View Full Version : Куче,информация,съвети?
UltraBlue
11-20-2012, 10:23
Здравейте всички :) От 2 месеца обмислям варианта да си взема хъски, и искам да получа някакви съвети от хора които имат кучета или по-специално хъскита :P Въпросите ми са..
1.Много грижи ли изисква ? (Защото работя на 2 места и нямам много време..)
2.Колко приблизително пари месечно отиват за всичките нужди на кучето?
3.Оставя ли много косми след себе си,и това зависи ли от нещо?
За това се сещам в момента,всички други съвети ще бъдат добре дошли :)
И на мен хъскито ми беше мечта дълго време и наистина е странотна порода, но ако живееш в апартамент и нямаш достатъчно време може би не е най- добрият избор, защото има нужда от дълги, интензивни разходки поне по два пъти на ден. В нета има страшно много информация и те съветвам да помислиш добре. Това е огромна отговорност и понякога омръзва бързо, а ти ще трябва да се грижиш за него в близките 12-15 години :)
Serendipitys
11-20-2012, 11:24
Реално кучето изисква много грижи. От хранене, през разходки, през ваксини и обезпаразитяване и какво ли не още. Никой не може да ти каже точно колко време ще ти отнема и дали ще се справяш, защото това зависи от теб. До каква степен ще се занимаваш. Защото има хора, които взимат животинките и не им обръщат внимание. Разхождат ги за около 10 минути и им хвърлят храна чат-пат.
Имай предвид, че едно малко кученце е нещо ужасяващо: )). Няма хигиенни навици, прави бели, трябва много да се пази от болести, не е обучено. Тоест, докато е малко ще трябват повече грижи.
Колко пари отиват за кучето отново зависи изцяло от теб. Всякакви ваксини и обезпаразитявания не са евтини. Тъй като ти кучето е едра порода, ще трябват повече хапчета за вътрешно обезпаразитяване (за куче около 27 кила бяха 3, а всяко хапче е по 5 лв. / по спомен). Външното (през лятото, тъй като е активен сезон за гадинки) препоръчват да се прави всеки месец. И не е хич евтино. Има значение дали ще даваш някакви допълнителни витамини, дали ще купуваш по-качествена храна (eukanuba, royal canin и т.н), дали ще му готвиш чат-пат, ще получава ли разни лакомства, консерви, играчки и глупости. Случват се и непредвидени разходи. Ако кучо се разболее отново се намесват паричките. Моето куче се разболя като малко и трябваше да остане няколко дни на системи в болница + да му бъдат взети антибиотици и какво ли не още. Като цяло хич не е евтино, но както казах по-горе - всичко зависи ти как ще решиш да го гледаш и колко пари можеш да отделиш за него.
В интернет е пълно с информация за отглеждане на всякакви видове кучета, включително и хъскита. Разрови се, прочети, помисли си. Достатъчно е да напишеш "отглеждане на хъски" и ще ти излезнат хиляда статии за характера, грижите и т.н за тази хубава порода.
shmatarok
11-20-2012, 12:26
Това е куче. Не е предмет, не е саксия с цвете. Ако го вземеш малко е още по-ангажиращо. Хъскитата не обичат да стоят сами дълго и имат нужда от внимание и общуване, не върви да го зарязваш само по 12 часа дневно. Ако още от сега си с явното осъзнаване, че няма да имаш достатъчно време, бих те посъветвала да почакаш малко, преди да си вземеш куче. Това не е решение, което да направиш на минутата.
anonymous708973
11-20-2012, 12:41
Здравейте всички :) От 2 месеца обмислям варианта да си взема хъски, и искам да получа някакви съвети от хора които имат кучета или по-специално хъскита :P Въпросите ми са..
2.Колко приблизително пари месечно отиват за всичките нужди на кучето?
3.Оставя ли много косми след себе си,и това зависи ли от нещо?
За това се сещам в момента,всички други съвети ще бъдат добре дошли :)
Не си взимай куче изобщо.
Защо ли?
Защото ако ти беше толкова голямо желанието, щеше да се скъсаш от четене, а не да питаш в някакъв форум, когато има тонове информация изписана. На сън да те барнат, щеше да знаеш всяка подробност. А ако сега желанието ти е такова, представям си след няколко месеца, когато осъзнаеш, че това куче иска разходка всеки божи ден в следващите 15 години, независимо дали замръзваш от студ или се изпичаш от жега.
Финансовата страна дори я подминавам.
Violenza
11-20-2012, 13:13
Защо ли?
Защото ако ти беше толкова голямо желанието, щеше да се скъсаш от четене, а не да питаш в някакъв форум, когато има тонове информация изписана. На сън да те барнат, щеше да знаеш всяка подробност. А ако сега желанието ти е такова, представям си след няколко месеца, когато осъзнаеш, че това куче иска разходка всеки божи ден в следващите 15 години, независимо дали замръзваш от студ или се изпичаш от жега.
Именно. За такова нещо човек не може да се колебае.
UltraBlue
11-20-2012, 15:16
Защо ли?
Финансовата страна дори я подминавам.
Не съм чел в интернет,защото абсолютно всяка нощ съм на работа без нито 1 ден почивка в месеца а през деня спя и за това нямам време да чета да дълго и на широко в нета а не че нямам желание..
Не съм чел в интернет,защото абсолютно всяка нощ съм на работа без нито 1 ден почивка в месеца а през деня спя и за това нямам време да чета да дълго и на широко в нета а не че нямам желание..
Не можеш да отделиш 30мин. за проверка в нета,а искаш куче?! :?
Откажи се,защото е очевидно,че няма да имаш време за това животно.Както казаха и по-горе това не е цвете или предмет,а е живо същество,което се нуждае от грижи,дресировка,разходка и прочие ...
anonymous708973
11-20-2012, 17:18
Не можеш да отделиш 30мин. за проверка в нета,а искаш куче?! :?
Откажи се,защото е очевидно,че няма да имаш време за това животно.Както казаха и по-горе това не е цвете или предмет,а е живо същество,което се нуждае от грижи,дресировка,разходка и прочие ...
Точно.
Не само ти имаш нужда от компания, кучето също има.
JungleJaguar
11-20-2012, 18:51
Кучето изисква нонстоп грижи.От-до !
Иска и много свободно време и място.За многото парични разходи и нерви пък да не говорим.Не е за всеки.
Без да ангажирам някой,но котките са 100 пъти по-добър избор от кучетата.Минимални разходи и грижи,защото котките на практика се грижат сами за себе си,за разлика от кучетата,на които като бебета трябва да им се угажда-те не могат и да се изпикаят без стопанина им да ги изведе навън.
А и сами кучетата откачат и тежко и горко на жилището ви.Поне с очите си съм виждал унищожителната сила на кучетата на приятели,които са ги оставили сами,дори замалко-къщата е с главата надолу!
anonymous708973
11-20-2012, 19:13
Пф.
Котките са по-лесен избор.
Но кучетата са прекрасни, котките не могат да им стъпят на малкия пръст.
JungleJaguar
11-20-2012, 19:58
Боже мой-я разясни малко повече за превъзходството на "Боговете" кучета над котките хахах
Ако живееш в блок не си взимай куче. Няма смисъл да го тормозиш него както и съседите ти... Трябва да се направят закони против човек който живееш в блок да може да има куче в България....
Ако живееш в къща с голям двор, тогава проучи нещата... От друга страна за какво ти е куче ако не можеш да отделяш време за него? Това да имаш приятел е голямо щастие, но ти няма да можеш да го усетиш тъй като няма да имаш време за него...
Не си взимай куче. Щом нямаш време за себе си, не знам как ще гледаш животинка. Като вземеш мъничкото кученце, знаеш ли колко е трудно да го научиш на навици, команди и тн. Не може да стои постоянно само, в 11ти клас, брат ми ми остави кучето си за 3 месеца, защото замина по работа,а нямаше как да го вземе с него. Знаеш ли как съм се оправяла? Да ставаш сутрин в 5.30 да го разхождаш, вечер вместо да си ходиш някъде, бързаш да се прибереш за да го изведеш навън, да му сипеш да яде.. грижа си е, ангажимент си е. Вярно е, много любов дават, човек се привързва и са прекрасни животнинките (особено кученцата), но трябва да можеш да им отделяш нужното внимание.
Знам, че специално за тази порода трябва да се отделя много време за разходка и тичане. Наистина са много красиви, интересно ми беше да разбера, че това е една от най-примитивните породи и се слави с честия си и продължителен вой. Не знам как съседите ти ще понесат това. Скоро видях една приятелка, тя си е взели куче от породата мини хъски, много са сладки. Аз за пръв път чух и вядях тази порода. Интересно инфо за нея прочетох тук:http://zoovidove.baubau.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%85%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B8
FuCKkK13
11-21-2012, 11:22
само едно ще ти кажа - нямаш ли време не си взимай куче.... само ще измъчваш животинчето
anonymous708973
11-21-2012, 11:47
Ако живееш в блок не си взимай куче. Няма смисъл да го тормозиш него както и съседите ти... Трябва да се направят закони против човек който живееш в блок да може да има куче в България....
Баш пък.
Нищо не пречи да си гледаш йоркширски териер (аз имам такова и е идеално щастливо)/мопс/мини пинчер/дакел/кокерче.
supersonic0
11-21-2012, 11:58
Който не може да разбере с какво кучетата превъзхождат котките значи просто не знае за какво става въпрос. Разбира се всеки има право на избор, както и да харесва различни неща, но няма място за сравнения между тези животни.
Баш пък.
Нищо не пречи да си гледаш йоркширски териер (аз имам такова и е идеално щастливо)/мопс/мини пинчер/дакел/кокерче.
Той по-скоро говореше за голямо куче :)
Аз,например,тия малки въшки не ги броя за кучета :D Не мога да нарека един мини пинчер (например) куче след като котарака ми е поне 3 пъти по-голям от него :D Иначе няма спор,че дребосъците (като цяло малките породи,не специално пинчерите) са сладки.Няма спор,че са подходящи за апартамент,защото не им трябва толкова много място,нито са много шумни,нооо се съгласи,че едно хъски или друго голямо куче няма да се чувства добре ако го затвориш между четири стени :?
FuCKkK13
11-21-2012, 12:13
^ не са шумни ли ? тия дребните толкова енергия имат че могат да те изнервят за нула време
anonymous708973
11-21-2012, 12:36
Който не може да разбере с какво кучетата превъзхождат котките значи просто не знае за какво става въпрос. Разбира се всеки има право на избор, както и да харесва различни неща, но няма място за сравнения между тези животни.
Точно.
Не мога да нарека един мини пинчер (например) куче след като котарака ми е поне 3 пъти по-голям от него
Ела го кажи на изключително честолюбивия ми йоркшир.
И остани за 2-3 дни вкъщи, да видиш дали не е шумен :ДДД
Е,ок,може би някои от тях са шумни,но имам приятелка с йорки,имам и комшия с 2 пинчера (от обикновените) и болонка и почти не им чувам гласовете :D Това са единствените мъници,които знам и са изключително кротки и тихи.
BTW много ме радват йоркита с панделки на главите :D Направо ми идва да го хвана и да го мачкам,и гушкам,и мачкам,и гушкам,и мачкам ... ^_^
anonymous708973
11-21-2012, 12:53
Тихо йорки о.О Каква мечта е това, ехе...
Целият квартал разбира кога песът излиза на разходка :д И не дай си, Боже, да има някакъв нехарактерен шум в 12 вечерта, веднага ще оповестим :д
http://images03.olx.bg/ui/3/01/27/45329427_1.jpg
Амиии,както казах нямам много опит с малчовци ама йоркито на тая приятелка лае само ако види бус,автобус,тир или друго огромно превозно средство :D :D :D
А относно тоя мъник по-горе - http://vbox7.com/play:207991372a <3
Иии предлагам да спрем със спама :D
JoLLiE92
11-21-2012, 13:10
Ако не можеш да го гледаш като хората, не го вземай да го тормозиш. Големите кучета имат нужда от разходки постоянно, ако си в блок може да имаш проблем и със съседите, а и то няма да е много щастливо. В двор си е най-добре за куче, да бяга свободно. Адски хубаво е да си имаш животно! Освен това моето лично мнение, е че не е важна породата и че най-миличко ми става някой ако е взел кученце(или друго животно) от приют :) Ако си си харесал хъски те наистина са МНОГО якииии , но си го вземи само ако можеш да се грижиш за него.
Има един сериал на Discovery channel - Dogs 101 там има за всяка порода, виж за хъски какво казват, виж и за самоед (така ли се пише?) и си прецени. :)
supersonic0
11-21-2012, 13:16
Имаше една картинка преди, която бях виждал и много точно описваше кучетата и котките ;Д Пишеше, че когато нахраниш една котка тя си мисли, че щом я храниш и се грижиш за нея си мисли, че тя е бог, а при кучето е напълно обратно. Когато го храниш и се грижиш за него то има теб за такъв. :D Тва ест. е само картинка, но има и много истина в нея. :д Когато се грижиш за едно куче то ще те обича и ще ти е вярно завинаги, а котките приемат тва за даденост :д
А иначе мен преди йоркширските териери ме дразнеха,, но от известно време страшно много започнаха да ми харесват :D
JoLLiE92
11-21-2012, 13:18
А иначе мен преди йоркширските териери ме дразнеха,, но от известно време страшно много започнаха да ми харесват :D
мн са модерни. Казвам го с цялото си съзнание, че е малоумно да има модерна порода куче, но е факт. Адски много хора виждам с такива напоследък.
anonymous708973
11-21-2012, 13:20
http://images03.olx.bg/ui/3/01/27/45329427_1.jpg
Аууу, душичка златна!!!
Ама моето е по-голямо пък :д
Имам такава душичка от 3 години - много преди да станат модерни - това е единствената малка порода куче, която можем да имаме вкъщи поради здравословни особености и съм суперщастлива от този факт. Прекрасни са!
PinkPan7her, аз също имам йорки от години и много си го обичам! Не мисля, че животно трябва да се взема, защото е модерна тази или онази порода... Към автора на темата- когато си купуваш куче, трябва да го правиш с пълното съзнание, че можеш да се грижиш за него. Хубаво е, че търсиш повече информация за породата, за да знаеш какво те очаква. Преди малко като търсих нещо за хъскито, попаднах на това: http://zoovidove.baubau.bg/%D1%85%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B8
От тази статия научих, например, че хъскитата се отличавали с голяма чистоплътност.
JungleJaguar
11-21-2012, 14:55
Само луд би казал,че псетата са по-добри от котките !
Кучетата са за женчовци и момиченца.Неслучайно момиченцата обожават кучета,а путьовците обожават големи и опасни породи.
Кучетата са за женчовци и момиченца.Неслучайно момиченцата обожават кучета,а путьовците обожават големи и опасни породи.
:lol: :lol: :lol:
JungleJaguar
11-21-2012, 15:40
..........
supersonic0
11-21-2012, 15:45
:lol: :lol:
все едно гледаш дете няма разлика
помисли си ако си съгласен да имаш куче ще ти кажа всичко което трябва
D12Respect
11-21-2012, 18:25
И аз искам да си взимам куче и от две седмици постоянно съм в нета да търся нова информация за съответната порода. Ако наистина имаш желание за куче ще си готов да жертваш пари,време,сън само кучето ти да е добре. Няма смисъл да си взимаш такава голяма порода ако нямаш време за разходни, само ще го мъчиш.
Veroniika
11-21-2012, 18:35
Имам приятелка която има хъски :) Изкарва го 3 пъти на ден :) Тези кучета са много енергични и трябва да си изкарват енергията навън иначе у вас ще е .. Грижи колкото искаш .. Сутрин рано вечер до късно .. То има разстройство , то че започне да повръща , да го къпеш и зъби .. Косми те са малки и се забиват много гадно .. Общо взето много време ти трябва за да обучиш кучето и да му осигуриш добър живот
anonymous708973
11-21-2012, 19:40
Пхахах, да, разбира се, че някви космати животни, дето обичат повече дивана отколкото теб, са по-добри от прекрасните кучета с влажни очи, които подскачат до тавана, когато се прибереш (дори да си бил до магазина за 5 минути).
JoLLiE92
11-21-2012, 19:42
които подскачат до тавана, когато се прибереш (дори да си бил до магазина за 5 минути).
Котаракът ми го прави същото :) Всяко пухолинесто мачкаемо животно е много хубавкоооо <3
Тоя спор е безсмислен. Някои харесват повече кучета, други котета.. ее хубаво, мир да има. И аз обичам когато се прибера 30 кила да се пльоснат върху мене и да не ме остави намира докато не го нагушкам, колкото той си иска и не ме направи цялата в косми и драскотини. И да ме гледа с топлите си очи все едно ми благодари, че съм се прибрала вкъщи. Но има и симпатични котенца, някви милички такива и пухкавки.
JoLLiE92
11-21-2012, 19:59
Никой не е спорил, аз обичам всички животни <3 Котките обаче са доста по-своенравни. Затова повече хора харесват кучетата.
JungleJaguar
11-21-2012, 21:02
Пхахах, да, разбира се, че някви космати животни, дето обичат повече дивана отколкото теб, са по-добри от прекрасните кучета с влажни очи, които подскачат до тавана, когато се прибереш (дори да си бил до магазина за 5 минути).
Не съм виждал куче да скача до тавана,но съм виждал кучета,които ги е страх от височина и 1 метър,както и кучета,които ги е страх да слезнат по стълбите,а в същото време съм виждал котка,падаща от 30 метра и й нямаше абсолютно нищо.
Смешни доводчета имаш!
Сякаш котките не идват да ги гушкаш,но може и без галене-просто на тях им стига и един поглед,докато всички кучета са със слаб характер и имат отчайваща нужда от постоянно човешко присъствие и внимание,иначе откачат-затова "скачат до тавана" като те няма вкъщи и 5 минути!
Има и такива хора,учените ги наричат хора-кучета.
Това са хора,които са слаби и не могат без хора около тях,отчаяно търсят човешко внимание където и да е,типично като кучетата.
Тези хора неслучайно си взимат и кучета.
Баш пък.
Ела го кажи на изключително честолюбивия ми йоркшир.
И остани за 2-3 дни вкъщи, да видиш дали не е шумен :ДДД
Обществени норми, благоприличие и не пречене на съседите ти са неща които в България са непознати...
Тогава за какво пусна тема за куче? Вземи си котка като това ти е на сърце...
UltraBlue
11-22-2012, 06:39
Благодаря на всички за мненията.В скоро време ще напускам и двете работи понеже до 2 месеца ще почвам работа в МВР и ще имам повече свободно време..а и когато аз не съм в нас има кой да се грижи за кучето така че това не е чак такъв проблем..притеснява ме само това че живея в блок.
куче или котка в апартамент-не.
куче особено..
само тормоз и за животното, и за съседите, и за тебе..
ако ти е мерак за домашен любимец, изискващ внимание и грижи-вземи си заек..
anonymous708973
11-22-2012, 09:36
...
ПРЕСТАНИ да се занимаваш с мен.
Когато дойдеш да живееш вкъщи и чуеш как 70-годишният съсед под нас и 30-годишната му побъркана любовница се карат за бутилка алкохол някъде в интервала 00-02 часа, тогава ми обяснявай как тракането на лапичките на кучето ми е проблем.
Блъди, що пък котка не? Че те котките в апартамент се гледат :д
Violenza
11-22-2012, 11:49
Направо в цяла България да се забрани отглеждането на кучета, ако искате.
В апартамент не можело, еди къде си не можело. Вие ще ми кажете къде да си гледам кучето.
Съседите пък може и въобще да не разберат, че имам куче.
Violenza
11-22-2012, 12:49
На тебе няма ли кой да ти даде един БАНан?
JungleJaguar
11-22-2012, 12:56
Е,кое не ти хареса в моето глобално решение на проблема?
JoLLiE92
11-22-2012, 16:50
Блъди, що пък котка не? Че те котките в апартамент се гледат :д
Моите ги гледаме в къща и постоянно влизат, излизат. Ако живеехме в блок и на оживена улица щях да се притеснявам много за тях. Те си вършат навън естествените нужди :)
Махам отвратителното мнение, което си цитирала.
kalpazanka
kalpazanka
11-23-2012, 06:24
JungleJaguar, още една изцепка и те включвам в бан темата!
JungleJaguar
11-23-2012, 09:07
JungleJaguar, още една изцепка и те включвам в бан темата!
Ок,калпазанче.Нямаш грижи.
А може ли да те питам нещо на лично съобщение,защото писах на един модератор,но нищо не ми отговори?