View Full Version : Програмиране
distance
02-28-2012, 12:37
Къде може да се учи, в кои университети?
dimitar_ak
02-28-2012, 12:38
Технически университет
distance
02-28-2012, 15:36
Да, ама, така като гледам, няма специалност Програмиране. Има някакви информатики и математики там, ориентирайте ме. :D
Glamour92
02-28-2012, 15:54
То няма и да видиш специалност "Програмиране" ...
Водят се в СУ-"Компютърни науки","Информатика","Софтуерно инженерство" и "Информационни системи" (Разликите са в програмата,имат си и изборни предмети) . Има и "Математика и информатика",която обаче е по-скоро педагогическа(тоест подготвят те за учител по математика/информатика,не за програмист)
В ТУ- "Компютърни системи и технологии",в ТУ-Варна има освен "Компютърни системи и технологии" и "Софтуерни/интернет технологии"
Имаше и в НБУ IT специалност,ако не се лъжа,не и знам точното наименование.
В кой клас си ти? Предполагам не в 12ти...
distance
02-28-2012, 16:14
11 клас съм лол
Glamour92
02-28-2012, 16:36
И предполагам знаеш,че с изключение на Пловдивски университет(забравих да спомена,там има "Информатика" също-можеш да си кандидатстваш с изпит по информатика) навсякъде се кандидатства с изпит по математика или с матура пак по математика?
Идеята ми е,че програмирането не включва само кодене и висене на компа,изучаваш математика с различните там подраздели много стабилно,нужно е да имаш логическо мислене и да те влече и дори в тоя случай няма да ти е особено лесно.Казвам го,щото имам усещането,че се чудиш какво да кандидатстваш догодина и "програмирането" ти се вижда най-айляшката и същевременно доходна професия,с която всеки,само да е поискал, може да се занимава.А всъщност не е баш така...
Бтв,ти досега занимавал ли си се с програмиране?
distance
02-28-2012, 18:25
Не, не съм се занимавала с програмиране. Наистина, предполагам, че е трудно, но все пак едва ли е невъзможно.
А относно изпита - гледах в сайта на ТУ Варна - вземат се оценките по Математика и Физика, а иначе приемните изпити доста варират, може да се влезе и с тест по БЕЛ.
RealMadridFan
02-28-2012, 18:32
Ти не искашe ли да учиш право?
distance
02-28-2012, 18:35
Исках хах...напоследък се двоумя доста какво да уча.
Glamour92
02-28-2012, 18:50
Не казвам,че е невъзможно-просто ще ти е нужна огромна доза упоритост,нерви и много часове над книгите/компютъра.Ако не ти е сила материята е голяма мъчнотия...
И ти го казвам именно,защото виждам,че ти е трудно да решиш накъде искаш да се насочиш.
Недей гледа,че вземали с матура по БЕЛ-глупаво са го замислили,бтв-по този начин в университета влизат немалко хора,които идея си нямат къде са попаднали и какво точно ще учат и отпадат без време,което не е хубаво главно за тях самите.
Помисли добре с какво наистина искаш да се занимаваш,кои са талантите ти,накъде клонят интересите ти и едва тогава,когато си на 100% сигурен избери специалността,която ще изучаваш през следващите 4 години.Преди това разгледай програмата,поразпитай познати,които са завършили/учат нещо подобно,виж доколко успешно се реализират,как протича учебния процес и така...
Още си в 11ти клас,имаш цяла година пред себе си,но наистина,съветвам те-проучи нещата подробно,за да не останеш изненадан след това
Програмиране е твърде обширно понятие. Като казваш искам да програмирам, трябва да си наясно на какъв език искаш да програмираш. Никой няма да те приеме на сериозно като отидеш някъде и кажеш "искам да стана програмист". Еми да де, ама какъв програмист? C/C++ , PHP, Java програмист? Както и като отидеш на интервю за работа ще те питат - с какво искаш да се занимаваш фронтенд, бекенд, графичен дизайн и прочие.
Ако искаш да се занимаваш с C/C++ програмиране или джава - СУ Информатика или ТУ София - Компютърни системи и технологии там се изучават тези дисциплини, макар че в ТУ това не е основното програмирането. За СУ не знам как е там, нямам поглед.
Ако искаш да се занимаваш с уеб програмиране, разработване на уеб приложения - PHP, MySQL, Javascript, Python и прочие ти предлагам да се самообучаваш от нета. Всякакви курсове, уроци и книги са излишни. Аз се бях запалил по уеб девелопмента от 9ти клас още и от нета научих доста неща. Няколко години по - късно вече сам си разработвам сайтове и уеб приложения. Има доста полезни e-books в нета, с които да започнеш.
Най - важното е да имаш желание и хъс да се занимаваш с програмиране, другото вече е лесно ;)
Не почвай сега програмиране .. смисъл ако беше учила и от 8 клас примерно да .. аз в момента съм 10 клас и уча в ТУЕС, ако ти говори нещо .. мисълта ми е, че се учи доста програмиране ..
1. ако не си 10000% сигурна, че искаш това и само това по-добре не се хващай .. аз мислех, че ще ми е много интересно, ама се оказа доста трудно и най-важното лично за мен СКУЧНО.
2. ти си момиче за бога .. от какъв зор ще учиш програмиране ?? ;д
dreamwalker
02-29-2012, 06:00
Не е задължително програмистите да са само момичета. Аз също в момента се занимавам с това. Познавам момичета програмистки, вярно че не са много, но са в пъти по-добри от повечето момчета в града.
Ако ще учиш програмиране в университет, приеми, че ще учиш математика. Програмирането във вид на програмиране не е много, а математиката ще ти изпие душата. Ако искаш нещо по-посредствено, ще си пропилееш времето в университета.
kpackapgo
04-04-2012, 11:39
Ако ще учиш програмиране трябва много мног да се занимаваш да четеш всеки ден :D и в университета по принцип нищо няма да научиш всичко е до самообучение
Ако ще учиш програмиране трябва много мног да се занимаваш да четеш всеки ден :D и в университета по принцип нищо няма да научиш всичко е до самообучение
Затова ли хората в университета са едни от големите имена в информатиката, а повечето самоуки мижитурки никога няма да ги чуеш? Айде моля ти се, стига сте го пропагандирали това. В университета може много да се научи, друг е въпроса, че на повечето не им стига капацитета да вземат това, което им се дава там.
Jeronimo
04-04-2012, 12:24
Абе да питам в тази тема,че да не правя нова...Chacho виждам,че много разбираш от информатика и ми стана интересно дали може да ми отговориш на няколко въпроса,който ме мъчат тези седмици.
1.Може ли човек да е компетентен и в hardware и в Software областа?
2.Какво мислиш за роботиката?
3.Защо специалноста се казва информационни технологии,а не както преди изчислителни машини?
Може и да са тъпи въпроси,но нищо не разбирам от тази специалност а ми стана интересно...
1. Да, въпрос на интерес. Компетентен е много субективно понятие, няма как да знаеш "всичко" и в двете сфери, но малко или много е нужно да имаш и от двете познания, ако искаш да придобиеш качествени умения.
2. Готина е и мислех да се занимавам с нея, но ми куца електрониката към момента, та съм го отложил. По-жичкаджийско е, но се комбинира чудесно с информатика (макар че не е задължително)
3. Според мен причината е, че някои клонове, които се застъпват в тия дисциплини, са на едно по-абстрактно и виртуално ниво, не е нужно да се докосваш до "машинната" част чак толкова. И все пак, макар че им слагат различни имена, повечето компютърни дисциплини са изключително сходни.