Anja
05-23-2012, 20:59
Здравейте. Чувствам се странно, гледайки как всяка година се повтаря едно и също: идва май месец, наближава светият 24-ти, ден на славянската писменост и култура, който би трябвало да бъде почетен доста празнично (според мен), но какво се случва? Точно обратното! Започват абитуриентските балове... няма нищо лошо в това, да се радваш, че си преминал успешно през един дълъг и труден етап от живота си, че усилията ти най-сетне са дали резултат, че трудът ти е възнаграден и най-накрая имаш право на кратка, но заслужена почивка, преди да се захванеш с нещо много по-тежко, трудно и отговорно - висшето образование. Лошото в цялата ситуация е начинът, по който завършващите всяка година отбелязват бала си. Наблюдаваме все едно и също - лъскав кич, натруфеност, чалга, селяния... това ли е идеята на българските младежи за забавление? Лично аз съм 9-ти клас, съвсем нормален тийнейджър, но наблюдавайки всичко това се запитвам дали в мен няма някакъв проблем, щом за разлика от връстниците си не мисля, че за да си прекарам незабравимо трябва да се напия безпаметно, да танцувам мазни кючеци цяла нощ, да дам безумни пари за лъскава и натруфена рокля, да си направя прическа, която да тежи 5 кг. и да се гримирам така (професионално), че на всяка снимка да изглеждам сякаш обилно съм се намазала с олио... ситуацията ви е ясна. От желание за забавление и запомняща се вечер, балът по-скоро започва да ми напомня едно все по-голямо състезание между училищата всяка година. Кой ще направи по-голяма глупост (в моя град си зазидват училищата, съвсем сериозно), кой ще вика повече (за да може да прекъсне учебния процес в другите училища), кой ще свири повече, кой ще е в по-добър ресторант и т.н., и т.н. Стига се до там кой ще има по-скъпа рокля/костюм, кой ще е възможно най-изкуствен (най-вече момичетата), кой ще е най-провокативно облечен (вече отиват и по бельо на бала си, слава Богу все още не в нашата мила родина), кой ще пусне по-силната и мазна чалга... И всяка година е едно и също... и всяка година се чуват стонове от 1 до 12, и се повтаря едно и също... та питам ви, само на мен ли ми изглежда глупаво, само аз ли не разбирам еуфорията, желанието за селяния и кич? Само аз ли мисля, че това не е правилния подход?
П.С.: Искрено се извинявам за дългия пост, просто ми се искаше да споделя мнението си. Ако го направя с връстниците си, най-вероятно ще ми се изсмеят. И се надявам да не съм сбъркала раздела. Поздрави на всички.
П.С.: Искрено се извинявам за дългия пост, просто ми се искаше да споделя мнението си. Ако го направя с връстниците си, най-вероятно ще ми се изсмеят. И се надявам да не съм сбъркала раздела. Поздрави на всички.