PDA

View Full Version : Отностно самостоятелното живеене.

Tikche
06-09-2012, 20:56
За тези от вас, които живеете самостоятелно-Под наем ли сте или в собствено жилище. С какви финанси се справяте на месец? На мен ми предстои Септември месец да се пренеса с годеника ми да живеем заедно в другата ни къща, но ще сме на само 1 етаж, заради сметките. Досега не сме живели самостоятелно и не сме покривали сами всичките си разходи и ми е интересно дали ще се справим. Той да взима по 600лв твърда заплата и работата му е такава, че почти всеки ден намира загубени пари към 5/10лв и това са 150 до 300лв допълнителни пари. Значи той да взима ориентировъчно 800лв, а аз 450, но 300 от тях са за харчене, понеже ходя на уроци.
С колко пари се справяте? Какви икономии правите, ако се лишавате от нещо и какви са вашите трикове?

Ние няма да плащаме сметки за ток и вода като за начало, за да видим как ще потръгнат нещата. Поне тази сметка ще бъде поета от родителите ни за няколко месеца.
За сапуни, шампоани,пяна за бръснене, четки за зъби и всичко, за което можете да се сетите в банята ще плащаме 29,72лв на месец. Обичам да обикалям магазините и да подбирам най-добрите оферти спрямо качеството на марката, количеството и цената.
Перилни препарати и принадлежности за тоалетна: 14,47 +/- на месец.
За кухнята имаме всички принадлежности и няма да се налага да купуваме нови.
За храна смятам, че ще са ни предостатъчни 250лв. Бащата на годеника ми работи на борсата и продукти, които вие си купувате от магазина за 7лв като сиренето Тертер например, той го взима за 80 стотинки. Храната ни е на безценица. За минерална вода 2 бутилки по 10л за 3,80 (общо 7,60лв). За газирани напитки 10,95 за 5 бутилки.
До тук : 62,74лв...ам за какво друго си дават парите хората, понеже като си правя сметката с всички неща име по име и цените до тях имам голям остатък. 1100лв-62,74=остатък от 1037.26лв. Кажете ми какво пропускам, понеже не искам да бъда изненадана. Ако наистина имаме такъв остатък бихме поели и сметките за ток и вода. Вие колко плащате на месец за тях?

ilikeitdirtyX
06-09-2012, 21:30
Все още не живея самостоятелно, но съм свикнал да харча по много, което е лошо естествено.
Интересно ми стана как така всеки ден намирал по 5/10 изгубени лева?

Cloud9
06-09-2012, 22:37
И мен скоро това ме чака и с правенето на груби сметки до никъде не стигам! Не е лесно да си пораснал май.

AliceSw
06-09-2012, 23:02
хаха, личи, че не си живяла сама...а телефоните, а интернета, телевизията - за двама човека не падат под 200 лв...имаш винаги едни странични разходи, които ти варират към 5-10 лв на ден...за някакви единични неща никога няма да тръгнете да ходите до баща му, имаш всеки месец нещо да подменяш, и честно казано, сметките ти са смешни

Tikche
06-09-2012, 23:19
Телефони не плащаме имаме си 2000 безплатни минути към 3 номера и сметките ни са на 0.00лв на месец. Но това го постигнахме след 1 година договор и такси с по 7лв на месец + зверско ддс.
Добра идея за интернета. Тук ми идват м/у 20 и 40лв на месец, зависи дали искаме да не си делим скоростта. Телевизия за какво ни е като с нашите телефони можеш да си гледаш телевизия през интернет съвсем безплатно и без да засича. Пък и не се заседяваме много в къщи. До баща му не ходим за дребни неща. Като пазарува той направо идва до нас с вана, с който зареждат и ни носи нещата в големи количества. Сега ако ни дойдеш на гости без проблем ще ти връча 15кг шумки, салами, суджуци и тн. :D Самите ние не можем да ядем толкова, ама нали знаете възрастните. Без да си си изял всичко не ставаш от масата.
И друго нещо се сетих-Транспорт (30лв) на месец (15 дни в месеца).

А как намира пари? Работи охрана на един доста голям и представителен обект. Аз от там миналата седмица се сдобих с 1 придобивка на стойност 1000лв, а днес с 1 очилца за 300лв. Просто обекта не носи отговорност за изгубени вещи. Важи правилото каквото си намериш твое си е.
Та до тук сметките стоят така:
Хигиена: 29,72
Препарати:14.47
Храна: 250 (от мен да мине слагам по-висока цифра)
Вода: 7,60
Газирано:10,95
Ток: 50лв. Ние тук на 3 етажа плащаме 80лв. Даже 50 са много, понеже освен да пуснем някоя лампа за 5 минути и да си сготвим нещо за друго ток не ползваме.
Вода: 30лв
Транспорт: 30лв

А идеята ми беше именно да ми предложите какво забравям, за да не направя грешка в сметките си. Щял живот всичко съм организирала до съвършенство и обичам да контролирам нещата. Едно забравено нещо и нещата се променят.

mimsssssss
06-10-2012, 12:32
Ти добре си правиш сметките, ама след като поживеете половин година ще разбереш как стоят нещата. Не може хората да ти казват какви разходи имат при положение, че всеки води различен начин на живот. Ние примерно не обичаме да ходим на кафе, ама почти всяка седмица сме в Солун, а до там отиване и връщане са ни 40 евро на двамата. Пада ме си и по бойлинг. Ако трябва да си купуваме топчета за еършофта, също отиват парици, недай си боже да изгори на някой мотора, да се прецака пълнителя или батерията. Малко в кръга на шегата, ама изчисляване до стотинка не става.
Транспорта може да го сметнеш така ако си с карта. Ако имате кола/мотор не може да си правиш груби сметки. Още повече, че е лято и казваш че ток не ползвате освен за готварска печка или лапма. Ами бойлера? Той да не да дърпа малко - виж му киловатовете и за един час на ден си пресметни сама. Микровълнова? Компютър? Кафе машина? Тостер? Вентиларо? Климатик? Зареждане на телефон? Има си доста ел. уреди без сама да го осъзнаваш и тока също не е нещо постоянно, което всеки месец е едни и същи пари. Дори да пресметнеш нещо, че гори малко, всъшност ако го сметнеш за месец ще се оцъклиш. А при нас сметката идва на два месеца и е още по тегаво.
Вие като няма да плащате наем сте си добре, щото на нас това ни е най големият разход, сега се преместихме и в по голям апартамент. Второ по плащане ни е парното, другите сметки са Булсат, вода, ток, интернет.
Тук хобитата също си ги включи, не знам до колко вашите ще ви издържат. Защото аз уча в уни - това са такси, пътни, квартира, храна... А и имаме немалко други занимания.

Както и в самото начало казах, шест месеца според мен са достатъчни за да си направите сметката колко харчите.

bloodyF
06-10-2012, 17:49
ти хубаво си правиш сметките, ама като заживеете заедно и ще видиш как ще почнат да изкачат разходи и разходчета за разни нещица
чинийки, чашки, нещо за вкъщи, това ще се развали, друго ще се счупи, дрехи и обувки ще имате нужда от време на време, разни глезотийки, ще излизате вечер и ще харчите пари
не е баш толкова лесно

draid
06-10-2012, 19:21
Тия сметки ги зарежи, винаги излизат неща които са непредвидени, така че трябва за сметки и непредвидени разходи да има едно 500лв на месец. Ако готвиш, може би може да минете и с 300лв храна, но всичко е строго индивидуално. Ако живеете в София, вероятността, парите да стигат е минимална. Зависи също и какво харчите за храна, т.е какво ядете. Ако вземате полуфабрикати и такива простотии, цифрата набъбва, така че най-добре да готвите, ако не можете, се научете. Зависи и какви разходи имате когато сте извън къщи, т.е. пари за билети, карти за транспорт, бензин и хапване на нещо на вън. Като цяло, по добре първият месец си разделете парите по дни и оставете една сума за сметки и др разходи. Иначе поздравления, за новото начало и ще се справите, нали сте двама, ще се подкрепяте :)

Tikche
06-12-2012, 16:25
Тия сметки ги зарежи, винаги излизат неща които са непредвидени, така че трябва за сметки и непредвидени разходи да има едно 500лв на месец. Ако готвиш, може би може да минете и с 300лв храна, но всичко е строго индивидуално. Ако живеете в София, вероятността, парите да стигат е минимална. Зависи също и какво харчите за храна, т.е какво ядете. Ако вземате полуфабрикати и такива простотии, цифрата набъбва, така че най-добре да готвите, ако не можете, се научете. Зависи и какви разходи имате когато сте извън къщи, т.е. пари за билети, карти за транспорт, бензин и хапване на нещо на вън. Като цяло, по добре първият месец си разделете парите по дни и оставете една сума за сметки и др разходи. Иначе поздравления, за новото начало и ще се справите, нали сте двама, ще се подкрепяте :)
__________________________________________________ ___________________________________

Както вече споменах храната ни излиза на безценица. Хладилникът винаги ни е бил пълен, а не сме давали повече от 100лв на месец за храна, а от този хладилник се храним трима души у нас.
Живеем в София. В центъра (Лозенец) до Васил Левски. Продуктите тук са скъпи, НО аз не пазарувам от тук. Или взимаме директно от борсата, или пазаруваме от онлайн магазини, където ми излиза по-евтино да пазарувам на едро.
-За билети-30 лева на месец за 15 пътувания (даже утре моя ще си вади карта за транспорт).
-Бензин не ползваме.
-Рядко да хапваме навън, а когато го правим не ходим на места където салатата ти е 10лв. Ходим в кварталните ресторанти, където цените са адски ниски, а храната вкусна.

Няма как да се каже, че на месец със сигурност има към 500лв под формата на непредвидени разходи. Ми пенсионерите какво правят като взимат 200/300лв? Говорите за непредвидени разходи, а какво става с техните предвидени?
Аз лично знам как да пазарувам без да харча много пари.
-Чинии, мебели и всичко за кухнята и останалите стаи си имаме. Това няма да са непредвидени разходи. Тук имаме 3 етажна къща и всеки път като купуваме нови мебели трупаме старите неща в една голяма барака в задния ни двор. Родителите ми ще се радват да се разделят с тях, понеже бараката е претъпкана до тавана и човек не може да влезе.
Та това не са неща, за които трябва да се притесняваме.
Някой каза за зареждане на мобилен телефон. Ми аз имам соларна батерия, с която си зареждам телефона. :D Ето още нещо безплатно.
-Климатик и вентилатор не ползваме. За какво ни е в жегата да си седим в къщи, като може да се разходим в парка?
-И домашен телефон не ни трябва. По мобилния говорим безплатно за какво ми е да правя сметки на домашния.
И да имаме непредвидени разходи планираните са 422лв на месец...ми ние разполагаме с 1100лв на месец. И да имаме непредвидени според мен ще се справим.
А и това е само за някоя годинка. Трябваше да се върнем с Холандия и да си останем там да живеем, но ако отида сега ще загубя много. Къщата ни струва няколко милиона и по наследство отива за мен, но приема ли тяхното гражданство се отказвам от родителите си, от наследството си в България....не си струва. Искам малко да се потрудим сами за известно време. Да работим за парите си, да се научим да готвим, да поддържаме един спретнат и хубав наш си дом и да се научим да бъдем отговорни. Да видим какво е труд. После нещата поне са лесни. :) Взимам къщата, пускам я под наем и си отиваме в Холандия и с наема на етажите ще си ни е супер. Въпросът е да се научим сами да се справяме в живота. Не искам да сме разглезени, не искам един ден да ми дойдат гости в къщи и да не мога да им направя едно кафе. Искам да знам, че и аз съм постигнала нещо сама, а не само баба ми да ме бута цял живот.

Мерси за добрите пожелания и аз се надявам да се справим. :)

draid
06-12-2012, 20:26
Мила моя, вие не сте пенсионери. Тези разходи ти ги сложих на 2-мата. А със 100лв си е малко фантастика да се храните 3-ма човека на месец, при положение, че аз сам изяждам сигурно над 150. Разбира се това е много относително. Зависи какво и по колко ядете. И все пак имай в предвид, че има страшно много разходи които не може да сметнете. Като цяло иначе няма да ви е проблем да живеете с 1000+лв общо, при наличието на къща/апартамент.

marin4itu
06-13-2012, 10:39
Че ние с приятелят ми оставяме по 100 лева на 10 дена в Кауфланда. Иначе и ние не плащаме сами сметките все още. Оправяме се с около 800 лева на месец двамата, но най-големият ни проблем се оказаха цигарите, които в момента и двамата сме намалили драстично, защото просто не се справяме. Преди като не готвех беше по-трудно. Сега след като се научих на основните неща (боб, леща, мусака, крем супички, картофени яхнии, спагети) определено ни излиза по-евтино. Но ние двамата се поглезваме от време на време, примерно аз обожавам сладко и от време на време си купуваме по някой шоколад, а вече и в жегите сладолед. Моя пък много обича чипс, бира има почти винаги вкъщи.. Общо взето някакви такива глезотийки, които ако и от тях се отказваме, за какво живеем?
От време на време се налага и нещо извънредно като лекари, зъболекари, лекарства..
Общо взето парите никога не стигат..

prosto_chovek
06-13-2012, 11:12
Тикче, уважавам сметките, които си правиш, но има няколко неща в тях, които ми направиха впечатление, като тези неща се отнасят за в бъдеще. Най - напред казваш, че родителите ви ще покриват сметките за няколко месеца. А след това? Освен това какво се случва, ако бащата на годеника ти вече не работи на борсата?
Аз лично, с 1100 лева сметка за двама души бих си направил следния разчет.
Най - напред трябва да се имат предвид сметките, дори и все още да не ги плащате, защото ще дойде момент, в който ще започнете да го правите и ако не си ги предвидила в бюджета, ще ви дойде нанагорно. Едни около 300 лева за вода, ток, телефони и интернет мисля, че са резонни. Сега - зависи дали ще плащате парно зимата или ще се греете на ток. Тогава може да скочат докъм 400. Поотделно - 50тина лева за вода, 20 за интернет, 40 - 50 за ток, за двама души общо към 60 лева телефони и за отопление към 100 (не гледай, че сега е лято, смятай го), 50тина лева за транспорт - кръгло ги сложи 350 лева за такива нужди. Винаги си оставям буфер в моя полза, когато правя финансов разчет, никога не смятам точно, защото обикновено не излиза точно, а плюс - минус. Ако живеете в блок се плащат такса вход, асансьорна такса, за чистачка. Тези са около 30 40 лева общо на домакинство. станаха кръгло 400 за покриване на сметки. 1100 - 400 = 700 лева остават. От тези 700 лева прецени колко ще ви трябват за храна. Честно да ти кажа, това с борсата е супер засега, но не се знае докога ще го има. Затова все пак си предвиди по едни 300 - 400 лева на месец за храна, за всеки случай. Остават ви към 300 400 лева, с които можете да си покривате извънредни разходи, да ги спестявате, да ходите напред - назад. Буфера, който сметнах, е във ваша полза, тоест реално би трябвало да ви излезе по - малко, следователно да имате паричен остатък повече от предвидения. Аз този остатък бих го направил на спестявания. И винаги изхождай от това, че сте двама души. Но това си е лично мое мнение, все пак, пък и все още не живея отделно :)

SmilezZz
06-13-2012, 15:19
Ток, вода, храна, облекло (дрехи и обувки), хобита и ако решите от време на време да си ходите на кафе. Разходи винаги има и е тъпо в момента да изчисляваш всичко до най - малката подробност, при условие, че реално нещата ще стоят по съвсем друг начин. Някакъв рожден ден, празници и подобни, на които също ще се наложи да отделяш някаква определена сума и така.

kamice
06-16-2012, 08:09
Няма да споменавам колко точно приходи имаме двамата за месеца,но ще ти кажа горе-долу за какво колко харчим.

Ток-100
Вода-20
Стълбище-10
Кабелна+Цифрова+Интернет-35
Парно(и лятото се плащат тръбите)-20(зимата -60)
Телефони-4 бр-100 лв
Храната ни е почти изцяло подсигурена(имаме си баба и дядо на село),затова да кажем грубо 100 лв.
Бира-20лв
Газирано-20лв
минерална вода-10лв
Газ за 2 коли-300
Перилни(сапун,шампоан,прах, веро,омекотител)-25лв
Препарати-10 лв
Друга козметика-30 лв
Дрехи и обувки-По около 100 на месец
Цигари-2х 150=300лв
Развлечения-100 лв
Прави си сметката сама...
Винаги има и странични разходи,ето вчера например съм дала 20 лв за слънцезащитна козметика и 40 за бански за мен,30 за бански за него,40 за хавлии,сложи още 400 за морето и свят ще ти се завие :Д

Tikche
06-16-2012, 17:04
Няма да споменавам колко точно приходи имаме двамата за месеца,но ще ти кажа горе-долу за какво колко харчим.

Ток-100
Вода-20
Стълбище-10
Кабелна+Цифрова+Интернет-35
Парно(и лятото се плащат тръбите)-20(зимата -60)
Телефони-4 бр-100 лв
Храната ни е почти изцяло подсигурена(имаме си баба и дядо на село),затова да кажем грубо 100 лв.
Бира-20лв
Газирано-20лв
минерална вода-10лв
Газ за 2 коли-300
Перилни(сапун,шампоан,прах, веро,омекотител)-25лв
Препарати-10 лв
Друга козметика-30 лв
Дрехи и обувки-По около 100 на месец
Цигари-2х 150=300лв
Развлечения-100 лв
Прави си сметката сама...
Винаги има и странични разходи,ето вчера например съм дала 20 лв за слънцезащитна козметика и 40 за бански за мен,30 за бански за него,40 за хавлии,сложи още 400 за морето и свят ще ти се завие :Д

Мерси! :) Точно такава равносметка исках да видя. За щастие нямаме коли, спрели сме цигарите( за които и ние давахме 300лв.) Спряхме ги, понеже си направихме равносметката, че с тези 300лв ще можем да напълним някоя кола с бензин и да отидем до морето и обратно и да прекараме 1/2 дена там всеки месец (не, че ще го правим, но парите са си доста). Такса стълбище и асансьори не трябва да плащаме, понеже сме в къща. Кабелна и тн. не ни трябват, само интернет, понеже работя като графичен дизайнер (тази работа не я хващам в доходите си, понеже този месец може да имам поръчка за уеб сайт на стойност 2000лв, а може и да ми се падне само 1 лого за 50/100лв, понеже съм на свободна практика) и отделно работя като преводач и интернет много ми трябва, понеже работя само от къщи.
Наистина мисля, че ще се справим с тези пари, с които разполагаме, понеже имаме много по-малко разходи от останалите хора. Живеем си един опростен живот и не си разпиляваме парите за много глезотии. Дрехи купуваме от магазина на един наш приятел и ни ги продава на цената на която ги купува от човека, който му ги доставя. Със съседите ни винаги сме си помагали и обувки взимаме от 1 приятел евтино, дрехи, козметика от 1 приятелка. Изобщо като се замисля човек без познати е за никъде. Дано се справим имам големи надежди. На 12 август ни предстои сватба (за това имаме заделени пари) и искахме до тогава да сме си заживели самостоятелно. Все пак започваме един нов живот и какво по-хубаво от това да смениш и обстановката и да градиш не само върху връзката си и бъдещето си, но и върху един нов общ дом, който да направим уютен за живеене.

DisappointedDreamer
06-16-2012, 18:16
Ще се жените?

Sh@d0w
06-16-2012, 18:28
Не че нещо, просто четях темата без да имам намерение да пиша в нея, но две неща в темата ме шашнаха.

100 лева на месец за храна за трима души WTF? Вие на ден да не би само да вечеряте?

второ от един друг пост - 300 лева за цигари?! Боже Господи....

Скоро и на нас ще ни се налага да мислим за подобни сметки, защото смятаме да заживеем заедно, но има време до тогава.

kamice
06-16-2012, 20:23
Sh@d0w , 30 дни *4.7лв *2 души =282лв.

Ukhtar
06-17-2012, 11:53
Непредвидените разходи представляват най-голямата част от всичките...

fenkaaa
06-17-2012, 20:40
Много ми е интересно само едно.. как така си правиш сметката до стотинка.Ами ако някой път не искате 2 бутилки вода ами 4,или пък безалкохолното не ви стигне? :D Направи си сметката грубо казано,дори и сложи 10-20лв отгоре за по-сигурно :) Цените не стоят едни и същи.Пък и не искам да те обиждам,но както казаха по нагоре,сметките ти са смешни..

kamice
06-18-2012, 09:12
Добре де,Tikche,като минеш покрай някой магазин и си харесаш много някоя блузка или обувки,няма ли да си ги купиш?

scrooper
06-18-2012, 10:49
Това с пресмятането до последната стотинка го правех в първи клас...
Няма такова нещо "да си подготвена за всичко".
Не се притеснявай, щом работите и имате подкрепата на родителите (!), ще се оправите.
Сметки почнете да си правите след първия месец най- рано.
Така без опит на свой гръб е безмислено.

RaI4etO
06-27-2012, 06:55
Само 2 бутилки вода? На мен на месец поне 9 ми трябват! А и другите неща са неправилно изчислени - цените варират(и то във възходяща посока),не знаеш от какво ще имаш нужда допълнително и т.н. Това си е правене на сметка без кръчмар!

sugargirl94
06-27-2012, 07:50
Колко сте заделили за сватбата, ако не е тайна?

antineutral
06-27-2012, 08:07
ти хубаво си правиш сметките, ама като заживеете заедно и ще видиш как ще почнат да изкачат разходи и разходчета за разни нещица

от това по-точно не знам как може да се каже : ) иначе съветът ми е поживейте, вижте как се справяте 3-4 5 месеца колкото е необходимо и ако се получава пускате се по пътя на четвърта скорост и си карате спокойно :)