Влез

View Full Version : Геометрия 7 клас !!! Нищо не разбирам

estelll
03-29-2012, 07:39
Не мога нищо да разбера в тази геометрия , слушам в час , отидох на консултации но пак нищо не разбрах ! Ние учим сега еднакви триъгълници , тях горе долу ги схващам но другите не . Те са симетрална отсечка , равнобедрен триъгълник , перпендикуляр от точка към права , медиана към хипотенуза , правоъгълен триъгълник с ъгъл 30 градуса , триъгълници и ъглополовяща на права :( моля ви помогнете ми , много е спешно !!!!!!!!!!!!!!!!! :) :(

SladkaZagadka
03-29-2012, 19:15
Уроци или консултации :)

thegreenzombie
03-29-2012, 19:28
симетрала на отсечка - права перпендикулярна на дадената отсечка, минаваща през средата и
равнобедрен триъгълник... на него какво не му разбираш?
перпендикуляр от точка към права - от точката спускаш права към дадената страна, така че да се получи ъгъл 90 градуса
медиана към хипотенуза - обикновена медиана си е.. само че, ако в правоъгълния триъгълник имаш и 30 градуса, значи медианата е равна на страната срещу този ъгъл(не съм много сигурна в това)
правоъгълен триъгълник с ъгъл 30 градуса - катета срещу ъгъла, който е 30 градуса, е равен на 1/2 хипотенузата
ъглополовяща на права - такова нещо няма как да съществува...

ViVi Smile
03-29-2012, 19:30
А как по-точно трябва да ти помогнем? Виртуални уроци ли искаш да ти преподаваме? Както казаха по-горе, ходи на уроци, все пак 7-ми клас ти е важен.

ViVi Smile
03-29-2012, 19:34
симетрала на отсечка - права перпендикулярна на дадената отсечка, минаваща през средата и
равнобедрен триъгълник... на него какво не му разбираш?
перпендикуляр от точка към права - от точката спускаш права към дадената страна, така че да се получи ъгъл 90 градуса
медиана към хипотенуза - обикновена медиана си е.. само че, ако в правоъгълния триъгълник имаш и 30 градуса, значи медианата е равна на страната срещу този ъгъл(не съм много сигурна в това)
правоъгълен триъгълник с ъгъл 30 градуса - катета срещу ъгъла, който е 30 градуса, е равен на 1/2 хипотенузата
ъглополовяща на права - такова нещо няма как да съществува...

При медиана към хипотенуза това за 30-те градуса не е вярно, или поне не се учи в 7-ми клас. Ако правоъгълникът е с 90 градуса медианата е равна на половината от хипотенузата, тоест се получават равнобедрени триъгълници от двете и страни.

thegreenzombie
03-29-2012, 19:40
При медиана към хипотенуза това за 30-те градуса не е вярно, или поне не се учи в 7-ми клас. Ако правоъгълникът е с 90 градуса медианата е равна на половината от хипотенузата, тоест се получават равнобедрени триъгълници от двете и страни.

което е и това, което написах.. равна е на катета срещу ъгъла 30 градуса, защото и той е равен на 1/2 хипотенузата и от там се получава равнобедрения триъгълник

ViVi Smile
03-29-2012, 19:48
което е и това, което написах.. равна е на катета срещу ъгъла 30 градуса, защото и той е равен на 1/2 хипотенузата и от там се получава равнобедрения триъгълник

Не е точно така. Ето ти една картинка, че така ми е трудно да го обясня. http://www.google.bg/imgres?hl=bg&biw=1024&bih=653&tbm=isch&tbnid=1deIiabbiQxziM:&imgrefurl=http://www.solemabg.com/Sam7Priz1.htm&docid=qLirqwlbqr2h9M&imgurl=http://www.solemabg.com/7Sam/7priz_ptri_nik_med.png&w=108&h=85&ei=zbt0T7OyAYqB4ATTg-DBDg&zoom=1&iact=hc&vpx=816&vpy=480&dur=6433&hovh=70&hovw=89&tx=79&ty=38&sig=111534555881642098137&page=1&tbnh=70&tbnw=89&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:14,s:0 Ето, AM=MB=CM, по твоята логика ако B=30 градуса, то AC=CM, а на картинката се вижда, че не е така. Плюс, че няма теорема за медиана към хипотенуза на правоъгълен триъгълник с 30 градуса.

Chacho
03-29-2012, 19:50
Не е точно така. Ето ти една картинка, че така ми е трудно да го обясня. http://www.google.bg/imgres?hl=bg&biw=1024&bih=653&tbm=isch&tbnid=1deIiabbiQxziM:&imgrefurl=http://www.solemabg.com/Sam7Priz1.htm&docid=qLirqwlbqr2h9M&imgurl=http://www.solemabg.com/7Sam/7priz_ptri_nik_med.png&w=108&h=85&ei=zbt0T7OyAYqB4ATTg-DBDg&zoom=1&iact=hc&vpx=816&vpy=480&dur=6433&hovh=70&hovw=89&tx=79&ty=38&sig=111534555881642098137&page=1&tbnh=70&tbnw=89&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:14,s:0 Ето, AM=MB=CM, по твоята логика ако B=30 градуса, то AC=CM, а на картинката се вижда, че не е така. Плюс, че няма теорема за медиана към хипотенуза на правоъгълен триъгълник с 30 градуса.

Ами точно така е. Има катет към хипотенуза. Драсни му чертичката и на него, да видиш как ше излезе един равностранен триъгълник АСМ. Ако си доизправиш правия ъгъл, ще видиш, че наистина са равни двете страни (макар че и сега са почти еднакви по дължина, ма има малко визуална илюзия от различните цветове)

ViVi Smile
03-29-2012, 19:55
Ами точно така е. Има катет към хипотенуза. Драсни му чертичката и на него, да видиш как ше излезе един равностранен триъгълник АСМ. Ако си доизправиш правия ъгъл, ще видиш, че наистина са равни двете страни (макар че и сега са почти еднакви по дължина, ма има малко визуална илюзия от различните цветове)

Да, вярно, чак сега виждам. Забравих, че се получаваше и един равностранен триъгълник. Извинявай thegreenzombie, объркала съм се. :)

thegreenzombie
03-29-2012, 20:03
Да, вярно, чак сега виждам. Забравих, че се получаваше и един равностранен триъгълник. Извинявай thegreenzombie, объркала съм се. :)

няма за какво да ми се извиняваш.. :)

kitty02
04-01-2012, 12:00
Препоръчвам ти частните уроци. Да, на месец ще излиза скъпичко, но е важното да се научиш. Във 5-ти клас не ходех на уроци, оценките ми бяха 3-4-5, 3-4-5 .. На края на годината фраснах една 2-ка и така майка ми не ме пусна на екскурзията :( Тровеше си нервите с мене и на всичкото отгоре аз нищо не разбирах.
Във началото на 6-ти клас се записах при частна учителка. Още на входния тест изкарах 6 и нямам никакви проблеми. До сега (7 клас съм) съм изкарвала само 6-ци по Математика .. 1-ви, 2-ри срок, година .. всичко 6 :)

Chacho
04-01-2012, 20:56
По принцип частните уроци са много добра опция, стига да ти се дават пари. Ако не ти се - учиш сам и търсиш помощ там, където се спъваш. Собствения ти учител или някой разбиращ познат е чудесен вариант. Във форума, когато не съм бил зает и съм разбирал от нещата, винаги съм се старал да помагам и имам намерение занапред да го правя, така че можеш да се консултираш и тук (има и още няколко достатъчно компетентни и услужливи потребители, към които също можеш да се обърнеш).

Намираш си темите, които трябва да се разгледат в съответния клас, започваш ги една по една, четеш теорията, започваш задачи, гледаш решения, връщаш се на теория, продължаваш със задачи и накрая преминаваш на следващата тема. Когато забиеш на някоя от горните стъпки - търсиш помощ, за да не се бавиш. Неразбиране винаги ще има, затова учиш. Безмислено е да учиш неща, които разбираш. "Не ми се отдава" е неоправдано оправдание.

Приказките са отправени както към авторката, така и към останалата част от потребителите.

likelikelike
04-01-2012, 21:00
Без уроци няма да стане!!!