PDA

View Full Version : „Кифла” – това звучи гордо!



randomm_2
08-06-2012, 10:44
Сред тийнейджърите по дрехите и посрещат, и изпращат. Крупни суми трябват, за да си „вървежен” в това жестоко общество, в което се открояват няколко „елитни”, но много скъпи стила.

7 часа сутринта. Полузаспиващо момиче стои пред вратата на гардероба и отчаяно се мъчи да избере най–подходящите дрехи за училище. Минутите текат,тя съблича и облича различни стари дрехи и все още не открива онова, с което хем ще се чувства най–конфортно, хем и другите ще я харесат. Защо ви разказвам всичко това?

Става дума за един огромен проблем за днешните тийнове и по–точно за тези, които не са бъкани с пари и гардеробът им се ограничава до един–два шкафа дрехи. Всъщност във всички училища първото впечатление за човек се създава по дрехите, никой не се интересува какви са ти познанията по органична химия или ядрена физика, още по–малко дали си на ти с ирационалните параметрични неравенства. Това, което най–ярко изпъква, е стилът. Дрехите правят човека според схващанията на младежта и това е безусловното правило за успех сред „по–важните” от теб в даскало.
Неочаквано, след прекрачването на училищната врата, всеки попада в свят, коренно различен от онзи, който мама и тате са изградили. Наоколко се движат изискани, нафукани и напудрени момичета с чанти на Армани, очила на Кавали и обувки на някоя друга невероятно скъпа марка. Като се поогледа човек още повече се оказва, че всъщност не само тези изтокани момичета са облечени невроятно хубаво, а има и други, които, макар и в различен стил, хич не им отстъпват. Разбира се, всички искат да носят модни, маркови дрешки, които повдигат самочуствието и те карат да се чувстваш респектиран от останалите. Някак си е доста кофти за тези, които просто няма как да спестят от стипендия 20 лева, например, и да си купят яке за 1290 лева, каквото всъщност вчера видях, обикаляйки един доста „тежкарски” магазин ( за което разбрах впоследствие) в търсене на хубаво зимно яке. В такъв магазин, оказа се, е абсурдно да ме огрее якето, за което от месеци си мечтая с моите мизерни трудно спастрени 200 лв. Е, търсенето ще продължи, все пак има и места за нормални българи. Трябва обаче да призная, че е дразнещо, дори и недопустимо, че все повече иначе доста посредствени ученици пристигат на даскало и тотално ти потъпкват и капчицата останало самочувствие с раплики: „Хей, виж какво яке си взех за 400 кинта”, или на следващия ден: „Току–що си купих тия ботушки за 190 , не са ли много яки?”...

В София има училища, в които тези категории ученици преобладават. Разбира се, не са малко и децата, които не могат да си позволят всякакви обувки, сандалки, пантофки за лятото, ботушки с ниски, средно–високи или огромни токчета (накуп), всевъзможни найкове, адидаски или пък скейтърски кецове. Доста български татковци са се разбогатели, съответно ужасно разглезили дъщерите и синовете си. Знам, какво ще кажете – истината не е в това! Сигурно, но нали това е средата, в която се движим. Кофти е да изпадаш от нея, нали? Е, факт е, че сега всеки, който не може да си позволи I–POD с тъч скрийн, или пък скиорска грейка на Roxy за 600 кинта, или пък очила на VOGUE за 300 (което е даже твърде малко), тайничко се надява, че някой ден със собствени сили и знания ще се издигне до висока позиция и ще може да задоволява прищевките си. Макар че те тогава сигурно ще се променят.
Особено интересен аспект е, че и в това отношение нашата страна отново се отличава твърде много от европейските. В Германия, например, учениците въобще не залагат до такава степен на дрехите, дори понякога изглеждат доста неглиже, но то не прави впечатление на никого. А и там представите за качество са доста различни от нашите. У нас пък, ако не пазаруваш от МОЛ–а, от CCS–а или от „Витошка”, значи не ставаш! Даже може да ти лепнат прякор и си дотам!

В България май и в това отношение няма средно положение – или имаш много кинти и си сред „хайлайфа”, или изпадаш и завиждаш. Т.е. или си „in”, или си „out”. Други съвременни младежи пък търсят начини да си изграят собствен стил, което също не е евтино начинание, но пък те прави ярко цвете сред масата:

Skater–Style

Това са младежи, увличащи се по каране на на скейт, но не само. Тяхната мода е на смъкнатите дънки, кецовете, широките блузи. Телата им направо се загубват в тези дрехи и няма как да разбереш съответният скейтър дебел ли е, или кльощав, което на свой ред не е недостатък. Такива тийнове си правят расти, татуировки и пиърсинг къде ли не и също много държат на „марковото”. Чували ли сте за Sabotage, Rip Curl или Insomnia? Ако не сте, хвърлете един поглед на цените там, ей така от любопитство. Косите ви ще щръкнат без гел.

Emo–Style

Голям хит понастоящем! Самото название „Емо” идва от английски „emotional” и естествено значи емоционален. Този стил не се свързва само с дрехите, които тийнейджърите носят, но се отнася и до душевните им състояния. Те са потиснати и много тъжни, смятат, че всички ги мразят и, за да избягат от реалността, предпочитат уединение, подходяща музика и този бранд в обличането. За стила са характерни черни и цикламени цветове, бели квадратчета и кръгчета по дрехите, силен, тежък грим и специални за случая прически, закриващи половината им лице. Символите им са черепи, сърца и звезди. И според тях всичко sucks! Тоест не става. Главното им мото е Life sucks and love sucks! Животът е гаден, любовта боли! Повечето тийнове обаче само използват стила, без да са кой знае колко потиснати и огорчени от всичко, защото си падат по детайлите.

Fashion Style

Ето това са вече споменатите фръцкащи се момичета, облечени от главата до петите само с маркови дрешки и изключително високо мнение за себе си. Впрочем тук има две категории – едните са действително стилните и супер добре облечени фешънки, другите – такива, които се мислят за фешън, а всъщност отстрани изглеждат изключително смешни. Викат им „кифли”. Кифлите са тези, които си изрусяват косите, качват се на токчета, не се разделят с минижупа, слушат най–дивата чалга и си въобразяват, че са на върха на света. Това са турбо кифлите. За тях хич не ми се и пише, но какво да се чудим – в чалга България има подрастващи твърди представители от огромното чалга–общество.
руго си е да си различен!

Метъли

Отново стил с две разклонения. Едните са дивите рокери, завинаги фенове на безсмъртни групи, носещи черни кожени панталони, фланелки с надписи на групи, кубинки и очила от 70–те. Другата група е направо болезнена – там са представителите на hard– и dead метъла: младежи с дълги черни пелерини, черни (къде естествени, къде донарисувани) очи, шипове и обеци навсякъде, ужасяващи фланелки с черепи или стичаща се кръв и огромни кубинки на платформи. Те са вдълбочени в своята музика и околен свят за тях не съществува. Част от тях са и пристрастени към някоя дрога. Най–важна им е малката общност от себеподобни монстери (monster – чудовище) и нищо друго. Трудно допускат новаци в сакралния си кръг.

Е, има и съвсем обикновени тийнове, които не спадат към никоя от посочените групи. При това не непременно само зубъри. Кофти е обаче, че те са по–скоро аутсайдери. За такива по–възрастните казват, че щели да станат интересни по–късно, когато премине модата на всички останали.

OnlyGirl
08-06-2012, 10:56
Wut?
Кажи, че това не си го писала ти, моля ти се.

randomm_2
08-06-2012, 11:03
Wut?
Кажи, че това не си го писала ти, моля ти се.

Защо реши така?

FuCKkK13
08-06-2012, 11:08
какъв е смисъла на темата?

OnlyGirl
08-06-2012, 11:09
Що за глупости, по дяволите?
Нямало да си намери зимно яке за 200 лева? Всички са от 4те прословути стила а останалите са зубъри и аутсайдери? Wut? Много филми гледаш. И кой ти каза за скейтърите че `Телата им направо се загубват в тези дрехи и няма как да разбереш съответният скейтър дебел ли е, или кльощав.` Пак казвам - много филми.

Colouring
08-06-2012, 11:11
Самото обсъждане на думата "кифла" ми идва вече ...кифленско.

Не разбрахте ли, че скъпите дрехи нямат значение? Може и да си с два лева в джоба и да нямаш много финанси за дрехи, а да си винаги добре облечен и стилен. Пък който те мисли за по-малък от него, 'щото, видиш ли, си с тениска за 5 лева - ами, само можеш да го съжеляваш. 'Айде стига с тая 'училищна йерархия'. Изобщо не ме интересува дали този, с който се разминавам по коридора, носи яке за 1000 лева или за 10. И всеки умен човек би разсъждавал така.
Това за стиловете също е абсурдно.

“I don't care if you're black, white, straight, bisexual, gay, lesbian, short, tall, fat, skinny, rich or poor. If you're nice to me, I'll be nice to you. Simple as that.”

Излезте от филма и мислете трезво.
Period.

zlatko98
08-06-2012, 11:32
С тоя пост изкара, че всички около теб са сноби, а тея, които не са се друсат, мразят живота си или са вглъбени метали. А пък останалите били аутсайдъри. Вземи излез от филма и се огледай около себе си. Тези групички, които си ги описала далеч не са мнозинства, а точно обратно. И какво целиш с тая тема - да те съжаляваме, да ти кажем колко си права и как другите са виновни или пък да ти обясняваме как парите не са всичко? Е, няма да стане! Много американски бози, развиващи се в гимназията гледаш.

DieselBlood
08-06-2012, 11:54
Момиче,смени си дилъра.Тия щуротии,дето си ги писала,ще станат страхотна фантастика.Всички почнахте да се вкарвате във филма.....

пAteNцЕ
08-06-2012, 12:46
Темата ми звучи като извадка от западен вестник(допълнен с бг елементи)
Само описанията на стиловете ми харесва,преди това ми се струва излишно :)

SisiStrange
08-06-2012, 12:58
Хора, има магазини за втора ръка.
Гардеробът ми е меко казано огромен, а съвсем спокойно семейството ни може да се водим бедни.
Във време, в което можеш да се облечеш меко казано стилно за 5-6лв. хич не ми се говори за нещастно момиче без пари, следователно отхвърляно от обществото.
Бах, знам 4 магазина за обувки, които не се различават с нищо, ама с НИЩО от марковите поне на външен вид (понякога и по качество) и в тях спокойно можеш да се оборудваш с ботуши за 30лв и сандали за 13лв. Отде ги вадите тези велики крупни суми, не знам.
От повечето компании, в които съм била, винаги обирах комплиментите за дрехи и комбинации при все, че не помня кога последно стойността на абсолютно всички дрехи по мен, е надхвърляла 20лв.

FunkyPie
08-06-2012, 16:58
не мога да разбера кво ви пречат метълите :( :?

Amore-Mio*
08-06-2012, 17:30
Много филми, много нещо. Чак безинтересно и тъпо ми стана, също така и жал за това, че си си изградила някакви грешни представи за света. Дори вече , предполагам, си си създала комплекс, относно това, че не си "гордата кифла". Смешно разсъждаваш, момиче. Аз също не мога да си позволя маркови дрехи постоянно, но пък за сметка на това винаги съм била стилна и винаги дрехите ми са били харесвани от другите. Разбери, че не цената определя качеството. Не дрехите те правят красив и вървежен. За тия 200 лева можеш да си намериш дори две зимни якета, какво толкова си се депресирала. Просто не търсиш.
Осъзнай се. За теб хората са или бедни, или богати. Което е абсолютно грешно. Порасни вече и осъзнай истината. Обикновените дрехи не отстъпват по нищо на марковите. Едни и същи, само дето едните струват 1000+ лева.

IWannaBeSedated
08-06-2012, 18:11
Май не си заслужава да се чете тоя роман, а ? :D

ismoo16
08-06-2012, 18:15
+1 за автора !


Да, вече всички го правят. Вече всички тинейджъри си изкарват джобните от нета. Пиши на скайп paid_to_click за повече инфо ! Благодаря за вниманието. : )

Elli *
08-06-2012, 18:24
подкрепям горните мнения, но мен също ме дразнят хора, които завиждат на хората с пари, познавам едно момче, родителите му имат много пари и съответно си купува хубави дрехи и кво ? всички са му лепнали някав тъп етикет се едно като е богат ще е лигав или нещо подобно .. дори като се скара с госпожата тя винаги казва нещо подобно - '' ти като имаш много пари и бля бля .. '' и става супер гадно и неловко .. тва, че някой има маркови дрехи и хубави, скъпи неша го прави материалист, идеот или надут така ли ? ... авторката мисли много ограничено :)

Skullcrusherka
08-06-2012, 20:31
В кой американски и бозав филм го гледа това?

HatersGonnaHate
08-06-2012, 20:34
Само да вметна, че скеитърите по-често карат със тесни дънки отколкото с широки.Аа и как реши че си правят расти татуират се и се дупчат?Да не би само те да си праят татуси, расти или да си слагат обеци и т.н.?Много тъпа тема

Ramona
08-07-2012, 11:50
Можеш да си купиш дрехи от мола, когато има намаления, виждала съм тениски и по 5лв.

vladislavcheto
08-07-2012, 14:03
Авторката явно има сериозни комплекси относно финансовото си положение.Макар че не бива да я обвиняваме,защото наистина има места в страната,където хората се мерят по парите.Дано не е била в подобно училище,но ако родителите и са имали амбициите да я пратят в елитно частно даскало,а да нямат финанси..нищо чудно..

Mary_Jane_69
08-07-2012, 15:44
Още от първото изречение не ме грабна, спестих си четенето на тая помия. Случайно погледа ми попадна върху графа `метъли` ТИ ТЪПА ЛИ СИ ?!?!?!?!?!

Anichkaxxwee
08-07-2012, 16:16
Дори и да нямаш много пари, не означава, че не можеш да се облечеш хубаво
Какъв е смисъла на темата, всъщност ?

Wednesday666
08-07-2012, 19:58
По това ли определяш дали едно момиче е кифла или не? По парите? Ами нека ти кажа, че мацката може да не е от богато семейство и пак да е страшна кифла, и то не само на външен вид, но и по поведение. А твоето мнение и най-вече обяснение е меко казано глупаво. Не можеш да ме убедиш, че с 200лв. не можеш да си намериш хубаво яке в София. Нито пък където и да било. Не си търсила, не си намерила ( достатъчно ).

Колкото до стиловете - не са само това стиловете, в които могат да се самоопределят тийновете. Има и такива, които просто нямат такава група, към която да се присъединят.

Просто имаш нужда от промяна на обстановката. В тази възраст всеки има нужда да изпъкне по един или друг начин, по-нагоре може да е по-различно. Промени си малко възгледите и ще си окей.

SisiStrange
08-08-2012, 08:39
Мда, това с 200лв яке ме уби. Невероятно яки палта има за по 70-80лв. Аз си намерих в "Зиг-Заг" едно, което ми върши работа 2 години вече, все 1 за мен е шито, право по мен ходи и топли като 2 юргана за 23лв. Ако, обаче, държиш да си маркова, хич не обвинявай обществото за нищо. Обвинявай се, че си разглезена и те е срам да идеш в обикновен магазин.

Зайче..
08-08-2012, 13:19
не съм сигурна дали разбрах правилно темата, но това което разбрах е, че аз съм кифла, защото родителите ми имат възможности и мога да си позволя малко по-скъпи дрехи и заради това едва ли не ми е забранено да се движа с "нормалните" хора и би трябвало да гледам с "други" очи на тях (или те да гледат с други очи на мен може би) :?
ами всъщност си в грешка !
Дрехите и особено стойността им нямат никакво значение в отношенията ми/ни с другите. Явно е че за теб това е от значение и според мен ти се е превърнало в комплекс, а и явно не си попаднала на правилните хора (приятели) щом са те игнорирали заради дрехите ти (ако това се е случвало изобщо или просто говориш наизуст - не знам).

draid
08-08-2012, 13:23
Виж сега, това с йерархията при лапетата в училище си го правят тия дето постоянно седят и се сдухват, че нямат 1000 лв за яке. Цената на дрехите няма нищо общо и не може да те направи вървежен и така нататък. Който смята противното е достоен за съжаление. Стила не зависи от цената на дрехата. А относно дечица които се разхождат с дрехи за Х сума пари, то това си е изцяло грешка във възпитанието от към техните родители, разглезване и по-този начин скопяване на човека в зародиш. Когато бях дете, родителите ми бяха доста заможни, особено по стандартите едно време, въпреки това никога не са ми вземали каквото ми се прииска. И въпреки че не съм носел дрехи за един чувал пари, изобщо не съм завиждал или т.н на тези които са носели. Никакво постижение не е, че някой са му купили нещо за 1000лв, нито пък може да ми каже: "Виж кво си купих" след като не си го е купил той/тя. Такива дечица мога да ги насера точно за 5 минути, но вие връстниците им се "страхувате" от тях, защото техните родители имат пари и следователно децата им са вървежни и яки. Да пазаруваш от Витошка е чиста глупост, дори да имаш пари, защото по правило там 90% от цените са завишени, само защото са на витошка. Да пазаруваш в МОЛ-а си е нормално нещо и там цените далеч не са толкова високи.

Wednesday666
08-08-2012, 14:24
Мда, това с 200лв яке ме уби. Невероятно яки палта има за по 70-80лв. Аз си намерих в "Зиг-Заг" едно, което ми върши работа 2 години вече, все 1 за мен е шито, право по мен ходи и топли като 2 юргана за 23лв. Ако, обаче, държиш да си маркова, хич не обвинявай обществото за нищо. Обвинявай се, че си разглезена и те е срам да идеш в обикновен магазин.


В което всъщност няма нищо срамно. Защото парите не правят човека човек. Правят го просто надут например или по-скоро свикнал на други условия. Но и парите са до време.

Като не си от богаташите - не се оплаквай, радвай се, че имаш покрив над главата си и не си останала гладна. А якета можеш 4 да си вземеш с 200 лева, и то кое от кое по-хубаво.

fenastz
08-08-2012, 14:26
Кифли няма вече бе бавни :D

m0nky
08-13-2012, 16:34
Много се радвам, че не прочетох цялата простотия. Или си гледала повечко извратени филми или.. не знам.... шокирана съм. Цялото това нещо е пълна глупост, стегни се и си отвори очите за реалността. :D :D :D