Влез

View Full Version : Бременна на 18. Как сте съобщавали новината на близките си?

elizabethg
06-23-2012, 11:14
Здравейте...Искам да Ви споделя и моята история...Аз съм на 18,завърших училище,имам приятел от близо година...и преди няколко дена разбрах,че съм бременна.Искам да си задържа детето, а и приятелят ми ме подкрепя и много се радва,НО се притеснявам от реакцията на родителите ми.

Вие попадали ли сте в моята ситуация и как сте съобщавали новината на близките си?

granger
06-23-2012, 11:19
Тук е пълно с бременни тийнейджъри!?
Пише ти в профила,че си на 21,но както и да е.
Ми как да им кажеш-казваш,че трябва да поговориш с тях и им го поднасяш.Едва ли ще са на 7мото небе,но ще им кажеш ,каквото имаш да казваш,какви са ти намеренията занапред, , после ще ги изслушаш...оттам нататък...нещата могат да се развият по много начини.

ShtrudeL
06-23-2012, 11:59
Щом си премислила добре колко трудно ще ти е при условие, че сега не можеш да учиш (или много трудно), а после работа да си намериш и щом и двамата смятате, че можете да го отгледате и да му дадете всичко, което трябва да се даде на едно дете, то кажи всичко това на родителите си и събери всичките си 18 години в тоя момент, но бъди с приятеля си в момента на съобщаването.
лолЗ

notlike
06-23-2012, 12:02
Ако приятелят ти е на поне 23-4, че да може да работи, си го запазете. Да имаш дете в България е трудно, но и толкова хубаво на фона на всичките простотии в държавата ни. Една от малкото радости, които ни останаха, е да продължаваме българския род.

elizabethg
06-23-2012, 12:04
Пише ти в профила,че си на 21,но както и да е.

На 18 съм,просто влизам от профила на приятелка.
Приятелат ми е на 22,и двамата работим.

machoka
06-23-2012, 12:17
Младите мама и тати са нещо много много хубаво. Семействата ви познават ли се, ще има ли проблеми в това отношение? А вие двамата познавате ли се добре с родителите на другия? Ако имате една добра среда около вас и читави семейства, всичко ще е ок.

elizabethg
06-23-2012, 12:19
Семействата ни не са се срещали,но неговото семейство ме обожава,моето семейство също много го харесва.Просто се притеснявам от реакцията им.

shmatarok
06-23-2012, 12:58
Бъдете заедно, докато им го казвате. Да се надяваме, че баща ти не е от онези, които ще хванат пушката след преминаване на първоначалния шок. :)
И им го кажете колкото е възможно по-скоро!

DragonLady
06-23-2012, 13:10
Ако приятелят ти има финансовата възможност да осигури всичко необходимо на това дете и на теб от сорта на жилище ( и разходите по него като ток, вода, телефон, интернет и тн. ), детска количка, памперси, дрешки, храна и тн. задръж го, но ако не си сигурна, че ще се справите финансово добре си помисли дали ще го запазиш. Имай в предвид, че ти докато си бременна не можеш да работиш какво да е, трябва да се щадиш в името на детето, а вече в напреднала бременност пък хептен не можеш да работиш, както и след раждането поне 1-2 години ще трябва да си седиш у дома и да си гледаш детенцето. Така че финансовата тежест пада основно на неговите плещи. Ако не е прекалено лично би ли споделила той на колко години е?
Колкото до родителите обясни им, че си забременяла без да сте го планували, но се обичате и имате желание и възможности да родиш, и да отгледате това дете. Бъдете заедно, докато им го казвате и на ваще и на техните. Запознайте семействата едно с друго!
Подготви се и психологически за това да станеш майка. Прочети материали на тема раждане ( реши по нормален път, или секцио ), отглеждане на детето в различните възрасти и тн. педагогически и медицински материали.
Прощавай, че изпадам в толкова много подробности не засягащи пряко темата, но да кажем, че съм минала по този път ( евентуална бременност и желание с мъжа ми да задържим детето ), но накрая се оказа, че не съм била бременна ( слава богу! ), и не се наложи да разговаряме с моите и неговите родители. Така че, ако имаш още някакви въпроси относно тази тема, и имаш желание, драсни ми едно ЛС.

granger
06-23-2012, 13:12
Успех тогава, мисля че ще ви е трудно,но пък ще се справите не сте първите,няма да сте и последните. Седнете като големи хора и си поговорете. Вероятно на вашите ще им е малко трудно,но ще ви разберат.

ShtrudeL
06-23-2012, 13:20
Ако приятелят ти има финансовата възможност да осигури всичко необходимо на това дете и на теб от сорта на жилище ( и разходите по него като ток, вода, телефон, интернет и тн. ), детска количка, памперси, дрешки, храна и тн. задръж го, но ако не си сигурна, че ще се справите финансово добре си помисли дали ще го запазиш. Имай в предвид, че ти докато си бременна не можеш да работиш какво да е, трябва да се щадиш в името на детето, а вече в напреднала бременност пък хептен не можеш да работиш, както и след раждането поне 1-2 години ще трябва да си седиш у дома и да си гледаш детенцето. Така че финансовата тежест пада основно на неговите плещи. Ако не е прекалено лично би ли споделила той на колко години е?
Колкото до родителите обясни им, че си забременяла без да сте го планували, но се обичате и имате желание и възможности да родиш, и да отгледате това дете. Бъдете заедно, докато им го казвате и на ваще и на техните. Запознайте семействата едно с друго!
Подготви се и психологически за това да станеш майка. Прочети материали на тема раждане ( реши по нормален път, или секцио ), отглеждане на детето в различните възрасти и тн. педагогически и медицински материали.
Прощавай, че изпадам в толкова много подробности не засягащи пряко темата, но да кажем, че съм минала по този път ( евентуална бременност и желание с мъжа ми да задържим детето ), но накрая се оказа, че не съм била бременна ( слава богу! ), и не се наложи да разговаряме с моите и неговите родители. Така че, ако имаш още някакви въпроси относно тази тема, и имаш желание, драсни ми едно ЛС.

Само докато ти четях поста ме побиха тръпки :О А като се замисля, че в 5 клас, като още едно невинно и розово момиченце, играещо си с куклите на семейство си мислех, че искам да имам бебе на 20 и че след 25 е супер тъпо и дори пресмятах аз ако съм на еди колко си години, детето ми на колко ще е, за да не съм стара или нещо такова и да съм ебати готината майка хахах
awww и сега съм ЗА това, ама ако и двете личности са силни и могат да се справят с тая огромна отговорност.
А като си помисля, че веднъж се наложи и да мина през ужаса да изчакам цееееееели 5 мин, които ми се сториха като вечност, за да видя колко чертички има на пръчицата, лошо ми става хахах

NomNomNom
06-23-2012, 13:46
Сад

10 букви

draid
06-23-2012, 13:48
След като те те познават, а вашите познават него. И при положение че и двамата работите, очевидно не си мислила за висше, то тогава няма абсолютно никакъв проблем да го задържите. Родителите ти може да не им хареса, защото може да се надяват да завършиш висше, друг проблем не виждам честно казано.

Joc
06-23-2012, 13:50
честито, не сте турци нали?

granger
06-23-2012, 14:33
И какво ,ако са?

elizabethg
06-23-2012, 15:15
Не сме турци,българи сме.

scrooper
06-23-2012, 17:14
Успех... можеш да питаш и в раздела за тийн мами.

Joc
06-23-2012, 17:22
Дано всичко ви се нареди както трябва ;)

GLaDOS
06-23-2012, 17:25
Таткото ако е мъж и не те изостави след раждането,мисля че каквито и условия да ви поднесе живота ще се справите заедно.

GreenFairy
06-23-2012, 20:13
Говорила ли си с родителите си на тази тема? Защото според мен е нормално когато едно момиче има връзка с дадено момче от по-дълго време родителите (или поне майката) да говорят на тази тема с дъщеря си. Ако е така, няма от какво да се притесняваш. Ако не започни темата "Абе, мамо, какво ще стане ако с приятеля ми имаме дете?" и после и казваш, че това ще се случи. При всички положения е шокиращно да разбереш, че детето ти ще има дете, но няма как да го скриеш от тях.

elizabethg
06-24-2012, 03:21
Приятелят ми ме подкрепя,аз се притеснявам,той ме успокоява.Казва,че щом се обичаме и сме заедно всичко ще бъде на ред.

Man4estur
06-24-2012, 04:03
Говорите все едно са - тя,приятелят и бебето срещу света...Те имат родители, който със сигурност ще помагат с каквото могат, а тя поиска мнение за съобщаването на родителите. Късмет с бебчето ;]

SmilezZz
06-24-2012, 13:41
Съберете двете семейства на едно място и двамата поднесете новината, като големи и зрели хора. Едва ли, първоначално ще са щастливи, но няма какво да правите, щом сте решили да запазите детето. И замисляли ли сте се дали ще можете да изгледате детето , и да му предоставите нещата, от които ще има нужда.

marilyn
06-24-2012, 15:44
Никога не съм разбирала хора като вас, но разбира се, това си е мой проблем. Замисли се обаче какво ще пропуснеш. Аз съм на 19 и тази година завърших. Сега ходя по изпити и искам да уча в уни, да се развивам и да градя едно по-добро бъдеще. Замисли се, дали това няма да ти липсва. Способна ли си да се грижиш за дете на 18, да му дадеш възпитание, дом, грижа, ще можете ли да си покривате разноските? Няма ли да се чувстваш кофти, като знаеш, че връстниците си си живеят живота така да се каже, студентски години, купони и какво ли още не, а ти седиш с бебето и нямаш време за по 1 кафе с приятелки. Сигурна ли си, че гаджето ти е човекът за теб?
Бъди честна със себе си и си помисли върху всичко, което ти казах и аз, и съфорумниците. Не прави грешката да се погубиш на 18...
Конкретният ти въпрос беше как да кажеш на семейството си... това сама трябва да прецениш, зависи от тях, ти знаеш как биха реагирали и как точно да им го поднесеш.

bulgariancho
06-24-2012, 16:05
Поздрави за мнението над моето, или както се пише +1

Teen♥P♥nda
06-24-2012, 16:16
Еми go ahead . Надявам се да се получи, пък ако не им хареса им кажи какво е лошо чуството да премахнеш едно неочаквано бебе .

windowlicker
06-24-2012, 17:30
А вие заедно ли живеете или още живееш при родителите ти?

horacio
06-24-2012, 18:59
Никога не съм разбирала хора като вас, но разбира се, това си е мой проблем. Замисли се обаче какво ще пропуснеш. Аз съм на 19 и тази година завърших. Сега ходя по изпити и искам да уча в уни, да се развивам и да градя едно по-добро бъдеще. Замисли се, дали това няма да ти липсва. Способна ли си да се грижиш за дете на 18, да му дадеш възпитание, дом, грижа, ще можете ли да си покривате разноските? Няма ли да се чувстваш кофти, като знаеш, че връстниците си си живеят живота така да се каже, студентски години, купони и какво ли още не, а ти седиш с бебето и нямаш време за по 1 кафе с приятелки. Сигурна ли си, че гаджето ти е човекът за теб?
Бъди честна със себе си и си помисли върху всичко, което ти казах и аз, и съфорумниците. Не прави грешката да се погубиш на 18...
Конкретният ти въпрос беше как да кажеш на семейството си... това сама трябва да прецениш, зависи от тях, ти знаеш как биха реагирали и как точно да им го поднесеш.

Тва са глупости. Знаеш ли защо? Защото тва, че твоите приоритети са да учиш и т.н. не значи че и на нея са й така. Може да не иска да учи, нито да й се ходи по купони. Тя ако иска винаги може да отиде на купон или дискотека ако ще и на 40 да е. Тва че тия на нейната възраст го правят не значи че трябва да го прави и тя. Всеки да си гледа неговата паница, ако мисли, че може да мине и без тези студентски години не виждам какъв е проблема. Но ако иска да учи и прочие тогава вече е кофти. А тва за родителите както казаха най-добре е да сте двамата заедно като го съобщавате.

gersinkaa
06-24-2012, 21:10
marilyn, ти направо ми обърка представите за младите майки... ужас, толкова грозно си го описала.. Имах възможността да бъда до моя близка, забременя на 18, роди едно прекрасно дете.. Продължава да учи, има време да изпие по едно кафе с приятелки, има време за много неща, гледа си детето и всичко е ОК! Мъжа и работи, справят се, семейството и я подкрепи.. Знаеш ли един аборт колко поражения носи? Майка и е имала един аборт преди нея и после цели 14 години не е можела да има деца, за това подкрепи дъщеря си... И майка ми ме е родила на 18, какво от това, има завършено висше финанси.... Много е относително, много зависи от човека, дали има стимул, дали има воля... не знам, тя си решава все пак дали да го задържи, въпроса е съвсем различен..
Как да им кажеш ли.. повечето мнения бяха да бъдете двамата като им казвате, наистина така е най-добре, бъдете заедно и им кажете, после поговорете и вие си решете какво да правите :)

Scarface_
06-24-2012, 21:10
евала за куража ... естествено , че няма да е лесно ,но какво днес е лесно ... лесно е да се учи ;) ... както и да е ... аз също не съм готов за дете въпреки , че съм се родил когато наще са били на моята възраст и съм имал готино детство...и все пак тенденцията върви все по лошо ... все по-малко бракове , все повече разводи , по-късна детеродна възраст и т.н...българите намаляваме , а турците и циганите са минимум с 2 деца всяко семейство ... така че твърдо ЗА

fenkaaa
06-24-2012, 21:59
Наистина може би няма да са на 7-мото небе,но все пак ти си завършила,пълнолетна си и оттук нататък се предполага,че можеш да се грижиш сама за себе си,сама да взимаш решения и т.н.

GLaDOS
06-24-2012, 22:16
Нарочно писах в стил "Тя ,той и бебето" ,поради простата причина че в живота няма на кой друг да разчиташ освен на себе си.Това че мъжът ти те подкрепя е безценно... Колкото до родителите , ами надявам се да ви подкрепят и всичко да се нареди както трябва ,но основата сте вие двамата. Колкото до възрастта ... еми имам познат,на който майка му е била на 18 когато го е родила , така че не означава нищо ... мога само да пожелая Успех и щастие занапред. :)

elizabethg
06-25-2012, 03:32
Дори и да не съм го мислила тогава, сега ше си поема отговорност за това... И не съжелявам, защото аз си искам бебето... Няма да съм първата няма и да съм последната. Някога са се женили на 14-15 и са раждали, а сега дори и на 20 някой мислят че им е рано... Въпрос на мислене... Но само да ви питам какъв е смисъла на живота? В старанието си да се докажете в живота при една евентуална бременност, махнете бебето си и после ревете за деца... Какво ви остава??? Пари, кариера... Какво?
Това е моя начин на мислене... За сега си провалям евентуалната кариера... Но тя после може да се постигне с усилия...
Не бих направила огромната грешка да направя аборт...

windowlicker
06-25-2012, 03:56
Наистина може би няма да са на 7-мото небе,но все пак ти си завършила,пълнолетна си и оттук нататък се предполага,че можеш да се грижиш сама за себе си,сама да взимаш решения и т.н.

Ами не е точно така. Авторката не ми отговори дали живее с техните още, но ако да, то тогава се пада доста голяма отговорност и за тях, защото и те ще се грижат доста за бебето.

Авторке, трябва много да се замислиш за финансовата ти възможност на теб и на приятеля ти, и също къде ще живеете.

Marilyn, това, че ти отдаваш голямо значение на кафенца и забавление не означава, че който не го прави е сбъркан. Просто е различен. Аз където живея няма кафенца и съм много щастлива да си призная.

Mery Angelova
06-25-2012, 04:56
Наистина е най-добре да бъдете заедно,докато съобщавате.Пожелавам ти успех,може да споделиш после как е преминало :))

vde
06-25-2012, 08:04
На 18 си => ТИ сама си носиш отгоровността за това кеото правиш!
На родителите винаги ще им е трудно да им кажеш, аз бях на 25 и се изпотих 20 пъти докато им казах на нашите, че приятелката ми е бременна и те не бяха във възторг. Но всичко мина и сега сме щастливи с нея.

DisappointedDreamer
06-25-2012, 08:13
Едно е 18, друго е 25.

kalpazanka
06-25-2012, 08:45
И все пак не разбрах къде ще живеят, защото това си е огромен фактор. Едно е да сте се виждали на семейни вечери с родителите на половинката, друго е да ти върви свекърва по петите, да ти опъва нервите, а ти да си недоспала и изнервена, защото си се събудила 4 пъти нощес, за да сменяш пелени и да кърмиш.

Поздравления за решението. :) Както се казва, умните не правят аборт. :)

ShtrudeL
06-25-2012, 09:39
Както се казва, умните не правят аборт. :)

защо?

kalpazanka
06-25-2012, 11:16
^Защото или не допускат нежелана бременност, или като забременеят, си раждат. :)

Авторке, пропуснах да те питам- почна ли да пиеш вече фолиева?

heartshapedbox
06-25-2012, 13:29
Много се радвам, че сте решили да задържите бебето.
Успех с гледането му! :)

elizabethg
06-25-2012, 13:59
Има къде да живеем с бебето,но се притеснявам заради финансите,защото след време ще спра да ходя на работа и не знам как ще се оправяме.Добре,че е бащата на детето ми да ме подкрепя,защото иначе не знам какво щях да правя...

elizabethg
06-25-2012, 13:59
kalpazanka започнах да :)

kalpazanka
06-25-2012, 14:34
^Е, браво :) Принципно трябва да се пие 3 месеца преди забременяване, но няма да издребняваме.
Ти сега работиш ли? Проучила ли си въпроса какви документи се подават за социално майчинство?
Ако имаш завършен 12-ти клас и успешно положени матури, е вариант да станеш редовна студентка някъде и да вземеш еднократна помощ 2 000 и отгоре лева.
Правила ли си сметка приятелят ти колко получава на месец /ориентировъчно/ и какви ще са ви харчовете? (На моя приятелка мъжа й изкара категория С и стана международен шофьор, защото финансово бяха дантелени. Затова вече ти намеквам да мислиш и за битовизми.)
Отделно- мислите ли да правите годеж/да вдигате сватба? Мислила ли си къде ще раждаш (в София май си искат да платиш избор на екип, така че и това се смята, а ако е в частна болница, само епидуралната упойка ти е над 700 лв)

Та така. Свиквай с отговорностите. :)
И като решите да кажете на родителите си, задължително да има букети за майките ви :)

ShtrudeL
06-25-2012, 14:38
^Е, браво :) Принципно трябва да се пие 3 месеца преди забременяване, но няма да издребняваме.
Ти сега работиш ли? Проучила ли си въпроса какви документи се подават за социално майчинство?
Ако имаш завършен 12-ти клас и успешно положени матури, е вариант да станеш редовна студентка някъде и да вземеш еднократна помощ 2 000 и отгоре лева.
Правила ли си сметка приятелят ти колко получава на месец /ориентировъчно/ и какви ще са ви харчовете? (На моя приятелка мъжа й изкара категория С и стана международен шофьор, защото финансово бяха дантелени. Затова вече ти намеквам да мислиш и за битовизми.)
Отделно- мислите ли да правите годеж/да вдигате сватба? Мислила ли си къде ще раждаш (в София май си искат да платиш избор на екип, така че и това се смята, а ако е в частна болница, само епидуралната упойка ти е над 700 лв)

Та така. Свиквай с отговорностите. :)
И като решите да кажете на родителите си, задължително да има букети за майките ви :)

леле! :О
избор на екип?! втф? ;о а секциото колко струва и може ли да ти го извадят така, ако си за нормално раждане? ;о

SurfSky
06-25-2012, 14:46
Като им кажеш , пиши .

notlike
06-25-2012, 14:46

Не всеки млад човек в България е егоист. Заради такива като теб държавата ни загнива. Авторке, смело напред! Всичко ще е ОК.

Violenza
06-25-2012, 15:05
Смело решение, браво. Много се радвам на млади и отговорни родители.
Аз не знам как бих казала такова нещо на родителите си, затова вероятно не мога да ти дам конкретен съвет. Моите в никакъв случай нямаше да ме подкрепят, то вече е практически невъзможно да стана майка на 18-19 де, ама все пак ако беше станало нещо тогава, нашите съм убедена, че щяха много да ме притискат за аборт. Искрено се надявам вашите да не реагират по този начин и да ви подкрепят, щом бебчо е желан. :)
Да пишеш какво е станало ;)

ShtrudeL
06-25-2012, 15:07
Всъщност тя е права...
освен това с 'погубването', имам предвид.. ако авторката наистина е преценила, че може да се справи с всичко това и има обичта и подкрепата на приятеля си, нека си го имат бебчето...

kalpazanka
06-25-2012, 15:14
леле! :О
избор на екип?! втф? ;о а секциото колко струва и може ли да ти го извадят така, ако си за нормално раждане? ;о

Ми само епидуралната за секцио в Плевен ти стъпва на 750 лв.
Иначе, да са живи и здрави химикалите и моливите, с подходящи стимул и наплюнчване, бебето могат да ти го извадят така, дори и да си за нормално раждане. :D

Допълвам се- понеже отдавна не съм тийн и не съм на 18, но си познавам родителите, надали бих посмяла да забременея :D За което съм им благодарна, де :) Та затова няма как да споделя опит :D

ShtrudeL
06-25-2012, 15:18
Ми само епидуралната за секцио в Плевен ти стъпва на 750 лв.
Иначе, да са живи и здрави химикалите и моливите, с подходящи стимул и наплюнчване, бебето могат да ти го извадят така, дори и да си за нормално раждане. :D

и таЗ епидурална какво точно прави? ;о знам, че се бие в гръбнака само с конска спринцоФка :О
ама то 100% пак си боли зверски като раждаш ;О

kalpazanka
06-25-2012, 15:31
^Тц, усещаш само втвърдяването на корема. Иначе си обезболена. :)

ShtrudeL
06-25-2012, 15:35
^Тц, усещаш само втвърдяването на корема. Иначе си обезболена. :)

и не усещаш нищо между краката? ;о
мани...и все пак е гадно... после се разширяваш и ако не успее да излезе както трябва те режат там долу и и после докато се стигне до там пак да правиш нормален секс... ewww хах

elizabethg
06-25-2012, 21:08
Аз винаги съм била много добра и примерна,никога не съм ядосвала и не съм разочаровала родителите си и те ми имат огромно доверие.Ако не ме разберат,обаче много ще се натъжа,защото баща ми преди време беше в леко подобна ситуация,но доста по-лоша.Съобщи ми,че има извънбрачно дете.Е...Аз не се отрекох от него,надявам се и той да не се отрече сега от мен.

kalpazanka
06-27-2012, 05:38
Е, съобщихте ли им вече? :) Как мина? :)

SuNsEt
06-27-2012, 08:14

Не всеки млад човек в България е егоист. Заради такива като теб държавата ни загнива. Авторке, смело напред! Всичко ще е ОК.
Абе ти добре ли си? Точно от такива хора държавата има нужда.От мислещи и целеустремени,които да нормализират икономическото и социалното положение на страната. Хора,които да учат и да работят за тая държава.Аз не казвам,че това да родиш на 18 е нещо лошо,но в днешно време е много по-трудно да живееш в нормални условия като цяло. Естествено авторката сама си решава,но не нападайте marilyn така прибързано! Тя има право и ако се замислите ще го разберете. Живота не е толкова розов. Окей,нека си роди детето,едно друго и какво? След години ще съжалява,че си е пропиляла годините и ще говори на детето си да не прави същата грешка... Просто не говорете така 'О евала' и тн без да се замисляте.Много ви е лесно просто от един форум да подкрепяте или да хлебите някой...Щото ако вие бяхте на мястото на авторката едва ли повечето от вас биха постъпили по същия начин като нея.
А колкото до самата авторка:
Виж какво,решила си да го родиш-браво,давай. Казваш,че вашите много харесват момчето и теб те харесват неговите родители-супер. Баща ти е имал еди си какъв проблем -това можеш да го дадеш като довод . А колкото до финансите -това са въпроси,които трябва да зададеш на мъжа си и на родителите ВИ.
Успех.

kalpazanka
06-27-2012, 08:17
^Детето и по-специално финансовата издръжка е отговорност на собствените родители, не на бабите и дядовците.

SuzanFletcher
06-27-2012, 08:36
Понеже стана дума за раждане...мога ли когато забременея (имам ли право) да родя секцио по желание?Ако да,ще знам ли предварително точната дата на операцията(раждането) ?Колко време трае секциото?А как се процедира ,ако раждането започне по-рано от плануваната за секцио дата?Избирайки секциото,застрашавам ли живота на детето си или моя собствен?Колко време след операцията трябва да остана в болницата?

kalpazanka
06-27-2012, 08:43
Секциото си е операция като всяка друга, разберете го това. Затова и подписвате информирано съгласие. Престоят, мисля, беше 7 дни.

Ако започне родилна дейност преди насрочената дата, не пречи да се направи секцио- тъкмо долният утеринен сегмент ще е оформен, бебето ще е прилегнало към цервикалния канал и няма да се налага екипът да го "гони" в матката :) Продължителността е различна- от 30-40 минути при първо секцио до може би два часа при поредно.
В България имаш право да настояваш пред гинеколога за секцио, но се пишат някакви "доводи" в листа ти. ;)

cyclops
06-27-2012, 08:49
Калпазанке, вярно ли е, че трябва да се ражда със секцио при висок диоптър?

Иначе на авторката на темата й желая всичко да се случи така както тя иска, т.е. по най-добрия начин ! :)

SuzanFletcher
06-27-2012, 08:50
Благодаря ти :) .
Довод като страх май няма да се приеме :D
Като не е по медицински причини,какъв довод би бил подходящ?

kalpazanka
06-27-2012, 08:51
Калпазанке, вярно ли е, че трябва да се ражда със секцио при висок диоптър?

Гледа се ретината, душа. Ако има дегенерация /за което донякъде се съди косвено по диоптъра/- да. Щото ако се отлепи при напъването, си дефинитивно сляп.

Като не е по медицински причини,какъв довод би бил подходящ?
Ми... силно желана бременност :D Дългогодишен стерилитет :D Има какво да се изсмуче от пръстите :)

bloodyF
06-27-2012, 08:57
^Детето и по-специално финансовата издръжка е отговорност на собствените родители, не на бабите и дядовците.

именно
не може да забременееш, да си в училище или в уни и да нямаш стабилна работа, нито пък бащата на детето, и да разчиташ на бабите и дядовците за всичко
едно е еднократни подаръци-количка, кошара, дрешки, друго е постоянно за всичко да ги тормозиш
затова предпочитам да се пазя внимателно и поне докато не завърша уни да нямам деца
искам да им дам всичко необходимо и да си ги отглеждам спокойно, а това няма как да стане докато уча
мерилин си е много права в това отношение
и на 18 определено е трудно да си майка
моята майка ме е родила на 18 и знам колко й е било трудно да учи, работи и гледа дете на 1 година едновременно
и то без помощ нито от майка, нито от свекърва
на 18 няма да му дадеш нищо, нито имаш кой знае какъв житейски опит, нито финанси, нито нищо
прецени си сама дали наистина си заслужава да го запазиш

granger
06-27-2012, 09:01
Нито е първата,нито е последната,майка ми е била в университета ,когато е била бременна с мен , баща ми е работил , тя преди това е работила и са ме изгледали. Вярно е,че в днешно време е много трудно да се гледат деца, дори и да си мислиш ,че си финансово обезпечен, но пък щом са се решили - живи и здрави. Успех с отглеждането на детенцето.
Аз също искам първо да завършва висше или поне да ми остава малко до завършване и тогава да си имам бебе, дори и по-късно да е. Имайки предвид,че скоро правя 18 не мога да си се представя като родител.Но това си е моето мислене и ви поздравявам за смелостта да запазите бебчето.

SuzanFletcher
06-27-2012, 09:08
Гледа се ретината, душа. Ако има дегенерация /за което донякъде се съди косвено по диоптъра/- да. Щото ако се отлепи при напъването, си дефинитивно сляп.

Ми... силно желана бременност :D Дългогодишен стерилитет :D Има какво да се изсмуче от пръстите :)

А вярно ли е ,че при секциото се поставя катетър? Болезнено и трудно ли е поставянето му?
Защо го слагат?

kalpazanka
06-27-2012, 09:11
А вярно ли е ,че при секциото се поставя катетър? Болезнено и трудно ли е поставянето му?
Защо го слагат?

Вярно е- защото пикочният мехур трябва да е напълно празен. Ако е пълен, стената му отива нагоре и понеже е пред матката, за да няма риск от гаф при осигуряването на достъп до матката, като те упоят, слагат катетър.

cyclops
06-27-2012, 09:28
Калпазанке, мерси за информацията ! :)

Иначе да си майка е винаги много трудно. Все имам усещането, че няма моменти на готовност, особено в положението в което сме сега в България. Парите рядко достигат. Ако много искаш детенце все ще намериш как да се справиш :)

kalpazanka
06-27-2012, 09:32
За нищо. :) Не отказвам инфо и съвет на мислещи и интересуващи се :)

Има го и този момент, че ако чакаш да си готов и да имаш пари, вече ще си се пенсионирал, но пък и на 18 да извиваш ръцете на дядовците и бабите, както прочетох в пост по-горе...

Евала на авторката, че ще си го гледа. И че нейният се е взел в ръце и бачка, и я подкрепя. :)

SuzanFletcher
06-27-2012, 09:37
Вярно е- защото пикочният мехур трябва да е напълно празен. Ако е пълен, стената му отива нагоре и понеже е пред матката, за да няма риск от гаф при осигуряването на достъп до матката, като те упоят, слагат катетър.

Мерси за информацията.Значи го слагат след упойката и няма да усещам нищо?
Четох в един от форумите за майки,че при някои от тях това е било доста болезнено,поставяли са им го преди упойката.Защо така?Аз мога ли да предупредя моя лекар да ми го сложат след упойката?А самата упойка при секцио пълна ли е?
Съжалявам,ако станах досадна с въпросите си. :)

kalpazanka
06-27-2012, 09:42
Зависи къде раждаш. В някои болници има опция за епидурална, в други- няма. :) Можеш да кажеш на оператора да ти сложи катетъра, когато вече си упоена, просто за твое си спокойствие, но мисля, че човечецът би се досетил и сам :)

SuzanFletcher
06-27-2012, 09:50
Зависи къде раждаш. В някои болници има опция за епидурална, в други- няма. :) Можеш да кажеш на оператора да ти сложи катетъра, когато вече си упоена, просто за твое си спокойствие, но мисля, че човечецът би се досетил и сам :)

Мнооого благодаря за инфото :)

ShtrudeL
06-27-2012, 10:00
А като се събудиш от операцията и те боли много, дават ли ти някакви обезболяващи? ;о Една позната, която роди каза, че няколко часа след операцията са я карали да става от леглото и да се раздвижва. А кога спира да те боли и се възтановяваш ? ;о

kalpazanka
06-27-2012, 10:43
^Е тук вече ще ви излъжа. Всяка си има праг на болката и възстановяването е И до психика /също и мотивация- да поемеш бебчето в ръце и да започнеш да го обгрижваш/.

Иначе раздвижването си е задължително. :)

vde
06-27-2012, 14:06
Едно е 18, друго е 25.

@DisappointedDreamer, и да и не, на 18 по закон си пълнолетен и си поемаш цялата отговорност за всичко което правиш, искаш не искаш.