PDA

View Full Version : Помощ за Pomagalo?



Pospalanka
04-05-2012, 06:56
Искам ако е възможно някой да ми изтегли две - три неща от помагало ? Благодаря предварително ;р

zlatko98
04-15-2012, 14:12
Ако толкова ти свиди 1,20, просто качи един материал и ще получиш абонамент. Не е особено сложно.

pep0bg
04-15-2012, 16:13
И аз имам малко нужда от помощ ако някой може да свали тази тема http://download.pomagalo.com/775683/sravnenie+mejdu+centralnata+banka+i+tyrgovskite+ba nki/?relPage=4#related от помагало ще съм му много благодарен!
Ако може без тъпи коментари като този.
Благодаря!

Ако толкова ти свиди 1,20, просто качи един материал и ще получиш абонамент. Не е особено сложно.

crazygirl13
04-17-2012, 06:09
Искам ако е възможно някой да ми изтегли две - три неща от помагало ? Благодаря предварително ;р

Дай линковете и ще ти ги сваля.

crazygirl13
04-17-2012, 06:13
И аз имам малко нужда от помощ ако някой може да свали тази тема http://download.pomagalo.com/775683/sravnenie+mejdu+centralnata+banka+i+tyrgovskite+ba nki/?relPage=4#related от помагало ще съм му много благодарен!
Ако може без тъпи коментари като този.
Благодаря!

1.Произход и същност на банките.
Потребността от банки възниква през периода на късното средновековие, когато се възраждат занаятите и търговията,на който процес те започват активно да съдействат.
Предшественици на банките са лихварите и главно сарафите;лихварите са работели само със собствен капитал,докато сарафите са оперирали с чужди пари (капитали).Те извършвали своите обменни операции върху подходящи за целта банки (маси,трапези),откъдето идва и наименованието на тези нови учреждения – банки.
Възникването и развитието на банките е продукт и белег на една по-висока степен в развитието на стоково-паричните отношения в периода на прехода от затвореното натурално стопанство към капиталистическото стоково производство.Този преход първоначално се осъществява в италианските градове-републики – Венеция,Генуа,Рим,Флоренци и други,а по-късно и в Амстердам,Хамбург,Лондон,т. е там където най-бързо и активно се развиват капиталистическите производствени отношения.
Банката е едно предприятие, една институция, в най-широкия смисъл на думата.Тя обаче е особено предприятие, особенаа институция, което произтича от предмета на нейната дейност – парична емисия, търговия с пари, оказване на финансово- посреднически услуги и др.
За дефиниране същността на банките се използват два подхода.При единия подход банката се определя като предприятие, което осъществява банкови сделки.Закон за банките и кредитното дело банкови сделки са:
 Приемането на пари от други лица на влог (догиовар на банков влог)
 Предоставянето на парични заеми и на акцептни кредитори (договор за банков кредит);
 Покупката на менителници и записи за заповеди (сконтови сделки)
 Сделките с чуждестранни средства за плащане и с благорадни метали;
 Приемането на ценности на други лица (депозитни сделки);
 Покупката и продажбата на ценни книжа (сделки с ценни книжа);
 поемането на поръчителство, гаранции и други обеспечения (гаранционни сделки);
 извършването на операции по безкасови плащания и клиринг на чекови сметки на дриги лица (сделки по чекови сметки);
 комисионните и посреднически сделки по управлението на фондове за инвестиране на капитал и подпомагане придобиването на дялове от вътрешни и международни инвестиционни фондове;
 придобиването на права по вземания за доставка на стоки или извършването на услуги и поемането на риска от евентуалното им не изплащане;
 други подобни дейности, определени от Българската народна банка.
Посочените по-горе банкови сделки се осуществяват от търговските банки и брокерски къщи от специализирани финансови организации.Необходимо е да се има предвид, че специфични банкови сделки и операции извършват и националните или централните банки.Вторият подход за изясняване същността на банките е като се дефинира самото понятие банка.Банката е особен институт, дейността на който се състои в приемането на влогове,предоставяне на кредити, емитиране на кредитни средства на обръщението, извършване на посредничество при разплащанията и други банкови операции при нареждане и за сметка на клиентите, но и за своя сметка и риск.

2.Видове банки.
В своето развитие банките постепенно са се специализирали в извършването на определени дейности, сделки и операции.На тази основа те се разграничават на:
a) Национални, централни или емисионни банки
b) Търговски банки
Националните или централните банки обикновено са държавни банки и имат изключително право върху банкнотната емисия, регулирането на паричното обръщение, установяването на валутния курс, надзора върху останалите банки, върху цялата банкова система.Затова те обикновено се квалифицират като банки на банките.
Централната банка няма директни отношения с стопански и нестопански предприятия и организации.Такива тя осъществява с търговските банки и държавата.Нейната цел не е реализирането на печалба, а изпълнението на възложените й със закона функции и задачи.
Търговските банки осъществяват своята дейност на търговска основа.Това ще рече, че в конкурентна борба те се стремят към реализирането на такава печалба, която ще им осигори развитие и просперитет.Именно за да защитят интересите на техните вложители и клиенти и с оглед провеждането на съгласувана в най-общи линии банкова политика, националните банки осъществяват надзор върху дейността на търговските банки.
Търговските банки от своя страна могат да се разграничат на специализирани и универсални.Специализиран те търговски банки биват:
Ипотечни банки, ламбардни банки, депозитно-спестовни банки и каси, депозитно-кредитни банки, джиро-банки и инвестиционни банки.
Универсалните баки, наричани не без основание „финансови супер маркети”, извършват всчки присъстващи на банките сделки и услуги.Тенденцията е към универсализиране на банковата дейност.

3. Функции на централната банка.
Централната банка е изключитлно важна финансова структура за всяка съвременна държава.
Първата основна функция на всяка централна банка е нейната емисионна функция.Тя се изразява в това, че централната банка е единственната институция,кято има монополното право да емитира (да пуска в обращение парични знаци) наред с тази функция и задължение на централната банка е да поддържа покупателната сила на тези парични знаци.Втората функция е нейното задължение да регулира и контролира валутния курс.
Следваща функция на централната банка се свързва с нейните взаимоотношения с държавата.Както вече споменахме, тя се харектеризира като „банка на държавата”.Държавата се явява клиент на централната банка. Също така тя е тази,която кредитира държавата.
Не маловажна функция на централната банка е и осъществяването на международното финансово сътрудничество.
Другата функция е осъществяването на контрол и надзор върху дейността на останалите банки и цялата бакова система.
4.Операции на търговските банки.
Същността на дейността на търговските банки се изразява най- добре от извършваните банкови операции.Понятието „банкова операция” крие съвкупност от относително обособени дейности, които изискват от банката едно и също поведение спрямо движението на парите.Традиционно целия спектър от банкови дейности се представя в три основни групи банкови операции:
• Пасивни операции;
• Активни операции;
• Посреднически операции,които включват и доверителни операции.
Пасивните операции на банките са операции по привличането, акумулирането на парични средства.Това са фактически операции по финансиране на цялостната банкова дейност.Към тези операции се отнасят:
• Набиране на собственни средства на банките;
• Набиране на привлечен (чужд) капитал;
Активни операции на банките са операции по използването на набрания капитал.Основните активни операции са операциите по отпускане на различни видове кредити.Това са операции, чрез които банката разпределя акумулираните парични средства между желаещите да получат кредит.
Освен двете основни групи операции търговските банки осъществяват и посреднически операции.Те се проевяват в най-различни конкурентни форми.Характерно за тези операции е това, че банките не влагат в тяхното осъществяване средства.Същността на посредническите операции се изразява в посредническа дейност,за която банките получават комисионно възнаграждение.
В Република България подобно на другите европейски страни доминират универсалните търговски банки, които осъществяват както влогови,така и кредитни (заемни) операции, а също така и операции с ценни книжа.Почти всички от тези операции се извършват на финансовите пазари.
Използвана литература:
1.Стоянов,В.,Пари, банки, борси,София,1996
2.Йовкова,Й.,Банково-финансов мениджмънт,София,1998