View Full Version : Мнения за 1ЕГ и МГ Варна
sweet_girl_98
05-25-2012, 16:54
Здравейте :) 7-ми клас съм и сега ще кандидатствам. Горе-долу вече съм се ориентирала в кои училища ще кандидатствам..искам да питам, ако има някой от Първа езикова гимназия или Математическа гимназия ( Варна ) да сподели мнението си..например какви са учителите, как протича един час и т.н. Не мога да реша в коя от двете гимназии искам да уча повече..По принцип цяла година си мечтах да уча в 1ЕГ с английски, но напоследък започнах да си мисля за МГ, защото в 1ЕГ ще науча само един език..докато в МГ ще знам и математика..освен това искам да питам тези от МГ какво точно се изучава в паралелките с Информатика и Информационни технологии :)
nIkEnCeTy_bE
05-25-2012, 17:21
Не съм от нито една от тези гимназии, но познавам хора. В МГ учат като съдрани, особено математика, което е добре от една страна, защото математика се учи навсякъде и ще ти помогне, а и после ако пишеш 2ра матура математика, ще ти е лесно. Просто ако искаш МГ се приготви да учиш много. Братовчедка ми завърши миналата година 1ЕГ и сега е в Англия. 1ЕГ си е на добро ниво като за езикова гимназия. Да ти кажа и математика ще ти трябва, и език ще ти трябва. Да ти кажа лично аз МГ изобщо не го писах като кандидатствах, защото изобщо не ми вървеше математиката и знам, че нямаше да се справя, но сега мисля да пиша 2ра матура математика и съжалявам. Но ако бях върнала времето назад бих писала езикова. Така че избора си е твой. Хубаво трябва да се замислиш дали искаш чужбина, но където и да отидеш, особено ако не ти върви математика, ще ти е трудно. Успех! :)
shakalaka
05-25-2012, 18:17
Изборът е твой. МГ дават много добро образование, но имай предвит, че те профилират много, така че трябва да наистина да харесваш математиката. В ЕГ може би ще научиш езика по - добре. Има и друг вариант - математическата и ако искаш допълнително уроци по английски. Прецени - какво обичаш и искаш да правиш. Такива решения са трудни, но има още време, проучи училищата, говори с ученици от там и т.н. :)
sweet_girl_98
05-25-2012, 19:06
Аз съм наясно, че в която и от двете гимназии да вляза, пак ще уча много, но съм свикнала :D В МГ първата година се учи английски 18 часа седмично точно както в 1ЕГ..чувала съм, че на разни олимпиади по английски ученици от МГ изкарват по-високи резултатите от тези в Английската..така че английския така или иначе ще го науча..това, от което се притеснявам е математиката. Попринцип я разбирам..тази година имам само шестици, обаче на изпита малко се изложих..допуснах няколко тъпи грешки от невнимание по-скоро..и ще имам около 5,20..това, което ме притеснява е, че в МГ учат много по-трудни задачи..и просто не знам дали ще се справя :( Всичките ми близки ме съветват да вляза в МГ, казват ми, че те ще ме научат..нали затова съм ходила на училище ;д , ама аз съм си такава, че все се глождя за нещо.. :(
nIkEnCeTy_bE
05-25-2012, 19:11
Вярвай, че можеш да се справиш, защото ще съжаляваш. Няма смисъл да даваш излишни пари за уроци след това, като МГ може да ти даде добра подготовка по математика.
sweet_girl_98
05-25-2012, 19:18
Вярно е това..в сегашното ми училище учителят ни по математика не изисква много и заради него цяла година трябваше ходя по уроци.. майка ми се охарчи покрай мен..даже си сменях учителя и накрая ходих при даскал от МГ..и съм много доволна от него, защото наистина обяснява МНОГО ДОБРЕ! Благодарение на него успях да си реша последната задача от втория модул :)
commonsense
05-26-2012, 16:15
В никакъв случай недей да влизаш в Първа с английски- само това ще ти кажа! (ако имаш някви въпроси пиши на лични)
shakalaka
05-26-2012, 18:16
След всичко, което обясни усещам, че МГ ти е на сърце. След като и английския и математиката там са на високо ниво и учителите са добри, мисля, че изборът ти е ясен :).
sweet_girl_98
05-26-2012, 19:16
След всичко, което обясни усещам, че МГ ти е на сърце. След като и английския и математиката там са на високо ниво и учителите са добри, мисля, че изборът ти е ясен :).
Да..като че ли започнах да клоня повече към МГ :) Но се чудя точно с какъв профил..Двоумя се между математика с английски и информационни технолии с английски..затова исках някой да ми обясни какво точно се учи по информационни технологии, а и по информатика. :)
shakalaka
05-26-2012, 19:35
Информационни технологии е работата с различни програми, а информатика е програмирането. Поне така си спомням.Попитай и някой друг за всеки случай :)
sweet_girl_98
05-26-2012, 19:54
И аз си мисля, че е нещо такова :) Мерси за съветите :) ..но все пак искам да чуя и мнението на някого от МГ :)
prosto_chovek
05-26-2012, 19:59
Не знам във Варна как е, но самият факт, че сравняваш езикова и математическа гимназия, означава, че не знаеш какво искаш да учиш. Ако си точен човек, ако имаш по - добра логика, концентрация и търпение - ходи с математика. После ще можеш да кандидатстваш с компютри, технически специалности, от математическите гимназии обикновено излизат и добри физици. Ако обичаш да четеш, влекат те чужди езици, не обичаш задачи, обичаш да разказваш и си добър/а с изкуствата - ходи в езиковата. След това можеш да станеш даскал, филолог, някои стават пиари, прависти и така нататък. Макар че познавам хора от езикова, които учат финанси, така че няма формула. Но за това кое да избереш - прецени какъв си и лесно ще избереш :) Аз завърших Софийската Математическа Гимназия и съм доволен, но просто съм такъв тип човек :)