View Full Version : Вампирите
Kaena Smith
09-24-2012, 09:07
Създадох темата,тъй като вчера гледах нещо :
http://www.blitz.bg/news/article/155504
(част от въпросното интервю с вампир)
и добре се посмях.За пореден път си дадох сметка,че хората дори не правят разлика между вампирите във фолклора и тези в книгите,филмите и т.н.,а са ги пренесли и в реалността.Но както и да е,темата е с цел да разбера какво си представяте,когато чуете думата "вампир".Не става въпрос за това дали съществуват или не,тъй като всички сме чували за енергийните вампири,а симптомите на кръвопийците са обяснени с различни болести.Да не говорим,че е "модерно" да практикуваш вампиризъм и има всякакви психари,които се мислят за вампири и пият кръв.А в България като че ли тази дума e станала нарицателно за човек,който не намираме за особено приятен.
По темата:как си представяте вампирите,кой е образа,който сте по-склонни да приемете за "истински" и как бихте коментирали останалите :
1)енергийния вампир;
2)вампирът в славянския фолклор;
3)кръвопиецът от киното(,книгите и т.н.) в различните му превъплъщения през годините(от "Носферату" до "Здрач")
или
4)модерният "вампир",който от време на време пие кръв,облича се в черно,удължил е зъбите си и се е обявил за такъв.
(Може би беше редно да спомена и историческите вампири,но се съмнявам,че някой от форума вярва,че Дракула,Елизабет Батори,Бела Кис и др. са били такива.)
Ако имате желание,може да отговорите вярвате ли в съществуването им и евентуално,защо.
И за да не отклонявам от темата :
1)Имате ли познати,източващи енергия?
2)Защо суеверията,свързани с вампирите продължават да битуват(преди време в Румъния имаше случай на роднини,изкопали мъртвец,за да направят ритуали против вампирясването му,а в някои части на България все още вярват,че мъртвецът ще се превърне във вампир,ако котка,куче прескочи тялото му).
3)Как си обяснявате цялата,като че ли утихнала истерия на повечето тийнейджъри,които бяха решени да станат вампири покрай "Здрач","Дневниците на вампира" и т.н.Самите вие имали ли сте такива познати ?
4)Въпросните псевдо-вампири,секти,тайни общества.В България такива почти няма,а малкото изглеждат безобидни,но как ви се струва гореспоменатия четвърти вид "вампири".Смятате ли че са потенциално опасни или с психични отклонения(в Сащ имаше случай на отвлечено момиче с цел кръвта и или част от нея да бъде източена и изконсумирана).
Ако желаете може да споделите и някоя легенда/история по темата или нещо друго,което ви вълнува.
SisiStrange
09-24-2012, 09:31
Вярвам твърдо в енергийния вампиризъм. Има хора, около които буквално се чувствам изпита. 10 минути заедно и денят ми е заминал. Другите варианти са си измислици, направени за да плашат хората като Торбалан. Ужасното е, че в 21 век още се случва шайка откачалки да изкопаят нечий гроб, да пронижат сърцето на трупа, да го изгорят и да съберат пепелта само, защото вярват, че може да се надигне. Мама наскоро ми разказа, че е гледала такова предаване с действителни, съвременни случки.
Вманиачените по "Здрач" за мен са деца с не особено добро IQ. Ако Брам Стоукър е видял Едуард и Бела, сигурно се е обърнал няколко пъти в гроба, надявайки се, че е шега. Никога не бих си представила такова жалко подобие на вампири дори само за развлечение. Когато си чета книжки, предпочитам да ги приемам за властни, мощни, зли същества в човешка форма, които не се лигавят, не се залюбват дълбоко по човешки момиченца и ценят единствено верните си слуги, но не безкрайно.
Що се отнася до последния ти въпрос, не мисля, че човек с нормална психика би се захванал да пие кръв без значение какви са му подбудите и колко пъти е изгледал True blood.
DisappointedDreamer
09-24-2012, 10:27
Вманиачените по "Здрач" за мен са деца с не особено добро IQ.
Съгласна съм с всичко останало от поста на Сиси освен това.
Не мисля че вманиачените по Здрач са деца с не особено добро IQ. Мисля, че повечето от тях просто харесват идеята за силен, зъл и да не забравяме секси вампир, който се влюбва в крехко, човешко момиче. Харесват идеята, защото ги карат да се чувстват специални и уникални. Мисля, че е просто някакво временно увлечение, което подсилва мислите им, че са повече от своите връстници, че са по-интересни, уникални и незаменими. Същото е и с 50 shades of grey - неземно сексапилен мъж се влюбва в невинно момиче, и накрая дори забравя своите БДСМ наклоности и се жени за момичето.
Но мисля, че цялата тази история, всичките тези чувства и увлечения умират след като въпросните индивиди минат пубертетът и осъзнаят, че са обикновени и заменими колкото и гадно да звучи.
Има хора, които източват енергията от мен. Познавам такива и гледам да се динстанцирам от тях, тъй като след 10 минутен разговор се чувстваш като парцал.
Мисля, че всичките тези нови предавания и филми като Здрач и True Blood и не знам си какво си, са пълни булшити. Единствената вампирска история, която ми харесва е книгата на Брам Стокър Дракула. Класика е, описва вампирите такива каквито трябва да са. От друга страна, Дракула или Влад Цепеш, както му е истинското име, е бил просто много зъл владетел, убил много турци и други хора. Оттам идва и историята за Дракула. Човекът, който харесва история в мен, обожава тази история за Влад Цепеш. Но същия човек в мен ненавижда Здрач и другите светещи в тъмното сладникави вегетарианци вампири.
SisiStrange
09-24-2012, 10:33
^ И "Сейлъм'с Лот". :) Не само "Дракула".
DisappointedDreamer
09-24-2012, 10:42
Сейлъм'с Лот беше хубава книга, да. Но не е сред любимите ми.
JungleJaguar
09-24-2012, 11:54
Сигурен съм,че има енергиини вампири.Неведнъж само при кратка среща с определен човек и ми става гадно,почвам да се потя,повръща ми се,като в менгеме съм,незнам защо.Има нещо,защото при други хора ми е супер приятно, комфортно и спокойно.Усеща се просто.
someonerandom
09-24-2012, 13:35
Съгласна съм с всичко останало от поста на Сиси освен това.
Не мисля че вманиачените по Здрач са деца с не особено добро IQ. Мисля, че повечето от тях просто харесват идеята за силен, зъл и да не забравяме секси вампир, който се влюбва в крехко, човешко момиче. Харесват идеята, защото ги карат да се чувстват специални и уникални. Мисля, че е просто някакво временно увлечение, което подсилва мислите им, че са повече от своите връстници, че са по-интересни, уникални и незаменими.
Щях да се съглася...ако във "вампирите" в Здрач имаше нещо силно,зло,опасно,респектир що,мистериозно или каквото и да било.А те...те БЛЕСТЯТ,ташак ли си правят??Единственото нещо,което в такова колосално количество митове,фолклор,легенди,екр низации,книги,игри,комикси и каквито се сетиш подобни,което не се е променило във вампирите е,че са нощни изроди и не могат просто така да изскачат на слънце.Дори и в по-разчупени/разводнени сценарии,където имат такавва способност,винаги има някаква субстанция/предмет,който им го позволява(омагьосаните пръстени в Дневниците на вампите,един определен пръстен в Бъфи убиийцата на вампири,кръвта на феите в Истинска кръв).В Здрач-излизат и се превръщат в ходеща диско топка.Интересното във вампирите е точно това,че са мрачни,зли и опасни създания(напоследък стана модерна историята с вампира-въздържател,обаче тя пак може да е интересна,ако е пресъздадена по завладяващ начин,описващ някакъв конфликт на героя със себе си и околните.)Стефани Майър чисто и просто е написала сладникава и сапунисана любовна история,обаче е решила,че няма да се продава,при което е драснала на няколко места по нещо за вампири-да се радват момиченцата.
Charismatica
09-24-2012, 14:49
Енергийните вампири често не осъзнават, че са такива- просто имат една нужда да си намерят кошче за душевни отпадъци и се зареждат от мъката на другите. Има различни видове,но резултата е един- скапан си след тях.
Аз вярвам, че е имало вампири- и може би още има- не са ми " специалност" не чета за тях много , но съм чувала, че са били намирани заковани скелети в гробовете и зъбите им са били дълги. Считало се е за болест, и единственото " спасение" било да ги заковат в гроба, за да не излязат от там или нещо такова.
За вампирите в Здрач, не мога нищо да кажа- не съм гледала филмите, като цяло не ме привличат нито като история, а и аз като чуя, че нещо е супер прехвалено и има мноооого фенове задължително не го гледам :D
Аз не съм съгласна, че в България няма секти или са безобидни- има една секта, която се кланя на Сатаната, не мога да се сетя името, трябва да го изровя, и правят разни жертвоприношения и някои от членовете не са безизвестни:)
DisappointedDreamer
09-24-2012, 18:06
Щях да се съглася...ако във "вампирите" в Здрач имаше нещо
Ех, сега. Дженърали говоря.
Kaena Smith
09-25-2012, 07:54
Енергийните вампири често не осъзнават, че са такива- просто имат една нужда да си намерят кошче за душевни отпадъци и се зареждат от мъката на другите. Има различни видове,но резултата е един- скапан си след тях.
Скоро по Психология си говорихме за това.Една съученичка спомена как нейна позната всеки път и разказвала не особено приятни истории,кой умрял,кой влязъл в болница и подобни,а след това съученичката ми се чувствала зле.И госпожата ни потвърди,че има хора,които несъзнателно изсмукват енергията ни.При срещата ни с нас,се освобождават от всичко негативно,което са натрупали и си тръгват доволни и щастливи,а ние се чувстваме изтощени.
Относно видовете,бях чела че има слънчеви и лунни енергийни вампири.
Аз вярвам, че е имало вампири- и може би още има- не са ми " специалност" не чета за тях много , но съм чувала, че са били намирани заковани скелети в гробовете и зъбите им са били дълги. Считало се е за болест, и единственото " спасение" било да ги заковат в гроба, за да не излязат от там или нещо такова.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80#.D0.A1.D1.83. D0.B5.D0.B2.D0.B5.D1.80.D0.B8.D1.8F
Древните славяни изпитвали голям страх пред вампирите и това си проличава в жестоките начини, които изобретили за да се предпазват от труповете, за които вярвали, че са вампирясали:
Режели главите им и ги слагали между краката, за да не могат да си ги открият;
Режели ходилата им, за да не могат да бродят или ръцете, за да не могат да пакостят с тях;
Овързвали с въжета цялото тяло или го притискали с огромни воденични камъни;
Забивали в сърцето кол от трепетлика или дрян, нажежен шиш, или гвоздей;
Слагали гарванов нокът — зад дясното ухо.
В края ня 18-ти и началото на 19-ти век хората започнали да взимат и други предпазни мерки.Смятало се,че среброто,светената вода,кръстовете и чесънът държали на страни опасните същества.
http://www.google.bg/imgres?q=%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%8 F%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5&um=1&hl=bg&client=firefox-a&hs=cqQ&sa=N&rls=org.mozilla:bg:official&biw=800&bih=404&tbm=isch&tbnid=Vrg0Wzq9wVKYDM:&imgrefurl=http://www.dnes.co.uk/vampirite-v-balgariya/&docid=oj_3t-y-_S1FGM&imgurl=http://www.dnes.co.uk/wp-content/uploads/2012/06/article-2154837-13673155000005DC-271_634x4991.jpg&w=634&h=499&ei=N11hUO2XO-aA4gS3_4CIDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=506&vpy=103&dur=2208&hovh=199&hovw=253&tx=165&ty=115&sig=103645143625106335632&page=5&tbnh=106&tbnw=140&start=46&ndsp=13&ved=1t:429,r:12,s:46,i:263
В действителност не са били вампири,просто хората твърде много са се бояли от евентуалното им вампирясване.
Относно болестите :
http://www.chudesa.net/%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%82%D 0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0/ - порфирия
Съществува една рядка болест, наречена порфирия. Нейните признаци всъщност са най- разпространените характеристики на вампирите-пиенето на кръв, острите зъби, непоносимост към светлина и чесън...
http://magicaura.com/Legendi-za-vampiri-art486.html
Зад тайната на митическите вампири съвременната наука прозира редица психо- и биопатологични изменения в човешкия организъм. Зад т.нар. кървави вампири например учените виждат множество заболявания на кръвта, които стават причина пострадалите да търсят здрави донори, осигуряващи тяхното оцеляване...
http://www.fliorir.com/fulltext/29_Ima%20vampiri,%20niama%20vampiri.htm
Днес медицината обяснява загадките в митовете за вампирите: при една рядка генетична болест кучешките зъби добиват конична форма и силно израстват, при някои кожни болести по тялото се появяват патологични следи като от ухапване, болните от морфея получават виолетови екземи по долната устна, при синдрома на Сезари кожата е свръхчувствителна към светлината, ефекти на мускулна контракция обясняват растежа на ноктите на мъртвите и пр.
http://sanovnik.bg/n4-2255-%D0%92%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%82%D 0%B5:%D0%BC%D0%B8%D1%82_%D0%B8%D0%BB%D0%B8_%D1%80% D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82 - бяс.
Kaena Smith
09-25-2012, 08:24
Другите варианти са си измислици, направени за да плашат хората като Торбалан
Определено са успявали...и успяват.За измислици са оказвали доста силно влияние върху хората,щом са били готови да причинят ужасяващи неща на мъртвеца,било то и техен познат,само за да не се превърне във вампир.Има открити "вампирски" гробища в България,Чехия и др. страни,което показва колко голям е бил страха им в период от миналото.
http://sanovnik.bg/n3-5964-%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE_%D0%B5_ %D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%89%D0%B5_%D0%BD% D0%B0_%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8
http://www.razkritia.com/172198/%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0/
Ужасното е, че в 21 век още се случва шайка откачалки да изкопаят нечий гроб, да пронижат сърцето на трупа, да го изгорят и да съберат пепелта само, защото вярват, че може да се надигне. Мама наскоро ми разказа, че е гледала такова предаване с действителни, съвременни случки.
Мисля,че е National Geographic - Is It Real?Vampires,
в действителност имаше такава история в Румъния.
Що се отнася до последния ти въпрос, не мисля, че човек с нормална психика би се захванал да пие кръв без значение какви са му подбудите и колко пъти е изгледал True blood.
Мисля,че имаше подобен случай във въпросното предаване.
Ето го и "вампира" :
http://www.google.bg/imgres?q=National+Geographic+-+Is+It+Real%3FVampires&um=1&hl=bg&sa=N&biw=800&bih=433&tbm=isch&tbnid=G3xGKjAqT_wjgM:&imgrefurl=http://www.isaiadis.com/2008/02/03/national-geographic-videos-are-vampires-real/&docid=trt7k1BB9QppYM&imgurl=http://www.isaiadis.com/blog/wp-content/uploads/2008/02/vampire.jpg&w=320&h=195&ei=pmVhUMuVHofktQaM7oDoCA&zoom=1&iact=hc&vpx=236&vpy=147&dur=228&hovh=156&hovw=256&tx=131&ty=120&sig=103645143625106335632&page=1&tbnh=108&tbnw=164&start=0&ndsp=9&ved=1t:429,r:1,s:0,i:71
BrainlessROCKBABY
09-27-2012, 09:02
Не, мерси.
hrisito0o
09-27-2012, 19:34
Като чуя вампир си представям Деймън.:D
justmee19
09-28-2012, 11:27
Като чуя вампир си представям Деймън.:D
пхах,и аз :D :D
Daydreamer3
10-01-2012, 20:06
К'ви са тия глупости..тия филми са ви промили мозъка..
BrainlessROCKBABY
10-02-2012, 11:03
К'ви са тия глупости..тия филми са ви промили мозъка..
!
Colouring
10-02-2012, 21:08
Аре бе, като гледам "Дневниците на вампира" ще ме убиете ли? :Д Тийн сериал, нищо сериозно, убиване на време - да. Далеч е от историята за Дракула, примерно, която повечето намират за "истинската", но все пак не мисля, че е пълна боза. "Здрач" никога не съм харесвала - нито героите, нито сюжета, ама също не обвинявам тия, които го харесват. Все пак са намерили нещо в него, което им е допаднало, било то и светещ на слънце псевдо вампир. Не ме дразнят подобни книги/филми, които излизат напоследък, колкото това колко много се говори по тази тема и как е станало нещо обсебващо за хора на определена възраст. Не знам дали трябва да говоря в минало време, като че ли поутихна малко всичката тази еуфория, но все още я има, макар и не толкова нашумяла.
Естествено, има книги класики на тази тематика, които не се за пропускане. Филми - също. Не съм се интересувала много от митология, вярвания и т.н. просто защото не ми е чак толкова интересна тема. Има доста хубаво и увлекателно измислени истории, само това мога да кажа.
Относно енергийните вампири - вярвам! Познавам няколко такива човека, единият, от които, ми е учител. :Д И не го казвам само заради работата му, просто Е ТАКЪВ!
Luscious_Heart
10-02-2012, 21:54
Ами да ви кажа честно, не съм склонна да вярвам толкова силно на тези неща, произлезли от фолклора.. На същото мнение съм за магии и такива работи. Съгласна съм, разбира се, с научната гледна точка - въпроса за енергията, биополетата и тем подобни. Интересно например, имам една съученичка, която е доста по-емоционална и чувствителна от мен, тя на няколко пъти ми се е оплаквала от енергиен "вампиризъм" от страна на някои учителки.. о,О и такива хора разни... Но аз разглеждам въпроса като нещо двустранно - "атакуващият" там негативен човек и другият, който си носи определена защита, има сила на психиката, внушение и съответната му уязвимост/устойчивост. :)
Бъдете позитивни... Даже в гимназията се преподава по философия, че доброто е по-силно от злото. ;)
SHPAIdURmeN
10-03-2012, 22:38
ПРАВИЛНО ли ЧУХ, ВАМПИРИ O_o o_O ?!. Божидар Димитров е тук, да ви разкаже за вампирите и още нещо. :D