Влез

View Full Version : Как да го преодолея!?

Biolojkata96
04-20-2012, 08:43
Моят проблем е следният- 9 клас съм.
Когато в училище правим някакъв тест дори да съм научила перфектно да разказвам уроците вкъщи, винаги прецаквам нещо и изкарвам по - ниски оценки от истинските ми знания, на пр. 5ци, а при устно изпитване почти винаги изкарвам 6ци.

Много ми е трудно да отговарям на точно зададен и конкретизиран въпрос, а да разкажа определен урок нямам проблем, но адски много се притеснявам, особено от учителите, които уважавам повече - и започвам да "мънкам..." и "треперя като лист" все едно не съм учила и това ме побърква, не знам как да го преодолея!!!

Какво да направя за да не се притеснявам толкова много, когато ме изпитват устно и как да се усъвършенствам в отговарянето на точно конкретизирани въпроси?! ....

In*The*Face
04-20-2012, 09:20
Е хем пишеш, че при устно изпитване изкарваш 6-ци, хем искаш съвет за усъвършенстване. Седмица ли искаш да изкараш? Задай си въпроса малко по-разбираемо. Проблема при писменото или при устното оценяване е?

shmatarok
04-20-2012, 10:43
Т'ва твоето ми прилича на зубрене - ако наистина при устното нямаш проблеми (когато ти кажат "Разкажи първи урок" и ти почваш да го пееш като по учебник). При писменото изпитване се объркваш, защото въпросите са от конкретни моменти от урока, които може да не са подредени в реда, в който си ги научила.
За притеснението ти от даскалите - трябва да го преодолееш, ако наистина си отличничка, няма смисъл да се притесняваш толкова от тях, те знаят, че учиш. (Макар че тук не мога да бъде много полезна, защото е имало само две учителки, пред които съм се притеснявала истински и съм се съмнявала в собственото си име, само защото те обичаха да се държат по такъв начин с учениците, че да забравиш и азбуката. Пък учех дяволски много по предметите им...)

SmilezZz
04-20-2012, 14:12
Бъди уверена в себе си и недей да назубряш нещата. Защото ги научаваш така , както са си в учебника и когато те изпитат устно върху даден урок, си го разказваш, защото така си го назубрила. При писменото изпитване обаче нещата се променят, защото въпроса е конкретен и не е в реда, в които си научила нещата. Макар, че и петицата не е никак лоша оценка, а щом имаш шестици при устно изпитване - какъв е проблема?