View Full Version : Бихте ли ми помогнали да променим нещо?
Здравейте!
Когато се върнах в България ми направи впечатление как просто всичко се разпада. Детските градинки са непотдържани, улиците са мръсни, парковете не приличат на нищо, пълно е с бездомни хора и най-вече хората не са информирани. Не знаят правата си, не знаят как да се грижат правилно за себе си и околната среда. Скоро се връщам в Холандия, но не искам да оставя родината си да деградира. Искам да променя нещо и за това ще ми е нужна вашата помощ. Моля модераторите да не трият тази тема, понеже това е шанс да подобрим състоянието си и ще са радвам даже, ако Teenproblem бъдат наши помощници в тази инициатива.
Наскоро слушах едно радио, което се предава от Мемфис и там вместо реклами пускат едни блокчета със съвети от типа, знаете ли, че шанса едно дете да стане професионален голфър е 1 на 10,000, а шансът да страда от астма е 1 на 100 и после ти дават съвет как да предпазиш детето си от това да получава пристъпи и да направиш живота му по-лек.
Примерно един мъж вижда мечка в гората и тя му казва не пуши, понеже можеш да направиш пожар и човека звъни на банката и ги моли да го спонсорират да монтира пръскачки из цялата гора, за да я предпази от пожар и те му се изсмиват и му затварят телефона. Това ме наведе на мисълта, че толкова време чакахме някой друг да ни оправи полужението, но ако искаш нещо направи си го сам и не чакай другите.
Идеята ми е да направим един сайт в който да се пишат статии на интересни теми, за неща, които не много хора знаят, а са важни. Би било много полезно за хората и би им помогнало. Теми от типа на здраве, спорт, околна среда, рециклиране, кариери, как да постигнеш целите си, стимул да се развиваш. Целта ми е след време да съберем достатъчно хора, за да можем да правим кампании за едно по-добро бъдеще. Да се съберем и да почистим някоя градинка, да нахраним бездомните кучета и да ги заведем на кастрация (за бездомни е безплатна), да си дадем старите дрехи на бащите ни на някой бездомник, за да му е топло през зимата. Все добри неща, които не изискват средства, а само малко желание да направиш добро. Наистина искам да променя нящо в тази държава, или ако не нея, то поне малка частичка от хората. И един човек да стане добър и да направи добро и той да направи още един човек такъв като него това е достатъчно, понеже от там тръгва една верижна реакция. Искам хората да се събудят и да ми помогнат да направим тази държава едно по-хубаво място за живеене. Място, където с радост да отглеждаме децата си.
Ще се радвам, ако вие, както и екипа на Teenproblem ми помогнете в тази инициатива.
Всеки, който с радост би се захванал да участва с някоя добра дейност или изявява желание да напише някоя интересна статия, която би заинтересувала и помогнала на хората е добре дошъл да ми прати имейл на адрес: boryana-tencheva@hotmail.com или да ми пише тук или на лично съобщение.
Няма да ви лъжа,в момента не мога да си позволя да плащам на хората, които пишат статии или ми помагат, но след време и това ще стане. Надявам се, че като за начало това, че правите добро ще е достатъчен стимул, а след време като сайта се развие ще имаме приходи, които с радост ще ви давам, като благодарност.
Ако сме сами сме слаби, но заедно можем да преборим всичко!
Хубаво е да виждам толкова будни хора, но истината е, че нищо няма да се постигне с един сайт.
Такива сайтове има хиляди.
Защо не потърсиш помощ от вече постигнали нещо хора? По-трудно ще ти е да започнеш нещо такова сама (почти невъзможно е).
Във фейсбук има една група 'Сърцето на доброто', наскоро помогнаха на един бездомен мъж, който имаше сериозни проблеми с крака си и който спешно се нуждаеше от операция.
ако пуснеш твоя гола снимка, ще хвърлям разделно
antineutral
08-28-2012, 18:10
Идеята ти е добра, но ще срещне много трудности.
xoxi: Не търся други сайтове, понеже, ако искаш нещо да стане направи си го сам. Имах една приятелка, която работеше към една организация и вика "хората дават като дарение 2лв и 90% от тези пари отиват за фирмата и само 10% за дарението". Затова искам да взема нещата в мои ръце и да съм сигурна, че нещата ще се правят стриктно и коректно.
Нямам против да работя съвместно с други организации, но има време първо трябва да си развия идеята.
antineutral: Нали за това са трудностите, за да се борим и да постигнем това, което желаем.
yakuza_: Съжалявам, но не си късметлия като гаджето ми, който снощи на работното си място видя доста повече от снимки. Ако нямаш да кажеш нещо смислено по темата те съветвам да си вземеш лубрикантчето и да се върнеш в тоалетната.-Не дразни огнена зодия, че ще се опариш! :P
Направи си го сам, да. За това в тази страна основно ни липсва обединение, защото всеки си мисли, че неговите идеи са над другите и той ще се справи по-добре.
Направи си го сам, да. За това в тази страна основно ни липсва обединение, защото всеки си мисли, че неговите идеи са над другите и той ще се справи по-добре.
Под "сам" имах предвид да поема инициативата. Помагала съм преди и знам, че мога и още и не не иска да правя нещата сама. Затова пиша тук и моля за помощ всеки, който е с добро сърце да ми помогне за този проект.
Amore-Mio*
08-29-2012, 06:52
О'кей, искаш всичко да направиш сама - обаче в случая е доста трудно. Опитваш се да започнеш на чисто и от нищото, обаче и сама не знаеш как да го направиш. Оценявам идеята ти, нужно е да има по - добри хора, за да се променим и да променим средата, в която живеем. Но някак, почти невъзможно би било да го постигнеш. Да, нужно е желание и воля, и когато искаш нещо да си го направиш сам, ама не винаги.
Как разбра, че си огнена зодия, след като местата зодиите са се изменили, от времето когато са ги определяли ?
И тия неща не се променят от тъпи форуми и ФБ. Заради това нещата са такива, защото някой решава, че е по - лесно да направи група във ФБ, вместо наистина да свършат нещо, да не си идваш в България е единственото решение, скоро много мой познати ще напуснат България, поради основните причини.
Как разбра, че си огнена зодия, след като местата зодиите са се изменили, от времето когато са ги определяли ?
И тия неща не се променят от тъпи форуми и ФБ. Заради това нещата са такива, защото някой решава, че е по - лесно да направи група във ФБ, вместо наистина да свършат нещо, да не си идваш в България е единственото решение, скоро много мой познати ще напуснат България, поради основните причини.
Не съм тръгнала да се занимавам с Фейсбук и тн. Достатъчно добри неща съм правила с познатите ми и преди да съм седнала за първи път на компютър. Събирали сме се бригади от по 100 човека да чистим Родопите и река Арда, където всеки си хвърля, незнайно защо гумите от автомобила си. Опазвали сме различни застрашени видове като Египетските лешояди, които можете да ги видите в България само в Родопите. В с.Бородилово има диви пуми (кой да предположи, че такова нещо, все още съществува в България на свобода). И там сме ги опазвали от хората, които ги стреляха, хранили сме ги, грижели сме се за болните. Не ми говорете, че ми трябва фейсбук и група пикльовци, за да променя нещо. Търся само сериозни хора. До себе си имам доста, предимно природозащитници, какъвто е и баща ми, но винаги има нужда и от още. Не ми трябват хора, които ми казват ( няма как да стане, късмет, България няма да се промени, заради българския манталитет, единствения начин е да избягаме от България и тн). Именно, заради такива хора сме на това дередже, понеже са егоисти. Мислят само за себе си и собствения си мързел. Понеже, ако искате нещо да се промени трябва да станете и да го направите, а не да разчитате на някой друг пожелавайки му късмет или казвайки му "нищо няма да излезе от това" или "ще е трудно". Ми ще е трудно, като 90% от българите не си мърдат и малкия пръст за тази държава.
Да най-лесно е да избягате. Това е егоистично, понеже за разлика от мен вие няма да се замислите какво ще стане с приятелите ви, с роднините и сънародниците ви, които ще останат тук. Като отидете в чужбина ще си щракате с пръсти от щастие, а същевременно ще се заробили още един човек в бедност в своята родина, понеже не сте направили нищо значимо, за да помогнете поне една сътба да се промени.
Да аз имам къща в Холандия, да ще се върна там да живея, НО за разлика от вас аз искам и променям нещо тук. Не искам един ден да се чувствам виновна, че българите са в това положение и аз не съм направила нищо, а съм избягала като страхливка.
Вие страхливци ли сте или хора с достойнство?
Да сте чули някога Левски и всички, които са се борили за нас да си е казал трудно ще бъде и затова ще се откажа? Ако го бяха направили сега щяхте да сте още роби. Жалко за загиналите по онова време, понеже вие сами пак се поробвате да живеете в бедност, да ви тъпчат турците, които ви оправляват и да живеете в една мръсна държава, за която няма да се погрижите. Уж се нарича Майка България, а вие я убивате.
Чужденците ни мислят за цигани. Чудите ли се защо е така. Те всяка сутрин в 5 минават и излъскват всяка една улица, даже и на село, а ние живеем сред боклуци и това не ни прави впечатление. Никой не ни харесва. Никой не казва и една добра дума за българите. Аз трябваше в Холандия да се мъкна с една книга за България и да убеждавам наистина хората, че България не е изградена от руйни. Те си мислеха, че циганските ламаринени къщи са градовете ни. Представете си с какво сме известни. В какви хора сме се превърнали, че живеем като плъхове и вместо да славим великата ни страна, ние я опозоряваме и убиваме. Засрамете се. Жал ми става от такива хора, но както и да е аз ще продължа да да се старая да напавя страната ни едно по-добро и по-красиво място за живеене, пък вие си седете на диванчетата, тъпчете се с мазни храни и чакайте някой да ви спаси. Всичко наготово нали така?
druzilla
08-30-2012, 12:17
Хубаво е,че искаш да поемеш инициатива.Но наистина един сайт или страница във фейсбук няма да променят нищо.Ако един човек не иска да се промени сам към добро,колкото и да му натякваш - нищо няма да постигнеш. ;)
Хубаво е,че искаш да поемеш инициатива.Но наистина един сайт или страница във фейсбук няма да променят нищо.Ако един човек не иска да се промени сам към добро,колкото и да му натякваш - нищо няма да постигнеш. ;)
Аз по-скоро искам да информирам хората, как биха могли да бъдат полезни, без да правят кой знае какво. Без много труд. И малките неща са значими и дори и едно добро дело е достатъчно на човек, за да променим нещо. Дето се вика може да нямаш бригада от 100 души с теб, но утре можеш да оидеш до градинката при теб и да хвърлиш в кошчето 10 чашки и хартийки, за да може децата да не израят в мръсотията.
И не не искам да е на тема околната среда, а за неща, които всъщност не знаем, а е добре да ги знаем, понеже, ако сме информирани можем да погледнем от друга гледна точка и да започнем да се държим по друг начин.
Примерно една статия за цигарите. Колко % е шанса да хванеш рак, ако пушиш и приемаш противозачатъчни, че рискът се променя, че ако си пасивен пушач биваш също тровен. И един родител, ако прочете това би се опитал да пуши на терасата или в стая далеч от детето, която да се проветрява, за да не трови детето си. Това не би ли помогнали? Не би ли направило добро. Това може да предпази едно дете от астма или, ако като мен като малко е карало бронхит и дробовете му реагират много зле на цигарен дим.
Ако напишеш една статия как бременните жени трябва с мярка да приемат витамините и, че има витамини, които в определено количество развиват плода, но ако се прекали с тези витамини има риск да родиш дете с проблеми това няма ли да е добре? Такива неща е добре да се знаят. Искам сайт, в който всичко да е добре обмислено, добре проучено и точно. Не искам невярна информация. Като пиша статия винаги правя проучване към седмица и нещо и се ровя къде ли не за информация и се допитвам до специалисти, за да не лъжа хората, понеже целта ми е да помагам.
Днес ще напишеш една статия, която утре ще предпази къщата от пожар, понеже са помислили да обезопасът къщата си, или ще спаси семейство при земетресение, понеже са научили децата си какво да правят в такива обстоятелства. Не е като да промениш света, но все някога ще помогнеш на някой и никога няма да знаеш дали ще помогнеш на някой непознат или на твоята сестра или брат.
Ако дете е малтретирано можеш да му кажеш как да постъпи и до къде му стигат правата. И да знае, че майка му и баща му нямат право да го удрят по какъвто и да е начин и за каквото и да е. Без значение на колко години е и от каква раса то има права, а малко хора си ги знаят.
Аз съм навита да попадна в този колектив,който събираш. В момента нямам време да прочета цялата тема ,но разбрах ,че искаш да ти напиша статия за нещо интересно и полезно на хората.
Имаш ли вече такъв сайт?Събрала ли си вече някакви доброволци?
Аз съм навита да попадна в този колектив,който събираш. В момента нямам време да прочета цялата тема ,но разбрах ,че искаш да ти напиша статия за нещо интересно и полезно на хората.
Имаш ли вече такъв сайт?Събрала ли си вече някакви доброволци?
Сайта е регистриран, но още няма материали в него, понеже в момента събираме колектив и всеки си е избрал тема, върху която да се развива. В момента подготвяме материалите и скоро ще започнем да качваме. :) Имаме вече доста добър екип, но винаги има място за хора, които искат да помогнат. Избери си тема в/у която да пишеш може да са факти, проучвания, съвети и тн. Можеш даже да развиеш свой собствен проект. :) Всички пращат материалите на имейла ми boryana-tencheva@hotmail.com и много ще се радвам, ако и ти ни помогнеш и допринесеш с нещо. :) Можеш да ми пратиш по имейла контакт за връзка примерно скайп или нещо такова да е по-лесно. :)
mimsssssss
08-30-2012, 14:24
Същите въпроси като Сънсет имам.
Сега ми се налага да се върна в България и честно, ще го направя с най-голямо нежелание. Чудя се дори как ще изкарам една година...
Не мисля, че съм длъжен да ходя след разни келеши и да им събирам боклуците, защото те нямат елементарно възпитание, да ползват кошчета за боклук и контейнери.
Не мисля, че съм длъжен да ходя след разни келеши и да им събирам боклуците, защото те нямат елементарно възпитание, да ползват кошчета за боклук и контейнери.
Доброволоци като теб не са ми притрябвали. Подобни хора обикновенно само седят някъде ...в едната ръка с цигарка, а в другата с бутилка бира (накрая и 2те мятат на земята) и само бездействат, но нареждат как да се вършат нещата вместо те да го направят, но нали не знаят как само си говорият.
Щом не би направил нещо плувай си в боклука. Знаеш ли малко са хората като мен, но подобни хора като теб ни карат да сме стиснати и нищо да не правим за другите. Имам си голяма къща, в Лозенец...баш центъра до Борисовата, имам си пари вече, от добро семейство съм , имам си къща в Холандия и мога да си дигна чукалата във всеки един момент и грам да не ми пука как живеят българите. Даже не съм на 100% българка по кръв, но по сърце въм 100 пъти по-голяма българка от теб. С това, което имам може и пръста да не си мръдна за хора като теб, но го правя. Да ти кажа ли, защо случайно и ти попадаш в моя списък? Защото по живееш в държавата, където съм родена. Друга причина няма. Всичко друго правя за хората, които заслужават, точно като тези, които ми писаха и ми предложиха да ми помогнат. Защото на 1000 човека ще има 1, който не заслужава да живее в мизерия и да тъне в боклуци, докато ходи по улиците.
Аз винаги, ама винаги, си хвърлям боклука в кош, ако няма си го държа в джоба/ръката докато видя. Не пуша, това е за нерваците. Когато живееш с "мизерията" свикваш с нея. Не мога да ходя да казвам на всеки как трябва да живее. Бих направил нещо за България, само ако съм в политик.
Аз винаги, ама винаги, си хвърлям боклука в кош, ако няма си го държа в джоба/ръката докато видя. Не пуша, това е за нерваците. Когато живееш с "мизерията" свикваш с нея. Не мога да ходя да казвам на всеки как трябва да живее. Бих направил нещо за България, само ако съм в политик.
Винаги трябва да има "НО" нали?
не
Еми успех в политическата ти кариера. Да те видим как следваш Ран-ът.