. Иска да излезне някоя вечер било на дискотека, било на бар... Майка ми е работодател и виждам за какво става въпрос.

Второ ако искаш да знаеш, аз съм човек с висше образование. До миналата година работих за 1200 лв на месец и не ми бяха достатъчни или по скоро от други занимания за същото време печеля повече.Аз съм и професионалист по покер- с други думи казано, ако искам мога да се откажа от всичко останало с което се занимавам(като докарване на допълнителен доход) и пак ще живея повече от добре. Тогава защо ми е работя 8 часа на ден след като мога и да не работя? Да бъда изтривалка на някои скапан мениджър който не е с нищо повече от мен, но все пак има наглостта да ми нарежда все 1 съм му роб? Нима желанието да работя за себе си ме прави мързеливец и леке? Или това, че не искам да съм част от пирамида в която играя ролята на хамстер (един от хилядите) който бута колелото и я предпазва от колапс?

Много ми е кеф някакви вчерашни келеши които още живеят при родителите си нямат 2 лв в джоба си и 1 изработен час да ми говорят за работа и заплати и т.н. . Пораснете, поживейте и пак коментирайте. 90% от потребителите писали тук просто нямат право на глас и това го казвам не за да се правя на тартор, а защото имат нулев опит в която и да е сфера на работа и още разчитат на парите на родителите си като основен доход!

SisiStrange
02-04-2012, 13:19
^ Кой е казал да се отделя? Техните гонят ли го? Не, нали?
Достатъчно на този етап е да им помага с нещо, а не да мрънка за дрехи от чужбина и по кутия цигари на ден.

С 250 лева можеш много да помогнеш из къщи и да си имаш пари за себе си. Аз го правя с под 200 лева заплата. Не мога дори да опиша колко се подобри положението като не се налага да искам от мама за храна, за дрехи и за карта. Пък като накрая на семестъра додам и за таксата, направо е розово положението.

Освен това, ако е толкова амбициозен и всъщност не е мързелив, да хване поне стипендия. При студентите е около 100тина лева. Пак стига за цигари и храна поне.

Alabalaportokala
02-04-2012, 13:41
Никой не е казал да се отделя. Както виждаш отговарях на другия потребител. Чакай чакай малко. Какво означава, че с 250 лв можеш да помогнеш из къщи и да имаш пари за себе си? Това достатъчно ли е според теб и колко осезаемо може да помогне? Също и не знам как се оправяш с под 200 лв заплата. Това даже и за джобни е недостатъчно, но щом можеш евалла. Само искам да ти кажа, че на мене само храната ми е 25-30 лв на ден, а не ям в ресторанти... . Отделно давам пари и за гориво на колата. Ако излезна с момиче никога не бих и позволил да си плати сметката, винаги аз. Да пия няколко бири с приятели... Трябва да си доста спестовен. Аз не бих могъл да поема както ти казваш: пари за дрехи, храна, част от такса за семестър и отделно помощ за вкъщи в 200-250 лв. Най- малкото личните ми и ежедневни нужди няма да бъдат покрити, а за нещо странично и допълнително да не говоримм

Sh@d0w
02-04-2012, 13:48
^Отклоняваш се от темата. Никой не го интересува, че се даваш за пример, работиш си, изкарваш си пари - хубаво.

Говорим за някаква временна работа, с която да припечелваш малко или много докато учиш. Никой няма да вземе студент на пълен работен ден, че да падат някакви солидни пари.

Колкото да помага на техните с някакви свежи пари, може да работи.

anonymous708973
02-04-2012, 13:52
Никой не е казал да се отделя. Както виждаш отговарях на другия потребител. Чакай чакай малко. Какво означава, че с 250 лв можеш да помогнеш из къщи и да имаш пари за себе си? Това достатъчно ли е според теб и колко осезаемо може да помогне? Също и не знам как се оправяш с под 200 лв заплата. Това даже и за джобни е недостатъчно, но щом можеш евалла. Само искам да ти кажа, че на мене само храната ми е 25-30 лв на ден, а не ям в ресторанти... . Отделно давам пари и за гориво на колата. Ако излезна с момиче никога не бих и позволил да си плати сметката, винаги аз. Да пия няколко бири с приятели... Трябва да си доста спестовен. Аз не бих могъл да поема както ти казваш: пари за дрехи, храна, част от такса за семестър и отделно помощ за вкъщи в 200-250 лв. Най- малкото личните ми и ежедневни нужди няма да бъдат покрити, а за нещо странично и допълнително да не говоримм

25-30 лв на ден за храна е пълен абсурд, ако си готвиш сам. Супер глупаво е това вярване, че с малко пари може да се ядат само боклуци.
Ако ходиш веднъж в месеца до Метро/Била и купиш продукти за 200 лв, отделно сложи още 100 месечно за всичко, което не можеш да купиш само веднъж в месеца - зеленчуци, мляко, сокове. Стават 300. Това са по 10 лв на ден.

Alabalaportokala
02-04-2012, 13:54
То хубаво може, ама дали си заслужава? И дали не е по- добре да обръща 100% внимание на учението което в последствие ще му донесе по висок доход. И въобще оправдано ли е да се бори за тези 250 лв на месец? Не мисля така...

Пантерке- аз съм 23 годишен мъж и без 4 основни ядения на ден (включващи месо) просто не се чувствам пълноценно. Обясни ми как да ги побера в 10 лв

Sh@d0w
02-04-2012, 13:58
Четири часа на ден си заслужава, при все че имам пряк поглед върху днешните студенти. 99% процента от хората които познавам, след като се приберат от лекции или сядат пред компютъра, или излизат на вън. А вечерта по дискотеки. Малко са хората които си учат през семестъра и не оставят всичко за накрая, като дойде сесията. Така че това време вместо да го пилеее, може да го уплътнява.

Да кажем пък, че е ученолюбив. 4 часа работа след лекции не е толкова много, има цял следобед и вечер да си учи.

Но както казах, мързи ли го, оправдания винаги ще има.

ledenakrasota
02-04-2012, 13:59
Авторката съвсем се изпари. Бих била признателна да ни осведоми какво става по темата. :)

Alabalaportokala
02-04-2012, 14:09
Само, че пропускаш това как са разпределени лекциите и упражненията. Айде сега нагласяш си нещата както ти е удобно само и само да изкараш човека мързелив.

Sh@d0w
02-04-2012, 14:17
Именно де, не е нужно да работи всеки ден. Май не си прочел предната страница на темата, ама пишеш само и само да изкараш човека невинен.

Alabalaportokala
02-04-2012, 14:22
Прав си не съм я прочел. Там имаше словоизлиянията на Niakoitam ако тръгна да ги чета ще получа травма и най много да се натоваря. Не целя да изкарвам никого невинен или виновен. Гледам обективно на нещата и изчислявам

sexystileu
02-04-2012, 14:23
и без пари можеш да си щастлив

windowlicker
02-04-2012, 14:25
Какво означава, че с 250 лв можеш да помогнеш из къщи и да имаш пари за себе си? Това достатъчно ли е според теб и колко осезаемо може да помогне?

По принцип не е достатъчно, но все пак е нещо. До колкото разбирам той е над 18 и е срамота да чака само на техните. И пак казвам 250лв на месец са с 250 лв повече от 0.

Sh@d0w
02-04-2012, 14:26
Ами като гледаш обективно, май не взимаш в предвид броя на студентите които и работят и учат. Така че пак се връщаме на моята теза - има ли желание има и начин.

Alabalaportokala
02-04-2012, 14:35
А ти не вземаш под внимание в града който учи и това, че е по- трудно да си намериш нещо почасово от колкото нещо на 8 часа... Не вземаш под внимание и още други фактори, но вече нямам време и нерви за километрични постове.

windowlicker много по ефективно е ако почне да се занимава със странични занимания- спорт фитнес етц... от колкото да чисти кенефи за 200 лв само и само за да се хареса на стадото...

SisiStrange
02-04-2012, 14:36
Само, че пропускаш това как са разпределени лекциите и упражненията. Айде сега нагласяш си нещата както ти е удобно само и само да изкараш човека мързелив.
Има много неща, които са гъвкави и можеш сам да си определяш или да се разбираш с работодателя.
Call center.
В БАН има възможности.
Преводач.
Набирач на текстове.
Промотър.
Разни неща има из нета като работи, в които си седиш зад монитора и оттам работиш, когато си искаш.

А за зарязването на учението въобще не е аргумент. Аз работя на 4-часов ден 3-4 пъти в седмицата, а на тази сесия досега нямам оценка под 6. Да видим де, може на химията да имам 5ца. Ужас.

Не виждам как можеш да ядеш на ден за 25 лева. Уоу. С мама сметката ни (общата) за храна във Фантастико е към 70 лева. После докупуваме хляб, плодове, сирена и тн. от време на време през месеца и става към 120 общо. Ти трябва всеки ден да ядеш по 5 различни ястия, за да харчиш толкова много.

Пак казвам, едно е мама да поеме цялата семестриална такса, целите сметки, дрехите ми, картата ми, излизанията ми, от време на време цигарите ми и тн. Съвсем друго е аз да си ги поема и да додавам всеки месец за семестри.

draid
02-04-2012, 14:38
Парите не са всичко, колкото по-рано го разберете, толкова по-добре. Винаги съм бил добре обезпечен финансово и въпреки това твърдя, че е тъпо дори да пускаш тема, че той е беден. Виж ако наистина има възможност да работи нещо, но не желае е кофти. Но не мислете, че каквото и да учиш е възможно да работиш.

Alabalaportokala
02-04-2012, 14:41
Хахах много хубаво ама аз сигурно изяждам повече за 1 ден от колкото ти и майка ти за 3 :D. Айде сега, близо 100 кила човек съм, на фитнес ходя, не ми ги разправяй на мене тия че било невъзжмоно

Sh@d0w
02-04-2012, 14:42
А ти не вземаш под внимание в града който учи и това, че е по- трудно да си намериш нещо почасово от колкото нещо на 8 часа... Не вземаш под внимание и още други фактори, но вече нямам време и нерви за километрични постове.

Айде айде сега пък градът бил виновен. Вече почнахте да извъртате само и само да не се окаже, че съм прав...

В случая ако си прочел темата внимателно, не градът му е проблема. Проблема му е че не му се работи, не че няма работа, прочети хубаво темата.

Стига извъртахте нещата.

SisiStrange
02-04-2012, 14:48
За мен цялото това спокойствие, с което той не опитва дори да потърси нещо, е изумително. Доста преди да започна работа вече се чувствах ужасно глупаво да искам от мама джобни. Нито ме е карала да се чувствам неловко, нито ми е натяквала нещо. Просто отвътре ми беше тъпо, че съм 18-годишно момиче, имам цяло лято, а трябва да моля мама за пари за дънки и кола маска. Ако родителите ти имат някакви хубави стабилни финанси, може и да не те гризе нещо отвътре, обаче когато сте бедни, ти чуваш всеки ден всички тези разговори за ток, за парно, за това как вашите се тревожат как ще приключи месеца. И после как заставаш вечер да кажеш: А, да, мамо, тате, трябват ми 21.50 за карта, искам да ида утре да ям, трябват ми цигари, а да, харесах си и една риза от Америка...? Ем... Не го виждам.
Ей тези черти в характера на човека говорят много за него.
Авторката може също да е шматка, да има странни причини за късане (социален живот нз си какво), но е факт, че нещо в него също не е особено наред, за да може да си клати краката и да иска, иска, иска без притеснение.

Alabalaportokala
02-04-2012, 14:49
До Shadow*. Не му се работи или няма мотивация да работи? А ти стига си ги наглася както само на тебе ти е удобно ;). Ако трябва да сме, честни не знаем авторката до колко е обективна и искрена с нас. Аз бих искал да изслушам момчето но няма как. Истината е някъде там...

Sh@d0w
02-04-2012, 14:56
Това за което говориш е едно и също нещо.

-Защо не си намериш работа?

-За двеста лева не си заслужава.

не ми звучи като

-Опитвам се, но е трудно няма свободни места.

Понякога наистина е трудно да прецениш само от една гледна точка, друг път пък е просто очеИзвадно.

Niakoitam
02-05-2012, 10:59
Ако искаш го приеми просто по този начин.
Всички хора имат едни или други мечти, но някои просто даже и да им се иска не им стиска да действат за тяхното осъществяване.
Аз лично съм жив пример за това. Приеми например че и мен страшно много ме мързи и затова съм на дереджето,което попринцип не ми харесва.Само мога да ти гарантирам че даже и да съм наистина много мързелив,мързелът ми ще е една малка и нищожна част от всичко.А това всеобщо схващане че човек,който не работи за мечтите си е мързелив,търтей и т.н. прието от масата хора е супер повърхностно погледнато и изобщо невярно и е направено на базата на това че някой не го е усетил на гърба си както и много други работи.Е, и аз не съм казал че понякога съм толкова задълбочен.Страшно мразя курвите и златотърсачките например,защото се сблъскват с моите интереси и моето лично пространство, но това изобщо не е гаранция че нещата не са малко по другоядче. Но пък аз не се и опитвам да ги разбера,защото това вече може и да е в мой ущърб. Та така и мацката.От една страна я разбирам само че ако тя го обичаше наистина щеше да се опита да се постави на мястото му...но наистина, а не през очите на масата тип...pinkpan7er (и против нея нямам нищо)"какво да му се поставя на мястото...нали тогава ще си и е екстра" спорен въпрос и всичко зависи от това доколко ще успее да му се постави на мястото.

Niakoitam
02-05-2012, 11:09
Alabalaportokala и все тоя Niakoitam ти е в устата....Защо ли питам се аз....:D

kalpazanka
02-05-2012, 12:17
Наистина ми се ще авторката да внесе малко яснота- любимият редовно или задочно обучение е? Какъв му е успехът до момента и не се ли е уредил за стипендия- било европейска, било от университета или от фондация? Ако си докарва 200 лв за стипендии на месец, естествено, че няма да се бъхти за още 200 да ходи на работа. Ако гони и успех- съвсем!

SisiStrange
02-05-2012, 14:34
А това всеобщо схващане че човек,който не работи за мечтите си е мързелив,търтей и т.н
Съжалявам, но ако това не е истина, не знам кое е. То всеки може да мечтае за къща, кола, скъпи неща и тн. Само че е мега нахално да очакваш да ти паднат на главата от небето, вместо поне да пробваш да направиш нещо.

И аз не видях къде става дума за мечти. Много захарни представи. Иде реч за най-нормално оцеляване. Имаш пари - не се бъхтиш. Нямаш пари - принуден си да се бъхтиш. Вече дали ще гледаш на нещата с идеята, че си жертва или ще се гордееш с това, което си и начинът, по който се справяш си е въпрос на гледна точка.

За стипендията и на мен ми е ужасно интересно. Ако по цял ден си е в тях, хем не работи, хем няма пари да излиза, не виждам какво би могло да му попречи да учи като хората и да хване стипендия.

Alabalaportokala
02-05-2012, 17:18
Alabalaportokala и все тоя Niakoitam ти е в устата....Защо ли питам се аз....:D

Защото драматичните ти, дълги, досадни, сърцераздерателни постове които даже и не чета докрай заемат половината от темата и в отговор на въпроса на шадоу нямаше как да не спомена ника ти. Споко не е защото си голям. Аре дишай.

А сега ти ми отговори- как още намираш време да пишеш километрични постове и да спориш с децата :D?

Grow up kiddo ;)

Niakoitam
02-05-2012, 17:42
SisiStrange вижда се че явно разбираш какво ти пиша все едно четеш китайски език.Не ти пожелавам да ме разбираш от опит,защото съдбата е голяма нещо. :)

Alabalaportokala ами какво да ти кажа.Зима е.Има доста по-малко работа.Аз съм безработен...
Това удовлетворява ли те като отговор? :)

SisiStrange
02-05-2012, 17:45
В характера ми не съществува черта, която да ме постави в твоето положение, че да те разбера от опит.

Alabalaportokala
02-05-2012, 17:49
Има доста по малко работа или няма много работа, че нещо не разбрах ?

Niakoitam
02-06-2012, 08:17
SisiStrange карай го малко по-скромно ако искаш,защото нали знаеш има една приказка ако разбереш за какво ти говоря.
"Когато попитах дали може да стане и по зле това беше риторичен въпрос, а не предизвикателство към съдбата".
Така че не бъди много сигурна. В характера ти ВИНАГИ и по всяко време може да се образува такава черта просто ти препоръчвам да не предизвикваш така съдбата.
Давам ти един прост и най-обикновен пример. Ходиш си до работата по уличката,която ти е втръснало да ходиш и вече насън ще стигнеш дотам.Един най-обикновен ден ти си пресичаш една от обикновенните улички,когато изневиделица те връхлита кола.Ти ставаш и се изтупваш или пък те пращат в болница с някакви наранявания.След време се възстановяваш напълно...но не съвсем. Разбираш че получаваш паническо растройство само при мисълта за онзи инцидент,но не искаш да го признаеш.Това започва да ти е пречка и ти пречи за много неща включително и да ходиш на работа,което преди не ти е било абсолютно ниакакъв проблем.Ето ти един най-обикновен пример.А това е само една от много възможни ситуации.Повярвай ми че при такава ситуация има голям процент да промениш този път леко напереното си изказване.
А относно мен,защото ме спомена.Аз наистина съм работил само 6 месеца досега и то без договор.Но повярвай и не срещу заплащане съм свършил досега по желание или на чак такова толкова работа колкото ти само може да сънуваш че може да свършиш докато станеш на моите години че и по-голяма. В малките градове и села има доста доста повече домашна работа отколкото в София.Както казах имам връзка със София та мога да ти го гарантирам на 100%.Дворовете си увеличават доста работата, а да не говорим ако има и нещо допълнително.Така че не мисли че като си работила за пари си работила повече от мен и съм много по-мързелив от теб.

Alabalaportokala има много по-малко работа отколкото през лятото имах предвид. В смисъл къщна.Като почистване на сняг,правене на печки,хранене и отваряне и затваряне на животните,събиране на яйца и т.н. Пре другите сезони има и много други работи,който се правят тогава включително и строежни работи.Нищо че има хора,който си мислят че като продават сувенири са много по-работливи от някой дето уж не работели за заплата.:)

Sh@d0w
02-06-2012, 08:41
Niakoitam, вече наистина почна да пишеш глупости.


Аз лично съм жив пример за това. Приеми например че и мен страшно много ме мързи и затова съм на дереджето,което попринцип не ми харесва.

За това ставаше дума. За какви катастрофи, за какви психически разстройства почна да говориш, не знам.Даваш си някакви твои си примери и модели, говориш напълно теоретично.

Реалността е съвсем друга. Опитваш се да омаловажиш мързела, но грешиш. Той е на първо място винаги. И да имаш 1000 удачни предложения да работиш, ако те мързи пак няма да работиш. Сиси не пише "наперени постове", тя просто има обективна гледна точка, за разлика от твоята. Как ли не извърташе темата, с някакви си твои теории и догадки. Ама вече прекаляваш сериозно.

Защо просто не погледнеш нещата такива каквито са? И не се изкарвай че си вършил кой знае каква работа на село, разбираш ли човека с големия стаж. Едно ще ти кажа - лесна работа няма. Няма и да намериш. Всяка работа си има своите спецификации. И аз чистя снега пред нас, всяка пролет и есен прекопавам градината на баба ми, преди време докато дядо ми гледаше животни съм ходил на полето да балираме, после сме носили бали, качвали сме ги в плевнията една по една и прочие.

Ако мислиш, че си работил нещо повече от хората писали в темата грешиш. Ако си мислиш, че по - голямата част от хората писали тук, пишат само защото си чешат езиците и никога не са работили - грешиш (мога да говоря поне за мен и Сиси).

Ти просто си циклиш около една твоя теория и това е. София - много и лесна работа, на село трудно и малко работа. Мислиш си че имаш поглед над нещата, но всъщнжст нямаш. Когато спре да те мързи и си намерш сериозна и постоянна работа ще разбереш думите ми.

Та нека не се отклоняваме от темата, макар че вече какво ли има да кажем ...

SisiStrange
02-06-2012, 08:58
Айде стегни се. Кви паники, кви разстройства. Ето ти пример и от мен: 2 години кварталната глутница кучета си беше избрала за територия алеята през моя вход. Мятаха се на месо като видят човек да минава оттам. Това ставаше сутрин. Следобед се местеха. Всяка сутрин в 6 и нещо, когато няма жива душа по улицата тръгвах оттам за училище. Гонили са ме, ръмжали са по мене, едно веднъж успя да ме събори на земята и съм късметлийка, че имаше някаква жена наоколо. В резултат трябваше да прекъсна да уча ли? Имам фобия от кучета заради това и сигурно винаги ще имам. Това обаче не ме е спряло досега да си ходя на работа (около нашия институт е бъкано с кучета пазачи), тогава не ме спря и да ходя на училище. Мъкнах отвертки, мятах салами, какви ли не чудеса не измислих.
Тези психо травми са извинения. Иди да ти леят куршум, ако имаш проблем със силно стряскане.

За тежка работа въобще няма да седя да споря. Работя от 14-годишна и не съм минала все през леки и приятни длъжности та да ми говориш за леката работа в София. Когато бях промоутърка кръстосвах на над 40 градуса на слънце да раздавам листовки. Една седмица помагах при редене на тухли и пръстите ми мязаха на парцал и си седяха в бинтове още толкова време. В момента също не ми е лесна работата, макар и не физически. Само че се очаква от мен да знам неща, с които моите колеги ще се сблъскат след 2-3 години университет. А специалността ми хич не е от тия лесните, които са измислени, колкото да имаш диплома.

Niakoitam
02-06-2012, 08:59
Sh@d0w
1.Не на всеки биха му отправили 1000 предложения че даже и 1.
2.Да смятам че много хора тук само си чешат езиците,защото някой в интернет са много оправни.
3. Ти и Сиси сте симпатични и ви пожелавам да се обичаме още много много време и да сте щастливи заедно.Дано и ако се разделите някога (което изобщо не ви го пожелавам както казах) пак сте на едно мнение както сега, а не се плюете яко. Но приеми ако искаш един съвет от мен.Не я притискай толкова.Ние просто спорим, а тя не е малка да си изкаже доводите,който ще са след малко и ще са 99% същите като твоите (ще ми е интересно някога да ви видя в леко спорче все пак,защото съм напълно убеден че ако двама души мислят на 100% еднакво просто или единият или двамата прикриват нещо или още е заради феромоните).Та мисълта ми беше въпреки че се отклонявам от темата.Остави я малко да подиша чист въздух.Отскоро започнах малко по обстойно да следя темите и забелязвам че скачаш с правата лопата на всеки,който се осмели да и каже нещо малко по на въпреки.Ами ако искаш си чатете само двамата и няма да имаш това притеснение.

Niakoitam
02-06-2012, 09:04
Ами и мен ме е страх от кучета само че не спрях да ходя на училище въпреки че в един период и кофите ми се привиждаха като кучета.Но и аз се чудя какво ли вече си хабя пръстите като Sh@d0w след малко пак ще дойде с лопатата. :)

Sh@d0w
02-06-2012, 09:12
Много хитър начин, да избегнеш поста ми. Само че аз пиша в темата, още преди тя да беше писала. Браво, сега вече нямам и право да пиша в темите в които пише и Сиси.

Найс. Но не обори факта, че все пак съм прав.

SisiStrange
02-06-2012, 09:22
:D:D Ъм, ако не бяхме гаджета с Радослав и той защитаваше същата теза, която и аз, щеше да кажеш, че се сваляме през форума ли? Вероятно. Във всеки случай съм съгласна, че просто избягваш постовете ни (ах, леле, сега сигурно търся модераторска закрила). Ти се отклони доста от темата. И все пак, колкото и да се отклоняваш, примери в този свят за всичко има. Говорим си за панически разстройства, ок. Дадох ти пример с кучетата. Няма отговор. Мога да ти дам и други примери: като например факта, че в сегашната ми работа има бая инциденти и по твоята логика досега трябваше да съм си сменила специалността. Случвали са ми се гадни неща като да си изпръскам разтвор в очите, да си покапя ръката с киселина, да се надишам с формалдехид и тн. И пак ходя на работа. Няма значение, че обяснението ти с паническото разстройство е толкова не по темата вече и толкова изсмукано от пръстите. Пак не върши работа. Но ти няма да отговориш сигурно и на това.
Мога да ти кажа и че в София работата като цяло по-рядко е свързана с тежък физически труд, но пък е пълна с толкова повече напрежение, че ти избива понякога на нервите и това е доста по-тежко. Не, че ще отговориш. По-скоро ще има нова теория, свързана с психически травми или с това дали с Радослав сме на едно мнение в някои теми.

Niakoitam
02-06-2012, 09:25
И какво да му избегна.То няма смисъл да ви обеждавам като сте си задрапали на теорията. Отговорих в точка 1 и 2. Нали имаше критики че много дълги постове съм писал.Всичкото,което си изброил в поста си не е като да не съм го правил и аз и неща като реденето на тухли дето спомена Сиси също.
Работата дето я вършех за пари беше да преправям едни рецепти.И тогава ми идваше много по 8 часа да правя едно и също, но честно да ти кажа го предпочитам сто пъти пред разни къщни неща,които върша и то без заплащане от работодател. А относно другото. Или много добре се преструваш или наистина не се усещаш.Прочети си внимателно всички постове и забележи колко меко и културно ми говореше докато спорехме и как рязко смени тона като споменах че Сиси ми говори леко наперено.А не е като да го виждам за първи път това в тази тема. И при Сиси го има това понякога, но в доста по-лека степен.И да, в грешка си.Тя започна да пише в темата много,много преди теб.Върни се назад и ще видиш :)

Niakoitam
02-06-2012, 09:32
Ами то просто няма смисъл вече.Аз си говоря едно вие съвсем друго.А това за свалките не е в мой стил.На други хора е.Относно другото вече говорих и казах че няма смисъл, а ако ще се отклоняваме от темата мога да дам линкове че това не е само моя теория.Или предпочиташ да си зибереш снимковият материал само на свършената ФИЗИЧЕСКА работа от мен тази година :)
Хайде да не се заяждам и да не давам най-скорошният пример със "Сисе". :D
Май ще взимам да спирам.Няма смисъл вече.:)

SisiStrange
02-06-2012, 09:40
Напрежението не е свързано с работния ден. Свързано е с хората. Работила съм и лесна работа (подобна на примера ти със сувенирчетата). 12 часов ден за 100 лева на седмица. Уж се очаква да седиш пре-спокойно по цял ден и да ставаш само, когато влезе клиент, НО не е така. След третия час на затворено с мощния климатик, главата ти пее: "Мигрееена, мигреееена." Работодателите, много мили, когато те назначават, крещят за глупости по теб и си изкарват развода отгоре ти, а ти си траеш. Тук няма предизвестия, няма нищо. Уволнен ли си - край. Прибираш се редовно прегладнял, изтощен, изнервен на макс, често едва се сдържаш да не се разревеш от нерви. Ей това е тежка работа. Хиляди пъти по-предпочитам да си работя някъде на открито, спокойно, дет се вика: Береш, береш плодове или каквото точно там правиш, пък се умориш, седнеш да изпушиш една цигара и после пак.
Много е лесно отстрани да кажеш кое е лесно и кое не е. И аз така си виках за листовките: Е, кво, няколко часа раздаваш и си ходиш. Ама друго си мислех, когато вече 4 часа съм на крак, умирам от жега, главата ми се пръска, а съм длъжна да се усмихвам на разни темерути, които ме гледат мръсно, все едно ги карам да купуват нещо.
Няма такова нещо като лесна работа.
При всички положения всичко опира до: "Лежиш си вкъщи или работиш."

И аз спирам. Оттук нататък няма какво повече да спорим. Ти загуби почва и мина на лични нападки. Оттам нататък няма смисъл пък и не е интересно.

Sh@d0w
02-06-2012, 09:40
Човек ...

Значи първо изкара гаджето на авторката, съвсем нормално момче, което не може да си намери работа, не защото го мързи, а защото не си заслужавало докато учи да работи.

После го изкара, че не работи защото нямало много работа, освен ако не живее в София, а не защото го мързи.

Най - накрая го изкара невменяем, не иска да работи защото можело разбираш ли да има някаква психическа травма и затова, а не защото го мързи.

Коя дума най - много се повтаря в тези три изречения, по - горе?

Niakoitam
02-06-2012, 10:00
Ох може би последно.
Не съм врачка,нито пък притежавам пророческа дарба.
Може да е всяка една от тези причини,който ти събра,може и да е нещо комплексно.От всичко по-малко. А коя дума се повтаря.Мързел разбира се. А защо ли? Защото някой си е решил да каже. Който не работи за пари явно е много мързелив. И от там една тълпа от повечето хора са се нароили и са казали: "Ихаааа ма то вярно е така" И се трепат милинките като,луди само и само да се покажат пред обществото какви голями работохолици са и как се справят идеално с живота си сами.Други пък говорят едно за да са харесвани, а пък вдействителност вършат съвсем друго...
Едни живота ги поставя пред по-лесни условия като например да работят в голямата фирма на баща си и/или майка си, а други трябва да се оправят както могат.И така.Условията не са равни. И Сиси ми обяснява.Ако си е родил в по-богато семейство имаш право и да не работиш (най-вероятно ще работиш,защото ще си имаш наследствен бизнес,а да не говорим че и може трудов стаж изобщо да не ти е необходим,защото парите дето ще ти дават за пенсия да ти стигат само за обяд пък мама и тати нали са изкарали и за внуците ти)ако си от по-бедно семейство задължително пък трябвало да работиш,защото иначе си бил мързелив.Какво нещо семейството ли можеш да избереш преди да се родиш,нещо по-бедните хора за втора ръка ли се имат от обществото.Това не мога да разбера аз.Избрани и неизбрани.Патриции и плебеи...нещо така ми изглеждат нещата...

Sh@d0w
02-06-2012, 10:06
Който не работи за пари явно е много мързелив.

Не това искам да кажа. Може да не пипаш работа до 25 години, докато не си вземеш висшето, ако не ти се налага. Това не е мързел.

Обаче при положение че нямаш пари за една пица да ядеш и да правиш планове как да живееш на гърба на гаджето си, вместо да се стегнеш и да почнеш да изкарваш пари вече е чист мързел.

Няма значение дали си богат или беден, за това кога ще започнеш работа. Има значение, когато не ти стигат парите и какво ще направиш по въпроса.

SisiStrange
02-06-2012, 10:09
Животът никога не е бил честен.
И едва ли имам бедните за втора ръка хора, защото дълго време спадах към тях заедно с цялото ми семейство.

Въпросът не е, че богатите не трябва да търсят работа, а че те могат да си позволят лукса да не го правят, докато следват.

Niakoitam
02-06-2012, 10:16
А гаджето му дали му е предложила да работи при нея?Дали се е поинтересувала какво го притеснява?Дали не се е опитала да търсят заедно според критериите му?Дали се е поинтересувала изобщо иска ли да съчетава работа и учене? Или му е изпраскаха: "Хайде отивай да си търсиш работа че не можеш да ядеш пица".Ами нека не му дава вафли,нека не му дава цигари и т.н и той натам ще си размишлява дали може да направи нещо по въпроса или ще и бие в шута,защото ще реши че явно и е в тежест и няма нужда или не го уважава достатъчно и желае по богат.Въпрос на преценка.

Niakoitam
02-06-2012, 10:19
Сиси знаеш ли мен в момента какво най ме притеснява в това че нямам работа.Това че започвам да губя стаж макар че има и кратък, за който имам още време да си почакам и че парите дето съм спестил вече доста са понамамлели.За другите неща съм такава ситуация че ама хич не ми дреме.:)
Макар че ако пък наистина приемем че сънищата показват неща, а не са просто игри на съзнанието тоя стаж ще си ми е само за украса.:)

Sh@d0w
02-06-2012, 10:23
не искам той да ми плаща просто вече ми писна да се съобразявам с това, че той няма дори на себе си да плати, писна ми само аз да пазарувам за в къщи и той само да яде, а даже оня ден ме изнерви понеже не му харесвало и нямало да яде гладен щял да стои и му казах да си ходи у тях да си яде лещата...говорила съм с него да си намери работа, той казва че щяла да му пречи на университета и така нищо не прави по въпроса, не знам вече не искам да продължавам така, виждам че той по никакъв начин не търси поне начин да изкара някой допълнителен лев поне ако не редовна работа


просто съм потресена!!!! преди малко беше при мен и звънна на майка си понеже му трябвали 12 лева понеже си поръчва дрехи от интернет от сайт в чужбина и има до доплаща толкова и за да ги вземе тр да доплати и тя казва нямам пари и след малко звъни пак и вика : " еми вземи от приятелката ти" !!!!!!!!!!

В случай че вече от толкова спорене забрави какво е написала авторката.


Тя започна да пише в темата много,много преди теб.Върни се назад и ще видиш :)

ПП. тва сега го видях. Шерлок, я отвори първата страница на темата и виж, чий е първия пост?

Niakoitam
02-06-2012, 10:51
Явно пропускаш това:
"говорила съм с него да си намери работа, той казва че щяла да му пречи на университета"

Това има вероятност да е оправдание заради друго нещо,но има вероятност да е истинската причина,която авторката мислейки като теб и Сиси твърдо е отказала да приеме.А за това за лещата една съвсем непозната я напраих на нищо,защото много ми се превъзнасяше че даже и на във Facebook започна да ме кори на ЛС.И неговата постъпка не е била правилна,но зависи какво е провокирало това нещо.Да не е нещо от типа за лещата.

И пропусна разбира се че даже се е скарал с майка си за този и съвет,от което авторката си е направила "правилният" извод че я използва.

Дали пък има много такива изводи.
Аз пък знам случай за човек,който работи като полицай и пак врънкаше гаджето си.

П.П. Моя грешка тоя път наистина си бил пръв.:)

SisiStrange
02-06-2012, 10:53
^ При все, че съм съгласна, че не всяка работа може да се комбинира с университета, тук идва точно въпросът със стипендията. Ако е решил да се отдава главно на учене без да си го разсейва с работа, това да хване стипендия не би следвало да е чак такъв проблем.

ПП. Аз ви оставям да си спорите, че вече стана 2 часа и е време да се захвана с безгръбначните.

Sh@d0w
02-06-2012, 10:58
Дори да се бори за успех 6.00 и да иска да взима стипендия (която между другото не е никак малка), пак не е оправдание че работата ще му пречи на университета.

Примери мога да ти дам, ако исакш. От реалния живот, да не кажеш, че си измислям. Да по - трудно е, но отново се връщаме на мързела.

Не знам как вече да ти го кажа, защото го написах поне 2-3 пъти, университета не е извинение да не работиш, ако се налага.

anonymous485803
02-06-2012, 12:07
Налага се да убия известно време преди да изляза за работа и реших да видя какви ги пише моя голям ПРИЯТЕЛ Жорката Niakoitam във форума от където се познаваме. Така попаднах на тази тема. Въпреки, че както си личи от никът ми отдавна не съм тийн ще си позволя да споделя моето мнение по въпроса, като ДЕБЕЛО искам да подчертая, че съм далеч от мисълта да държа някакъв менторски тон.
Преди всичко искам да кажа, че много ми харесаха писанията и съм съгласен с: SisStrange, Shadow, Umri /абе това на аватара ти ти ли си много ми е чудно? :) /, djipsito и не на последно място с Alabalaportokala от части. :)
Първо искам да се обърна към авторката, като и изкажа дълбоки поздравления, че търпи такъв мъж и заради това да й сваля виртуално шапка. Мила повярвай ми, нито една нормална и поне малко уважаваща себе си жена, не би търпяла такъв човек до себе си. Ти си героиня!
Не искам да осъждам и критикувам човека, но по това което си писала той си е един търтей същински, ако освен не дай си Боже има някакво заболяване човека и това му пречи да работи. Всеки един човек е изпадал в безизходица през живота си, дори и най-богатите и най-преуспелите. Няма нищо срамно и лошо в това. Срамното и лошото е, когато не търсиш начин да излезеш от тази ситуация и да си подобриш положението ами си седиш в нея и едва ли не очакваш милостиня от тия наоколо и така ти е гот. Това е срамота. Казваш, че му давали джобни по 3-4лв. на ден. Да малко е, дори за една кутия цигари не стигат, но не е съвсем нищо. Ако наистина те обича и държи на теб, той би могъл да спести за няколко дни, да си наложи воля да не пуши и да ти купи някоя дрешка например. Чудно ми е като няма кинти за елементарни нужди, къде е тръгнал да си поръчва фланелки от ибей, или там каквото е? Лично аз когато бях бая време без работа реших да видя къде от безпаричие, къде от проба на волята ми до къде мога да намаля цигарите. Отказах ги за няколко месеца, но след това не издържах и ги почнах пак. Преди да ги откажа пушех по кутия на седмица, а сега пуша по кутия за две седмици /стига някои да не ме измуфти :)/. По цигара преди лягане, рядко през деня, стига ми толкова. През този период си стоях у дома, почти не излизах, не точех лиги по никоя мадама, защото не върви както се казва „На гол тумбак чифте пищови.”
Абалабапортокала е прав, че образованието е добра инвестиция и е по-добре човек да мизерува известно време, но после дипломата ще му послужи при намирането на по-добра работа. Много зависи и това какво учи. Ако е Медицина, Фармация, някоя техническа специалност в МЕИ, ВМЕИ и подобни наистина няма как да работи, ако иска да завърши успешно. Имам приятели които учеха такива специалности и всичките споделят това мнение. Ако обаче е нещо друго по-леко, ученето не е оправдание. Вместо да прекарва времето си в гледане на телевизия, висене пред компа, компания на любимата си, безделие нищо не му пречи да се хване някъде, дори и почасово. Стига да се разтърси все ще намери нещо. Да със сигурност ще бъде за малко пари, но поне леко ще облекчи товара на техните. Не мога да разбера безочливостта му да не се е почувствал все още в някаква тежест. От собствен опит мога да кажа, че започването на работа в по-ранна възраст носи и не малко позитиви за младия човек, като не взимаме в предвид заплащането, които по-късно ще ги осъзнае. Сред тях са: създаване на трудови навици и привички, изграждане на трудова дисциплина, изграждане на умение за работа в екип, все може да се научи нещо, трупане на опит, само така ще разбере, че парите не растат по дърветата и, че се изкарват с труд и за в бъдеще ще умее да ги цени, а не да ги пропилява за щяло и нещяло, а също така и създаване на нови връзки и приятелства. Заетостта каквато и да е тя би го отклонила от депресивни мисли и би му помогнала да се чувства в някаква степен значим и пълноценен. Еднин от най-успешните терапевтични методи на душевно болни в Америка неслучайно е Трудовата терапия.
Имам наблюдението, че в София всеки се оплаква, че няма работа, но в същото време заведенията са пълни, а в Студентски град, дискотеките се пръскат по шевовете си всяка вечер.
Искам да Ви дам и няколко примера свързани с темата.
Имам един братовчед в Благоевград, които верно вишист човека има две фиологии и дълго време преподаваше в Американския Университет там. Преди няколко година го съкратиха, имало чистка. Вместо да се мобилизира, той се съди с тях вече няколко години, друго не искал да работи било унижение да става охрана, шофьор, барман или продавач, щом имал академично образование, не искал да го натоворват, гледал да си почива и т.н. В същото време жена му сутрин в 4.00 ч. ходи да чисти няколко входа след това отива да продава плодове и зеленчуци на сергия на пазара за 15 лв надница с работен ден около 10-12 часа и то почти без почивен ден в седмицата. Така са го закъсали, че вече им спряха тока, ама човекът все още няма намерение да работи каквото и да е. Не мога да го разбера честно казано.
Познавам хора над 30 години които също не искат да работят. Но при тях вината е главно на родителите им, защото така са ги възпитали. Ще дам пример с една приятелка. Под претекст, че е студентка вече е на 32 години и до сега не е работила нищо. Вярно мацката е много интелигентна. Изкара две бакалавърски една след друга и сега завършва магистратура. Почти не е оставяла изпит за есента. Второто бакалавърско и магистратурата изкара в най-скъпия частен университет в България. През цялото време родителите й я подкрепят. Самите те не си помнят дълговете и не едвам ами направо не свързват двата края. Казват й обаче „Учи мама за да не те тъпчат после разни необразовани.” Просто много обичали детето си. По никакъв начин не й показват, че е в тежест и не й намекват да се звеме в ръце. Според мен това е една извратена родителска любов. С тази мечешка услуга, те не и помагат много. Един приятел за два месеца ходи с тази мацка и остана много разочарован. Въпреки завидно високото й IQ, разсъжденията и действията й понякога били детински и много незрели. Това момиче буквално е живяла в инкубатор. Никога не се е сблъсквала с някакви сериозни трудности в живота и както каза моя авер „Морето й е до колене и си мисли, че всичко каквото лети се яде.” Лично аз не бих възпитавал така детето си.
Ще си позволя да дам пример и със себе си, с риск постът ми да стане много дълъг. Работя от 16 годишен и се гордея с това. Минал съм през всякакви работи и съм се нагледал на какво ли не. Много малко са работодателите които не са ме унижавали и не са издевателствали над мене. Вече съм се убедил, че българина се издига в йерархията най-често като се качва на главите на другите и мачка всичко наред. Имал съм преки началници които нищо не разбират от работата и в стремежа си да авторитарничат стават смешни. Както се казва, маймуната колкото повече се качва нагоре по дървото, толкова повече й червенее задника. Светльо Витков много правилно е изпял, че „Които се види дори и в малко власт, става пълен п....аст.”

anonymous485803
02-06-2012, 12:07
Първата си работа започнах на 16 години в една квартална кабелна телевизия в кв. Обеля в София. Приятел на баща ми беше техник там и ме уреди да бачкам през лятото. Работата беше много тежка. Работеше се от тъмно до тъмно и много рядко можеше да си вземеш почивен ден. Парите бяха мизерни. Трябваше да се качвам по покривите на всичките блокове и от там да прокарвам кабели и да изключвам и включвам абонати. Честно казано на този акъл дето съм сега няма да го направя. Е хубавото беше, че след като си покажеш картата, че си Кейбъл гай можеше да влизаш в които апартамент си поискаш. В този квартал тогава живееха найстина много хубави момичета и ми доставяше голямо удоволствие да гостувам по-работа в домовете им. През въпросното лято организирах няколко екскурзии на които събрах едни мацки от Обеля с които се бях запознал с приятели от квартала. След това ходихме и на море, ходихме и по партита. Продължихме да се виждаме и след като приключи лятната ваканция и сформирахме голяма и весела компания все от свежи и млади хора. Всеки си доведе някои приятел или приятелка и си прекавахме времето добре. Благоарение на тази компания в момента един приятел от детството ми се радва на щастлив брак и прекрасно дете, а друга двойка на пълноценна любов вече няколко години. Следващото лято пак отидох да работя в тази кабелна телевизия. Много добре знаех, че парите ще са малко, а работата много, но други неща ме мотивираха да върша тази работа с кеф.
Признавам си, че през първата година от студентството си не съм работил. Тогава исках да видя как ще се получи с лекциите и изпитите, пък и честно казано исках да си поживея. Само партита, купони, екскурзии весела работа. Но усетих, че родителите ми изнемогват. В началото на втори курс майка ми си изгуби работата. Тогава баща ми седна и ми каза „Ако искаш да разполагаш повече почвай да правиш нещо. Това което изкарвам едвам стига за храна и сметки, а не забравяй кои ти плаща и семестрялните такси. ” Аз се поозъртах, но тогава нямаше криза, безработицата беше по-малка и имаше повече възможности. Работих парт тайм работи или такива на смени. Разкъсвах се между работа и университет. Случваше се да не отида на изпит, защото трябва да ида на работа и автоматично да си го оставя за есента. Имало е нощи в които буквално съм пил по 6 кафета за да мога да уча, защото иначе нямаше просто кога да го направя. Справях се някак си. Помагах и на нашите. Зимата обичам да карам ски, а лятото да се бродя из нашите планини зелени. Това са доста скъпички занимания от гледна точка на екипировка и престои. Нашите нямаше как да ми ги поемат. Тъй като много обичам да ги практикувам това най-силно ме мотивираше да работя и да изкарвам колкото се може допълнителни кинти от където мога, незамисимо с какво е свързана работата стига да е законна. Е веднъж ми предложиха да стана муле, за доста добри пари изкарани буквално за часове, но не се навих. Подпомагах и семейството си. Давах за сметки, храна и поемах изцяло собствените си разходи. Вярно е, че не завърших с пълно 6 и никога не съм работил по специалността, която завърших, но не смятам, че това е загубено време и мисля, че опита е безценен.
По-миналата година здраво ме удари кризата. Седем месеца бях без работа и много се подтиснах. Съвеста ми е, чиста обаче, защото всеки ден гледах джобса по 3 пъти, ходих на много интервюта, но все нещо не се получаваше. Бях навит на каквато и да е работа. Записах се в бюрото по труда за да ми текат осигуровки и някакви мизерни пари, които въобще и не исках и да знам колко са. От там изкярих по програмата „Аз мога” един курс по английски, които беше напълно безплатен.
Така, че много правилно някои каза, че „Има ли желание има и начин”. Срамна работа няма. Срамно е това което прави господина. Просто чевек трябва да оптва. Дори и да се провали, да не го е яд, че не е опитал, пък и в провала пак се придобива някакъв опит.
200 лв. били малко пари. Чудно ми е човек , които няма стаж и образование за какво може да претендира? И какво иска да го сложат веднага на 1000 лв. Ами да се замисли какво може да предложи за тия пари? А дори и без тях по-добре ли ще му е?
Съгласен съм и с моя приятел Niakoitam, че в малките градове е по-трудно. По-предишната ми работа беше свързана с командировки в страната и на някои места се кръстех и се чудех местните жители как се изхранват. В момента кризата е в такъв разгар, че за София е много трудно да се намери работа, пък какво остава за малките градове. Кореняк софянците се нервят ,че София се пренасели с провинциалисти, ама се чудя дали им влизат в положението на тези хора, че на родните им места нямат никакво препитание и са дошли да си опитат късмета тук? Пък вече на пазара на труда важи правилото на джунглата. Некадърния, неможещия, немотивирания за работа, тоя дето много говори отпада. Няма значение от къде е. В частните фирми могат да те изгонят просто защото не си им симпатичен. В държавните структури също, но там става малко по-трудно. Ако си отиде властта обаче си отиват барабар с нея и цели отдели.
Жоре ясно е, че няма перспективи в малкия град. Ако искаш де се реализираш идвай в София. Квартирите са много поевтинели напоследък и ако работиш за около 600-700 лв. да си поемаш пътя и да пътуваш всеки ден няма да ти тежи много. Дори автобусите за там където живееш тръгват от една стара автогара в моя квартал, на гърба на ж.п. гара Захарна Фабрика, където хиляди перничани се изсипват всяка сутрин. Тамън ще се виждаме по-често. :). Щом те го правят, а са на повече от 30 км. от столицата, защо да не го можеш и ти? От друга страна все пак живееш близко до едно от най-големите гранични КПП-та. Не си ли мислил да се пробваш там нещо? Чувал съм, че се плаща добре, но трябва да се уредиш с връзки.
Имам приятели които са квалифицирани и в момента са навити дори на неквалифицирани работи, защото от бая време са без работа. Но въпреки това не могат да намерят. Повечето домакинства които познавам най-често един или в най-добрия случай двама работят и изхранват останалите. Не малко от приятелите ми които работят пък не са получавали заплати от месеци.
Факторът криза и това, че сега времената са много мудни и трудни никои не го отчете до сега, а това е много важно.
Стана време да тръгвам. Ако някои верно е чел целия ми пост много Благодаря! Дано да си запазиш зрението както преди!
Поздрави!

Sh@d0w
02-06-2012, 12:20
^Най - сетне от 5 станици насам, някой кото разбра за какво става дума и има реален поглед върху нещата.

Това се опитвам да обясня на niakoitam, от началото на темата, дано поне този път го схване. Евала за поста.

ledenakrasota
02-06-2012, 13:54
И до тук със споровете ви. Бяха много полезни и евала за предпоследния пост, но да караме по същество. :)

djipsito
02-06-2012, 16:07
vladi81 изписа много верни неща.

Върна ме година назад, излизах с едно момче 90 набор. Писала съм и в друга тема за него. Редовно се случваше да няма грам цент в себе си, баща му не му даваше дори за едно кафе, нито за автобус, кво остава за нещо повече. Първите две седмици всичко вървеше добре, на мен изобщо не ми пречеше, че обикаляме целия град пеша или че се прибираме посред нощите в студа пеша. Не ми пречеше да му платя автобуса или да идем на кафе и аз да платя сметката или пък да пушим от моите цигари. В началото се дърпаше, чувстваше се неудобно явно, после обаче се отпусна, та даже се самозабрави леко.

Помня, че една вечер ми обесняваше кво впечатление съм му била направила, как съм си купила дъвки и съм взимала нова след всяка цигара. Тва значило, че не ценя парите, които съм дала за дъвки. Почна да ми обеснява с първите препечелени пари кво си бил купил - вафла. Колко сладка му се сторила, понеже знаел как е изкарал парите и т.н. Един вид ме караше да се чувствам до една степен неудобно, понеже аз не съм работила досега.

В един момент всичко тва се изпари, защото почна много да ми нахалства за цигарите, буквално ми издърпваше цигарата от устата и почваше да се зоби да дърпа като ненормален. Или се цупеше като не му давах, била съм егоистка и още ква ли не. Един ден му се сопнах да си купи цигари и млъкна. Друг ден - бяхме излезли с приятелка на кафе и реших, че ще ям. По принцип когато мислех да си купя нещо за ядене съм го питала иска ли и той, понеже ми ставаше тъпо. Като е искал съм му взимала. Тогава не го попитах, защото нямах много пари и мислех да си го разделим. Той въпреки всичко ми заяви "Поръчай ми еди-кво-си".

Говорили сме си за работа, искаше да си намери и уж търсел, ама как и къде е търсил не знам, понеже нито имаше телефон, нито компютър, нито знаеше кой знае колко език. Винаги му помагах, направих му CV, разпечатвах, ходих, разнасях, питах, обикалях.. Накрая пак аз съм егоистката. Имаше и по-сериозни филми пак заради тва, че хем нямаше пари, хем баща му му се правеше. Беше ми говорил как баща му го учел, ако направи някой гаф, да не бяга от отговорност, а да постъпи като мъж (ако надуе корема на някоя). Веднъж за малко да стане гафа и аз се ядосах, понеже преди тва бяхме говорили да иска пари на баща си да си купим презервативи (щяхме да си разделим парите). Та същата вечер след гафа, беше ме блъснал в леглото, защото му отказах свирка и като го питах дали е питал баща си, ми отговори, че баща му нямало да му даде пари, понеже презервативите били глупост. А моя въпрос беше, баща ти как така те учи да не бягаш от отговорност и с кви пари смятате да гледате бебе, след като даже 5 кинта за презервативи не иска да ти даде...

Майка му е рускиня, беше в Русия и веднъж му беше пратила пари. Бях с него и си спомням как вместо да поспести някви и да си има, така и така баща му не му дава, той ме повлече по магазините да си купува дрешки. Няма да се учудя ако е дал и за трева. Само веднъж ме попита гладна ли съм, когато ходи да си купува да яде.. Гледаше да се прави на луд..

Така де, отплеснах се, ама разбирам авторката. Някои я нападат, че иска да го остави, понеже бил беден, ама аз не мисля, че е така. И лично я съветвам да го остави, не защото няма пари, а защото е несериозен.

Biskfitka
02-07-2012, 04:11
Изписахте цял роман...

И какви са тия претенции,за 200 лв,за 300лв. Живота не е розов,положението в страната още по-малко.Ако не сега,след 5 години ще трябва да работи,може би не по специалността.Може би ще трябва и дете да гледа,и тогава ли ще казва '' оо за толкова малко пари няма смисъл''...Стига сте го оправдавали,ако наистина е така,както го описа авторката.

kalpazanka
02-07-2012, 07:01
Дори да се бори за успех 6.00 и да иска да взима стипендия (която между другото не е никак малка), пак не е оправдание че работата ще му пречи на университета.

С цялото ми уважение, но тук вече не си прав. Почнеш ли работа, почваш да пестиш и от занятия, съботата и неделята пак ти заминават, щото, видиш ли, шефчето се цупи, че не връзва графика. Разчиташ ли само на четене в сесия /ако шефчето благоволи да те остави да си четеш вкъщи/, успехът пада катастрофално. А европейска стипендия с 4.00 я се уредиш да вземеш, я не /по-вероятно е второто/. Ако човекът на авторката на месец си докарва 200 лв от стипендия, естествено че няма да бачка за 270.

Sh@d0w
02-07-2012, 07:09
Напротив грешиш. Не говорим за работа на пълен работен ден или някаква сериозна.

Има бачкане подходящо за студенти, според натовареността на семестриалния разпис - както на теб ти е удобнио. Ако искаш по 4 часа на ден 3 пъти в седнимцата, ако искаш 4. И щом си студент се съобразяват с теб, така че да ти остава време за учене.

Затова се казва "работа подходяща за студенти", даже в джобс.бг си има цял раздел.

SisiStrange
02-07-2012, 07:24
^^ Не съм пестила досега кой знае колко. Този семестър съм изпуснала към 2 лекции заради работата и едната и без това се оказа, че не се е състояла. Разбираме се предварително според програмата ми кога да ходя. Един ден е преди университета, друг ден - след. Те първа като започне проекта ще оставам до по-късно на работа и така. Тъй че много зависи от условията. А такива длъжности има много. За мъже не съм търсила, но за момичета мога още сега да дам няколко примера.

Niakoitam
02-07-2012, 08:03
Май се отказвам вече да споря.То всеки ще си държи на своето.Това че си изказвам мението си не значи че абсолютно изключвам че положението може и да е както е било при djipsito.Това си е пълна наглост и ако имам гадже най-вероятно ще я гледам отстрани но ще ми е неудобно да я врънкам.Надявам се да не ми се промени дотолкова характера.Може би показателно е и това как още от сега се опитвам да пестя.Пари някакси успях да спечеля малко и съм приел вече че за купони и дрехи ми е неудобно да разчитам на наще.Не разточителствам.Ново пълно облекло си взимам веднъж на няколко месеца.По заведенията правя същото.Ходя рядко и предимно се забавлявам.Не взимам салати,мезета и тем подобни.Избирам си най-евтиният алкохол като например бира и гледам в повечето случай да не превишавам повече от 5 лева на вечер.Най-много давам на сбирките на випуска,който са всяка година около юни.Гадже нямам макар че ми се ще да има кой да ме обича.Не разточителствам и все по-малко се забавлявам.Така че съм с чиста съвест че мен никой не може да ме набеди за никакъв.Да,случвало се е да ме черпят и не знам дали може да ми стане навик,но засега поне не ми е.Напълно съм съгласен и с kalpazanka.
Съгласен съм с много неща,който написа vladi81,но винаги има едно но... условия,шанс,живот,връзки и т.н.
За София сега ще се поудържа.Нещо май не ми стиска пък и предпочитам да си ми е по наблизко.Ясно осъзнавам че може и някога да съжалявам за това си мислене,но пък може и да не.Може пък и да нямам това време.Все пак не всички хора оцеляват до дълбока старост.Вчерашният пример е доста показателен за това.
"От друга страна все пак живееш близко до едно от най-големите гранични КПП-та. Не си ли мислил да се пробваш там нещо? Чувал съм, че се плаща добре, но трябва да се уредиш с връзки."
Изобщо не съм се замислял.Отказвам и да мисля,защото не съм толкова "богоизбран".:D Там не се плаща добре, а се плаща адски добре и не трябва да се уредиш с връзки, а трябва да се уредиш с наистина много връзки.На един съученик баща му е малко по-висш полицай, а чичо му работи точно там.Ходиха да говорят заедно с един друг мои съученик за това.Не знам бяха ли за малко,не бяха ли само дето сега този мои съученик си работи съвсем други работи,а другият ми съученик спира влаковете на гарата.:)

kalpazanka
02-07-2012, 09:22
ОК, Sh@d0w и SisiStrange сте изключение от правилото. Доволни?

Sh@d0w
02-07-2012, 09:23
От кое правило?

Ако имаш предвид докато учиш да не работиш, тогава половината от колегите ми в университета също са изключение.

Аз не виждам нищо странно в това, като не ти стигат пари да си намираш алтернативи, странно е когато не го правиш.

kalpazanka
02-07-2012, 09:35
....... No comment.... :-s

Поне авторката да мине да хвърли малко светлина по въпроса с образованието на нейния любим.

DisappointedDreamer
02-07-2012, 09:35
Калпазанка е права. Не всички работедатели се съгласяват със студентите и правят графика им за работа съвместим с този за учене. Пример е братовчедка ми, която учи економика в УНСС. Работи и учи, за да помага на майка си, която едвам свързва двата края, студентка втори курс е вече, пропускала е лекции, за да отиде на работа, защото иначе ще я изгонят. А парите и трябват.

Sh@d0w
02-07-2012, 09:37
Кой както се уреди. Не и стига времето, но работи нали, не седи да чака на готово като гаджето на авторката?

Blab
02-07-2012, 09:39
С цялото ми уважение, но тук вече не си прав. Почнеш ли работа, почваш да пестиш и от занятия, съботата и неделята пак ти заминават, щото, видиш ли, шефчето се цупи, че не връзва графика. Разчиташ ли само на четене в сесия /ако шефчето благоволи да те остави да си четеш вкъщи/, успехът пада катастрофално. А европейска стипендия с 4.00 я се уредиш да вземеш, я не /по-вероятно е второто/.
дам. всичко си зависи от университета и специалността. който бута за диплома, няма проблеми, но с малцинството, което се е събрало, за да се развива, нещата стоят по друг начин. интересно ми е да видя кой, какво и как работи (паралелно учейки), с разпокъсана програма от 9 до 21, ежедневни персонални задачи и никаква възможност да се скатае. всъщност, наблюдавам такива хора, избутват на гърба на другите, хвърлят си парите на вятъра, симулират будно съзнание.

а и къде точно се съобразяват с теб, като разберат, че си студент. реакциите варират, но позитивните са кът. по-често започват да ти мрънкат, да те задържат, да те затрупват с работа, да те въртят и прочее. не знам, ще кажете, късмет. така да бъде.
по мои наблюдения, хората, които сериозно си учат, не работят (освен по специалността от даден момент нататък). напълно оправдано. в крайна сметка висшето образование не е задължително (който факт е време да се осъзнае и у нас), университетите не са фитнес зала, където да поддържаш форма, а академична среда, която дава много и изисква още толкова.

това от мен.)
// не мисля да се включвам отново, поради невъзможността за дискусия в и по темата.

DisappointedDreamer
02-07-2012, 09:40
Ех, така е. За това в предишните ми постове вече изразих съгласието си.

Blab
02-07-2012, 09:42
//добре, де, последно:Д

Кой както се уреди. Не и стига времето, но работи нали, не седи да чака на готово като гаджето на авторката?
и какво става, работи като хамалин/склададжия/такси 4 години, излиза от университета неусетно, напълно доволен от себе си, издигнал се е до мениджър в макдоналдс?
хора, какво учите вие?:Д и как я мислите по-нататък?

Sh@d0w
02-07-2012, 09:49
фейспалм включваш се в темата без да си прочела поне предните две страници, вадиш ми едно изречение от контекста и?

Има разлика между развиване на професионална кариера докато учиш и временна почасова работа да си докарваш доходи в свободното време. Няма да се цитирам пак отпреди две страници, но ще дам накратко пак примера с един от моите колеги - работи 3 дена в седмицата след лекции по 4 часа в бутката за дюнери пред университета и взима 8 -10 лева (за 4 часа). Сама си сметни за седмица/месец какви приходи са му това при почти нулев разход на време, и какво значат тези пари за някой който наистина има нужда. Има си време да работи и да учи.

Естествено, не всеки може да се уреди с точно такава работа, затова казах по - горе кой както се уреди. Начини винаги има, какъвто си избереш - такъв. Никой не е казал, че трябва да се хамалиш, като няма удобна позиция и възможност, въпроса в темата е че гаджето на авторката ВЪОБЩЕ не търси преспективи да си докарва доходи.

Писна ми да обяснявам едно и също...

SisiStrange
02-07-2012, 09:53
Истината е, че винаги може да се намери и нещо ПО специалността. Къде като помощник, къде малко повече. Аз уча Молекулярна биология. Отделно съм лаборантка в БАН. И тъй като на хората им е ясно, че двете се припокриват на някои места ме въвеждат не само в миене на епруветки и правене на разтвори, а и в същността на изследванията. За 5-6 месеца научих неща, които колегите ми ще започнат едва да учат след 2 години. +практическата страна на нещата. И понеже работата е сравнително разчупена се разбираме за по 3-4 дена в седмицата по 4 часа, съгласувано с ученето. Тъй че не ми е повлияло досега.
Мой колега пък работи събота и неделя на гарата при едни автомати. Той ни е отличника на випуска. Докато чака хора (клиенти) си чете за сесията.

Всичко е до много опити и търсене. Идеалната възможност не изскача от веднъж.

Blab
02-07-2012, 10:03
1.фейспалм включваш се в темата без да си прочела поне предните две страници, вадиш ми едно изречение от контекста и?

2. въпроса в темата е че гаджето на авторката ВЪОБЩЕ не търси преспективи да си докарва доходи.

Писна ми да обяснявам едно и също...
1. е, не, ще ви чета чаршафите, вместо книжки. монологът не е сред любимите ми форми. а и е строго вътрешен, изисква особено внимание, концентрация и желание, за да се осъществи общуване. в темата и наченки на такова няма.
2. ние откъде знаем това? аз лично не смея да съдя хората по впечатленията на трети, за останалите - не зная. в случая е по бабешки лесно да се избере позиция и конски да се галопира в нея, до изнемога.
//видях, че от зададения "проблем" изплува реален, общ, който засяга всички ни, и реших да драсна. не целя конфликт или нещо подобно. по повърхността всеки може да се плъзга, да я драска...; светът не започва и не свършва с никой от нас.

Sh@d0w
02-07-2012, 10:10
2. ние откъде знаем това? аз лично не смея да съдя хората по впечатленията на трети, за останалите - не зная. в случая е по бабешки лесно да се избере позиция и конски да се галопира в нея, до изнемога.

Ние го знаем, спрямо текста от темата и фактите които е дала авторката. Вярно, че не всички гледни точки са тук, но по тази логика не можем да кажем нищо по никоя тема във форума, защото винаги в нея се излага една единствена точка - тази на автора.

Във случая авторката е дала доста факти

once again :


говорила съм с него да си намери работа, той казва че щяла да му пречи на университета и така нищо не прави по въпроса, не знам вече не искам да продължавам така, виждам че той по никакъв начин не търси поне начин да изкара някой допълнителен лев поне ако не редовна работа

И още куп други неща, ако не те мързи отново да препрочетеш темата. Ако имаше желание да работи, да си изкарва парите, да помага на техните, нямаше да увърта, да си търси извинения и да се оправдава с малките доходи от тия работи, а щеше да каже точно и ясно "Спокойно, опитвам се да си намеря работа, ще намерим изход от ситуацията. Просто в момента е много трудно да си намеря работа, съгласувана с ученето ми.".

DisappointedDreamer
02-07-2012, 10:16
Истината е, че винаги може да се намери и нещо ПО специалността. Къде като помощник, къде малко повече. Аз уча Молекулярна биология. Отделно съм лаборантка в БАН. И тъй като на хората им е ясно, че двете се припокриват на някои места ме въвеждат не само в миене на епруветки и правене на разтвори, а и в същността на изследванията. За 5-6 месеца научих неща, които колегите ми ще започнат едва да учат след 2 години. +практическата страна на нещата. И понеже работата е сравнително разчупена се разбираме за по 3-4 дена в седмицата по 4 часа, съгласувано с ученето. Тъй че не ми е повлияло досега.
Мой колега пък работи събота и неделя на гарата при едни автомати. Той ни е отличника на випуска. Докато чака хора (клиенти) си чете за сесията.

Всичко е до много опити и търсене. Идеалната възможност не изскача от веднъж.

Така е, работата на братовчедка ми е по специалността и, осигурява и практика + пари и други, нови знания, но заразлика от твоята, не е съгласувана с университетa и и много лесно могат да я изгонят, ако не цъфне, защото е имала лекция.

Всичко си е относително. Но накрая винаги стигаме до един и същи извод - има ли желание, има и работа.

NomNomNom
02-07-2012, 10:23
Мда, ще се включа с работата - една съквартирантка ( беше химичка, в 10ти-11ти клас, тогава го работеше ) беше застрахователен агент, работи се с избирателно работно време.
Агент директни продажби - пак е с плаващо, където и да си.
Промоутър, статист - дават ти 15-30лв на ден /ходила съм 2 пъти/.
Лятото - ако щеш продавач ставай, като нямаш клиенти - можеш да четеш. Пак си струва.
Преводач - има платформи в нета, чрез които превеждаш текстове и изкарваш пари, майка ми сега е хванала това. Или просто превеждаш в новинарски сайт. За 2 часа всяка вечер, вместо да гледаш телевизия и да киснеш във форум :Д

Не знам, аз не ходя на море, през зимните почивки работя като рецепционистка /помагам в Боровец/, а в София имам хубава работа, по специалността, когато ми скимне, определено имах късмет с нея.
Иначе, на Сиси работата звучи много готино и интересно, поздравления !

Винаги има работа която не пречи.

Niakoitam
02-07-2012, 10:25
2. ние откъде знаем това? аз лично не смея да съдя хората по впечатленията на трети, за останалите - не зная. в случая е по бабешки лесно да се избере позиция и конски да се галопира в нея, до изнемога.
//видях, че от зададения "проблем" изплува реален, общ, който засяга всички ни, и реших да драсна. не целя конфликт или нещо подобно. по повърхността всеки може да се плъзга, да я драска...; светът не започва и не свършва с никой от нас.

Просто май наистина няма смисъл от тази дискусия. И аз от сумата време се опитвам да обясня точно това, но все се стига до заученото от някой си "въпроса в темата е че гаджето на авторката ВЪОБЩЕ не търси преспективи да си докарва доходи....защото е яко мързелив и иска да живее на гърба на приятелката си."Въртиме сучаме и само до това се стига. Чужди гледни точки НЕ се приемат и се отхвърлят като нещо извън темата.За това и активността ми поспадна тук в тази тема.:)

NomNomNom
02-07-2012, 10:31
Така е, работата на братовчедка ми е по специалността и, осигурява и практика + пари и други, нови знания, но заразлика от твоята, не е съгласувана с университетa и и много лесно могат да я изгонят, ако не цъфне, защото е имала лекция.

Всичко си е относително. Но накрая винаги стигаме до един и същи извод - има ли желание, има и работа.

Един 'колега' работи 2 дневни, 2 нощни и 4 почивки, и взима мнооооого тлъсто /няма особени знания, но е по специалността му- в IT сферата/- за университета не стига много, но без преписване си изкара последната сесия с около 5.00 и до колкото знам взима стипендия. А той, иначе, като човек е катил, егоист, и леко тъп, но е факт, че се справя.
С договор е и не може да напусне иначе.

Приятелят ми работи лятото и му позволиха да остане да работи и през семестъра на половин работен ден, но той сам се отказа, защото му е много разкарването. А беше консултант във фирма за продажба на мрежово обурудване+поддръжка , това го работят и икономисти, и техничари, и хора само със cisco - лесно може да се хване такава работа.
Има и търсене.

Бившо гадже беше съпорт инжинер по време на бакалавъствуването, взимаше много много , сега май е заминал към Германия да мастърства, или ще ходи скоро.

И тез хора все не можеха да ходят на лекции, но се оправиха, и не са таксиджии, или макдонадци.

Ако се сетя за още готини опцийки за работа - ще споделям.

Инак, разочарованмечтател - евала на братовчедка ти.

Sh@d0w
02-07-2012, 10:33
niakoitam a замислял ли си се защо винаги се стига до този извод?

Може би защото на въпроса

-Защо не си намериш работа?

се отговаря с

-Ще ми пречи да си уча, пък и за някви двеста лева ХАХАХА

Не звучи като

-Опитвам се да си намеря някоя подходяща, съгласувана с учебния ми план, за да не ми пречи и в същото време да си изкарвам добри пари.

В темата се дадоха достатъчно примери, че искаш ли да работиш, няма малко пари, няма пречене на ученето. Въпроса опира съвсем другъде.

Проблема не е че не работи, никой не го упреква за това, а че въобще не прави нищо по въпроса, при положение че е зле с парите. И нека все пак да забележим, че си дава редовно пари за цигарки и дрешки, ама откъде ли ги взима тези пари? От мама и татко, нали те бачкат, не знаем цената на парите дай да ги пилеем за глупости.

Blab
02-07-2012, 10:59
Nom, това е съвсем друго. аз съм твърдо "за" индивидуалното развитие, за сметка на, каквото и да си говорим, назадничави тех лекции и занятия; с ИТ нещата са различни и това ти е ясно. там обучение не те оправя, не те изгражда и прочее. практика му е майката.
в темата, обаче, Шадоу и сие (не ми се рови, да цитирам) държат тезата за работа просто за работата, дейност, която не те развива, даже напротив, възпрепятства израстването ти, отделяйки те от основния ти път, попивайки от ценното ти време, изяждайки най-будните ти години. ами, ще ме извинявате, но по-добре да се стискаш 4 години и да загребеш възможно повече от възможностите, да разгърнеш капацитета си, да поставиш основа за израстване. отколкото да играеш с двете дини и накрая да останеш гладен. тъй че, да, това е моята позиция - "за" всяко смислено занимание, "против" мимикрията, която обезличава.
//субективизирането на темата не води до никъде. това е като замерянето с имена в литературата или уона-бе темите. към всяко твърдение може да се приведе пример. не виждам смисъл в подобно занятие.)

едит:
изплува друг проблем. в забързаната ни действителност, приемаме явното действие за единствено значимо. но съществуват множество полета, за които изследването е водещо. история, философия, литература... разбирам, че готовият продукт доказва свършена работа и по един съвсем простичък начин я осмисля. освен вършещи хора, обаче, такива, работещи в настоящето, пред които има ясна цел, или ако мога да ги нарека хора-проекти, има и други - анализатори, алтруисти, хора с мисия. (това не трябва да звучи отнесено, но няма да го преформулирам нарочно, макар да предчувствам нагласата на дейните в темата към "несериозните" поприща)

Sh@d0w
02-07-2012, 11:03
^Моля?

Ясно е, че четеш през редовете. Отказвам да ти отговарям повече.

Последно пиша - ако си намериш работа по специалността докато учиш, което е доста добре хем ще работиш хем ще трупаш стаж. Ако не можеш обаче да намериш такава, и се нуждаеш адски много от пари, както автора, намираш и бачкаш нещо между другото, за да си изкарваш прехраната. После като завършиш, вече си се ориентираш на където искаш. Хубаво, в случай че толкова искаш задължително работата да е по специалността ти, поне даваш признак че правиш нещо по въпроса, че търсиш, интересуваш се, развиваш се. Така че бъдещето ти да има някакъв смисъл.

Такъв е живота, не съм го измислил това аз.

SisiStrange
02-07-2012, 11:07
в темата, обаче, Шадоу и сие (не ми се рови, да цитирам) държат тезата за работа просто за работата, дейност, която не те развива, даже напротив, възпрепятства израстването ти, отделяйки те от основния ти път, попивайки от ценното ти време, изяждайки най-будните ти години

Това бяха меко казано пълни глупости. Прочети някой от постовете, но не първата и последната дума само.
Аз лично си държа на тезата за работата като нещо, което те спасява от бедност, спасява те от това да си търтей и, ако си я подбереш хубаво ти помага много в развитието. Прочети ми поста, цитиран от DisappointedDreamer на същата страница и пак ми говори за загубата на развитие и ужасното време, попиляно в безцелни занимания.

Blab
02-07-2012, 11:16
прочетох поста ти, преди да пиша. ти в "сие" ли се позна или? доста самоцелно е писането по двойки в случая.
смешно е да влизаш в спор(пх?) с някого, който не ти е казал копче, дори напротив.
както и да е, спирам да пикая срещу вятъра.;

Niakoitam
02-07-2012, 11:18
niakoitam a замислял ли си се защо винаги се стига до този извод?

Да замислял съм се и то много.Но и да го кажа не знам да ли ще ме разбереш.
Защото цялото ни общество е изградено на основата на една пирамидка свързана чрез парите и защото това се вменява постоянно на хората тип: "Който не работи не трябва да яде" изключващо всички фактори условия и т.н,който изграждат даден човек и формират характера му и с лека ръка подминати,защото никой не може да живее поне за две седмици живота на друг и да разбере мотивите му отхвърляйки всичко по модела: "щом така е казано значи трябва да е така и щом аз съм го направил и го правя значи това няма да е проблем за абсолютно никой...нищо че абсолютно всяка една частичка на моят живот е съвсем по различна от живота на който и да било.



Може би защото на въпроса

-Защо не си намериш работа?

се отговаря с

-Ще ми пречи да си уча, пък и за някви двеста лева ХАХАХА

Не звучи като

-Опитвам се да си намеря някоя подходяща, съгласувана с учебния ми план, за да не ми пречи и в същото време да си изкарвам добри пари.


Ами,защото например може да не се разбере правилно,да се усмее,да се каже отново че се оправдава или пък...защото може изобщо да не е така, а някой неща и на него за момента да не са му ясни.



В темата се дадоха достатъчно примери, че искаш ли да работиш, няма малко пари, няма пречене на ученето. Въпроса опира съвсем другъде.

Проблема не е че не работи, никой не го упреква за това, а че въобще не прави нищо по въпроса, при положение че е зле с парите. И нека все пак да забележим, че си дава редовно пари за цигарки и дрешки, ама откъде ли ги взима тези пари? От мама и татко, нали те бачкат, не знаем цената на парите дай да ги пилеем за глупости.
Не, в темата се дадоха много примери как някой си направил едикакво си и затова всеки друг бил задължнен и можел да го направи.

Sh@d0w
02-07-2012, 11:32
Задължен е само този, на който не му стигат парите да си купи една пица. Даже не е задължен - сам би трябвало да се сети, че като не стигат парите, трябва да се направи нещо, а не да си живееш на гърба на вашите докато може.

Да - "който не работи, не трябва да яде" си е много точна българска поговорка. Кое не ти харесва в нея? Само човек, които не работи и си му е добре ,защото други го издържат може да я оспори. Ти включи ли в твоите сметки тогава, факта че техните имат ограничени доходи, че е криза? Включи ли факта, че нашия лирически герой пилее пари наляво надясно, без да знае стойността им?

Явно не си, защото тогава щеше да знаеш, защо не иска да работи.

SisiStrange
02-07-2012, 11:42
Винаги съм се чудела какво и има на тази поговорка та толкова се мрънка срещу нея. Еми нормално. Работиш, вършиш нещо, бачкаш... получаваш нещо в замяна. Всичко започва още докато сме деца. Миеш чиниите, готвиш, помагаш и съответно получаваш грижа, топло ядене и спокойни родители. С времето искаш повече неща (пиене, излизане навън с приятели, ходене на кино, хубави дрехи, семестриални такси и тн.) и съответно усилваш усилията и работиш повече за тях.

Има 2 варианта:
1. Да нямаш много много изисквания и да си седиш на твоята черга и да си продължаваш, както винаги - с не много труд.

2. Да се шириш с претенции какво се яде/пие/готви, какви дрехи да си поръчваш, колко цигари да пушиш И да се захванеш в такъв случай да си заслужиш полученото.

На никого не е приятно да угажда на нечии прищявки и да върши, каквото може в тази насока, докато въпросния човек си клати краката.

anonymous708973
02-07-2012, 12:25
Niakoitam, примерите са доказателство, че всеки МОЖЕ, не че всеки е длъжен.

Ако семейството ти може да си позволи да ти плаща семестрите и да ти дава достатъчно пари за джобни, храна и т.н., естествено, че няма да работиш (освен ако не ти трябва колосална сума пари за някаква екстра или пък парички за моренце), а ще дадеш 100% от себе си в учението. И аз не бих работила в този случай.

Ама семейството ми да не може да си го позволи, аз да нямам пари и да искам от приятеля си за елементарни неща като цигари и пица, няма как да стане. Моето самоуважение отива на кино, какво остава за самоуважението на един свестен мъж.

Разбираш ли? Ама сериозно, разбра ли го вече?
Ако само мрънка и не прави нищо... каква очакваш да е реакцията на тези, които са успели да хванат и да задържат толкова дини под една мишница? Не съм студентка все още, но се възхищавам на Сиси. Мацката е земна, учи трудна специалност, работи интересна и все пак отнемаща време работа, а в същото време успява да намира време и за приятеля си, с когото нещата са сериозни. А, забравих - живее си у тях, следователно има и домакински задължения, тъй като не е малка. Всички тия дейности отнемат енергия. Но тя се справя. Преценила е, че има нужда от малко повече пари и й се налага да работи.

Тя е избрала този вариант. Виж двата, които е написала по-горе.

И още нещо. От тия две неща:


Ще ми пречи да си уча, пък и за някви двеста лева ХАХАХА


Опитвам се да си намеря някоя подходяща, съгласувана с учебния ми план, за да не ми пречи и в същото време да си изкарвам добри пари.

Кое е по-малко вероятно да бъде разбрано погрешно?
Защото вече си смучеш глупости от пръстите. Написал си, че въпросният е казал първото нещо, защото ако каже второто, ще бъде разбран погрешно. Осъзнаваш ли колко нелепо звучи?

Sh@d0w
02-07-2012, 12:37
Пантерке, няма смисъл да му спориш, вече 3 станици се борим със Сиси да му го обясним това просто нещо, но никакъв успех.

Аз вече вдигнах ръце от тая тема. Не може да спориш с човек който в момента е безработен и си му е добре така и да очакваш да вдене нещо от написаното.

NambyPamby
02-07-2012, 12:59
Ако семейството ти може да си позволи да ти плаща семестрите и да ти дава достатъчно пари за джобни, храна и т.н., естествено, че няма да работиш (освен ако не ти трябва колосална сума пари за някаква екстра или пък парички за моренце), а ще дадеш 100% от себе си в учението.

Не го разбирам това. Както и не разбирам тоя малоумен начин на мислене все да се търси изгода в нещо, да се залага на крайности. Много хора вЕрно правят нещо, само ако намират полза от цялата работа, никой не се хваща да си троши усилията за лудо, нормално. Обаче да казваш, че не си струва да правиш еди-кво-си, само 'щото ще вземаш някакви "мизерни" пари, е тъпотия. Да, окей, вашите имат стабилна основа, не им се разклаща бюджета, заради това, че ти покриват сметките и реално погледнато, едни 250-300 лв. са направо мизерни с цифрата, която те ти осигуряват за месеца, плащайки квартири и всякакви дневни разходи, но това не значи, че трябва да лежиш на лаврите, че щом вашите те издържат и не е проблем, ти можеш да си клатиш краката и да дрънкаш наляво и надясно колко съвестен студент си и как това е по-важно. Работата, каквато и да е, дисциплинира. Хубаво е човек да започне да работи по-отрано някаква лятна работа, за да научи стойността на парите, да види какво е положението въобще при отношенията работодател-подчинен, плюс това се създават най-различни контакти, човек се социализира. Живеете в някакъв илюзорен свят, че сте велики и трябва да ви се кланят, плащайки ви по 1000 лв. минимум още от първия път, когато започнете да работите, а това е невъзможно, освен ако не сте някакви супер добри в областта си(което трудно би могло да стане, след като нямате опит). Човек работи някъде, започва от нулата, израства и от това по-голям кеф няма.

А бтв, като има желание, има и начин. Не може да учиш някаква малоумна специалност, която подхваща куцо, кьораво и сакато, колкото да запише нещо там и да дрънкаш как нямаш време за нищо друго и това ти е супер важното занимание. Колко млади хора има, които работят, семейства създават, деца раждат и пак си вземат изпитите с добри оценки. Та не е само Сиси. Във форума, когато още ставаше за нещо, имаше една определена група от потребители, които бяха супер интересни, отговорни и интелигентни млади хора. Т'ва отново го отдавам на дисциплината, 'щото когато човек има много грижи на главата, се учи да си организира правилно времето.
Въобще в България е супер обърната системата. Битува мнението, че "мама меси, татко носи" до дърти години и милото чадо не трябва да поема отговорност и да се опитва да хване живота в свои ръце, че да не вземе да му стане нещо.

anonymous708973
02-07-2012, 13:06
Въпрос на избор е. Ще имаш цял живот да работиш пред себе си. Това, впрочем, е нещо, което са ми казали моите родители, а далеч не са от тези, които глезят.

NambyPamby
02-07-2012, 13:12
И на мен ми го казват същото, въпросът е, че не го намирам за правилно. Уважавам подкрепата и грижата, която ми се оказва, но имам и желание да доказвам сама пред себе си, че мога да се справям. Извоювам си някаква психическа независимост, не толкова финансова, и се чувствам полезна.

DisappointedDreamer
02-07-2012, 13:14
Въобще в България е супер обърната системата. Битува мнението, че "мама меси, татко носи" до дърти години и милото чадо не трябва да поема отговорност и да се опитва да хване живота в свои ръце, че да не вземе да му стане нещо.

За съжаление, това е вярно за голяма част от обществото в БГ. В други страни родителите те изхвърлят на 18 и се събирате само по коледа, въобще не им пука за теб.

anonymous708973
02-07-2012, 13:14
Изключително добре разбирам какво казваш.

DisappointedDreamer
02-07-2012, 13:16
И на мен ми го казват същото, въпросът е, че не го намирам за правилно. Уважавам подкрепата и грижата, която ми се оказва, но имам и желание да доказвам сама пред себе си, че мога да се справям. Извоювам си някаква психическа независимост, не толкова финансова, и се чувствам полезна.

И отново съм съгласна. Мога да умирам на улицата, но никога не бих помолила родителите ми, пък когото и да е било другиго, за помощ. Но изглежда гаджето на авторката не е такъв.

SisiStrange
02-07-2012, 13:29
А и някак човек от една възраст се чувства гузен. Не си представям да ида при мама и да и кажа: Искам кола-маска, дай пари за Рожден ден, дай за карта, искам да си купя еди коя си книга/дреха/джаджа. Ужасно неудобно ми е било винаги, когато се е налагало.

DisappointedDreamer
02-07-2012, 13:32
А и някак човек от една възраст се чувства гузен. Не си представям да ида при мама и да и кажа: Искам кола-маска, дай пари за Рожден ден, дай за карта, искам да си купя еди коя си книга/дреха/джаджа. Ужасно неудобно ми е било винаги, когато се е налагало.

Особено ако никога не си искал/а нещо от родителите си. Аз така съм израстнала, никога не съм искала нищо от тях, дори за коледа и рожденни дни, а сега съм на 15 и 2000 км разстояние от тях, и пак продължавам да не искам нищо.

Абе, просто някои трябва да пораснат и да се осъзнаят.

NomNomNom
02-07-2012, 13:33
А и някак човек от една възраст се чувства гузен. Не си представям да ида при мама и да и кажа: Искам кола-маска, дай пари за Рожден ден, дай за карта, искам да си купя еди коя си книга/дреха/джаджа. Ужасно неудобно ми е било винаги, когато се е налагало.

Сейм хиър, а моите пари свършиха минала седмица и сега трябваше да взимам от нея за храна :< Надявам се от ОД МВР СО да ми преведат парите вече, защото ще рейджна накрая.

SisiStrange
02-07-2012, 13:40
Аз още не изкарвам толкова, че да съм напълно отделена, макар че и това ще стане живот и здраве. :) Засега ми е важно да не я товаря с личните ми разходи и да добавям за семестрите. Тук таме се добавя за някоя сметка и е спокойно положението. :P

Niakoitam
02-07-2012, 14:09
Sh@d0w на поговорката и няма абсолютно нищо само дето много хора я приемат и препредават на своите "ученици" твърде буквално.Иначе аз не знам защо не иска да работи и какви точно са му причините.Пък ти щом си напълно сигурен и убеден че знаеш...ами какво да кажа...поздравления тогава.
Има и една друга поговорка обаче,която на мен лично ми допада: "Скромността краси човека."
Видиш ли обаче тук сигурно някой е взел и се е объркал или тогава просто е била на преден план скромността,защото като бях на един мотивационен курс по програма на трудова заетост психоложката ни обясняваше как един вид скромността не струва и пет пари и колкото си по нахакан и нахален толкова по лесно ще можеш да се продадеш и пласираш на пазара на труда.Та така.
PinkPan7her
"И още нещо. От тия две неща:


Ще ми пречи да си уча, пък и за някви двеста лева ХАХАХА
Опитвам се да си намеря някоя подходяща, съгласувана с учебния ми план, за да не ми пречи и в същото време да си изкарвам добри пари.
Кое е по-малко вероятно да бъде разбрано погрешно?
Защото вече си смучеш глупости от пръстите. Написал си, че въпросният е казал първото нещо, защото ако каже второто, ще бъде разбран погрешно. Осъзнаваш ли колко нелепо звучи?"

Да, ако каже второто има вероятност също постоянно да бъде притискан.А пък и приеми че една част от хората не могат да го формулират толкова ИНТЕЛИГЕНТНО за 2 секунди както не се съмнявам че повечето от тук във форума ще направят веднага,защото имат истинско дар слово, а пък има вероятност и тази ИНТЕЛИГЕНТНА интепретация да не бъде разбрана от гаджето му или да се направи че не знае за какво става на въпрос.Ами да го къса щом толкова и тежи.Какво да се прави.

Sh@d0w един въпрос.С подли удари под кръста ли ще си играем?Това че съм споменал нещо,което можеше и да не спомена ако искам,защото все пак сме в интернет може веднага да не го включваш като оръжие,защото тук и да се бях изкарал милиардер вероятно нямаше да можеш да докажеш че не е истина.Просто съм откровен.А това дали си ми е добре...нито можеш да гарантираш със сигурност че е така,нито пък те карам да ми плащаш сметките та да ти е проблем....

SisiStrange
02-07-2012, 14:42
^ Ударите под кръста ги започна ти още като се заяде за това дали пише в темите, в които и аз и как трябвало да ми дава да дишам. Не, че е кой знае какъв удар, но беше лична нападка. И въобще не беше по темата.

По самата тема, мен вече ми писна да споря, честно казано. Ти намираш вечно начин да извъртиш. Сега пък каква интерпретация и тн. Всичко си личи от действията на един човек. Едно е да се прави на ударен, друго е да иде и да поразпита. Като не се намери работа, която да му пасва на упражненията и лекциите, ок. Ще пробва пак след време. Никой не го налага с мотиката да започне на секундата. В един момент нещо се появява. Също може, докато все още няма никакви възможности, да не я врънка за цигари и да мрънка какво му се готви.

Sh@d0w
02-07-2012, 15:50
Niakoitam, не просто като го сподели това разбрах защо така усилено го защитаваш - един вид защитаваш и себе си.

Както казах по - горе, вече вдигнах ръце от темата, но ще отговоря за последно, защото отправи директно въпрос към мен. После вече няма да пиша, то се е видяло че се дъвче едно и също.

Казваш, че можело да има причини да не иска да работи? Кви причини? Защо не ги сподели? Аз единствените причини, които видях, дадени като обяснение бяха - ще ми пречи и не си заслужава. Което вече обясник към какво навежда на мисъл. Ти всячески се опитваш да го изкараш невинен, какво ли не написа. Защо просто само за минутка, наистина само една минутка не приемеш, че съм прав и да приемеш моите възгледи и гледна точка? Защото аз направих това с твоята и не можах да си отговоря на много въпроси.

Няма смисъл вече да спорим, аз каквото имах да кажа го казах, доста хора като чета мнениетя споделят убежденията ми, това че няма да променя твоите си е твой проблем. Всеки си има право на мнение, дори и погрешно.

Peace и лека вечер.

kalpazanka
02-07-2012, 16:17
Въпрос на избор е. Ще имаш цял живот да работиш пред себе си. Това, впрочем, е нещо, което са ми казали моите родители, а далеч не са от тези, които глезят.

Същото съм чувала и от моите родители. :)



Истината е, че винаги може да се намери и нещо ПО специалността. Къде като помощник, къде малко повече. Аз уча Молекулярна биология. Отделно съм лаборантка в БАН.
Понеже тая молекулярна вече ми втръсна да я чета, да те питам колко акушерки, мед. сестри, рентгенови и клинични лаборанти, медици първокурсници познаваш, които са си намерили работа по специалността? :)

SisiStrange
02-07-2012, 16:30
^ Добре де, кой е казал, че трябва вече да са си започнали БАШ по специалността? И веднага да започнеш ТОЧНО, ама ТОЧНО това, в което искаш един ден да се реализираш? И аз не започвам като доцент. Най-добрата ми приятелка от втори семестър ще започва като помощничка в една болница, сори за неточността, но не си спомням коя точно болница. Преди време имах позната, която отиде на нещо като кратък стаж в спешното. Вярно, тя беше малко по-голяма - мисля, че точно тогава беше 3 курс. И това беше пример, защото Blab точно тогава обясняваше за пилеенето на времето в работа вместо в реализиране. Което въобще не е задължително. За медици вероятно е по-трудно точно от първи курс. Обаче за повечето специалности не е така. Преводачи, математици, биолози, химици, физици, програмисти и прочие спокойно могат да започнат нещо като "чираци", ако това не е твърде старомодна дума. Не за много пари, но това го имаше и в спора - че и да не е 500 лева на месец, пак е от помощ.

NomNomNom
02-07-2012, 16:48
Същото съм чувала и от моите родители. :)



Понеже тая молекулярна вече ми втръсна да я чета, да те питам колко акушерки, мед. сестри, рентгенови и клинични лаборанти, медици първокурсници познаваш, които са си намерили работа по специалността? :)

Една позната прави протези и лекува зъби, не е първи курс, нагоре е, но никой не казва да почваш от първи.
Малко е незаконно, но тя взима много малко пари, просто се упражнява.
Едит: Познавам мноого малко хора в тази насока, ако чуя нещо по темата - пак ще пиша.

Иначе, с каквото и да се занимаваш - изкуство , бла , бла, тва, дето гаджето на авторката прави е тъпня. Не знам защо всички без работа се засегнаха, като в темата ставаше дума за хора, които се оплакват и стоят, и чакат наготово, а не за хора, които не се оплакват, а си стоят и си учат.

anonymous708973
02-07-2012, 17:49
Номном беше писала няколко възможни работи... Е, поразрових се. В джобс.бг/работа за студенти в пловдив се търсят промоутърки. Изисквания: приятна външност. Документи: снимка в лице и цял ръст + CV.
Първо, снимка в цял ръст? Меко казано ме накара да се почувствам все едно ще ставам проститутка... или поне кон за оглед.
Второ, ква автобиография в 11 клас.

После се разтърсих за преводач. 2 лв на 500 думи бизнес текст?! Нелепо.

Явно аз съм некадърна. Наистина ми се искаше да поработя нещо, което да мога да съобразя със смените в училище, че да има повече бюджет за море... ама...

С това, разбира се, мнението ми за работата като цел и необходимост за тези, които се нуждаят най-просто казано, не се променя. Просто исках да вметна, че се възхищавам на тези, които са си намерили работа.

SisiStrange
02-07-2012, 17:55
^ М, за промоутърите и аз така мислех в началото. Но реално просто ти дават да разнасяш листовки или да приканяш хората да си купуват определена стока в някой супер (да ги черпиш с мостри и тн.). Даже на листовките си взимах Ради и една приятелка да не ми е съвсем скучно. Трябва да внимаваш към каква фирма си обаче. Към това, което бях аз се държаха нормално с нас и нищо не са изисквали. В друга обаче ги караха да носят меко казано проститутски облекла. Ако искаш ми пиши на лично имената на фирмите и, ако са същите като тези в София, ще ти дам съвет.

Irti
02-07-2012, 20:27
Номном беше писала няколко възможни работи... Е, поразрових се. В джобс.бг/работа за студенти в пловдив се търсят промоутърки. Изисквания: приятна външност. Документи: снимка в лице и цял ръст + CV.
Първо, снимка в цял ръст? Меко казано ме накара да се почувствам все едно ще ставам проститутка... или поне кон за оглед.
Второ, ква автобиография в 11 клас.

После се разтърсих за преводач. 2 лв на 500 думи бизнес текст?! Нелепо.

Явно аз съм некадърна. Наистина ми се искаше да поработя нещо, което да мога да съобразя със смените в училище, че да има повече бюджет за море... ама...

С това, разбира се, мнението ми за работата като цел и необходимост за тези, които се нуждаят най-просто казано, не се променя. Просто исках да вметна, че се възхищавам на тези, които са си намерили работа.

Малко съвети искаш ли?

Не се чувствай като проститутка. Хората искат да те видят и да преценят що за стока си на пръв оглед и дали си истинска. Ти и без това ще ходиш по интервюта и без това ще те видят. По-добре да те срежат по нета и да не се разкарваш.

Автобиография е нещо, което умело можеш да отработиш и да излъжеш умерено.

"Аз съм еди коя си, живея еди къде си, завършила съм основното си образование еди къде си, но средното все още го изучавам в еди кое си даскало. Владея английски език на високо ниво. Умея да правя презентации, обичам да съм сериозна, мога да оправям снимки на фотошоп и на други програми. Превеждала съм документи носени от майка ми, които й трябват за работата. Мога да работя добре в екип и обичам сплотения колектив от млади и надеждни хора. Лъчезарен и усмихнат човек съм. Работила съм малко счетоводство-също при майка ми (примерно-не зная какво работи майка ти, но ти може да напишеш това. Те също не знаят какво бачка тя). Бих искала да се включа в екипа Ви, (господин еди кой си). Вярвам и съм сигурна, че ще се справя.''

Това е пример за неща, които не си правила(отново така предполагам и прости, ако не е така), но са доста лесни и можеш да ги научиш. Ти май знаеше добре английски и затова го написах. Тези няколко изречение ги измислих за 20 сек. и не е вложена мисъл в тях, ако искаш, когато имам време ще седна и ще напиша нещо дълго и по-добре пипнато? Не ми е проблем, а това беше просто за пример г/д как стоят нещата. Да знаеш, че само с истина не става в тези неща. Трябва да си нахален, нахакан и умел в езика. По интервюта винаги бъди усмихната и лъчезарна.

Такива ги мани.. за 2 лв. да преведеш сто страници. Очите да ти останат по някакви документи и книги.. няма смисъл. Да изкараш 10 лв - ще се ебаваш цял ден. 10лв са пари, но не и за такъв къртовски труд.

Казва ти го човек, който е работил и продължава да работи цял живот. Проклет живот. Вече даже не си спомням какви най-различни неща съм бачкал.

Отплеснах темата, ама въобще не ми пука (всъщност прочетох тук-там само. Обърнах внимание на този твой коментар и рекох да ти напиша малко думи, защото отдавна ми се виждаш пич. Ако искаш да ти напиша това, което споменах вече-казвай и е уредено.

:)

Niakoitam
02-08-2012, 07:58
^ Ударите под кръста ги започна ти още като се заяде за това дали пише в темите, в които и аз и как трябвало да ми дава да дишам. Не, че е кой знае какъв удар, но беше лична нападка. И въобще не беше по темата.


Значи може да е защото много се обичате.Както казах приветствам това.Само че и това изречение е пример за това.Аз ти казвам на теб че го караш малко еди как си (сега забравих точната дума, а не ми се връща назад),Sh@d0w се включва да ми отговаря вместо теб. Сега споменавам на него че играе с удари под кръста.Този път обаче ти ми отговаряш.
А иначе естествено че ако човека каже нещо такова вероятността да го притискат е голяма.

Sh@d0w,аз не защитавам усилено себе си (е може и да има такава малка нотка де), а просто разбирам идеално човек в такава ситуация и мога да си отговоря на много въпроси,на които теи сега може и да не можеш просто поради причината че си имаш работа,гадже и поне както пишеш не се лишаваш от забавления.Просто условията са ти един вид малко по различни.Иначе аз съм човек,който идеално може да се постави на мястото на другият и идеално разбирам всички гледни точки.Но просто няма само една единствена истина.Има гледни точки и гледни точки,хора и хора.Да,например както казах и по рано има хора, на който НЕ желая да се поставя на мястото,но пък в случая защо не...А може и ако си искаже доводите реакцията на гаджето му например да е подобна на твоята изказана срещу мен. Само че на него за разлика от на мен,който не ми беше проблем да ти кажа: "в крайна сметка не можеш да кажеш дали ми е лесно и не виждам да е твой проблем,защото не ти искам на теб пари",ще му е по трудно,защото с това момиче ходят.Ще следват едни разпитваници,едни притискания,които може да са му адски неприятни и/или неудобни, а относно втората част не може въобще да и каже такова нещо,защото все пак тя му дава пари под формата на вафли,храна и т.н. Трудно е да ти се иска да кажеш нещо,но да те спира факта че се чувстваш едвали не зависим от някой.

Хайде мир и от мен...:)

GregoryHouse
02-08-2012, 12:12
Изчетох почти цялата тема. Първо искам да отбележа малоумния коментар на Пантерката относно поговорката която Някойтам ти каза. Ако не си изживял това което другите са, кой си ти, че да даваш акъл, кой си ти, че да съдиш? Как би разбрал болката му? Докато виж, твоята е вече изтъркана фразичка. Не винаги когато искаш нещо има начин. Дотук с отклоненията, просто не можах да го подмина, предвид, че те имам за умно момиче. Целта ми не е да се заяждам, а да посоча грешката ти.

Относно темата. Ако ситуацията е както я описа авторката - да пича съква. Въпреки, че дълбоко се съмнявам и по-скоро клоня към мнението, че тя е субективна и си изкривява истината както и е угодно.

Шадоу, ще ти дам пример с мен. Аз съм студент. Лекциите ми са почти всеки ден в различни часове на деня. Редовно. Задочна форма - няма. Като не ходиш - не получаваш подпис. Като не получиш подпис - няма изпит и догодина повтаряме същото упражнение, докато не получим подпис. Заеби ученето за самия изпит. Аз работа на смени - няма как да работя и да ходя на лекции. Имах няколко колеги които разбира се опитаха. Е, вече не са ми колеги. Единствения вариант е през нощта. Окей. Обаче греда. Бачкаш през нощта, учиш през деня, трябва и да спиш. Е кога ще ти остане време за гадже? Или за каквото и да било друго.

Аз съм бил общо взето от всичките страни на тази иначе многостранна 'бариера'.

Разбира се, ако не държат на присъствия преподавателите - може да пропускаш лекции. Но така накрая излизаш без да знаеш нищо. И каква е ползата? Добре, може би не във всички специалности. Но от личния ми опит ще кажа, едно е да го прочетеш от някой учебник на 'китайски', друго е да ти бъде обяснено от специалиста пред и да ти бъде показано на практика.

SisiStrange
02-08-2012, 14:59
^ Не остава само нощем, остава събота и неделя. Много мои колеги работят уикенда, а през седмицата си ходят на всичко, вечер си излизат, учат си понякога на работа (ако им позволява длъжността), понякога около лекциите. Даже като се замисля, това е най-често срещаното. Много малко хора познавам от моя факултет, които да работят баш през седмицата.

Sh@d0w
02-08-2012, 16:00
Грегори защо пак ме вкарваш в темата, нали казах че излизам ...



Шадоу, ще ти дам пример с мен. Аз съм студент. Лекциите ми са почти всеки ден в различни часове на деня. Редовно. Задочна форма - няма. Като не ходиш - не получаваш подпис. Като не получиш подпис - няма изпит и догодина повтаряме същото упражнение, докато не получим подпис. Заеби ученето за самия изпит. Аз работа на смени - няма как да работя и да ходя на лекции. Имах няколко колеги които разбира се опитаха. Е, вече не са ми колеги. Единствения вариант е през нощта. Окей. Обаче греда. Бачкаш през нощта, учиш през деня, трябва и да спиш. Е кога ще ти остане време за гадже? Или за каквото и да било друго.

Именно, че лекциите са ти в различни часове на деня. Затова се казва работа подходяща за студенти, защото се съгласува със учебния ти график. Пример - миналия семестър програмата ни беше така

-понеделник от сутрин до вечер не може да се бачка
-вторник от 9 до 13 след това свободно време, 4 часа бачкане ок
-сряда през седмица от 8 до 14 пак прозорец за бачкане
-четвъртък от 9 до 17 не може да се бачка
-петък от 9 до 13 пак свободно време за бачкане

Работата си я нагласяш според разписа, може да ти е натоварено - хубаво един два дена в седмицата за по 3-4 часа пак бачкаш нещо. Време за учене остава вечер, разбира се ако човека не е някой несериозен, че всяка вечер да се мъкне по дискотеки.

Всичко опира до това как си нагласиш времето. В краен случай както каза Сиси, може и събота и неделя да бачка.

Стига ме вкарвахте в темата, казах че не ми се спори за едно и също.

GregoryHouse
02-08-2012, 16:25
За cъбота и неделя cъм cъглаcен, че може. Кофтито е, че зор cе намира cамо за cъбота и неделя.
Шадоу, програмата ти cе мени вcеки cемеcтър нали знаеш. Пък и като отидеш c претенции кога да бачкаш, не може да имаш претенции за заплащане. Което е кофти.

А отноcно парите, че 200>0 - факт. Но редно ли е някой да те мачка от бачкане и да ти мрънка на главата за 200лв? Не миcля. Но парите ще cа толкова до тогава докогато има такива които да cе навиват за толкова. Те работодателите да не cа тъпи да дават 400 като може и 200.

SisiStrange
02-08-2012, 16:36
Ама пак си зависи от нуждите. Като си беден, си навит за тези 200 лева. Аз, примерно, ако не работех, нямаше да следвам. Нямаше да можем да събираме за семестри. И доста от колегите ми са така.

Това беше основата на темата: Че щом хем е беден, хем не иска да работи, не е правилно да има прекалено големи претенции и изисквания.

Пък и винаги има работа през лятото. Обикновено по морето плащат добре. Събираш си заплатите и си ги харчиш през семестъра.

anonymous708973
02-08-2012, 16:44
Изчетох почти цялата тема. Първо искам да отбележа малоумния коментар на Пантерката относно поговорката която Някойтам ти каза. Ако не си изживял това което другите са, кой си ти, че да даваш акъл, кой си ти, че да съдиш? Как би разбрал болката му? Докато виж, твоята е вече изтъркана фразичка. Не винаги когато искаш нещо има начин. Дотук с отклоненията, просто не можах да го подмина, предвид, че те имам за умно момиче. Целта ми не е да се заяждам, а да посоча грешката ти.

Относно темата. Ако ситуацията е както я описа авторката - да пича съква. Въпреки, че дълбоко се съмнявам и по-скоро клоня към мнението, че тя е субективна и си изкривява истината както и е угодно.

Шадоу, ще ти дам пример с мен. Аз съм студент. Лекциите ми са почти всеки ден в различни часове на деня. Редовно. Задочна форма - няма. Като не ходиш - не получаваш подпис. Като не получиш подпис - няма изпит и догодина повтаряме същото упражнение, докато не получим подпис. Заеби ученето за самия изпит. Аз работа на смени - няма как да работя и да ходя на лекции. Имах няколко колеги които разбира се опитаха. Е, вече не са ми колеги. Единствения вариант е през нощта. Окей. Обаче греда. Бачкаш през нощта, учиш през деня, трябва и да спиш. Е кога ще ти остане време за гадже? Или за каквото и да било друго.

Аз съм бил общо взето от всичките страни на тази иначе многостранна 'бариера'.

Разбира се, ако не държат на присъствия преподавателите - може да пропускаш лекции. Но така накрая излизаш без да знаеш нищо. И каква е ползата? Добре, може би не във всички специалности. Но от личния ми опит ще кажа, едно е да го прочетеш от някой учебник на 'китайски', друго е да ти бъде обяснено от специалиста пред и да ти бъде показано на практика.

Хм. Добре, имаш право на мнение. Дори да е грешно.

Обаче... измъкваш се. Ти не се ли занимаваше с нещо, свързано с ИТ? Ако бъркам, извини ме. Обаче ако съм права, специално с това... варианти бол.

И стигаме до... който иска, търси начини ;)

GregoryHouse
02-08-2012, 16:50
И там вече почнаха да cе циганят. Иcтината е в бригадите, ако cи cтудент.

Аз разбирам, защо някои хора го правят. И аз cъм бачкал като луд за cмешни пари, но тогава бях на зор. Бачках един меcец. 26 дена - 300лева. За кое по-напред. Ако cи на зор и нямаш лев - да. За меcец-два макc, колкото да закърпиш малко положението. Вcичко оcтанало е гавра и подигравка.

Пантерке, да c това cе занимавам от време на време. Изкарват cе пари. Умишлено избягвам да давам cебе cи за пример. Аз пари от родителите cи от бая време не cъм виждал. Това, че мога да cе издържам cам без да имам поcтоянна работа при мен е по-cкоро въпроc на шанc, който рядко пада на човек. Но както казах, cъм бил и от другата cтрана, когато cъм бил на улицата c 5 лева в джоба 'до края на живота ми'. Буквално.

anonymous708973
02-08-2012, 16:57
Баш със себе си даде пример, затова те контрирах. Трудно ще ме убедиш, че човек с твоята... айде да не е професия, ама занимание не може да си уреди почасова работа. Точно в твоя случай пък е възможно.

GregoryHouse
02-08-2012, 17:03
Дадох пример c моята cпециалноcт отноcно графика на лекциите ми. Това е което визирах, а не cебе cи. Аз какво правя и как си изкарвам парите е частен случай.

anonymous485803
02-14-2012, 13:54
Абе знаете ли, ние тука нападаме момчето ама що не се замислиме дали е по-различен от болшинството от ония кифли, дето най-често не са изкарали 1 лв. през живота си и си мислят, че винаги някои ще ги издържа. Мама и тате до към 18-20 г. и после се залепят за някои богат чичко и както казваше покойния Емил Трифонов Кембъла си драпат кикириците. На такива аз им викам паразити. По мой наблюдения обаче за такива момиченца идва един неприятен момент като наближат 30те. Богатия чичко ги сменя с някои по-млади мацики и те остават с пръст сещате се къде. Не рядко и с дете. В живота им става голямо сгромолясване. Познавам такива екземпляри, които най-спокойно могат да харчат по около 1000 лв. на месец и то само за глезотий, да те питат какъв мъж си щом заплатата ти е под 1000 лв. и колата ти е на старо, но в същото време през целия си живот да не са изкарали и лев и въобще да си нямат понятие от къде идват парите и как има хора които с къртовски труд си изкарват за малко над екзистенс минимума.
Защо не нападаме и критикуваме и такива?
Например преди години бях прибрал една такава мърла у нас, за щастие за много кратко. На 26 години, никога нищо не беше работила, майка й постоянно й угаждаше на капризите, баща нямаше. Жената беше потънала в заеми, ама само на нейното слънчице нищо да не й липсва. Оправдаваше се, че учи две магистратури в два различни университета успоредно и не може да работи. „Е може да стана някъда продавачка за 500 лв., ама за какво?”, цитирам дословно думите й. Признавам, че когато бяха сесийте й не излизаше и учеше по цял ден. През семестрите обаче по цял ден се чудеше с коя приятелка да се види, на кои фризиор да отиде или в кое заведение да седи. Като живях с нея постоянно изискваше от мен да й купувам от най-скъпите храни, да й давам пари само за маркови дрешки, в никакъв случай техниката да не е евтина и китайска и т.н. Докато бях на работа по цял ден се виждаше с приятелки, ходеше на плажове, козметици и т.н., ама дори и за временна работа не помисляше, защото предстояли последните семестри от есента. Майка й даваше някакви дребни джобни, но по-голямата част от разходите поемах аз. Е тогава нямаше криза. Аз имах добра сигурна, стабилна и добре платена работа. Родителите ми имаха бизнес със стройтелството, които отдавна фалира за съжаление и те много ни помагаха. Аз първоначално се радвах, че не съм сам, но много скоро след това се почувствах много пре..ан.
Тази мацка най-спокойно харчеше, не всеки уикенд, но средно през уикенд по около 200 лв. – 250 лв. по шопинг терапий, и винаги се прибираше след тях с думите „О Мечо пак нищо не си купих.”
Колуминацията беше когато веднъж ни спряха Интернета. Аз два дни си мислех, че е някаква авария и, че ще я оправят. Останах озадъчен, когато на третия ден, когато от Интернет компанията ми казаха „Но Господине, вие не сте си платили. Достъпъп Ви е изтекал едикога си.” Аз се сетих, че един ден й дадох няколко стотин лева да иде да плати режийни сметки докато аз през деня бях на работа. Като я попитах какво е станало тя ми отвърна следното: „Ох Мечо, ами този ден се почувствах малко потдисната, беше ми кофти и ходих малко на шопинг за да си оправя настроението. Да знаеш и какво хубаво парфиумче си взех, някаква нова серия, нямам търпение да ти го покажа. Вярно голяма част от паричките за сметки отидоха, ама ти нали си ми милото ще намериш още, пък и родителите ти малко ли печелят. Нали си им дете, как няма да ти помогнат?” След тези думи не помня как се сдържах да не я ошамаря. Помолих я да си събере багажа и на следващия ден да напуне дома ми. Тя взе, че го направи в рамките на час и още същата вечер си тръгна без да каже нищо.
Сега като се замисля, мацката не беше нито тъпа, нито проста. Следването си го изкарваше с отличен. Но беше безотговорна. Имаше нагласата, че цял живот ще живее на нечий гръб. Харчеше пари с лека ръка, но си нямаше и на представа как се изкарват. Не малко жени са като нея.
От както прекратих връзката си с нея бягам много далеч от таква разглезени и неподготвени за живота момичета, който до късно моминство не са хващали работа. Един от първите ми въпроси при запознанство е „С какво се занимаваш?”
Всъщност знаете ли, че повечето момичета които снима Пиер Уодман на въпроса „What do you do for a life?” или „What is your occupation?”, те отговарят с “Nothing.”. Повечето от Вас сигурно се сещат за какво става въпрос. :)

Да срамота е мъж като приятеля на авторката да стой без работа и да чака на готово, ама не е по-малък срам и за жена да е в неговото положение. Да си търси някои А малко ли ги има такива?

raror
02-14-2012, 21:39
Щом така му угаждаш .. той така вече е свикнал .. поговорете отново-заплаши го с нещо от рода "Ще се разделим!" няма да ти давам фафли и т.н. ..

Niakoitam
02-17-2012, 07:45
Ами не е зле в такъв случай да дочетеш всичко до последната страница. Напоследък все повече жени започнахте все повече да ме разочаровате.Превръщате се във все по-големи и по-големи материалистични същества. Ами като толкова сте заламтели за пари изкарвайте си ги бе да му се не види. Е, има такива дето си ги изкарват и чрез това между краката даже и да не е официално, защото все пак много обичали богатите си гаджета (нищо че ако им попадне по-богат ще се получи "несходство в характерите" с предишният), но какво пък...нали все пак ги изкарват за да са "задоволени и да се поддържат".А уж съм останал с впечатлението че жените са малко по съчувстващи същества.Да ако авторката не му дава вафли и не го храни той ще се отучи от това макар че може и да си добие някаква дори и да е грешна предства че приятелката му е пълна егоистка и материалистка,но риск на професията. Не е лошо да прочетеш и последното мнение на vladi81,което е малко над твоето и показва как когато на една жена започне да и минава номера се стига чак до наглост.Но така е научена и е видяла че номера минава. Та така :)

Niakoitam
02-17-2012, 08:41
Въпросът е точно в парите та макар и авторката може би да не го е осъзнала. Заглавието е Пари, пари, пари...
което перифразирано може и да значи искаааам париии.
Живеем в материален свят. Може и да е така. Защо не вземе тоя материален свят вече да вземе да го тресне някой по-голям астероид та да вземем да се поосъзнаем малко ако можем.
Много поздрави от Нели Нешева:
http://www.btv.bg/video/886132732-Nesheva_Trudat_mi_ima_tsena_i_sam_go_otsenila.html

Все пак и тя за себе си е много права. Какво да се прави цени труда си жената. Все пак както казваш е осъзнала че живеем в материален свят.

Няма да се отклонявам към други неща за материалността на света,защото ще се ядосам,а изречения от подобен тип: "И да, добро утро, живеем в материален свят и никой не може да се изхрани с любов и извисена душевност." ми напомнят точно за такива неща. Ходи го кажи това на хората в с. Бисер (леко отклонение от темата).

anonymous708973
02-17-2012, 11:20
Точно пък хората от с. Бисер ще се съгласят. Любовта ли ще им построи къщите отново?

Заглавието не означава "Искам пари", а "Смятам приятеля си за нагъл лентяй и не знам как да му го кажа".

djipsito
02-17-2012, 12:18
Някойтам много го кефи да изопачава нещата...
И аз имах нагло гадже, и кво ? Да не съм Рокфелер ?? Шута.

Авторката ако е материална кучка, ще се хваща ли с момче от бедно семейство ?

Niakoitam
02-17-2012, 13:03
PinkPan7her хоп, хоп, хоп....поспри се.
Да именно хората от с. Бисер ще се съгласят с това гледайки това че даренията пак са един вид любов, а след трагедията никой не им обясняваше колко материален бил светът и как да се оправят сами кой както може, а веднага се намериха хора, които да пускат SMS-и, да пращат дрехи, обувки, храна, пари, фургони, печки, да си предлагат жилищата и всичко от първа необходимост. Е, напълно убеден съм че голяма част от тия дето разсъждават по този начин: "И да, добро утро, живеем в материален свят и никой не може да се изхрани с любов и извисена душевност"...не са си мръднали даже и пръстта,защото на тях им е добре те да са си на топличко,да си живеят материалният животец и т.н.
Това отклонение го направих специално заради теб, но все пак да отблежа това че в предишният ми пост изобщо нямах това предвид. В скобите съм писал че се отклонявам от темата само заради това изказване. Имах предвид друго,което явно ти не си разбрала. А именно...в случай че не знаеш язовирната стена на същият този язовир,който заля село Бисер е имала пукнатина, която се е образувала още 2006 година. Но понеже е бил на общината и на военното министерство и понеже за ремонта трябвало да се заделят около 2 млн лева и понеже разбираш ли живеем в материален свят та тези две институции постоянно са си прехвърляли топката за ремонта въпреки постоянно негодувание на хората и в крайна сметка се е стигнало до това заради въпросните 2 млн лева. Но все пак в материален свят живеем на кой му пука нали любовта и извисената душевност няма да нахрани никой. Пак повтарям това е отклонение. Не че е пък чак толкова далеч от темата. Жената, която споменах. Да повечето хора бихме я оплюли само че...за себе си тя си е напълно права спрямо устоите на материализма, който хранел.
На вторият ти въпрос djipsito ти е отговорила много точно. Като го смята за нагъл лентяй къде е гледала като са ставали гаджета. Под пъпа му ли? Защо след 10 и повече месеца го е забелязала това или просто се е надявала да го промени по свой образ и подобие. И в крайна сметка нали тя има пари. Нищо че техните са и помогнали. Ако толкова и тежат вафлите и храната да не го е разглезвала. Е, може и да я зареже и да си помисли лоши работи за нея,но риск. Нали и без това иначе тя ще иска след време да го зареже.
djipsito ти се засягаш заради твоята история обаче не е като и ти да нямаш някаква дори и минимална вина.
Като си го научила да те гледа като Рокфелер ще си Рокфелер. Ако не го беше научила нямаше да е така.
На вторият ти въпрос. А, не знам, но се случва хората отвреме на време да преосмислят позиците си. И едно момиче беше с братовчед ми,който си има някакави пари,но не е богат и неочаквано тихомълком скъсаха,защото започна да се занимава с някакъв ,който я вози на мотор от нейният град. Та така :)

fori72
02-17-2012, 13:04
Момичето иска да се раздели с приятеля си , понеже си търси причина . Всеки с предпочитанията си , явно не сте един за друг , той ще си намери някоя да си търтеят заедно , ти ще си намериш някой за специалния ти социален живот , даже незнам как сте тръгнали , явно само с привличане! Просто разликата е че ти всичко дължиш на семейството си , и той на неговото , опс май няма разлика а ? ваще имат кинти , и си почнала от някъде , техните нямат и е на никъде , това е положението в наща държава !Защо той неработи се пита всеки , причините могат да са хиляди .. ало хора ние сме в най-бедната държава с най-голяма безработица ... причините може да са много , зависи и от кой град си и т.н. в моя град когато отидеш на интервю за работа и като им кажеш че си студент , те ти показват вратата !Факт! Другото което е ти си бездарна и винаги ще си намериш причина , просто не си влюбена и това е , щото ако той бачка за 200 лв като хигиенист примерно , ти ще кажеш ама много му е смотана работата , еми така е търсиш си причина ;) много хора давате акъл ама всички започват работа с връзки ( 90%) познат на тос на ония и т.н. ако сте от малък град , да си студент и да си намериш работа е адски сложно и т.н. ако сте от голям град с много възможности тогава бих казал че просто това е неговото желание , да не работи и да разчита на образованието си след време . различни сте и това е , намери си богат или връзкарче , или някой чичко с 10 години стаж някъде и ще си живеете щастливо ;)

djipsito
02-17-2012, 16:51
djipsito ти се засягаш заради твоята история обаче не е като и ти да нямаш някаква дори и минимална вина.
Като си го научила да те гледа като Рокфелер ще си Рокфелер. Ако не го беше научила нямаше да е така.
На вторият ти въпрос. А, не знам, но се случва хората отвреме на време да преосмислят позиците си. И едно момиче беше с братовчед ми,който си има някакави пари,но не е богат и неочаквано тихомълком скъсаха,защото започна да се занимава с някакъв ,който я вози на мотор от нейният град. Та така :)

Нали говореше за човечност и не знам си кво друго, аз исках да съм човечна. Аре избери си гледна точка. Научила съм го от човечност и щото не мислех само за гъза си. А щях ли да го "уча" на квото и да било, ако той беше пич на място и не се възползваше, ако мога така да го нарека ? На втория ми въпрос въобще не отговаряш. Не ми говори за едно момиче, второ, трето и пето момиче. Момичета и позиции бол. Питах те, АВТОРКАТА ако беше материална кучка, защо се е хванала с момче от бедно семейство.

Ако ше си говорим за позиции и момичета, аз пък познавам не една, която е зарязвала гаджето с кабриото заради момче, което едва свързва двата края и си скъсва гъза да си купи хляб. Нека да те чуем, компетенцио.

Niakoitam
02-18-2012, 07:35
miminko историята на това момче изобщо не е свързана с оцеляване, а с това че някой казал едикакво си, че не можел да си купи вафли и пица или предпочитал с тези пари дето ги има да си купува цигари. Прави разликата. И ако човек е научен може да се справя и с доста по-малко.. Ето например преди две седмици ходихме на заведение. Братовчед ми изхарчи 40 лева, а аз с малко повече пестене 5лева. Така че не е опряло до оцеляване тук, а до това че на някой му се яло пица и му се излизало на кино.

djipsito има една тънка граница на тази човечност, след която започват да ти се качват на главата.Може би си по-добра и затова си я прекрачвала без да се усетиш. И аз често я прекрачвам за съжаление и...след това си търпя последиците разбира се.Трябва да внимаваш доколко подаваш ръка за да не ти я глътнат цялата.Целта е да покажеш на даденият човек че не е проблем това. И не го призорваш ако поради някакви обстоятелства не работи,показваш му че ще си до него при всякакви обстоятелства, но не и да се превръщаш в негов "кръводарител",защото това изкушава все пак.

Ами например да речем че може да се е хванала с момче от бедно семейство,защото когато се е хващала с него не и е било обърнато внимание от момче от богато семейство.Или пък че е мислела че не е материалистка,но после се е самоопровергала. Има много варианти, а аз не знам точно 100%вата ситуация.

Относно последното. Приказки за 1001 нощ ли ми разказваш. Точно пък ще зареже първият тип заради вторият. По скоро съм чувал случки как разни "звезди" зарязват гаджетата си,защото били студенти и работели на евтина работа,но иначе преди това много ги обичали.И ако действително познаваш такава трябва да се опиташ да си и приятелка и много да я цениш. Защото днес тези хора много трудно се срещат. Стига историята да не е малко по различна де. И все пак това показва че трудно,но и в днешният материален свят истинска любов,която не се позовава на искам да ме развозва по заведенията защото губя контакти е напълно реална за щастие.:)

x7aZzy
02-18-2012, 08:10
Някойтам, просто ме смайваш. Откъде ги вадиш тези бисери. Забелязах от мненията ти, че не само изопачаваш фактите, но и обръщаш постовете на другите потребители в защита на някаква си твоя теза. Ако си търсиш работа, ориентирай се в сферата на политиката. Там може и да мине номерът.
По темата: Като те дразни, бий му шута. Няма да го промениш, нито ще му вкараш ум в главата, а той едва ли ще удари шестица от тотото и ще стане изведнъж финансово независим.
Както са казали хората - любовта не е достатъчна. Не може да живеете от едната любов.

Niakoitam
02-18-2012, 08:25
Сега пък политик :) Съветвали са ме да се запиша в училище по философия,защото щяло да ми върви. Очаквам следващият потребител да ме посъветва да стана я прокурор я адвокат.Но пък да стана политик...всъщност не е чак толкова лоша идея.Хем ще взимам доста пари и няма да търпя никакви лишения, хем ще съм постоянно заобиколен от готини мацки. Е ще гледат на първо място парите ми, но пък риск на професията.Какво да се прави. :D

П.П. Най-вероятно ако удари шестица от тотото и тя пък и много други ще го заобичат много и ще стане перфектният мъж мечта. Нищо че не си мръдва пръстта да работи. Шанс.;)

anonymous708973
02-18-2012, 08:28
Приказки за 1001 нощ ли ми разказваш. Точно пък ще зареже първият тип заради вторият.

Айде пак. Жените сме материалистки. Хубаво, все тая.
Обаче не са никак редки случаите, в които едно момиче оставя момче, което може да й свали звездите финансово, за да бъде с друг, просто защото го харесва.

Niakoitam
02-18-2012, 09:54
PinkPan7her ще съм ти изключително благодарен ако ме запознаеш с някоя твоя приятелка дето го е направила това.
Убеден съм че далеч не всички жени са материалистки,но пък тенденцията се усилва главоломно :)
miminko всичко е въпрос на организираност. 4 по 30 е равно на 120 лева без да си мръдне пръстта все пак. Та това е половин минимална работна заплата:)

fenkaaa
02-18-2012, 11:14
Наистина ще е тъпо да го зарежеш заради това,че няма пари ако го обичаш наистина,но както е казала marilyn "Едно е семейството ти да няма пари, но друго е голям, здрав млад мъж да седи и да се тюхка само".Моят приятел също няма пари,на 21 е,но проблема е,че тук в нашия град работа почти няма,ако има е нископлатена.През това време ако мога му помагам,а когато той има ми връща услугата.Щом и ти и приятеля ти пушите,пушете 1 кутия,делете си цигарите на половина.. кажи му тези неща и на него,дано се вразуми да се хване на работа..

djipsito
02-18-2012, 12:56
Niakoitam, самата реалност ти разказвам. Мога да ти дам сто примера, едно от тези момичета ми е първа братовчедка... Замълчи като не знаеш. Ти знаеш ли кво означава материалистка, бе човек ? Айде да не ти казвам за кви смятам мъжете, които оправдават тва, че не им връзват с тва, че жените били материалистки. Тука в тоя форум всичко го изкарвате все едно живеете сред някви дебили. Нямало свестни момчета, момичетата били нам си кви. Осъзнай се малко и излез, поогледай се и опознай повече момичета. РЕАЛНО.

Отделно, не съм ти искала съвет ква трябва или не трябва да бъда. Казах ти да си избереш гледна точка. Граница има и в съобразяването и с наглостта. Явно искаш да кажеш, че трябва да се съобразяваме повече за тва колко да сме добри, отколкото лоши. Иначе ми говориш за човечност и качества.

Не знам що продължаваш да се излагаш.

treisi90
02-18-2012, 15:58
Да, тъпо е наистина, че няма пари, но да стоиш ти и само да се оплакваш не става. Мъжът е мъж, за да поддържа и изхранва семейството. Нямаш никакво реално бъдеще с този човек. Нито ще можеш да разчиташ на него за нещо, нито децата ти след време ще може да издържа, нито нищо. Помисли наистина имаш ли бъдеще с мързелив, разглезен, готовански тип като него.. Не знам. Не всичко е пари, но не може жената да издържа семейство, твърдо против съм!

galab
02-28-2012, 21:50
Георги едно е ти да издържаш приятелката ти .. друго е тя да те издържа ..
аз лично бих се чувствал МНОГО неудобно на негово място .. за кво го държиш още ?? както каза treisi90 замисли се за бъдещето .. кво на децата някой ден ти ли ще им осигуряваш всичко .. ако го виждаш, че в момента е в някфа "дупка" или нещо от сорта ок .. ама той щом си е такъв поначало няма смисъл да продължаваш да го влачиш с тебе и да се лишаваш от обикновени удоволствия щото той нямал пари ..