Влез

View Full Version : Физикаа !

rymka_961
03-28-2012, 13:14
Кутийка с поставена в нея теглилка трепти върху гладка хоризонтална повърхност под действието на пружина с коефициент 45 N/m период 0,16 s а амплитудата 4 см
Каква е масата на кутийката с теглилката ?
Каква ще е честотата на новото трептене ако при добавяне на теглилка масата на кутийката се увеличи 3 пъти

pepochko
03-28-2012, 14:13
физика за кой клас е тва?

eeede
03-28-2012, 17:28
Хорааааа помощ, моля ви. Някой да ми помогне с 3 задачи по Физика за 10 клас.
1зад. В/у дифракционна решетка с константа d=4.8 μm пада перпендикулярно монохроматична светлина. Под ъгъл θ=30 градуса се наблюдава дифракционен максимум от четвърти порядък. Колко нанометра е дължината на вълната на светлината?

2зад. Монохроматична светлина с дължина на вълната λ=589nm пада перпендикулярно в/у дифракционна решетка. Колко е константата на решетката, ако дифракционния максимум от втори порядък се получава при ъгъл θ=45 градуса?

3зад. В/у дифракционна решетка с 8000 процепа/см пада перпендикулярно монохроматична светлина. При каква максимална дължина на вълната може да се наблюдава дифракционен максимум от втори порядък?

Благодаря предварително на тези, които ще се опитат!

DesireToFire
03-28-2012, 19:31
1.зад.: d.sinθ=k.λ
k мисля че беше въпросния порядък. Имаш d, имаш градуса, ще си изкараш синуса, имаш и k=4(ако беше така, но съм доста убедена). Трябва просто да заместиш във формулата

mMemories
03-31-2012, 19:30
Тук стана цяла тема за физика...ходете на консултации, уроци...питайте някой възрастен за помощ също и може да питате някой фр как ги е решил..не е само писането по форуми,...

DesireToFire
04-02-2012, 16:21
Тук стана цяла тема за физика...ходете на консултации, уроци...питайте някой възрастен за помощ също и може да питате някой фр как ги е решил..не е само писането по форуми,...
Не виждам какъв ти е проблема хората да питат. Поне се интересуват да ги разберат от у тях, а не да ги препишат в междучасието. А и представи си, писането по форуми е точно с такава цел.