Разкази: „Напаст божия", „Ветрената мелница", „Мечтатели", „Косачи", „Андрешко", „Задушница", „Спасова могила", „На оня свят", „Край воденицата", „Престъпление", „Син", „Кал" и др.
ще имам изпит по литература догодина (живи и здрави) , обаче вижте как са написани там темите по литература и по-точно произведенията за тях
оттук ги гледам:
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_baka lav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/kandidatstudentska_kampaniya_2012/programi_za_izpiti/b_lgarski_ezik_i_literatura
проблемът е , че навсякъде пише (почти) "И ДР." ,, как така и др.?! аз откъде да знам дали да чета цялата под манастирска лоза или само 5та разказа, които са дадени?! dafuq
някой запознат ?
е всичко , вие добре ли сте?
Разкази: „Дядо Йоцо гледа", „Тъмен герой", „Пейзаж", „Кандидат за хамама", „Хаджи Ахил" и др.
ако чета всичко, знаете ли Вазов колко стихотворения и разкази има?!?!?! 140 са дадени в уикипедията..а да не говорим, че може и да не са всички
Христо Ботев
Лирика: „Майце си", „Към брата си", „Борба", „Елегия", „Делба", „До моето първо либе", „На прощаване", „В механата", „Хайдути", „Хаджи Димитър", „Моята молитва", „Обесването на Васил Левски" и др.
Публицистика: „Политическа зима", „Смешен плач"
Иван Вазов
Лирика: от стихосбирката „Пряпорец и гусла" – „Новонагласената гусла ", Де е България ?"; от стихосбирката „Тъгите на България" – „На България", „Векът", „Елате ни вижте !", „Отечество любезно, как хубаво си ти !", „Линее нашто поколенье", „Новото гробище над Сливница", „При Рилския манастир", „Българският език", „Двайсетий век", „Към природата"; от цикъла „Епопея на забравените" – „Левски", „Кочо", „Паисий", „Караджата", „Опълченците на Шипка" и др .
Разкази: „Дядо Йоцо гледа", „Тъмен герой", „Пейзаж", „Кандидат за хамама", „Хаджи Ахил" и др.
Романът „Под игото"
Повестта „Чичовци"
Алеко Константинов
Фейлетони: „По „изборите" в Свищов", „Страст", „Сеятели на рабски чувства", „Разни хора, разни идеали"
Книгата „Бай Ганю"
Пенчо Славейков
От сборника „Епически песни": „Олаф ван Гелдерн", „Луд гидия", „Поет", „Ралица", „Бойко", „Микеланджело", „Cis moll", „Сърце на сърцата", „Чумави",„Неразделни", „Пред Острова на блажените"
От цикъла „Сън за щастие": „Ни лъх не дъхва над полени", „Во стаичката пръска аромат", „Спи езерото", „На гроба ми изникна щат цветя", „Плакала е горчиво нощта", „Богоугодник сред гората", „Самотен гроб в самотен кът"
От мистификационната антология „На Острова на блажените": „Иво Доля", „Псалом на поета", „Баща ми в мен", „Сто двадесет души", „Епиталамии", „Може би моя" и др.
Пейо Яворов
Лирика: „Калиопа", „На нивата", „Градушка", „Арменци", „Заточеници", „Хайдушки песни", „Нощ", „Стон", „Две хубави очи", „Ще бъдеш в бяло", „Песен на песента ми", „Сенки", „Песента на човека", „Маска", „Към върха", „Две души", „Една дума", „Аз страдам", „Проклятие", „Не си виновна ти", „Чудовище", „Демон", „Смъртта", „Родина", „В часа на синята мъгла" и др.
Елин Пелин
Разкази: „Напаст божия", „Ветрената мелница", „Мечтатели", „Косачи", „Андрешко", „Задушница", „Спасова могила", „На оня свят", „Край воденицата", „Престъпление", „Син", „Кал" и др.
От цикъла разкази „Под манастирската лоза": „Отец Сисой", „Очите на свети Спиридон", „Огледалото на свети Христофор", „Чорба от греховете на отец Никодим" и др.
Повестта „Гераците"
Димчо Дебелянов
Лирика: „Черна песен", „Пловдив", „Спи градът", „Да се завърнеш …", „Помниш ли, помниш ли …", „Аз искам да те помня все така", „Станси", „Гора", „Миг", „През векове", „Слънчогледи", „На злото", „Смърт", „Молитва", „Под сурдинка", „Прииждат, връщат се", „Тиха песен", „Сиротна песен" и др.
Христо Смирненски
Стихосбирката „Да бъде ден !"
Цикълът „Зимни вечери"
Гео Милев
Поемата „Септември"
Атанас Далчев
Лирика: „Болница", „Хижите", „Вратите", „Коли", „Стаята", „Старите моми", „Прозорец", „Книгите", „Съдба", „Повест", „Дяволско", „Метафизически сонет", „Молитва", „Любов", „Нощ", „Носачи на реклама", „Камък", „Ангелът на Шартър" и др.
Йордан Йовков
Разкази: „Те победиха", „Белият ескадрон", „Край Места", „Белите рози"
Повестта „Земляци"
Из сборника „Песента на колелетата": „Песента на колелетата", „Последна радост" и др .
Из сборника „Старопланински легенди": „Шибил", „Божура", „Индже", „Юнашки глави", „През чумавото" и др.
Из сборника „Вечери в Антимовския хан"; цикълът „Вечери в Антимовския хан", „По жицата", „Албена", „Другоселец" и др .
Из сборника „Женско сърце": „Серафим", „Вълкадин говори с Бога" и др.
Никола Вапцаров
Стихосбирката „Моторни песни"
Лирика: „Ще строим завод", „Не бойте се, деца", „История", „Кино", „Рибарски живот", „Ботев", „Епоха", „Прощално", „Борбата е безмилостно жестока" и др.
Димитър Димов
Романът „Тютюн"
Димитър Талев
Романът „Железният светилник"
значи тези + ако има други, които са изучавани между 8 и 12 клас също, така ли?