Влез

View Full Version : Малко помощ ... Преговор по математика

niki.plamenov
02-12-2012, 11:40
Цял първи срок изучаваме алгебричната част от учебника по математика за 9ти клас и в момента съм доста затруднен от една задача от геометричната част . Ако някой може да ми припомни :
Имаме произволен триъгълник ABC . Точката 0 е допирна точка на трите ъглополовящи . Ъгъл ACB e 70 градуса , ако не се лъжа АOB трябва да е 140 градуса, но ме интересува как се наричаха ъглите ACB & AOB ? Съответни , съседни , срещуположни и т.н. Благодаря предварително ! : )

irrationalDecision
02-12-2012, 14:00
Цял първи срок изучаваме алгебричната част от учебника по математика за 9ти клас и в момента съм доста затруднен от една задача от геометричната част . Ако някой може да ми припомни :
Имаме произволен триъгълник ABC . Точката 0 е допирна точка на трите ъглополовящи . Ъгъл ACB e 70 градуса , ако не се лъжа АOB трябва да е 140 градуса, но ме интересува как се наричаха ъглите ACB & AOB ? Съответни , съседни , срещуположни и т.н. Благодаря предварително ! : )

Има във форума тема за математика. Казвам го информативно, тъй като шансът за отговор там е по-голям.

А сега по задачата ти. Условието ти не е наред. Трите ъглополовящи имат пресечна точка О.По основна задача
<AOB = 90 + 70/2 =90+35=125 градуса. Неслучайно казвам основна задача, тъй като няма силата на теорема и следва да се доказва при разписване на решение. Ако те интересува доказателството, кажи. Двата ъгъла нчмат конкретни наименования.

Но като гледам, че търсиш наименования и ъгли с мерки 70 и 140 градуса, подозирам с какво се бъркаш. Да приемем, че около триъгълника АВС е описана окръжност с център О.Тогава ъгъл С ще е 70 и ще е точно половината от ъгъл АОВ, който ще е 140. Става дума за вписан и централен ъгъл. Но тогава О не ти е пресечна точка на ъглополовящите, а на симетралите. Което прави двете задачи съвсем различни.