View Full Version : Премахване на сливиците
Slamdancer
03-19-2012, 07:42
Добър ден , правя 3та ангина за тази година и мисля , че дойде времето да ми махат сливиците. Искам да попитам на някой от вас вадени ли са ? боли ли ? колко е възстановяващия период след операцията? съжалявате ли че ги махнахте ?
Благодаря предварително.
Да на мен ми махнаха трета сливица. Нищо не усетих, защото бях под пълна упойка ;)
Slamdancer
03-19-2012, 07:50
При мен не става въпрос за 3та сливица , а за 2те стандaратни сливици :д
DisappointedDreamer
03-19-2012, 07:51
На брат ми вадиха трета сливица 2 пъти, докато на третия не махнаха и трите. Болеше го, не можеше да говори няколко дена, а май периода в които се възтанови беше 1 или 2 седмици.
Предполагам, че няма да боли, ако си под местна или пълна упойка ;) Възстановяващият период при мен беше седмица-две
DisappointedDreamer
03-19-2012, 07:58
При самото премахване не боли тъй като си под упойка. Обаче, в следващите дни след операцията, те боли.
Slamdancer
03-19-2012, 08:07
Може въпросът ми да е малко смешен , но след премахване на сливиците гласа на човек променя ли се... ?
anonymous708973
03-19-2012, 08:13
Хич не е приятно. Под пълна упойка си, няма да усетиш нищо. След операцията ще се чудиш как така не те боли... Не те боли, щото си дрогиран с обезболяващи. Като им премине ефекта, лично на мен ми се плачеше от болка, а изобщо не съм от лигавите. Обезболяващите се пият на 12 часа, мен започваше да ме боли на седмия. Не можеш да говориш 2-3 дни, ама изобщо. Дори да шептиш. Аз общувах писмено. Започват да ти се образуват налепи по гърлото - бели и миришат отвратително, заради тях едвам можеш да си отвориш устата достатъчно, за да пъхнеш четка за зъби. Не опитвай да ги белиш! Ще отделяш слюнка изключително обилно - аз постоянно имах чаша до мен, в която плюех. Мирише отвратително просто (заради тия налепи). След седмица налепите се махат. Относно храната... вода, сок, сладолед, бульон, крем брюле. За едва седмица свалих 5 килограма. В началото на втората можех да говоря, обаче при най-малкото напрежение, болеше.
Няма да ти се промени гласът.
Slamdancer
03-19-2012, 08:26
Мале последния коментар направо ме разколеба .. Наистина не знам какво да права , деба и тъпите сливици.
DisappointedDreamer
03-19-2012, 08:28
При всеки е различно. Брат ми не е имал такива проблеми.
antineutral
03-19-2012, 08:57
Като всяко едно нещо от тялото на човека - зъб, апендикс и т.н. със сливиците се оперира при настъпила необходимост. Консултирай се с добър и доказан специалист в областта на ушите носа и гърлото и разгледай всички алтернативни методи за лечение - има. Лично аз бих ти препоръчал да си видиш хормоните, респ. щитовидната жлеза.
anonymous708973
03-20-2012, 18:43
Мале последния коментар направо ме разколеба .. Наистина не знам какво да права , деба и тъпите сливици.
Разказвам ти го възможно най-реалистично, щото на мен ми казаха "А, спокойно, после малко ще те боли, ама то има обезболяващи".
TheTinyMasterOfEvil
03-20-2012, 19:06
Аз имах 3 сливици.Като бях на 6 ми извадиха 2 и в момента съм с една.Сега съжалявам,че не ги извадих и 3те на веднъж...
Вадиха ми ги с местна упойка(спрей). Нищо не се усеща по време на операцията и няколко часа след това,но след това почва да боли(не боли особено,защото помня,че на 2рия ден вече си говорих,макар и с малко болки докато говоря).Един съвет:Ако ги вадиш трябва да ядеш МНОГО ама МНОГО сладолед!Така заздравява по-бързо раната и не те боли толкова.
Моите ги извадих на първи...
Полежах един ден и една нощ в болница, където ме надрусаха (буквално) с лекарства и беше много тежко. То при мен имаше и усложнения и възстановяването се протака повече от нормалното. Там ядох да речем чаша сладолед и ми вляха 2 банки глюкоза. Яденето като цяло е тегаво. Едно докато ти навикне мускулатурата към преглъщането (на мястото на сливиците има 2 вдлъбнатини, които представляват открити рани и в началото като пиеш вода ще ти излиза през носа), после че боли зверски. Няма да можеш да ядеш колкото си свикнал от болка, а от обездвижването енергоразхода ти ще се намали, в резултат на което ослабваш бая. Болката е почти постоянна, като започва от 2-3 ден както трябва(хъхъхъ), и обезболяващите само я притъпяват и я правят почти пренебрежима само докато преглъщаш слюнка - на мен водата ми пресушаваше гърлото след като я преглъщах и докато се слюноснабди - хубава дума - всяко преглъщане беше агония. А за да се слюноснабди, трябва да си много хидратиран. Параграф 22.
А най-интересното е, когато започнат да те пускат обезболяващите и болката премине към ушите...
Към 9-10 ден започнах да усещам много бавно, но сигурно подобрение и сега е...лигавицата е изградена, но ще мине поне седмица докато се стабилизира и укрепи напълно. Промяната в гласа е временна, нема се пуашиш.
И въпреки написаното ти казвам съвсем сериозно - ако имаш причина, недей да се колебаеш и ги махай, големи батаци могат да направят. Колкото повече отлагаш, толкова по-тежко ще премине, а с боледуването след това малко се спекулира.
mimsssssss
03-20-2012, 20:09
Аз съм с хронична гнойна ангина и имам три сливици. Като бях по малка майка беше попитала докторката дали не е добре да ми се извадят сливиците, но отговора беше че може да прерастне в бронхит. Сливиците са точно за да предпазват и обикновенно щом има три, явно организма е по-слаб и предразположен към болести. Но дори и да нямаш трета, пак е лошо да ти се махнат. Сега вече съм на 21г. и от близо 3 не съм се разболявала - израстнах го. При повечето става така, организма укрепва, а и се пазим повече... Според мен не ги махай.
Slamdancer
03-20-2012, 20:44
За сега няма да ги махам , благодаря на всички които се включиха :)
Здравей ,
В моята дълга практика и от контактите с най-добрия лекар уши нос гърло съм успяла да помогна на много хора да не си вадят сливиците а да си решат проблема с алтернативни методи а именно пиейки
http://lifepm.eu/FitLine_Deoral_PM-International.html
и с друга хранителна добавка вдигам имунната система и готово
http://lifepm.eu/FitLine_Zellschutz_PM-International.html
надявам се да съм ти била полезна както на теб така и на останалите потребители тук
На мен ми махнаха и 3 те сливици защото много боледувах,ами да ти кажа боли все пак е операция на мен ми сложиха упойка и като се събудих бях в стаята където ме бяха настанили,по гадно е това че имаш неприятен вкус в устата доста време,ами възтановяване....около 2месеца,не съжалявам ям сладолед през зимата,само дето се мъчих 7 год. с тва боледуване,заради некви 2 месеца :D
Не е хубаво да се махат сливиците, освен ако не е абсолютно наложително. Един човек от семейството ми е уважаван лекар УНГ и сме говорили много пъти на тази тема. Сливиците са единствената стабилна преграда пред всички бацили в околната среда.
DisappointedDreamer
04-21-2012, 12:10
Не е хубаво да се махат сливиците, освен ако не е абсолютно наложително. Един човек от семейството ми е уважаван лекар УНГ и сме говорили много пъти на тази тема. Сливиците са единствената стабилна преграда пред всички бацили в околната среда.
Мда. Така е. Махнеш ли ги, дори най-малко вдишване на студен въздух през устата през зимата може да те тръшне на легло за дълго.