PDA

View Full Version : Американския колеж (съвет)

starships
06-16-2012, 19:09
Здравейте! Аз съм момиче на 13 години и съм пълна от отличничка! :) Ето го и проблема - аз съм на високо ниво, но само в кварталното ми училище, което не е елитно или известно. Най-добрата ми приятелка влезе в Американския колеж и аз мисля другата година да влизам там. Но дали ще покривам нивото там и ще се справя? Другият проблем е високата такса - 12 000лв на година. Чух, че може да ти я намалят, но само ако родителите ти имат ниски доходи! :( Но ние сме нормално семейство и надали ще мога да се възползвам от намаление! ;( Дали ще се справя?

`мuмс`
06-16-2012, 19:12
А защо мислиш да влизаш там? Защото приятелката ти е там? Може пък в новото ти училище да ти хареса и да не се преместиш.

starships
06-16-2012, 19:25
Ами аз сега завърших 6ти клас... така, че има време да си променя мнението, но това училище много ми харесва и наистина искам да вляза там :(

`мuмс`
06-16-2012, 19:29
О, аз помислих, че сега ще бъдеш осми клас. Моя грешка. Ако учиш упорито ще успееш да се справяш. А за таксата трябва да говориш с родителите си дали ще могат да я плащат, защото наистина не е малка. Ако не могат - не се отчайвай - има толкова други хубави училища ;)

perry_the_platypus
06-16-2012, 19:54
СПОКОЙНО! ;д Миналата година бях същия (завършвам седми клас), много ми хареса АК и исках да уча, но вътре обстановката не ми хареса, всички са сноби и много разглезени, таксата не ми беше проблем, но просто се убедих, че т'ва е като резервен вариант, ако изкараш лоши оценки на НВО-тата. Като започнеш седми клас, започваш и нови предмети като Химия, Физика и Биология (преди сте ги учили, но не така) и предполагам ще ти стане любим един от тези предмети. На мен ми стана любим предмет Химията и кандидатствах с Химия в НПМГ, ходих на изпит, изкарах що-годе добра оценка и бала ми стига, но пък напоследък разбрах, че не чак толкова езикът има реализация и се привързах (силна дума и неподходяща ;о) към НТБГ и НФСГ, излизаш с професия, което ти дава повече шансове, та в понеделник ще си подавам заявлението и днес си промених мнението да попълня желанията по балове (щото моя бал не е особено висок, но кой знае..) и така.. Ще си промениш мнението, а относно обучението в АК, таксата се намалява еднократно, демек за 8 клас може, но за 9,10,11 и 12 не можеш да си смъкнеш таксата. Най-голямото намаление е хиляда и нещо за учебната година. Има две пълни стипендии, но за тях е още по-трудно, смисъл трябва да си ПЪЛЕЕЕЕЕЕЕН отличник и да не падаш под 6.0000000000, което е трудно, ако си мързелива като мен ;д Аааа и още... ;д не гледай приятелката си, а гледай себе си, щото частните училища са за глупаци. По-евтино е в ЗЛАТАРСКИ, но там е абсолютно същата атмосфера и обучението е под всякаква критика.

бту. Съжалявам, ако имам грешки, но просто пиша бързо и въобще не мисля к'во пиша. :)))

бту2. Ако имаш някакви въпроси ми пиши, аз се бях привързал (пак) към т'ва училище адски много, така че даааааа, събрах всякаква информация. ;;ддд

scrooper
06-16-2012, 20:08
Хаха, точно в 5-ти клас с приятелките ми се запалихме по идеята да ходим в АК от американските филми :D
Но в 7-ми клас размислих- за мое и за портмонето на наште щастие! Не че е лошо там, но щом родителите ти биха изпитвали затруднения, не си го и помисляй. Имаме хубави държавни училища (или поне такива, от които излизаш научен щеш- не щеш). Това са езиковите, СМГ, че дори и НПМГ, стопанската и търговско- банковата. Като 1 АЕГ, 91 НЕГ и СМГ аз извеждам най- напред в класацията ;)

ChubbyBunny
06-17-2012, 07:04
За АК и изобщо всички платени училища трябва да говориш с родителите си първо, защото реално погледнато зависи от тях дали ще учиш там ако те приемат. А вече ако ти стане фикс идея (дали това беше изразът...) ще са ти от полза частните уроци, защото (предполагам знаеш) изпитът не е като другите. Аз тази година кандидатствах за АК, но останах резерва. След това в Златарски и ме приеха, но още се ядосвам на себе си и на наще, че не ме пратиха на уроци, защото определено имах шанс да вляза, но мислех, че с отличния ми успех нямаше да имам притеснения и затруднения. Очевидно се подведох доста сериозно. Успех :)

Мечо_Буболечо
06-17-2012, 07:49
Здравейте! Аз съм момиче на 13 години и съм пълна от отличничка! :) Ето го и проблема - аз съм на високо ниво, но само в кварталното ми училище, което не е елитно или известно. Най-добрата ми приятелка влезе в Американския колеж и аз мисля другата година да влизам там. Но дали ще покривам нивото там и ще се справя? Другият проблем е високата такса - 12 000лв на година. Чух, че може да ти я намалят, но само ако родителите ти имат ниски доходи! :( Но ние сме нормално семейство и надали ще мога да се възползвам от намаление! ;( Дали ще се справя?
Нормалните средностатистически семейства в България нямат 12000 за такса за училище. Т.е. ако сте нормално семейство в бг - имате ниски доходи, които не стигат за 12 000 такса за АК. Ще ти намалят таксата, но има определени условия за това. Едното изискване е за успех, но има и други.

ChubbyBunny
06-17-2012, 07:52
Ако те приемат сред първите определено ще ти намалят таксата доста.

babyy123
06-17-2012, 08:12
Тази година кандидатствах в Американския колеж в Търново и ме приеха,но изпитът е малко по-различен от това,което се учи в училище,затова е по-добре да започнеш частни уроци и да се учиш да пишеш есета.Такасата е и по-малка 2200 евро

perry_the_platypus
06-17-2012, 08:21
Тази година кандидатствах в Американския колеж в Търново и ме приеха,но изпитът е малко по-различен от това,което се учи в училище,затова е по-добре да започнеш частни уроци и да се учиш да пишеш есета.Такасата е и по-малка 2200 евро

Момичето пита за АК в София, двата колежа нямат нищо общо. ((:

SunT
06-17-2012, 08:53
Пери, понеже видях, че говориш за НТБГ и НФСГ, как си ги подредил? :D

zlatko98
06-17-2012, 09:04
От частните училища единствено и само американския и англо-американското(в пъти по-скъпо от американския) си струват. Но от там ще излезеш с лоша диплома, независимо колко си трудолюбива, ако не гений няма да имаш над 5.60. Домашните са огромни на училище си до три, пък и да не говорим за мястото. Дава наистина добра реализация, но си струва само и единствено, ако отидеш след това да учиш в САЩ. Тази годна ме приеха там и дълго време мислех дали да отида там, или в немската. За 5 години ти ще платиш такса от над 60 хиляди лева. Тези пари съвсем спокойно могат да отидат за висшето ти образование. Ако искаш да учиш в САЩ по-добре отиди в някоя от езиковите гимназии и ходи успоредно на уроци за САТ и ТОЕФЛ. Пак ще ти излезе значително по-евтино от колежа пък и ако отидеш да кажем в немската или СМГ и допълнително буташ уроци по-английски, дори да не те приемат в САЩ ще имаш един добър резервен вариант. В американския няма да имаш най-малкото свободно време за каквито и да е допълнителни занимания. В края на краищата това е просто една скъпа езикова гимназия ;)

Dagichka
06-17-2012, 09:17
изпускате само най-важната част, че в ACS всичко е по американската система и ако момичето иска след това да учи в САЩ, ще й е в пъти по-лесно, ако преди това е била в колежа и е свикнала на обучението, метода, домашните, темпото и тн.. може и с уроци и тн да си вземеш материала за SAT и TOIFL, да, но после като от българското даскало (което каквото и да си говорим, дори най-елитните гимназии са супер разпуснати в сравнение с колежа) отидеш в американски колеж, гледай кво става, коренна промяна. казвам го от личен опит (по-скоро наблюдение), тъй като сестра ми завърши ACS и вече е 3ти курс в колеж в Америка. и аз исках в колежа, но наще нямаха възможността да поемат и за мен таксите (въпреки че сестра ми всяка година имаше стипендия 30 процента ли как там се водеше) и в момента съм в строителния. да, строго е и тук, ама нищо общо няма с ACS.. пък да не говоря в часовете по английски какъв английски 'учим'.

scrooper
06-17-2012, 09:31
^ Да, но също така, ако не иска да ходи в Америка (а някъде из Европа), колежът я прецаква със специфичната си американска система и с факта, че вероятно не владее на достатъчно добро ниво за чужбина втори език.

zlatko98
06-17-2012, 09:34
изпускате само най-важната част, че в ACS всичко е по американската система и ако момичето иска след това да учи в САЩ, ще й е в пъти по-лесно, ако преди това е била в колежа и е свикнала на обучението, метода, домашните, темпото и тн.. може и с уроци и тн да си вземеш материала за SAT и TOIFL, да, но после като от българското даскало (което каквото и да си говорим, дори най-елитните гимназии са супер разпуснати в сравнение с колежа) отидеш в американски колеж, гледай кво става, коренна промяна. казвам го от личен опит (по-скоро наблюдение), тъй като сестра ми завърши ACS и вече е 3ти курс в колеж в Америка. и аз исках в колежа, но наще нямаха възможността да поемат и за мен таксите (въпреки че сестра ми всяка година имаше стипендия 30 процента ли как там се водеше) и в момента съм в строителния. да, строго е и тук, ама нищо общо няма с ACS.. пък да не говоря в часовете по английски какъв английски 'учим'.
Не искам да те обидя, но има огромна разлика в ученето на английски в езикова гимназия и строителния ;) Пък и ти потвърждаваш това, което казах - има смисъл, ако отидеш да учиш в САЩ после, но за друга държава смисъл няма. Пък да не говорим, че няма абсолютно никаква файда просто да отидеш и да завършиш някакъв неизвестен университет в САЩ просто за да казваш, че си завършил в Щатите. Споменавам неизвестен, заради дипломата, която получаваш и най-вероятно няма да е особено висока. За повечето университети от Айви лигата освен блестящи резултати на САТ,САТ 2 и ТОЕФЛ изискват диплома от над 5,75. Не звучи трудно постижимо, но в ACS такава диплома е почти невъзможна. Далеч не отричам, че американския предлага отлично ниво на образование (аз още се чудя дали да уча там), но не е с нищо повече от СМГ или 91 НЕГ. Ако след това не успее да влезе в хубав университет в САЩ няма смисъл от колежа по простата причина, че ACS си струва само и единствено за Щатите.
П.С. Къде учи сестра ти,ако не е тайна ?

Dagichka
06-17-2012, 13:46
е да, за английския ми е ясно, че има разлика, но дори в първа английска не е толкова интензивтно и тн, по простата причина, че в колежа те задължават да говориш на английски дори в междучасията с приятелите си (или поне така беше преди години :Д) ако иска е Европа или друга държава, да наистина, няма смисъл. Сестра ми учи в Bowdoin college, който е 6ти в класацията за liberal arts collages и съм много горда с нея :) тя завърши ACS с отличие (имаше златно шалче на gradulation-а :Д), взе си изпитите с доста добри резултати, но заради финансовите ни възможности от доста места се лиши, поради огромните такси..

perry_the_platypus
06-17-2012, 14:20
Пери, понеже видях, че говориш за НТБГ и НФСГ, как си ги подредил? :D

Ами НПМГ, НТБГ, НФСГ, 35 СОУ, 133 СОУ, 157 ГИЧЕ и т.н. ;д

За 5 години ти ще платиш такса от над 60 хиляди лева.

Към 58 хиляди без никакви стипендии, най-голямото намаление е 90%, но е само за една година.

PS. ACS дава обучение къде, къде по-добро от държавните "елитни" гимназии в България, независимо къде ще ходиш след 12ти клас. (:

zlatko98
06-17-2012, 19:55
Да, но в края на краищата си е едно средно училище. Никой никъде няма да гледа коя гимназия си завършил ;)

ChubbyBunny
06-17-2012, 21:09
Да, но в края на краищата си е едно средно училище. Никой никъде няма да гледа коя гимназия си завършил ;)

Така е. А може ли да те попитам в кой месец си роден?

zlatko98
06-18-2012, 13:30
Така е. А може ли да те попитам в кой месец си роден?
14 юни. Защо?

slicky
06-18-2012, 15:33
Тя е още 6 клас, пък почнахте да и говорите за САТ и ТОЕФЛ. Ще те посъветвам едно- поговори с родителите си и най-добре ги послушай, защото те те познават добре и знаят твоите възможности. Пък твоите приятелки ги остави- 1-во ще си намериш нови, 2-ро пак ще можеш да излизаш със старите

zlatko98
06-18-2012, 17:55
^Цялостната идея на това да влезеш хубава гимназия е реализацията след това. Затова заговорихме за тези неща ;)

perry_the_platypus
06-18-2012, 18:06
^Цялостната идея на това да влезеш хубава гимназия е реализацията след това. Затова заговорихме за тези неща ;)

И все пак дали ще излезеш от АК с перфектен английски, или от ЕГ с език или професионална гимназия с професия, реализация има. Някой хора имат внушението, че когато излезнеш от ЕГ с език ще се реализираш в света, не е сигурно. :)

zlatko98
06-18-2012, 19:14
^Съгласен. Пак казвам - това е просто средно образование. Никой няма да гледа коя гимназия си завършил.

perry_the_platypus
06-18-2012, 19:48
^Съгласен. Пак казвам - това е просто средно образование. Никой няма да гледа коя гимназия си завършил.

Да, важно е да покажеш знания. :)
Предлагам тази тема вече да се затвори, тъй като вече всички се изчерпахме относно отзивите за АК.

Като ОБОБЩЕНИЕ: Както Златко каза, едно нормално семейство няма 12000 лева да плаща на година. По-добре си учи в нормално държавно училище, за да не ставаш нито снобка, а и така ще има повече пари за след 12 клас, университетите се плащат (абсолютно всички), а още повече ако искаш да се реализираш зад граница ще ти трябват доста финанси, но ти и твоето семейство си преценявате. :)