PDA

View Full Version : Съществува ли рационална любов?

FreeSpirit
03-31-2012, 22:41
Какво според вас означава да си рационален в любовта?
Съществува ли рационална любов и може ли човек да е рационален в любовта?

valdesbg
03-31-2012, 23:03
Ми.. според тълковния речник: "Разумен, полезен, целесъобразен. Рационален поглед върху нещата. Рационално предложение."

Що да не може? Доста хубаво би било ако изрежем всичките сълзливи бози.

Ако аз нямам желание да съм рационален, това не означава че няма възможност някой друг да е рационален.

ivcheto0o
04-01-2012, 07:41
Може,но е доста трудно и се изисква голяма воля.

anonymous708973
04-01-2012, 07:50
Губи ми се тръпката някакси, като чуя рационален, но да, добре е.
Една смислена, пълноценна връзка трябва да е лишена от всичките драми, доказваници, сълзливи истории, проблеми, решавани чрез намеса на трети човек и прочее.
Съвсем рационален никой не може да е. Ако някой ти го каже, не му вярвай, опитва се да убеди себе си и да се издигне над "простосмъртните", които си позволяваме да се отдадем на емоциите понякога.

TheBeliever
04-01-2012, 09:16
Добре да има една доза рационализъм във всяка връзка. Едно кътче от съзнанието, което да не е изцяло податливо на чувствата и което да умее да преценя реално нещата, без да се влияе от моментното състояние. За жалост е много трудно да се поддържа тази рационалност, особено при по-емоционалните натури.

FreeSpirit
04-01-2012, 11:17
Едно да има доза, но да гридим връзка в/у това да бъдем рационални през цялото време дали е възможно?
И от една страна дали е полезно?
Ако някой гледа сериала "кости" може да ме разбере, че рационалността често убива малките неща, които ни карат да се чувстваме оценени и щастливи :)

TheBeliever
04-01-2012, 11:20
Едно да има доза, но да гридим връзка в/у това да бъдем рационални през цялото време дали е възможно?
И от една страна дали е полезно?
Ако някой гледа сериала "кости" може да ме разбере, че рационалността често убива малките неща, които ни карат да се чувстваме оценени и щастливи :)
За да има връзка трябва да има чувства (изключвам сметкаджийските истории). Има ли чувства не може да има 100% рационалност.

Гледам сериала и ми е сред любимите. Но и там, като във всички филми, нещата са крайно преувеличени.

valdesbg
04-01-2012, 15:06
За да има връзка трябва да има чувства, да. Ама това значи ли да си заврем мозъка в някое чекмедже и да забравим за него?

Чисто и просто става дума за следното - имаш си чувства, кефите се един на друг, градите си малкия свят но не забравяте основите на съграденото от вас. Те би трябвало да се основават на нещо рационално или иначе казано - разумно, логично и т.н. А не на чувствата, щото чувствата се променят. Философски гледам, ама ти и не вкарваш конкретен пример.

Примерно общо бъдеще може да градите не на базата че много се обичате, а на общи интереси, цели, мечти, идеи. Това че много се обичате може да е двигател.