Влез

View Full Version : Защо учим квадратните уравнения в училище???домашна

Lione_Dios
09-23-2012, 14:09
Една учителка по математика ни даде домашно: Защо учим квадратните уравнения в училище, къде те намират приложение в живота. На всякъде търсих не мога да намеря. Ако някой има отговор по темата ще съм ви много благодарна.

fenastz
09-23-2012, 15:02
Учителката ти си прави гавра. Никъде в живота не се използват тия простотии.

Lione_Dios
09-23-2012, 15:05
Учителката ти си прави гавра. Никъде в живота не се използват тия простотии.
не съм много сигурна дали се гаври понеже тя е доста строга и едва ли ще ни се шегува

mal4oty
09-23-2012, 17:06
Приложение в живота намират в нейния случай.Ако ще си учител ще трябва да ги преподадеш.

halfbloodangel4
09-23-2012, 17:28
Дафък.. някой от моя клас има регистрация тука :D :D хах.. И аз се чудя и не мога да измисля нищо... ужас ;дд

Amore-Mio*
09-23-2012, 19:20
Освен ако не си преподавател, само тогава май намират приложение. В противен случай и на идея си нямам къде се използват.

Ps: Пиши за учителите.
И че на тях им се налага.

Lucho
09-23-2012, 19:23
Никъде нямат приложение.

Но ако бяха само те животът ни би бил песен. Проблемът е, че не са! Има много глупости из учебниците, но е видно, че в близките 10-20 години промяна няма да има.

Chacho
09-23-2012, 20:36
Най-вече квадратните уравнения възникват като подзадачи на по-сложни задачи. Повечето клонове на математиката се натъкват постоянно на квадратните уравнения. А повечето науки, за нечие нещастие, се натъкват на математика.

Както и да е. Често, когато имаме случки, зависещи от две променливи, които от своя страна са взаимнозависими, пораждат квадратни уравнения. Достатъчно е някъде в дадената случка двете променливи да образуват произведение.

В една фабрика за подаръци има неизвестен брой работници. На Коледа всеки един решил, че ще направи по 1 подарък за всеки колега. За всеки от 10-те бригадира всеки работник направил също по 1 подарък. Крайният брой подаръци бил 950. Колко са работниците във фабриката?

х.(х-1)+х.10=950
х²-x+10x=950
x²+9x-950=0
Квадратно уравнение.

Сигурно много хора никога не биха се запитали за бройката работници във някаква фабрика. Също така много от тях няма да се запитат защо сателитната чиния е чиния. Дали има нещо общо със свойствата на отразяващите се от вътрешността на парабола лъчи? А на квадратните уравнения не беше ли парабола графиката?

Квадратните уравнения може да ти се наложи да ги ползваш тогава, когато спреш да пробираш въпросите, които си задаваш.

irrationalDecision
09-23-2012, 21:10
Айде бе, нямали приложение.То по вашата логика нищо няма, дайте да не учим математика, да не учим физика, да не учим химия и т.н.
Ето ви един реален пример. Другото лято искате да пътувате в чужбина. Екскурзията до там е 3000.Е, нямате ги , имате по-малко. Решавате да ги вложите в банка, която ще ви ги олихвява на 6 месеца с годишна лихва, примерно 10 %. Седите и умувате колко все пак трябва да внесете при такава лихва, че след година да си имате гаранция трите бона. Умувайте си още дълго, аз ще си драсна едно квадратно уравнение и ще знам веднага, още преди тази в банката да ми каже.

Или пък работите в строителна бригада и шефът ви праща да купите фиксиран брой квадратни плочки за пода (примерно 80), който вчера собственоръчно сте измазали и знаете точната му площ.Сметнал си е човекът, че са нужни 80, ама е забравил да ви каже от кой размер. Отивате в магазина, казвате 80 плочки от едикой си модел и разцветка. Продавачът ви пита обаче от кои плочки като размер, имат два или три, малки, средни и големи. А сега , де. Звъните на шефа или с едно елементарничко квадратно уравнение пресмятате размера на плочката?Не че няма да му звънна, нали ми е шеф и ще направя казаното от него,ама преди това нищо няма да ми попречи да си сметна необходимото, за да не се чувствам тъпа и неоправна. Малко мисъл и инициатива не е лошо човек да проявява.

Ами разните траектории, те дали нямат общо и с параболата, а оттам и с квадратните уравнения?

draid
09-24-2012, 22:44
Хората, често не проумяват смисъла от дадено нещо, освен ако не се задълбочат в него. В момента всички ученици не виждат смисъл от квадратните уравнения, утре няма да виждат смисъл от питагоровата теорема, студентите не виждат смисъл от интегралите и диференциалите, но като цяло всичко това е до тогава докато не се сблъскат с куп неща които изискват тяхното владеене за достигане на крайно решение на даден проблем. Иначе много лесно може да приемеш и да бъдеш сигурен, че за направата на 70% от нещата които те заобикалят се е ползвало подобно ненужно нещо от математиката.

TykaSePisheNick
09-25-2012, 09:12
А да не говорим, че повечето, да не кажа всички игри в днешно време са базирани на C++, който използва математически уравнения да присъздаде графиката и "естествеността" на играта.Как мислите, че играта изчислява при определено действие какво ще се случи, че и да го пресъздаде реалистично?Всичко е математика...и физика...и химия.

Chacho
09-25-2012, 10:51
http://syzdekistan.com/wp-content/uploads/2008/06/200806152330.jpg

Lucho
09-26-2012, 19:52
Айде бе, нямали приложение.То по вашата логика нищо няма, дайте да не учим математика, да не учим физика, да не учим химия и т.н.
Ето ви един реален пример. Другото лято искате да пътувате в чужбина. Екскурзията до там е 3000.Е, нямате ги , имате по-малко. Решавате да ги вложите в банка, която ще ви ги олихвява на 6 месеца с годишна лихва, примерно 10 %. Седите и умувате колко все пак трябва да внесете при такава лихва, че след година да си имате гаранция трите бона. Умувайте си още дълго, аз ще си драсна едно квадратно уравнение и ще знам веднага, още преди тази в банката да ми каже.

Или пък работите в строителна бригада и шефът ви праща да купите фиксиран брой квадратни плочки за пода (примерно 80), който вчера собственоръчно сте измазали и знаете точната му площ.Сметнал си е човекът, че са нужни 80, ама е забравил да ви каже от кой размер. Отивате в магазина, казвате 80 плочки от едикой си модел и разцветка. Продавачът ви пита обаче от кои плочки като размер, имат два или три, малки, средни и големи. А сега , де. Звъните на шефа или с едно елементарничко квадратно уравнение пресмятате размера на плочката?Не че няма да му звънна, нали ми е шеф и ще направя казаното от него,ама преди това нищо няма да ми попречи да си сметна необходимото, за да не се чувствам тъпа и неоправна. Малко мисъл и инициатива не е лошо човек да проявява.

Ами разните траектории, те дали нямат общо и с параболата, а оттам и с квадратните уравнения?

Ако плочкаджията разбираше от математика и квадратни уравнения нямаше да е плочкаджия, вЕрвай ми! Щеше той да е шефа и на него да звънят, не той да звъни.

@Chacho - всеки поставя своята си наука на мястото на математиката в твоята карикатура.

irrationalDecision
09-26-2012, 22:03
^ В общия случай -да. Но гледаш избирателно на нещата.Хвана се за фаянсаджията.Ами лихвата,като не е човек плочкаджия , не би било лошо да може да си я сметне и сам. Ще кажеш, че има специални калкулатори за целта. Да, има, ама е тъпо всичко да ти поднесат наготово. Ами ако те излъжат примерно? Как ще ги хванеш? (-8

Колкото да карикатурата - едва ли на мястото на математиката можеш току-така да сложиш всяка наука. Гаус, не Chacho, аз или някой друг, харесващ математиката, го е казал - тя е царицата на науките. Заобикаля ни навсякъде.

Cybershot
09-27-2012, 06:58
Добре, че има и такива като авторката, все пак като седнеш в кафето, някой трябва да ни обслужи ;)

Lucho
09-27-2012, 07:27
^ В общия случай -да. Но гледаш избирателно на нещата.Хвана се за фаянсаджията.Ами лихвата,като не е човек плочкаджия , не би било лошо да може да си я сметне и сам. Ще кажеш, че има специални калкулатори за целта. Да, има, ама е тъпо всичко да ти поднесат наготово. Ами ако те излъжат примерно? Как ще ги хванеш? (-8

Колкото да карикатурата - едва ли на мястото на математиката можеш току-така да сложиш всяка наука. Гаус, не Chacho, аз или някой друг, харесващ математиката, го е казал - тя е царицата на науките. Заобикаля ни навсякъде.

Мислех и за лихвата да се заям, но бях сигурен, че веднага щяхте да ме упрекнете, че расъждавам праволинейно. Тъпо, остро факт е, че има калкулатори, но трябва да знаеш какво да им зададеш, защото пак ще сбъркаш. От друга страна те не те лъжат в лихвата, а в малкия текст отдолу - с дребна сума почти никога не можеш да излезеш на голяма печалба от лихви, както е в случая. Разбирам, че това е пример, който да покаже ползата от разбирането на математиката, но в реалния живот нещата стоят по доста по-различен, не толкова праволинеен начин.

Добре, че има и такива като авторката, все пак като седнеш в кафето, някой трябва да ни обслужи ;)

Не всеки умен и млад човек успява да се реализира там, където иска. Следователно е напълно възможно да срещнеш тъп шеф, който не разбира от математика и сервитьорка, която разбира от математика. Нещата са относителни и не толкова праволинейни, математика е точна наука, но живота не е направен да бъде точен като математиката.

Chacho
09-27-2012, 08:10
Ох, Лъчо, то може и български да не мога да говоря като хората, ма да се хвана за детегледачка на богаташи и да живея чудесно. В главата само реализация ли ти се върти, ти не учиш ли нещо странично от интерес? Ако имаш любопитството да си обясняваш нещата, рано или късно ще опреш до математиката.

Това имаше предвид Cybershot по-горе, че хората, които не виждат смисъла, са просто ограничени и затова я класифицира като сервитьорка. Може да не съм нито литератор, нито художник, нито музикант, но виждам смисъла от тези неща. Никога не съм мислил, че ми е излишно да пиша, рисувам или свиря, нищо че съм се примирил, че може би няма да се усъвършенствам в тези насоки този живот.

DisappointedDreamer
09-27-2012, 08:35
^ В общия случай -да. Но гледаш избирателно на нещата.Хвана се за фаянсаджията.Ами лихвата,като не е човек плочкаджия , не би било лошо да може да си я сметне и сам.

Браво!

Ох, Лъчо, то може и български да не мога да говоря като хората, ма да се хвана за детегледачка на богаташи и да живея чудесно.

И точно така.
Може да е плочкаджия, ама да взима повече пари от някой с 10 висшета. И к'во като има толкова висшета?
И аз бях отгледана да вярвам, че образованието е всичко, и че всичко трябва да се учи, за да може после да си намериш хубава работа, и че най-важното е да изкарваш маса пари. И до известна степен е така, но има толкова други неща, които трябва да се вземат под предвид. Знаеш ли занаят и си изкарваш парите, какво ти пука как се спелува думата училище примерно? От друга страна, аз обичам да вярвам че е хубаво да разбираш и да имаш insight в много науки, както и работа. Работата ще ме удовлетворява финансово, но за мен това изобщо не е достатъчно. Знанията са това, което ми носят наслада.
Пък и както Чачо се изрази в друга тема - знанията променят вижданията ни над живота.

Cybershot
09-27-2012, 12:11
Чачо ви го преведе много добре, не може в този живот да си като кон с капаци, хубаво е да имаш някаква минимална обща култура, Златка така е викала и за географията едно време... ;)

mirki4a
09-27-2012, 13:19
Една учителка по математика ни даде домашно: Защо учим квадратните уравнения в училище, къде те намират приложение в живота. На всякъде търсих не мога да намеря. Ако някой има отговор по темата ще съм ви много благодарна.

Как къде!? На кандидат-студентския изпит разбира се! :D