View Full Version : Следване
Здравей, народе. Писах, писах много неща, ама дойде време и да се допитам до вас. От септември затягам колана и започвам да се готвя усилено за следващия период от живота си, а именно следването. Горе-долу съм си опреснил идеите, но ми трябва малко помощ, за да избера. Наесен съм 11 клас, така че няма да е голяма работа, ако и през идващата учебна година си сменя желанието, но все пак не бих желал да се отделям от курса си. Значи, вариантите са два. Доскоро бяха три, но не приех на сериозно това как бих станал актьор, макар и да си ме бива (не искам да се хваля). Главните опции пред мен са журналистика и програмиране. Напоследък не ми остава мисъл за нищо освен това - сърцето ми иска да пише, но пък умът казва да избера прагматичното. Уча в езикова гимназия и по един или друг начин съм настроен, така да се каже, по-хуманитарно. Бива си ме в историята, българския, пък и с езиците мисля, че съм добре. Това, което ме притеснява, е реализацията. Докато пазарът за IT специалисти навсякъде по света е доста голям и търсене има, а и в бъдеще ще има, то журналистите трудно се "набутват" в сферата - трябват доста връзки понякога. Освен това реализацията зад граница не е далеч от кота нула. Редно е да спомена обаче и как съм с математиката, тъй като за програмирането си е важна работа - умело работя с числа, но с фигурите съм куц кон. Така де, поне според мен е най-важно желанието и всичко се постига заедно с него. Тоест, дори и да не си топ-играч в дадена област, с много упоритост, здрава психика и налягане на парцалите всичко се постига. И все пак не мога да определя, нещата са ми на кантар. Вкъщи всички са за програмирането, докато само аз с моите мечти бих се борил за журналистиката. Не знам, при 50-50% трудно се определя. Всеки съвет би бил адски полезен. Благодаря! :)
PsihoPatka
06-13-2012, 16:09
Здравей! Аз уча журналистика и по-скоро завършвам вече. И на мен ми беше мечта да вляза да уча тази специалност, независимо, че всички ми казваха как няма да успея. Е, успях и не съжалявам. Няма да те лъжа, че е лесно да си намериш работа по специалността. Сигурно ще трябва да започнеш с някой зле платен стаж и да изкараш няколко такива, докато те вземат някъде за постоянно. Сега пиша за един сайт от вкъщи, но като завърша ще си потърся и нещо друго по специалността, защото не съм особено доволна от заплащането. Няма как да кажа, че е лесно и се изкарват много пари, защото не е така. Но все пак аз съм на принципа, че човек трябва да се занимава с неща, които му доставят удоволствие, и ако за теб това е да пишеш, трябва да си пробваш късмета. Ако си достатъчно добър, все някой ще те забележи и оцени. За програмирането пък доста хора в бранша са ми казвали, че образованието е много остаряло и е по-добре да караш някакви курсове или дори да се подготвяш сам с книги и уроци от интернет. Заплащането обаче наистина е по-добро и е по-голяма вероятността да си намериш работа. Ти трябва да избереш, но те съветвам да не слушаш другите, защото след време може да съжаляваш, че си влязъл да учиш нещо, което не ти е интересно. Но ти имаш още време да преценяваш и решаваш. Успех! :)
Много ти благодаря за съветите :) Иначе аз без да се замисля бих записал журналистика, ако нашите бяха достатъчно платежоспособни да ме издържат няколко години. Това ме спира засега.. ти сама каза, евтини стажове в началото, трябва доста практика и чак тогава започваш на хубаво място.
commonsense
06-13-2012, 19:27
Аз пък мисля, че ще е по-добре да избереш IT специалността. В крайна сметка се работи, за да се печелят пари, да се изхранва човек, а не за да си прави кефа. С тая безработица в България IT-то ще ти дойде много добре, няма да се притесняваш постоянно за пари, несигурни работни места. Ако запишеш журналистика ще се блъскаш за учиш и накрая... Ако ти харесва да пишеш си пиши, имай си хобита в тази насока, развивай таланта си- ама да го превърнеш в препитание не те съветвам.
За това, че в България не било хубаво образованието за IT, ами това не те бърка тъй като е еднакво за всички. После можеш да направиш магистратура в чужбина (каза, че учиш в езикова => езика не би трябвало да ти е проблем). И така хубаво ще се уредиш, че хич няма да мислиш за журналистики и други бозички.
Имай предвид, че това ти го казва човек, който също дълго е мечтал да учи журналистика и след много премисляния и дилеми е решил да се довери на разума.
Това гледали ли сте го? http://www.youtube.com/watch?v=68f9vcWu444 има и още клипчета за същия случай, даваха го в господари на ефира за журналистическия факултет на Софийския университет. За какво си говорим просто??
Up. Трудно ли се следва журналистика в чужбина? И дали все пак не е най-важно старанието преди всичко? Всмисъл, да правиш нещо, което не ти е любимо, но пък е добре платено - понякога не е ли мъчително? Все пак парите не са всичко..