Влез

View Full Version : За приятелството между мъжете и жените.

Niakoitam
04-25-2012, 07:43
Имало е подобни теми, но пък голяма работа. :)
Та вие вярвате ли в съществуването на приятелството между момче/мъж и момиче/женa. Съществува ли за вас понятието friend zone.Ако да има ли стандартни неща,които като видите в даден човек веднага го слагате там? Тази зона за вас константа ли е или е променлива величина...в смисъл когато поставите там един човек той винаги ли си остава там или има начин след време да излезне от нея? Има ли специални техники за вас.Важи ли за вас правилото "приятел без право за обжалване" за някои хора? Смятате ли че в една връзка може да се изгради такова истинско приятелство както с човек, с който сте истински приятели и не искате да тръгнете,защото или сте го поставили в приятелската зона или се страхувате да не би тези ви отношенията да се сринат при или евнтуално след връзката?

DisappointedDreamer
04-25-2012, 08:12
http://www.youtube.com/watch?v=T_lh5fR4DMA

valdesbg
04-25-2012, 08:19
Та вие вярвате ли в съществуването на приятелството между момче/мъж и момиче/женa?

По принцип не. При определени обстоятелства - може.

Съществува ли за вас понятието friend zone?

Не.

Ако да има ли стандартни неща,които като видите в даден човек веднага го слагате там?

-

Тази зона за вас константа ли е или е променлива величина...в смисъл когато поставите там един човек той винаги ли си остава там или има начин след време да излезне от нея?

Не поставям хората там. Всъщност нямам такава зона. Ако не искам да съм с дадена девойка, тя го разбира. Но не ми седи в обкръжението, щото няма кво друго да я правя.

Важи ли за вас правилото "приятел без право за обжалване" за някои хора?

Не.

Смятате ли че в една връзка може да се изгради такова истинско приятелство както с човек, с който сте истински приятели и не искате да тръгнете,защото или сте го поставили в приятелската зона или се страхувате да не би тези ви отношенията да се сринат при или евнтуално след връзката?

Може и би било добре според мен да има такова приятелство между партньорите. Няма опция, ако сме приятели с някоя и аз я харесам да седя и да си мълча. Ще и покажа че искам нещо повече, ако отвърне - чудесно. Ако ли не... квото стане. Но не бих поддържал приятелство, само щото може да ме отреже ако я поканя на среща.

SisiStrange
04-25-2012, 08:22
Не съм сигурна доколко съществува в най-простичкия смисъл.

Моят най-добър приятел е бисексуален и има връзка с мъж. Така погледнато ни аз го искам, ни той мене и се получава чудесно.

Blab
04-25-2012, 08:28
теорията за стълбите се отнася за точно определен тип хора. (които няма да дефинирам в тази тема)
на мен винаги ми е стояла по-скоро мъжка, родена от мъжка глава, стъпила в/у мъжкото мислене, или - едностранчива, повърхностна, крайна, самонадеяно категорична, прочее.

лично аз (опитвам да) не деля хората по полове. тези, които представляват интерес за мен, представляват интерес за мен. игри не играя, хора не залъгвам. понякога е наивно, друг път грубо, трети - всичко-неприятно-което-се-сетиш, но за себе си съм решила, че това е бунтът ми с/у света - да бъдеш себе си 24/7, независимо от всичко, но без да нарушаваш правото на другите!

като човек, инстинктивно, винаги избирам най-трудния път. такае и с хората. привличат ме скрити лимонки. яко драми, яко пашкули, гримове, сенки, крепости, ясно. доставя ми удоволствие да "разопаковам" някого. не съм от хората, които харесваш ведната, но несъмнено grow on people. рациото често води действията ми, но оставам на подсъзнанието първото привличане. не съм сигурна, че някога съм обичала така, както си представям любовта, но понякога ми се струва, че мога да обичам всеки човек, което не значи, че ще го харесвам, уважавам, одобрявам. нужно ми е единствено време.

------------------
ох, извинявам се за фрагментарността, но се събуждам с темата:Д

синтезирано: ако ще си служим с посочените понятия, имам само приятелска зона. за да мине някой на отсрещния бряг, ми/му трябва време(не задължително астрономическо) и комплекс от качества, които да прояви пред мен. трябва да е загадка.

anonymous708973
04-25-2012, 10:36
Та вие вярвате ли в съществуването на приятелството между момче/мъж и момиче/женa.
- Да, но не близко. Няма случай, в който мъж и жена да излизат всеки ден или през ден, да си споделят и прочее и накрая да не се породят чувства поне от страна на любимия.

Съществува ли за вас понятието friend zone.
- Естествено.

Ако да има ли стандартни неща,които като видите в даден човек веднага го слагате там?
- Хммм, по-скоро слагам хората там поради липса на конкретни качества, не поради наличие на такива.

Тази зона за вас константа ли е или е променлива величина...в смисъл когато поставите там един човек той винаги ли си остава там или има начин след време да излезне от нея?
- В повечето случаи - да. Щом съм сложила някого там, значи нещо му липсва, за да ми бъде партньор. В най-добрия случай чисто и просто бих спала с него.

Има ли специални техники за вас.Важи ли за вас правилото "приятел без право за обжалване" за някои хора?
- За някои хора - да.

Смятате ли че в една връзка може да се изгради такова истинско приятелство както с човек, с който сте истински приятели и не искате да тръгнете,защото или сте го поставили в приятелската зона или се страхувате да не би тези ви отношенията да се сринат при или евнтуално след връзката?
- Ох, я пак, че май не схващам. Ако питаш дали бих жертвала приятелство в името на връзка - изключително много зависи от човека отсреща. Ако съм убедена, че ще си паснем - да, бих го жертвала, признавайки си. Ако ли не - ще си налягам парцалките, ще чакам да отмине и ще си намеря нова тръпка.

dimitar_ak
04-25-2012, 12:29
http://debian.fmi.uni-sofia.bg/~vls/public/ladder/Ladder%20Theory.htm

Violenza
04-25-2012, 12:32
Сигурно има, но никога не съм го срещала на практика. Иначе на теория звучи добре.

Chacho
04-25-2012, 12:33
...

Дефинициите работят на принципа, че ако не могат да опишат нещо в цялост, то те не бива да противоречат на недоизказаните неща. Идеята за приятелската зона или теорията за стълбата е много проста, която не е в разрез с това, което ти казваш. Освен качествата, които те слагат на една от двете стълби, има и куп други, които оформят човека като характер. Стълбата е само разпределение и те прави потенциален партньор или приятел. Дали ще си нещо повече от потенциален, зависи от твоите лични преференции - да се занимава с изкуство, да носи зелени дрехи, т.н.

А идеята дори да не е родена от мъжка глава, е насочена към мъжката аудитория. Теб те вълнува загадъчността и не те интересува дали тоя човек е приятел или нещо повече. Щото можеш да се довериш на подсъзнанието да извърши това разпределение. Това не прави идеята противоречива, прави я ненужна за теб. Както е ненужно да научиш какво точно в лицето на отсрещния човек му придава чар, за да го усетиш.

По темата:
-Вярвам, че при подходящи обстоятелства може да има.

-Смятам, че съществува такова понятие.

-Аз понятието го свързвам с женската същност. При мен само външния вид играе разпределяща роля. Ако не ми допада характера, няма да бъда приятел с това момиче, а ако ми допада, не бих отказал и нещо повече.

-В момента, в който сметна, че външния вид на някоя девойка ми допада, съм готов да гледам на нея като на нещо повече.

-Горният отговор мисля, че беше достатъчен.

-Тоест дали мога да съм приятел с половинката си, както съм приятел с тези, към които нямам влечение? Ми аз си търся максимална близост. Съответно не се преструвам на някакъв, за да не попадам в определени графи, че да не мога да имам качествено приятелство според моите критерии. И да съм подходящ за партньор на някоя не означава, да я лишавам от приятелски качества. Означава да не й предложа само тях.

PS: Много ми е забавно откъде вземате линка за теорията за двете стълби. Просто сайтът е уникален! :D:D:D:D

ledenakrasota
04-25-2012, 12:43
Аз държа да отбележа, че съществува такова приятелство под всякакъв вид форма, която само при един "тип" момичета, така да се изразя, не може да се котира. :? Не знам как да се изкажа, но имам предвид представителите на женския пол, които излъчват просто секс и един мъж трудно би мислил да общува с тях по друг начин. Примерно да говори с тях за времето или да обсъжда последните политически новини. Просто като види дадения обект и в главата му е само един вид действие с момичето. :lol: Да кажем, че тя е интелигентна и сериозна, но повечето мъжки индивиди я възприемат само по един начин и доста трудно биха го преодолели за нещо подобно на приятелство или просто нормален разговор. :?

Niakoitam
04-25-2012, 13:41
Хайде и аз като автор да поотговоря на тези въпроси:

Та вие вярвате ли в съществуването на приятелството между момче/мъж и момиче/женa?

Да,определено.

Съществува ли за вас понятието friend zone?

Не, поне не с толкова ясно обособени граници.

-

Разбира се че е променлива величина. Щом се е стигнало до приятелство значи има нещо, с което двамата човека са си допаднали.А щом са си допаднали значи не е проблем в един момент и при подходящите условия приятелството да прерастне в любов.

Има ли специални техники за вас.

-

Важи ли за вас правилото "приятел без право за обжалване" за някои хора?

Не, стига да си допадаме, да сме си симпатични и разбира се да съм необвързан.

Поне ми се иска да вярвам че едно истинско приятелство и една истинска любов могат да съжителстват в границите на една връзка.

Ето за това питах, PinkPan7her

А Blab спомена за "разопаковането" на загадъчните хора. Такива винаги са ми били много интересни. Лошото е че има моменти, в които малко се поотчайвам ,защото в много от тях ми е трудно да вникна въпреки че ми се ще,не ми позволяват, а понякога даже и да имам някакъв успех често се случва така че в следващит момент се опаковат още по здраво.Макар че както споменах и в една друга тема за пред много хора и аз съм така въпреки че този образ понякога ми тежи и искам да изляза от него.Обичам да имам обратна връзка, с хората и да знаем горе долу еднакво за себе си. А иначе Blab всъщност на моменти и ти ми се струваш доста загадъчна.
А иначе се отклонявам малко от темата,но си мисля че няма или почти няма хора,които могат да са 24/7 напълно себе си.Или трябва да са заобиколени с адски толерантни хора,което си е почти невъзможно или трябва да са в постоянни конфликти с хората около себе си-роднини,близки,познати и т.н. Как да убедя например баща ми че Да изчистим България е хубава кампания,как да убедя някои приятел да не си хвърля фаса на улицата или пък да разкажа на близките ми за това че езотериката ме влече.Нали повечето ще кажат: На теб май-нещо ти хлопа дъската.Понякога човек трябва да е страшно силен и да е готов винаги да остане сам и да се бори с нокти и зъби дори с всичките си роднини и страхове само заради това да е 24/7 себе си.Фалшивостта,маската и т.н понякога спестяват доста глаболия,защото често могат да те разпънат на кръст само заради това че си себе си. И аз не съм по различен често разбира се,но и днес влияят малко или много законите на джунглата и човек е най-добре сам да преценява кога да е напълно себе си и кога не.Ако ти успяваш постоянно да си таква...евала,защото на мен не ми се получава :)

SmilezZz
04-25-2012, 13:54
- Вярвам в съществуването на такова приятелство, та даже от личен опит мога да твърдя, че съм имало такова и все още сме си в супер добри отношения, като брат и сестра сме, нищо повече.

- Естествено, че има така наречена "приятелска зона". Както по - горе се бяха изразили: слагам там хора, на които им липсват конкретни качества, а не поради наличието на такива. Дали излизане има от тоя зона? Зависи. Случвало ми се е, но това ми е било до сега най - голямата грешка, тъй като загубих едно добро приятелство, заради тия чувства. И сега супер много съжалявам.

Chacho
04-25-2012, 14:01
Аз да ви питам нещо за това 24/7 да бъдеш себе си. В моментите, когато ви разколебава моралът и чувствата ви, на кое трябва да се подчините, за да бъдете себе си? Да бъдеш безкрайно честен, въпреки че те е страх, не означава ли да НЕ бъдеш себе си, защото пренебрегваш СВОЯ страх?

Niakoitam
04-25-2012, 14:27
Ами да се опитам аз да отговоря освен:

В моментите, когато ви разколебава моралът и чувствата ви, на кое трябва да се подчините, за да бъдете себе си?

Попринцип по силният човек си мисля че би трябвало да се подчини на моралът.Но моралът е доста разтегливо понятие.За едни моралното е едно, а за други съвсем друго и понякога важна роля играят и чувствата.Тук да се няма предвид този общият морал където така трябва,защото някои бил казал така. Пример От чалгата се затъпява значи не е морално да слушаш чалга.BigBrother не трябва да се гледа,защото е аморален.Моралът се определя от всеки един човек поотделно и моралното за едни е неморално за други и обратното.Другото е някакъв общ морал който изключва различните. И той поне отчасти трябва да се спазва,защото все пак сме едно общество и трябва да се съобразяваме едни с други,но не да се подразбира по дефаут на кой както му изнася и да си го интерпретира по свои си начин.

Да бъдеш безкрайно честен, въпреки че те е страх, не означава ли да НЕ бъдеш себе си, защото пренебрегваш СВОЯ страх?

Не, не означава страхът е част от теб,но той само ти пречи,той е една преграда,която просто те ограничава.Лошото е че именно за това е страх,защото е много трудно преодолим и искаш не искаш формира характера ти.Но пък помисли си какво би станала ако всички бяха напълно искрени един с друг или имахме способността да четем мислите на другите...или човечеството вече нямаше да съществува или щяха подобно на законите на джунглата да са останали само най-силните и смели бабаити,които биха влизали постоянно в схватки докато някакси не се разберат или пък...не се избият.Нещо подобно като днешните наркодилъри.

Elinaaa
04-25-2012, 14:36
Аз имам дълго годишно приятелство с момче !
Даже може да кажа,че повече ме разбира от колкото някоя приятелка!

Chacho
04-25-2012, 15:19
Просто Blab беше дала една интересна интерпретация за чувствата, че трябва да им се отдаваме и да се потапяме в тях, за да ни е пълноценна личността, в противен случай я ограничаваме. Страхът беше само един пример. Идеята ми е, че няма как да вървиш на въпреки на себе си, защото да избереш да се противопоставиш на първоинстинктните си реакции, означава да вземеш това решение, което само по себе си определя да бъдеш себе си - друг човек би направил друг избор, а ти разчиташ на своя.

Всички имаме принципи, които понякога спазваме въпреки чувствата ни. От друга страна не сме способни във всяка една ситуация да разпознаваме, че е въпрос на принцип. Тоест, ако гледаме на израза "да бъдеш себе си" като на поведение, което изисква да си показваш първичните желания, без да те ограничава свръх-азът, то няма как да бъде постоянно; последното се случва без да го дефинираш като такова (до известна степен подсъзнателно). Съответно, ако избереш да причисляваш съзнателните си ограничения и избори към това поведение, тогава то ще бъде крайно променливо и наистина естествено - тоест за мен е единственото, което можеш да изпълняваш 24/7.

Причината да повдигам темата е, че за мен искреността на мислите и чувствата не трябва да е самоцелна, а трябва в ситуацията да преценяваш за себе си, че това е най-подходящата постъпка, за да може, както казва Blab, да се раздаваме докрай такива, каквито сме, без да пречим на останалите. (А тук идва моментът, че "пречим" е много уклончиво)

anonymous708973
04-25-2012, 16:32
Аз държа да отбележа, че съществува такова приятелство под всякакъв вид форма, която само при един "тип" момичета, така да се изразя, не може да се котира. :? Не знам как да се изкажа, но имам предвид представителите на женския пол, които излъчват просто секс и един мъж трудно би мислил да общува с тях по друг начин. Примерно да говори с тях за времето или да обсъжда последните политически новини. Просто като види дадения обект и в главата му е само един вид действие с момичето. :lol: Да кажем, че тя е интелигентна и сериозна, но повечето мъжки индивиди я възприемат само по един начин и доста трудно биха го преодолели за нещо подобно на приятелство или просто нормален разговор. :?

E, по дяволите, с мен може да се говори за времето, да се обсъждат политически новини и още много други неща, обаче съм пределно наясно, че дори доста близък приятел от мъжки пол има мераци към мен. Далеч не бих казала, че излъчвам само секс.

Niakoitam, извинявай, не съм те разбрала. По въпроса - естествено, че приятелството и любовта са напълно съвместими в една връзка. Моят приятел, освен човекът, когото обичам и с когото правя секс, е също и най-добрият ми приятел, чието мнение ценя изключително много. :) Намирам го за съвсем естествено.

x7aZzy
04-25-2012, 17:02
Приятелство между мъж и жена може и да има, но не такова, при което се виждат всеки ден. Рано или късно единият се привързва повече.

Имам доста приятели мъже, но нито един не ми е толкова близък, колкото например някоя от приятелките ми. Но пък ми е приятно да се виждам с момчетата, някак си не е толкова натоварващо. И все пак - усеща се сексуално напрежение в повечето случаи. Затова не - не е чисто приятелство. По скоро познанство.

А това с френд зоната го намирам за такава глупост! При мен нещата са така - има момчета, които харесвам, които са ми приятни, с които бих спала, и такива, които са мили, забавни, добри, но не ме привличат на външен вид. И тук въпросът е, че не ме привличат, а не, че гледам на тях като на приятели. Тоест - приятел, неприятел, ако не ми хване окото, няма шанс!

Пределно ми е ясно, че някои от приятелите ми мислят само за едно като сме заедно, но не зависи от мен кой какво чувства.
Много си харесвам приятелите от мъжки пол. Това, че искат да спят с мен, не ми пречи. (Пък и никоя от моите познати не играе белот. Безобразие!)

Аз да ви питам нещо за това 24/7 да бъдеш себе си. В моментите, когато ви разколебава моралът и чувствата ви, на кое трябва да се подчините, за да бъдете себе си? Да бъдеш безкрайно честен, въпреки че те е страх, не означава ли да НЕ бъдеш себе си, защото пренебрегваш СВОЯ страх?

Винаги са ми били интересни реакциите на хората, когато моралът и чувствата са в конфликт. А това става по-често, отколкото си мислим.

Не ми се пише подробно за морала като критерий за оценка, за съвестта, вината, нито за емоции, чувства, разум. Имам какво да кажа, но подозирам, че ще се отклоня от темата.

Според мен за да бъдеш себе си, трябва да следваш не толкова морала или емоциите, а разума. Тоест да бъдеш мислеща личност, индивидуалист, да имаш морал, но да не си подвластен на обществената морална оценка.
В случая разумната преценка е правилният начин да останеш себе си. Критическият анализ на нещата, на заобикалящата ни среда, на света като цяло. Чувствата, емоциите, моралът - те са преходни, променят се постоянно. Не може да се разчита на тях.

Какво точно означава, според теб, "да се поддадеш на своя страх"? Горе-долу схванах какво имаш предвид под "да пренебрегнеш своя страх". Да направиш нещо, което мислиш за правилно, въпреки страха. Друг въпрос - ако не преодолееш въпросния страх и останеш пасивен, страхът ще изчезне ли? Поправи ме, ако греша - страхът е моментна емоция (т.е. рано или късно ще мине), но на негово място ще се появи съвестта, чувството за вина - а това вече са потребности, които изискват активност (т.е. не може "да не правиш нищо" и вината да изчезне от само себе си).

Нещо май не успях да те разбера.

ledenakrasota
04-25-2012, 17:04
E, по дяволите, с мен може да се говори за времето, да се обсъждат политически новини и още много други неща, обаче съм пределно наясно, че дори доста близък приятел от мъжки пол има мераци към мен. Далеч не бих казала, че излъчвам само секс.

Определено с всеки човек може да се говори на всякаква тема. :D Момчето трудно превключва от мислите си за онова към темата на разговора и се просто мълчи като пукал. :?

Murzeluvam_i_sportuvam
04-27-2012, 18:12
Абсолютно с 2те ръце ЗА. Имам най-добра приятелка момиче и мога да кажа,че на нея съм споделял неща, които несъм казвал на собствената си сестра например. И най-важното си гласуваме 100% доверие... всее едно сме гаджета, но не сме :)