View Full Version : Кое у-ще да избера след 7-ми клас във Варна ??
Здравейте въпроса ми е следния. ЩЕ имам бал около 30 може и повече, и се чудя кое у-ще да избера. Двуомя се м/у 1-ва ЕГ, 4-та ЕГ и търговската гимназия !! Езиците ми се отдават горе-долу. Искам в търговката, защото ще има доста познати, които ще са там, а пък и има добри специалности. Но пък като се замисля и за напред бих искала да уча някъде извън Бг и четах, че в 1-ва ги подготвяли много добре, и имам по-големи шансове да ме приемат. Ама пък се учи страшно много и ме страх, че може би няма да се справя, а пък и изобощо не харесвам това у-ще, просто ми е много антипатично !!! Много се двоумяя къде да вляза, направо не издържам. Вкъщи мама е за търговската, тати е за езиковата, а аз даже незнам къде искам. Ако пиша на 1-во желание търговката бала ми ще е около 29, защото се гледат и оценките от Бг и ГЕография за годината, защото през цялата година се старах по математика, и накрая тя няма да ми влезе в бала за търговката и за това се ядосвамм :@
И Ви моля да ми помогнете, че се измъчвам адски много !!!!!!!!!!!!!!!!
marin4itu
05-10-2012, 10:52
Четвърта езикова е добър вариант. Познавам много хора, които са я завършили.
И в 3-те имам познати и приятели, всичко е въпрос на избор, имаш време да помислиш какво ти се учи и да решиш :) Където и да влезеш е добре (от тия 3-те) ^^ Успех !
atractive
05-11-2012, 10:21
Зависи какво искаш да учиш нататък, аз съм в Математическата Гимназия, но съжалявам че се записах да уча тук, защото в Професионална Техническа Гимназия има специалност: Компютърна Техника и Технологии, което е най-хубавото нещо с езика сега :)) Излизаш със специалност и пак можеш да си изкараш сертификат TOEFL(пример), докато в 4-та сега много не учат(то навсякъде си е така де) и не излизаш с нищо, докато в Механо излизаш със специалност: Компютърен техник и веднага можеш да си работиш и да следваш, както се казва. За това най-добър избор сега са тези със специалностите :))
nIkEnCeTy_bE
05-11-2012, 12:16
О, недей, търговия. Не е толкова интересно, колкото си мислиш. Бягай в езиковите и това е. От Търговска няма да научиш толкова, особено ако ти се паднат най-некадърните учителите, а и бала за Търговска по мое време беше 27, тъй че не се притеснявай, че няма да влезеш точно там. ще те приемат, но ти казвам, че просто не е това, което и аз си мислех, че е. От друга страна, ако искаш да учиш Икономика в чужбина, икономиката в средно ще ти помогне, защото после ще ти е малко по-лесно, а и езика се науча, но Икономиката е трудно. Но все пак защо да даваш излишни пари, като в Езикова все пак ти дават някаква основа, отиваш последна година на курс, вземаш си изпита и заминаваш. 1-ва е добра гимназия, винаги е била на ниво спрямо език, а и ако искаш Англия - там. 4-та също е добра гимназия, доста се издигна през годините и доста наблягат на езиците. В търговска не се набляга на езиците, особено при някой учители, но има доста проекти, към които може да се включиш и имаш добри опции след това в сферата на Икономиката. Като цяло аз бих ти препоръчала да избереш Езикова, защото езика ти трябва навсякъде. Аз много съжалявам като цяло. И все пак хубаво си реши дали искаш наистина чужбина, защото това е от голямо значение. Баловете станаха много ниски, сравнение с други години. Щом във 1ва влизат вече и с 27-28, прави си сметката. Успех!
nIkEnCeTy_bE
05-11-2012, 12:18
Зависи какво искаш да учиш нататък, аз съм в Математическата Гимназия, но съжалявам че се записах да уча тук, защото в Професионална Техническа Гимназия има специалност: Компютърна Техника и Технологии, което е най-хубавото нещо с езика сега :)) Излизаш със специалност и пак можеш да си изкараш сертификат TOEFL(пример), докато в 4-та сега много не учат(то навсякъде си е така де) и не излизаш с нищо, докато в Механо излизаш със специалност: Компютърен техник и веднага можеш да си работиш и да следваш, както се казва. За това най-добър избор сега са тези със специалностите :))
В Механо доколкото знам от 3-4 години ги включиха компютърните специалности, преди нямаше. За тези, които искат да се занимават с компютри, да, механо отвори доста възможности.
mlakniwe
05-11-2012, 13:02
Ако си в ЕГ или МГ няма да излезеш с никва професия-по добре търговската-доста жени работят подобни професии, инъче и моето даскало е добре има и специалности за момичета-Механото Варна, само че след 8 клас са графичният дизайн и тем подобни даскалите са млади и яки по тия специалности
ето след 7-ми клас
http://www.ptgvarna.com/klas7.php
и след 8-ми
http://www.ptgvarna.com/klas8.php
ето снимки
http://www.ptgvarna.com/gallery.php
като цяло за моето даскало ти тряя нисък бал аз имах 3,30 на математиката и 4,60 на българският, тъй , че ако решиш влез там само че ако си в компютърна специалност ще има повече момчета
Инъче добър вариант за момичета са ТОХА и Облеклото
commonsense
05-12-2012, 08:39
Недей да бързаш да си правиш сметките без кръчмаря. Първо се постарай да изкараш максимално високи оценки, за да можеш ТИ да избираш къде да учиш. Не гледай за кои гимназии се говори, че са по-елитни, а какви намарения имаш да учиш/работиш след това. Знам, че ти е рано още, но колкото по-навреме решиш това, толкова по-добре за тебе. Богоров е много добра гимназия за икономика (повярвай ми там наистина много се учи).
Ако имаш желанието да учиш в чужбина- езиковите- там ще имаш висок успех (предполагам е политика на гимназиите) и ще имаш преднина пред чуждестранните кандидат-студенти, които имат по-реалистични, но по-ниски дипломи (chuckle). Не се притеснявай не се учи много, над 50% от учениците имат стипендии за добър успех (над 5.50) :D .
Ако искаш право в България- хуманитарната (но в по-елитните паралелки-английски или немски) там наистина държат изкъсо и няма лабаво.
4-та също е сериозно училище, но пък езиците няма да са ти толкова полезни колкото английския и немския.
Математическата също би бил доста правилен избор..