View Full Version : Химия
young.wild.and.free
09-27-2012, 18:48
Искам да попитам някой дали може да ми обясни как стават тези схеми с електроните и предаването им + всякакви окислително- редукционни процеси. Ако някой все пак се наеме да ми обясни да има впредвид, че знам само имената на елементите ;д .
maximxxl
09-30-2012, 07:18
-_- защо просто не попиташ учителката си след часовете да идеш на консултации и да ти обясни...да обясняваш ОРП във форум е трудна задача, особено на човек, който знае само имената на елементите....вземи учебник...ОРП се изучават в 8ми и после в 10ти клас..........
young.wild.and.free
09-30-2012, 15:35
Абе вие сте много интересни в тея форуми, аз ако имаше как да питам учителка или да проверя в учебник, нямаше ли да го направя? ;д омг. Като не можеш да отговориш с нещо полезно, по- добре въобще недей :)
maximxxl
09-30-2012, 18:45
вие пък сте много интересни по тия училища , дето ходите за да се наядете , а не за ученето...не съм ти виновен , че не си внимавал в час.това не е нещо,което се обяснява на 2 ,на 3 във форум! сори :D
young.wild.and.free
10-01-2012, 19:29
Ми не ми отговаряй бе човек. Като не знаеш ква ми е учителката какво си тръгнал да ми държиш сметка за какво ходя в училище и какво правя през часовете?
П.С. Момиче съм, ако може в женски род :)
Amore-Mio*
10-02-2012, 05:30
Наистина е трудно да се обясни тук, учителката може да ти го обясни много по - добре. Иначе ОРП са тия процеси, при които има промяна в степента на окисление на атоми и йони, най - общо казано. Простите вещества винаги са с нулева степен на окисление / Na + O2 = Na20, където натрия и кислорода са с нулев степен на окисление/. В химичните съединения можеш да се ориентираш в коя група се намират - първата и втората група, проявяват винаги втора степен на окисление. И така нататък.
Давам пример, с по-горния:
Na + O2 = Na20
Натрият казахме, че приема нулева степен на окисление само в първата част на уравнението. Кислорода също приема нулева степен на окисление, както натрия. Те са прости вещества и в случая не са заедно с други вещества. Накрая обаче, при натриев диоксид, натрия получава първа степен на окисление /плюс първа /, тъй като се намира в първа група, а кислорода - 2 /минус втора/
Na от нулева степен - e- = става на натрий /плюс първа/. На мен ми беше по - лесно да ги схвана, кога да пиша отдава и приема, като се ориентирам по знаците. Ако трябва да се получи положителна степен на окисление, то тогава отдава /тоест минус и тогава става минус и минус = + /.
2O от нулева степен + 2.2e- = 2O /минус втора/. Натрият е редуктор, тъй като отдава, а кислорода окислител, тъй като приема.
Таблицата:
Гледаш коефициентите пред електроните. В случая е.
1 4
Правиш НОК в средната графа на таблицата и смяташ:
4 1
И трябва да пишеш 4 пред натрия, тъй като трябва така да ти показва, но аз тук няма как да ти го направя. Тоест, таблицата трябва да е до уравненията /с електроните/, което ти помага да изравниш по - лесно уравнението. Накрая, пред натриев диоксид пишеш две, тъй като натрият трябва да е 4, а кислорода - 2. Ние, тъй като взехме молекула кислород, двойката е там.
Ох, надявам се да си разбрала. Трудно е. Така чак аз се обърках.
За евентуални грешки се извинявам, но е трудно да се опише.
~The Smile~
10-02-2012, 05:58
Питай учителя.
Искам да попитам някой дали може да ми обясни как стават тези схеми с електроните и предаването им + всякакви окислително- редукционни процеси. Ако някой все пак се наеме да ми обясни да има впредвид, че знам само имената на елементите ;д .
neznam, za taq himiq ama az mnoo obicham da sdi biem sprincovki v guza da se zobim s metan ebalo si e maikata 50 santa ruchna obikolka ela da se zobime