View Full Version : Избор на у-ще след 7 клас?
Sissy127
09-27-2012, 14:50
Здравейте! От гр.Търговище съм и тази година съм седми клас, което значи, че трябва да мисля за кандидатстване. Аз и родителите ми обмисляме да заминем за Варна, понеже това е единственият ни вариант. За в бъдеще ще се занимавам с нещо свързано с рисуване (може би моден дизайн) и ми е нужно подготовка по английски, затова мисля да кандидатствам в езикова. Та въпроса ми е дали във Варна има у-ще с интензивно обучение по английски и като втори език да ми е френски. Рових в интернет и видях 1 АЕГ, но там втори език е немски, иначе казват, че е много добро у-ще, но не мисля, че немският ми е нужен. И ако може да кажете мнение за НГХНИ "Константин Преславски" просто от любопитство понеже видях, че има изобразителна паралелка. Искам просто накрая да избера някое качествено у-ще, затова чакам мнението ви.
Amore-Mio*
09-27-2012, 17:26
А защо не кандидатстваш в училище по облекло, където се изучава моден дизайн с първи чужд език - английски. Хем ще си изучаваш интензивно езика, хем ще имаш някаква основа относно това, което искаш да учиш.
Sissy127
09-27-2012, 19:18
Аз ходя на школа по моден дизайн, така че имам основа, аз просто питах дали има езикова английски с френски, защото видях само английски с немски.
zlatko98
09-30-2012, 16:45
Аз ходя на школа по моден дизайн, така че имам основа, аз просто питах дали има езикова английски с френски, защото видях само английски с немски.
Вторият език почти не се научава в училище така че е все тая какъв ще е ;)
vladislavcheto
10-01-2012, 12:53
Вторият език почти не се научава в училище така че е все тая какъв ще е ;)
Не е така,ако училището е на ниво и има голямо желание от страна на ученика,естествено,че може да се научи и втория език. :)
Imbecile!
10-01-2012, 13:44
1 ЕГ предлага и уроци по други езици (френски, испански, китайски мисля), но няма да имаш никакво време, освен ако не ходиш съъбота или неделя
JoLLiE92
10-01-2012, 15:42
А защо не кандидатстваш в училище по облекло, където се изучава моден дизайн с първи чужд език - английски. Хем ще си изучаваш интензивно езика, хем ще имаш някаква основа относно това, което искаш да учиш.
в никакъв случай!
Sissy127
10-02-2012, 03:54
В 1ЕГ втория език дали ще ми отнеме много време, тоест дали се учи интензивно като английския.
JoLLiE92
10-02-2012, 19:31
Не, затова е втори. Но ще се учи много повече от първия в облеклото.
Sissy127
10-03-2012, 12:18
Не, затова е втори. Но ще се учи много повече от първия в облеклото.
Еми, аз със сигурност няма да кандидатствам в облеклото, ако това си мислиш.
~The Smile~
10-03-2012, 14:56
За моден дизайн-в облеклото.
Sissy127
10-04-2012, 11:55
Абе хора, аз ви казах, че ходя на школа учителката ми е страхотна и се подготвям много добре, аз само питах дали има езикова гимназия с първи английски и втори френски.
В облеклото - никакъв случай!
Относно НГХНИ "Константин Преславски" - това е хуманитарната гимназия на Варна, за езиците, които се учат там съм сигурна само за английски (с история) и италиански (с история) Там език само не учиш, има профили - История, Изобразително, Музика, Хореография и БЕЛ
Ако искаш английски + френски ти препоръчвам ГПЧЕ Йоан Екзарх. Там езиковите паралелки са Английска, Немска и Френска. Чувала съм, че ако влезеш с английски вторият език е немски, но ако класът общо вземе решение, че вместо немски иска да изучава втори език френски, ще се учи той (но това не било правено от години). Препоръчвам ти ако толкова държиш на френският, влез в Френската паралелка и ще бъдеш с втори език английски.
Относно Първа езикова (където уча аз) училището е на много високо ниво, обстановката е много по-различна отколкото в останалите училища и силно ти го препоръчвам, въпреки че много трудно се влиза тук, понеже бала е сравнително висок.
И не си мисли, че немският няма да ти е потребен! Повече се търси отколкото френския ;)
megiasas
10-10-2012, 18:37
Дано всички влезете в избраните от вас училища ! Аз искам инфо за ЕГ Иван Вазов град Пловдив имам ниски оценки по математика и се притеснявам с колко бал трябва да вляза имам ли шанс с по малко от 6 по математика хора помогнете а общежитието колко се плаща ? Понеже аз не съм от Пловдив и нямам жилище там а квартирите варират от 400 до 800 лв !
zlatko98
10-26-2012, 18:22
Дано всички влезете в избраните от вас училища ! Аз искам инфо за ЕГ Иван Вазов град Пловдив имам ниски оценки по математика и се притеснявам с колко бал трябва да вляза имам ли шанс с по малко от 6 по математика хора помогнете а общежитието колко се плаща ? Понеже аз не съм от Пловдив и нямам жилище там а квартирите варират от 400 до 800 лв !
Ваще съгласни ли са да живееш сама в друг град?
JoLLiE92
10-27-2012, 07:57
400-800 ? Ти къща на 3 етажа ли ще си наемаш? Ученици студенти обикновено си вземат стаи, в които са по двама в стая и тук (Варна) това им излиза малко над 100 лв, а Варна е градът с най-скъпи недвижими имоти в България. Изобщо не вървят по 400-800 лв квартирите, не си се разтърсила. А на въпроса дали ваш'те са съласни - а какво очакваш - мама да ти готви до 45годишен като станеш? Много по-добре е от рано да свикнеш сам, да се справяш сам, порастването става по-бързо и по-сигурно. Живея сама в друг град от 13годишна, не съм умряла. На 18-19 когато другите учат университет в друг град виждат за пръв път свобода и я превръщат в свободия, за мен ограничения никога не е имало, затова не съм стигала до извращения. На майка ми и е било тъжно, че не съм постоянно около нея, както и на мен щеше да ми е по-лесно, но това трябва да ме спре ли? В моя град нямаше толкова престижно училище както това, което завърших. Мога много да говоря по тоя въпрос, но съм с две ръце и два крака ЗА ако имаш възможност да учиш в чужд град и в гимназията, да го направиш.
zlatko98
10-27-2012, 09:10
А на въпроса дали ваш'те са съласни - а какво очакваш - мама да ти готви до 45годишен като станеш? .
Питах, защото изглежда доста неориентирана и според мен си има някаква амбиция, но изобщо не е питала родителите си какво те мислят по въпроса.
JoLLiE92
10-27-2012, 12:35
Как реши, че не е питала? Не е писала дали е питала, или не е. А и какво мнение имат те по въпроса? Много мои познати не отидоха да учат в друг град, защото "техните не можели да си го позволят". ГЛУПОСТИ! Много по-добре е да инвестираш в образование и да посвиеш ежедневните разходи и харчовете за гевезелъци, както сме направили ние с майка ми. Да не би да сме имали милиони? Но на нея никога дори на акъла не и е дошло да ми каже "няма да учиш в хубаво училище, защото нямам пари". Родителите в случая имат мнение само да те измъкнат ако тръгнеш да пропадаш, но не и да ти дават наклон на живота. Както майка ми си изказа мнението и за гимназия, в която да уча, и за университет и специалност. И двете не бяха послушани, защото аз ще го уча, не тя. Но ме спря да уча някоя интересна за мен простотия, с която после няма да си намеря работа.
Не разбирам какво намесихме родителите в случая??
irrationalDecision
10-27-2012, 14:25
Всичко това е твърде условно. Разбира се, че и родителите имат глас, щом става дума за избор на седмокласник. Ако се реши детето да остане в родния си град, не винаги това ще е непременно от нежелание на родителите да го пуснат в по-големия, с шансовете за по-добро образование. Не са нужни милиони, така е. Но никой не знае какво е семейството, какви са възможностите му,кой е градът и колко отдалечен е от Пловдив. Ами ако примерно децата в семейството са повече и не е само авторката? Ами ако и в родния й град също има добри училища? Нищо не знаем, за да коментираме.
JoLLiE92
10-28-2012, 05:07
След 7ми клас няма логика да учиш далеч, освен някакви семейни въпроси, но е рядкост. В повечето областни градове има едни и същи гимназии. Някои деца пък наистина не биха могли да се справят. Е братовчеда на приятелката ми сега е 8ми клас в нейното старо училище. Живее на квартира точно пред училището С МАЙКА СИ и постоянно се оплаква колко било тежко на непознато място. А това да учиш в СОУ в друг град, ама ей така да си отделно от мама и тати, не го разбирам.
irrationalDecision
10-28-2012, 05:37
След 7ми клас няма логика да учиш далеч, освен някакви семейни въпроси, но е рядкост.
Защо да е рядкост? Я си представи, че си примерно от Видин, а че искаш да учиш само в АК. Или отиваш в София, или в Търново, без значение близко ли ти е или не. Ще кажеш АК отпада, понеже е частно. Ами ако на някой от Хасково му се учи неимоверно много японски, какво прави? Има две държавни училища с такива паралелки - едно в София и едно в Русе. Така че не на всички гимназии има аналози по градовете - нещата не се свеждат само до стандартни езикови и математически гимназии.
JoLLiE92
10-28-2012, 08:54
Затова казах, че е рядкост, не изключение. :)
megiasas
10-28-2012, 17:39
Родителите ми са съгласни с моя избор стига да имам добра оценка от матурата ! В града в който уча текущото ми училище е ни харесва дисциплината е на 0-лево ниво повечето от приятелите ми остават в нея защото учителите им подаряват 6 и 5 дори да не учат . Признавам си и моите оценки не са от най-високите но се справям предимно с 5 ! Решена съм и то твърдо да напусна текущия си град и училище ! Относно до квартирата искам да ми е удобна и да не е по забутаните квартали по възможност до училището ми или на центъра оправям се от 1 ви клас живия само с брат ми който е 6 години по голям от мен сама се оправям както и сама чистя и готвя свикнала съм това не ми е проблем ! Искам инфо за ЕГ Иван Вазов - Пловдив
irrationalDecision
10-28-2012, 20:27
Нищо лично, но с подобен правопис и с тотална липса на препинателни знаци, трудно ще изкараш достатъчно висока оценка по БЕЛ на изпита. Има преразказ там, в който яко ще те санкционират за такова писане.
добрия ученик е като дялания камък дето и да го сложиш пасва
megiasas
11-02-2012, 06:52
Вие не ми гледайте правописа уверявам ви че оценката ми по български език е над 5 ! Тук съм за да се снабдя с информация ,а не за да ме поучавате как трябва да пиша ! От известно време съм с телефон и малко трудно пиша с тези малки копчета а да търся знаци е още по трудно за това го спестявам се пак пиша в сайт не на матура или входно !
JoLLiE92
11-02-2012, 07:01
Оценката не е изобщо важна. Ти може да учиш в някое селско СОУ , което да гледа да си задържи учениците и да им пише високи оценки, а може и да учиш в елитна гимназия, в която 4.00 е много повече от 6.00 от селското училище.
Вярваме ти за телефона, но се старай да пишеш грамотно, особено в интернет, че ще те разпънат на кръст.
не ходи на даскало, нищо няма да излезе