pekinchi
03-27-2012, 11:14
Здравейте , преди няколко дена получих домашно по български включващо " История славянобългарска " . Чел съм творбата , обаче нямам никакво време напоследък и не съм го написал . Тъй като искам да си спестя двойка ще ви помоля да ми помогнете .
Домашното е следното : На колко части се дели " История Славянобългарска " и към какво се отнася всяка от тях , кога е написана тя ?
Не е нищо особено , явно аз съм малоумен :D
Благодаря предварително! :)
Щом става въпрос за История Славянобългарска ,то домашното ти трябва да е по литература... Както и да е . Историята е написана през 1762г. . Тя се дели на 4 части :
Първо предисловие
„Ползата от историята“ представлява препис от чужда история. В тази част се обръща внимание на „любомъдрия“ читател. Историята се определя като извор на знания и надежда.
Второ предисловие
„Към ония, които желаят да прочетат и чуят написаното в тая история“ е втората част е самостоятелно творение на Паисий. В него той се обръща към целия български род, като критикува чуждопоклонниците и хвали патриотите. Сравнява българи и гърци и изтъква достойнствата на простия чистосърдечен наш народ, правейки аналогия с библейските апостоли.
Същинска част
Представлява компилация от трудове на различни историци: Мавро Орбини („Славянското царство“), Цезар Бароний („Църковна история“), византийски хронисти. Ползва също български жития и грамоти на български царе. Тази част се състои от 7 глави, съчетаващи разказ за българските и сръбските царе, на светиите и славянските първоучители. Основното достойнство не е във фактологическата прецизност, а в подбора, като е направен, така че да се подчертае войнството и духовната възвишеност на българския народ.
Послеслов
Това е най-кратката част на Историята и представлява авторски текст, който представя лични данни за Паисий ('„'Не съм учил никак нито граматика, нито светски науки...“), изяснява мотивите, поради които е написал „История славянобългарска“(„Разяж аше ме постепенно ревност и жалост за моя български род, че няма наедно събрана история за преславните деяния от първите времена на нашия род, светци и царе“. ) и дава сведения за ползваните източници („Аз, Паисия, йеромонах и проигумен хилендарски, събрах и написах, от руските прости речи преведох на българските и славянски прости речи... и в немска земя повече с това намерение ходих. Там намерих Маврубировата история за сърбите и българите“)
Дано съм ти помогнал :)