Влез

View Full Version : ЛИС

sexobeAt
03-12-2012, 16:10
ЗДР..хора спешно имам нужда от ЛИС....
Темата е:Борбата между доброто и злото в разказа Дервишово семе!
Трябва ми ЛИС..в другите сайтове като Помагало,и замунда нищо не намерих :X.
Пък и съм мн слаб по Литература..
Моля ви спешно ми трябва за утре 1-час ми е...пък 1-ва смяна...
МОЛЯ ВИИИ!!!

gegomego
03-12-2012, 17:02
Значи ЛИС-а никой няма да ти го направи, но аз ще ти помогна малко, а ти ще си направиш есето. Значи темите в Дервишово семе:
- темата за родовите ценности
- тема за любовта- тя очертава основния конфликт- разминаването между личното щастие и повелята на родовия дълг.
- тема за отмъшението- то е продиктувано от две различни причини: 1. нарушаване на брачната връзка/ 2. любовта
-тема за омразата- чувство, изпълващо не просто сърцето на Рамадан, а цялото му тяло, превърнато в "чучело" и натъпкано със зло вместо със слама. Рамадан мисли че е крепен единствено на омразара защото дълги години тя е единствения му стимул за живот. Но се оказва, че когато е изправен пред възможността най-сетне да отмъсти, той поема по друг път.Защото любовта и дългът са били истинската сила, движеща живота му.
-тема за Дългът и отговорнистта към семейството- в разказа гереоите са движени от чувството за родов дълг и отговорност. Това е причината Рамадан да отлафа дълги години отмъщението си. Основния конфликт в разказа изразява сблъсъка между разума и чувствата, между любовта и съзнателното поведение. Пред този изобр са постравени Силвина и Рамадан. И двамара имат деца и отговорности към дома и семейството. Разказът поставя важния въпроса за възможността или невъзможността на човек да наруши законите на родовата общност тогава, когато всички очакват от него да ги изпълни. Отмъщението не се осъществява и поради висшите морални закони, на които са подчинени героите. ТЕ са поставени пред избор- да се оставиш на омразата или да следваш гласа на любовта и опрощението. В този избор Рамадан е подпомогнат о Силвина : "Ако той беше звяр, не ставай и ти"

Това е общо взето . В последната и предпоследната миссля че трябва да наблегнеш на тях. не знам колко съм ти помогнал, информацията е от учебник и е на 150 % достоверна.. Успех, ако има друго, питай :)