View Full Version : Нов дом
mimsssssss
08-31-2012, 18:38
Няма да навлизам в подробности, но в продължение на 5 години живях в 5 различни къщи. Първата година бях сама и пътувах, за да се видя с приятеля ми, останалите 4 живяхме заедно. Така се случи, че сега пак ще живеем разделени за 2 години. Имаме възможност да се виждаме, но рядко. Въпроса ми е за новият дом.
Реших да се изнеса в София. Намерих си работа за 600лв., но изобщо не знам това дали е достатъчно. Говорих с познати, ама всеки ми казва различни неща. Не съм си търсила квартира, предполагам ще търся някое момиче за съквартирантка. Не искам да съм в някоя гарсониера, до сега живях на 110кв., а сега да се забия в пещера - ще откача. Как вървят и квартирите? Според кварталите най-вероятно, ама нещо по-общо? Искам обзаведена, щото общите мебели ги затворихме на склад, няма да мъкна нищо, най-много да си взема ютията, хах.
Абе давайте съвети колко скъпо е в София, една сметка ако някой ми дръпне ще съм благодарна.
п.п. Не пуша, така че тея разходи ги зачеркваме. Не ползвам телефон - така че и това не влиза в сметките. Всичко останало - отметка.
п.п.2 Колко струват картите за градски транспорт и за кои превозни средства важи или за всяко трябва да си купувам отделно - метро, тролей, автобус и т.н.?
summersunlight
08-31-2012, 19:06
Предполагам си студентка, картите за градския транспорт за 3 месеца за цялата градска мрежа (включително и метрото) са около 60 лв, 60 и няколко. Ако не си студентка за 3 месеца за цялата градска мрежа е към 140 лв
mimsssssss
09-27-2012, 00:13
Ъпвам си темичката, хах. Намерих си голям апартамент в кв.Левски... Всичко стана съвсем случайно с една позната и тя си търсела съквартирантка, та намерихме се. По-малка е от мен, голям пич е, веселко ще ни е. Та апартамента е голям, има две спални, хол, кухня, баня, тоалетна, тераси, на 2 етаж е. Обзаведено си е, абе много ме радва...
Работата се разкисна меко казано, ама чакам от хиляда места да ми се обадят и имам срещи за другата седмица, та така.
Общо взето ме интересуват разходите за ток и храна? Хаха, забравих да спомена пародията на обявите - търси се млада жена(около 25г) със стаж(10г)... нямам думи. Безработица ли е като цяло в София?
п.п. Не мога да повярвам, че се връщам в България.
п.п.2 Темата няма да си я водя като дневник :d чувствайте се свободни да пишете хах
Cybershot
09-27-2012, 06:52
600 за София са малко да ти кажа, особено в твоето положение. Сложи 50/60лв на месец за карта за градския, предполагам за ток и вода ще ти стигнат 100лв(тук включвам и топла), зимата може да са и повече. Храната вече е по-относително да се каже. Ако наема ти е 200, сметките 150, то ти остават 250 на месец за храна, което е по 8.30лв на ден. Най-изгодно ще ти е да си готвиш у вас, навън ще ти излиза по-скъпо(тук пак зависи).
mimsssssss
09-27-2012, 11:07
У нас ще си готвя, апартамента е обзаведен с всякаква техника, няма проблем. Да, 200 за квартира, но сметките ги слагам малко, тъй като през деня апартамента ще е празен, след работа имам и други ангажименти и в крайна сметка акто се прибера ще се изкъпя и лягам да спя...
А за храна 300лв няма ли да са ми достатъчни? На мен ми се вижда по много 10лв на ден, ама все пак...
Cybershot
09-27-2012, 12:02
Зависи, по принцип по 10лв на ден стигат, според мен ще свързваш двата края.
titinkaa
09-27-2012, 12:13
Мимс,имай в предвид,че няма само храна да ти е нужна.След месец два ще ти се прииска и някоя дрешка или обувки да си купиш,съответно ти остават по-малко пари за храна за месеца.Изкарай така 2-3 месеца и виж как ще се справяш,през това време по-добре си търси друга работа поне за 700-750лв.
Cybershot
09-27-2012, 12:19
Btw точно така, все ще се намери още някой разход - дрехи, зимата върлуват грипове, 2-3 пъти годишно се ходи на профилактичен преглед при зъболекар....
mimsssssss
09-27-2012, 13:40
Е, да речем за зъболекар, гинеколог и разни други майка ми ще ми дава пари. Едва ли ако и кажа, че ботушите са ми скъсани и ми трябват нови, няма да ми прати. Ще ми прати, ама не е в това въпроса... Значи да търся над 700лв... Мерси.
JungleJaguar
09-27-2012, 15:27
Боже мой...хахахахахах
mimsssssss
09-27-2012, 16:59
^Кое е смешното в случая?
Amore-Mio*
09-27-2012, 19:51
Имаш си главата на раменете и можеш да се справиш, сигурна съм. Вижда се от коментарите ти, че си разумна и всичко много добро. Сметките някой може грубо да ти ги сложи, но никой с точност. Хубавото е, че поне ще делиш сметките с още един човек, което може би ще те облекчи до една степен и ще си имаш пари, макар и малко, за глезотии. А тока, водата и храната и сметката за тях е супер относителна - всичко си зависи от това кое колко ще използваш. Някои могат да плащат 50 за ток, други - за 20, а трети за 100+
как така се връщаш в Бг? :о
защо?
пиши ми лс със скайп нещо да си побъбрим (:
С 600 лв в София забрави да живееш на квартира, че и голяма иска.... За това което го искаш трябва да вземаш поне 1000лв
mimsssssss
09-27-2012, 21:04
Аз квартира си намерих, с две спални е, обзаведена, вече е наета, с една дружка съм, по 200лв на човек.
Amore-Mio, точно искам да си направя максимална сметка, защото искам да се оправя сама. Майка ми и без това ми плаща обучението и курсовете, сега почвам и семинари, все пак да си поемам и аз част от разходите.
draid, няма как да взимам заплата от 1000лв в България, преди да си завърша обучението... за жалост. Освен ако не е нещо незаконно, но не ми се занимава честно казано, хах
Ивке, дай си новия скайп... Общо взето се връщам, че ми стана много ученето и постоянно пътувах, а и моя замина и той да учи.