Влез

View Full Version : Газова бутилка...

kantukontu
03-13-2012, 12:48
Здравейте, не знам вече какво и как да правя... Както в повечето апартаменти, и в нашия има т.н БОМБА /газова бутилка/... Неотскоро забелязах, че семейството ми буквално ''къпе'' газовата бутилка... Това не стига, че ме притеснява, но вече и ядосва! Няколко пъти ги предупреждавам да не я мият, защото има опасност да гръмне, но не... Това ги плаши, но сякаш не вярват, че е възможно-ПРОДЪЛЖАВАТ! Винаги, когато ги видя да го правят се развиквам, предупреждавам и давам пример с очестелите взривявания на бутилки в жилищните сгради... Страх ги е, но не вярват... Не знам какво да правя... Няколко пъти дори им казвам да спрем да използваме газова бутилка или да я сменим, защото е на ПОВЕЧЕ от 5 години, но НЕ... Приятели, какъв би бил Вашият съвет? Вече не знам какво да правя, но наистина не искам да летим и пищим из небесата...

bloodyF
03-13-2012, 17:08
първо, какво знач да я къпят
второ, от отдавна имаме газова бутилка и едно на ръка че е по-евтино, готвенето е по-бързо и обикновено инцидентите стават благодарение на неправилно съхранение или закачане
ние имаме палче, което се затваря след всяко ползване,.

kitty02
03-14-2012, 16:13
Първо, какво значи да я къпят?
bloodyF, под "къпят" има предвид "мият"
По темата: Имаме газова бутилка от много отдавна, даже вече е ръждясала.

antineutral
03-14-2012, 17:50
Ако имате балкон, най-добре е да е там в студено време. Най-добре навън, а лятото да не я пече слънцето да е на сенчица или в хладна стая с климатик, не знам как е в апартаментите. У нас има, но е в много студено помещение където няма хора. И е стара(10-15г), чувал съм, че те са по-надеждни(мейд ин бг все пак :)). Рядко пълним повече от 10 л(а е 30). Считам, че тези мерки са достатъчно безопасни. Не си спомням някога да е виждала вода и не ми е ясно каква е целта на това миене, най-много да я позабършем от прах. Не забравяй, че няма как да гръмне току така, трябва силно налягане. Но ако се притесняваш толкова...и вашите евентуално са с памук в ушите...ще трябва ти да измислиш нещо. Можеш да рискуваш и да я махнеш ти...ама готова ли ше си за последствията. Най-умното май е да им проглушиш ушите та да я сменят. И да не я пълнят цялата.

kitty02
03-14-2012, 18:19
Ако имате балкон, най-добре е да е там в студено време. Най-добре навън, а лятото да не я пече слънцето да е на сенчица.
И у нас я държим на терасата :)

Hayashi
03-14-2012, 21:17
Преди и ние имахме газова бутилка на терасата. Проблемите винаги стават от незатворени бутилки. Досега не съм чула някоя да е гръмнала от измиване. Наистина са опасни, особено ако ги ползват стари хора, които не помнят дали са ги спрели.

bloodyF
03-15-2012, 06:53
Можеш да рискуваш и да я махнеш ти...ама готова ли ше си за последствията. Най-умното май е да им проглушиш ушите та да я сменят. И да не я пълнят цялата.

с кой акъл й го даваш тоя съвет?
представи си малката кифла вдига бутилката, пуска я щот е тежко, така няколко пъти, създава се налягане и гръмва
и после кой е виновен? или за това не си помислила?

antineutral
03-15-2012, 07:19
с кой акъл й го даваш тоя съвет?
представи си малката кифла вдига бутилката, пуска я щот е тежко, така няколко пъти, създава се налягане и гръмва
и после кой е виновен? или за това не си помислила?
Първото което съм момче. Второто има стотици по-добри начини да се отърве от бутилката без да си играе да я маха със собствените си ръце, стига човек да си размърда мозъка, че тя тежи и се експлоатира внимателно. И с кой акъл хора биха държали подобен предмет в дома си, без да знаят всичко това и без да знаят как се борави с нея? На бутилката пише "да се пази от деца" все пак... :) Всичко останало влиза в сферата на риска и го обясних за тези, които могат да четат и да мислят едновременно. Съжалявам, ако съм бил разбран двусмислено...

TheBeliever
03-15-2012, 07:31
Стига бутилката е да изправна и да се борави правилно с нея няма риск. Откакто се помня нашите готвят на газ, даже по едно време се отоплявахме на газ. Сега и в квартирата си готвя на газ. От малка знам какво и как трябва да правя и съответно какво да не правя с и около бутилката, затова и не се притеснявам от наличието на такава.

Ще добавя към гореизброените съвети за сигурност, че е хубаво бутилката да е в добре проветриво помещение и маркучите/клапите/котлоните да се подменят на 3-5 години, поради износване на меките им части. При използване да не се оставя дълго време без наблюдение (може да стане течение/да изкипи течност при готвене и да се загаси пламъка).

silniq33
03-15-2012, 10:00
maxaite q w 21 wek sme se pak

umri
03-15-2012, 16:01
Единствената опастност е, ако има изтичане на газ и в същото време искра или пламък. Ако има изтичане, ще замирише. Ползваме газова бутилка откакто се помня и проблеми не е имало. Дори съм забравял копчето включено и пак нищо не е ставало, макар че не е препоръчително да се забравя.

xoxi
03-16-2012, 07:20
Дори съм забравял копчето включено и пак нищо не е ставало, макар че не е препоръчително да се забравя.

Ако е през деня не е чак толкова опасно. Все някой ще усети миризмата, ще проветри и ще изключи газта.
Много по-голяма е опасността, ако се забрави през нощта. Я някой се събуди от миризмата, я не...

И ние готвим почти само на газ. Никога не сме имали проблеми с бутилката.
Държим си я в кухнята до печката, пълним си я цялата (тя не е много голяма, само 15л) и не я мием/къпем. Само от време на време я позабърсваме със сухо парче плат.
Не се притеснявам, че може да стане нещо. В семейството всички сме достатъчно съобразителни.

xXxAngerfisTxXx
03-16-2012, 07:34
те хората вече колите си карат на газ... опасно е ако не я държиш лятото вънка на слънце. И да имаме и не ме е страх.

Savage14
03-17-2012, 10:33
Вчера един беден човек ми звънеше на звънеца, че иска пари, защото му е гръмнала газова бутилка и му беше отрязана дясната ръка!