Влез

View Full Version : Училище или работа?

pamelkaa
01-06-2013, 12:35
В моя случай съм първа година студентка. Имам безкрайно много проблеми с родителите си и трудно се издържа вкъщи. Стигнали сме до такъв етап, че не искам нищо от тях. Изскочи ми предложение за работа, която ако вече бях завършила щях да приема без да се замисля. Но сега въпросът е дали да прекъсна, за да мога да изкарам пари, да си взема една квартира и да се издържам сама или да продължавам да търпя този ад и да се подчинявам безпрекословно на това, което ми кажат поради факта, че те ме издържат и не мога да имам претенции за нищо. За съжаление специалността ми не позволява да уча задочно и възможностите ми са ограничени. Ммм мога да не уча една или две години, през това време да работя и отново да започна да уча.. наистина не знам какво да правя. Вие как бихте постъпили?

TheBeliever
01-06-2013, 12:36
Какво учиш? Защо не съчетаеш работата със следването?

pamelkaa
01-06-2013, 12:45
Защото тези пари, които ще взимам за почасова работа ще ми стигат само да си плащам квартирата (евентуално).

scrooper
01-06-2013, 12:57
мога да не уча една или две години, през това време да работя и отново да започна да уча.
Това звучи добре.

anonymous708973
01-06-2013, 20:39
Ммм мога да не уча една или две години, през това време да работя и отново да започна да уча.. наистина не знам какво да правя. Вие как бихте постъпили?

Малко вероятно ми се вижда да започнеш да учиш пак. Доста хора тръгват с това намерение и така и не завършват.
Аз ще ти предложа друг вариант, малко по-подъл. Разрови се, обясни на вашите как в даден университет, който не е в твоя град, обучението по твоята специалност е по-добро. Убеди ги и се прехвърли. Условен е този план, защото нито знам откъде си, нито какво учиш, ама ако успееш, хем ще учиш, хем вашите ще имат по-малко контрол над теб.

mimsssssss
01-09-2013, 12:20
Ако нещата у нас/или където съм, ми влияят на психиката си събирам чантата и се махам. Да, бих напуснала унито, гаджето, приятелите, баба си, братовчедка си и т.н., стига да не ми се тровят нервите.
Казваш, че си първа година, което значи че си на 19. Напускай, хващай работа и като ти се отвори възможност да учиш - започвай. В моя курс има хора на стабилна работа, със семейства, деца и т.н. и сега им е дошло времето и искат да учат. Не мисля че има някакви граници кога да се запишеш в уни. Моя съвет е да се махаш и щом имаш предложение за работа още по-добре. Унито ти дава диплома, с която можеш да започнеш работа. Ако вече работиш, нищо не ти пречи просто да си четеш/учиш за твой си кеф.

п.п. Има и самостоятелно обучение, което е явяване само на изпити. Говори с някой висшестоящ от факултета ти. Кажи му, че не искаш да напускаш, но почваш работа и няма как да посещаваш часове и ще можеш само на изпити да се явяваш. Така че като си на работа 8 часа ще ти остава свободно време 8 часа да спиш и 8 твое си - може да четеш и всичко ще е топ.

pamelkaa
01-09-2013, 20:18
Много ти благодаря за този отговор, хубаво е да има някой, който до известна степен да те подкрепи и да знаеш, че би постъпил както теб! Много ви благодаря !

mimsssssss
01-09-2013, 20:29
Моля :)
А работата която са ти предложили добра ли е - в смисъл удовлетворява ли те, постоянна ли е, добре заплатена ли е, има ли развитие? И май най-важното - можеш ли да я вършиш?
Според мен е добре да бъдеш в началото с някой приятел/ка. Не просто познат, а твой близък. Остави разходите, ама самотата в тъпата квартира е лошо нещо.
Ти иначе какво учиш, къде живееш? А работата ти в друг град ли е? Вашите какво мислиш, че ще ти кажат по въпроса да прекъснеш? А сега те ли ти плащаха обучението?

sexa_na_kompleksa
01-10-2013, 06:46
Съгласна съм с Мимс.
Другото, което му хрумва, е да се преместиш в НБУ. Там таксите са много скъпи, но може да ходиш, когато си искаш - всеки ден, само за текущи оценявания, които те освобождават от изпитите, или само на изпити. Това е в редовна форма на обучение, НБУ няма задочно. По този начин ще може да работиш, да изкарваш пари, да се издържаш сама и да учиш. А и винаги съм била на мнение, че образованието може да си го вземеш по всяко време. И в НБУ има страшно много хора, които са на по 30-40-50.

N1ksun
01-12-2013, 08:53
НБУ , тва университет ли се водеше ?

YSMF
01-12-2013, 11:47
^ да. Нов Български Университет.

N1ksun
01-12-2013, 17:25
^ Беше арония хьхь ^^ .

sexa_na_kompleksa
01-13-2013, 15:03
Забавен си.