View Full Version : Супер взискателната майка
Здравейте!
Имам един проблем с майка ми,който не мога да реша.Много изисква от мене,не ме пуска вечер до късно(до 10 макс),на лаптопа не дава през седмицата да стоя,тая година (7 клас) ми била много важна.Та как да се оправя?
BamBamBo
01-25-2013, 15:54
Ами важна е да,ако искаш да си вземеш изпитите и да учиш в свястно училище.
Имаш време за всичко,дори и да не го осъзнаваш майка ти знае кое е най - добро за теб и не ти мисли лошото.
Ако е чак толкова строга,седни и поговори с нея,че имаш нужда и да разпускаш,а не само да учиш и се изяснете.
Относно излизането до десет часа максимум, не виждам къде е проблемът. Мен ме пускат до най-късно девет. :D Но разбирам доводите им, родители са, притесняват се.
Иначе поговори с майка си, обясни и, че добре знаеш, че училището и ученето е важно и че час-два пред компютъра не биха попречили. Сигурна съм, че има компромисен вариант и за двама ви, поговорете, там е ключът.
EternalDream
01-25-2013, 16:51
Вечер до 10 и мен не ме пускат, а 7 клас съм го минала. Това е вечерният час за непълнолетните, с причина те пуска до толкова, излишно е да й се молиш за повече.
Относно лаптопа - тук вече разговора е между вас двете. Ако се справяш с всичко както трябва и тя ти има доверие, че си учиш, няма да има проблеми.
Един съвет - давай абсолютно всичко от себе си в 7ми клас. Много са важни и изпитите, и годишните оценки. Всичко останало може да почака.
sweetycherry33
01-25-2013, 16:52
дори и да не го осъзнаваш майка ти знае кое е най - добро за теб и не ти мисли лошото.
Това.
SummerHit
01-25-2013, 22:24
Ако си момиче и не те пускат до по-късно е напълно разбираемо. Ако пък си момче единствения начин е да седнете и да поговорите, обясни им как можеш да им казваш къде ще си, с кого и т.н. Трябва да изградиш доверие, за да знаят че няма да се луташ по разни места където можеш да си навлечеш белията
NomNomNom
01-26-2013, 10:56
В последното общежитие в 11ти и 12ти клас бях с вечере час 9 :)
Иначе, нормално е майка ти да не те пуска.
Гадно е, но е нормално.
anonymous708973
01-27-2013, 10:31
Здравейте!
Имам един проблем с майка ми,който не мога да реша.Много изисква от мене,не ме пуска вечер до късно(до 10 макс),на лаптопа не дава през седмицата да стоя,тая година (7 клас) ми била много важна.Та как да се оправя?
Не си видяла взискателна майка. Когато почне да те критикува за стойката ти, фигурата ти, грима ти, домакинската работа, която си свършила и пр., и пр., обади ми се.
7-ми клас съм стояла 3 дни в седмицата по 1 час на компа, вечер не излизах. Все още се опитва да ми казва кога да си лягам, а съм 12. клас.
Не си видяла взискателна майка. Когато почне да те критикува за стойката ти, фигурата ти, грима ти, домакинската работа, която си свършила и пр., и пр., обади ми се.
7-ми клас съм стояла 3 дни в седмицата по 1 час на компа, вечер не излизах. Все още се опитва да ми казва кога да си лягам, а съм 12. клас.
:lol: please tell me more...
Но в някаква степен, вече заради цялата тази взискателност и изпълнение от моя страна,сега ми има повече доверие . Подкрепя ме.
Amore-Mio*
01-27-2013, 11:09
Ако трябва да съм честна - аз я подкрепям напълно.
Времето, до което те пуска е напълно нормално, особено имайки в предвид възрастта ти. Още повече, че по закон непълнолетните имат право да са навън до 10 часа.
Второто, което е, че се мъчи за твое добро. Да имаш знания по различни области, да можеш да водиш диалози, да имаш богат речник, а не да седиш и да се чудиш какво да кажеш, защото просто не си си "вдигнал нивото на интелигентност".
Опитай се рда я разбереш, ако питаш мен.
TrollFaace
01-27-2013, 18:19
Няма смисъл да учиш тоя набор сте малко и без това ще влезеш където искаш ...
heartlesandfreaky
01-27-2013, 18:27
Стоиш до 10 и се оплакваш? И мен ме пускаха до 10, ама само, ако седя пред входа на блока и отговарям на всеки вик на майка ми през терасата... Ако искам да седя пред другия блок примерно - 20:30 да съм си у дома..
+ това наистина 7ми клас ти е една от най-важните години, трябва да си вземеш изпитите и да влезеш в хубава гимназия все пак.. И аз мрънках миналата година, че много ме натискаха нашите да уча, ама сега съм им безкрайно благодарна, защото ако не бяха те нямаше да уча в МГ, а в някое миризливо СОУ...
MoonFlyer
01-27-2013, 18:52
Ей такива майки със чук да ги биеш ще им е малко. Ако искаш от детето ти да стане нещо трябва да му позволиш само да си прави изборите и да разбере че това което го прави го прави за собствено добро, а не да му го налагаш. С други думи малко повече свобода. Както е казано "насила хубост не става".
TrollFaace
01-27-2013, 19:01
Ей такива майки със чук да ги биеш ще им е малко. Ако искаш от детето ти да стане нещо трябва да му позволиш само да си прави изборите и да разбере че това което го прави го прави за собствено добро, а не да му го налагаш. С други думи малко повече свобода. Както е казано "насила хубост не става".
Комплекси брат, комплекси
anonymous708973
01-27-2013, 22:29
Няма смисъл да учиш тоя набор сте малко и без това ще влезеш където искаш ...
Суперсилен аргумент, сигурна съм, че майка й ще я разбере :D :D
HollyGolightly
01-28-2013, 04:45
То от много свобода дето им се дава на сегашните 12-13 годишни, за това са на това дередже.
Много хубаво прави майка ти, без никакъв контрол, нищо няма да стане. И ми е много интересно, за какво ти е в 7ми клас да стоиш вън след 10ч, сигурна съм, че ако имаш добро обяснение, майка ти ще разбере и ще почне и тя да те пуска :D
Red Stag
01-28-2013, 08:46
И на мен не ми е ясно 7 клас какво точно ще правиш след 10 часа навън.И да,годината наистина ти е важна.Реално от цялото ти образование до момента(1-7 клас) само 7ми има някакво истинско значение.Стегни се сега и влез където трябва,от догодина вече ще ти е свободно.
heartlesandfreaky
01-28-2013, 09:05
Абе няма да е много свободно, но определено особено в осми клас ще си "починеш" от всичките мъки в седми.
Още повече, че има вечерен час и ако по няяяяяякаква велика случайност полицай те види навън след 10 може и да реши да глобява вашите. Което ми напомня за едни мои приятелки, които се мислеха за много 'яки' като седят до 12-1 навън, докато веднъж не обикаляха квартала, един полицай ги видя, заведе ги до входните им врати и глоби родителите им. Да видите как вече в 10:00 са си вкъщи.
TrollFaace
01-28-2013, 09:46
Суперсилен аргумент, сигурна съм, че майка й ще я разбере :D :D
Е ама е така :D
MoonFlyer
01-28-2013, 11:59
То от много свобода дето им се дава на сегашните 12-13 годишни, за това са на това дередже.
Много хубаво прави майка ти, без никакъв контрол, нищо няма да стане. И ми е много интересно, за какво ти е в 7ми клас да стоиш вън след 10ч, сигурна съм, че ако имаш добро обяснение, майка ти ще разбере и ще почне и тя да те пуска :D
Айде бе? На мен като ми е давана пълна свобода да не да съм на "това дередже"? Напротив, така позволяваш на детето си да си оформи характера от малко и да разбере че всяко действие носи последствие върху самото него, следователно се учи да поема отговорност.
sToyAncHo
02-01-2013, 08:14
10 часа си е нормално време за излизане. Аз 7ми клас ми беше една кошмарна година, защото бележника ми всичко беше 6,5 и имаше скандали всяка вечер за тия изпити. Поговори с нея за компютъра, обаче учи сериозно, защото наистина 7 клас не е маловажна. После 8 клас ще си вееш байрака.
scrooper
02-01-2013, 09:17
Един съвет - давай абсолютно всичко от себе си в 7ми клас. Много са важни и изпитите, и годишните оценки. Всичко останало може да почака.
Да, това е определящо за близко, а може би и за далчено бъдеще.
*Интересно ми е кой си вее байрака в 8-ми клас, а в 7-ми е учил сериозно.
anonymous708973
02-01-2013, 12:07
наистина 7 клас не е маловажна. После 8 клас ще си вееш байрака.
Ей такива изказвания ме хвърлят в оркестъра. Пълни глупости.
Нали си даваш сметка, че седми клас е началото, а не краят? Че си спукваш гъза от учене в 7-ми клас, за да влезеш в добра гимназия в 8-ми, където тепърва да започне късането на задник?
В осми клас съм учила поне по 3-4 часа всеки божи ден, често и повече. Контролни 2 пъти в седмицата. Устно изпитване - поне по веднъж на две седмици. Тонове, ама наистина тонове домашни. Вечно назад с думи, с упражнения. Имаше месец/и, в които всяка сутрин ставах с болки в корема от притеснение дали ще ме изпитат, или не.
Веел си байрака, вика.
SisiStrange
02-01-2013, 13:06
^ Абе много зависи. Аз в седми клас се хванах сериозно да уча, за да вляза в хубава гимназия. Влязох. После 8 и 9 клас въобще не помня да съм се зорила. Искаха ни много неща, но всичко беше или в рамките на възможното, или просто аз не съм се напъвала кой знае колко. Точно тези 2 години си поживях съвсем безотговорно. Не ми се е отразило нататък в следването нито за уни, нито като цяло в дипломата след 12 клас. Не, че трябва съвсем да се оставиш по вятъра и да гледаш на гимназията като място за почивка, но определено не си спомням да ни е пречило да си поживеем. 12 клас беше същото - там вече самото училище не значи нищо за теб на фона на идващите изпити.
rihanna_shakira
02-01-2013, 13:23
На мен ми е интересно какво ще търси момиче на 14 години в 10 навън :O аз че тази година завършвам основно и пак имам вечерен час до 9 . Майка тие не взискателна ела да видиш мойта иска да съм перфектна от всякъде , а твоята просто иска ,да седнеш да учиш ,и това е ! Стегни се седни да учиш ,и влез в някоя добра гимназия защото кандидастването след 7 клас не е маловажно а ти е старта към живота :) . А това ,че в 8 клас ще си вееш байряк е така ако влезнеш в някоя пропаднала гимназия дай в някоя немска и ще ти стопят гемиите .
Пантерата много правилно се е изразила 8 клас е началото, а не краят .
Не си пропилявой тази година и възможност да учиш в някоя хубава гимназия и след това да имаш възможност за висше .
Има време за лаптоп и излизане с времето ще видиш ,че майка ти виждайки ,че се стараеш ще поотпусне юздите .
anonymous708973
02-01-2013, 13:24
^ Абе много зависи. Аз в седми клас се хванах сериозно да уча, за да вляза в хубава гимназия. Влязох. После 8 и 9 клас въобще не помня да съм се зорила. Искаха ни много неща, но всичко беше или в рамките на възможното, или просто аз не съм се напъвала кой знае колко. Точно тези 2 години си поживях съвсем безотговорно. Не ми се е отразило нататък в следването нито за уни, нито като цяло в дипломата след 12 клас. Не, че трябва съвсем да се оставиш по вятъра и да гледаш на гимназията като място за почивка, но определено не си спомням да ни е пречило да си поживеем. 12 клас беше същото - там вече самото училище не значи нищо за теб на фона на идващите изпити.
Естествено, че зависи от училището.
SisiStrange
02-01-2013, 13:49
Ми мисля, че г/д натоварването е еднакво. И ние имахме един тон устни изпитвания, даже при нас имаше реални поправки още в гимназията. Спомням си, че в моя клас само по История първата година никой не можа да повярва, че 8 човека са на поправка. Аз се разминах с 4ка тогава. Изглеждаше ни изумително, че още в 8 клас могат да не ти лепнат 3ка, както в повечето СОУ-та. И контролни си имахме почти всяка седмица. Имахме си 2-3 учителки, за които това си беше стандартна процедура. Един час материал, 1 час контролно редовно. А устните изпитвания всеки ги ненавижда, аз тогава ги намразих, но добре, че ни калиха, иначе в уни да съм получила нервен срив досега. 8-) Просто... колкото ще да е сериозна гимназията, контролните са на няколко урока. В най-лошия случай. Та и да не учиш по 5 часа дневно, пак можеш да се справиш завидно добре. Спомням си, че много мрънкахме, но си имахме свободно време. Даже отличниците ни си вееха байряка 8-) сравнително редовно. Та... не е толкова лошо да си попочиваш в гимназията. Нека е лично мнение, но... имаш да учиш 12 години преди университет. После е между 4 и 6 години самото следване. Ако човек смята да го кара на ръба на нервите си и да е като роботизиран на тема учене всичките тези 16-18 години, или няма да му стигнат силите да се справи в университета (където е в пъти по-трудно), или ще изперка съвсем. Поне аз си починах като бял човек първите 2 години и сега ми е сравнително спокойно.
rihanna_shakira
02-01-2013, 13:59
Ами аз завършвам немска гимназия и при нас нямаше хър мър ,но всичко зависи от училището и от учителите най-вече .
sToyAncHo
02-01-2013, 21:35
Ей такива изказвания ме хвърлят в оркестъра. Пълни глупости.
Нали си даваш сметка, че седми клас е началото, а не краят? Че си спукваш гъза от учене в 7-ми клас, за да влезеш в добра гимназия в 8-ми, където тепърва да започне късането на задник?
В осми клас съм учила поне по 3-4 часа всеки божи ден, често и повече. Контролни 2 пъти в седмицата. Устно изпитване - поне по веднъж на две седмици. Тонове, ама наистина тонове домашни. Вечно назад с думи, с упражнения. Имаше месец/и, в които всяка сутрин ставах с болки в корема от притеснение дали ще ме изпитат, или не.
Веел си байрака, вика.
Mn zle ;x 8 А ти даваш ли си сметка, че 8 клас нищо не ти влиза в дипломата а? И като си спуква гъза кво? Хвана едни смешни стипендии, където от 20 лева на месец банката си дърпа 3-4. 8 клас му е важен български, математика и езика, ако е с по 13 часа на седмица, ако не е в езикова гимназия. Тва, че ти си някой зубър и и си ставала с болки не знам си къде от притеснение за какво? 9 клас трябва да се сяда да се учи. 8 клас ако иска 3ки да изкарва не го бърка, понеже нищо не влиза в дипломата. Български, математика и език това му е, понеже тия 3 предмета после са навързани и наваксването е невъзможно. А там където съм аз в момента ти си си изкарвала 8 клас песен. В месеца 1 път поне има седмица в която всеки ден има контролна. Да не говорим за устно изпитване, че се прави когато си искат учителите. Контролни на думи през ден-два. Изобщо не ми говори, че 8 клас трябва да си супер начетен. Тва не е нито 7ми нито 12 клас да учиш като изрод по 3-4 часа на ден. Не казвам, че ученето е нещо лошо, ама помисли преди да напишеш изречения, в които няма никакъв смисъл!
rihanna_shakira
02-02-2013, 00:06
Напротив 8 клас ти е основата особено ако си в езикова :) . В 8 клас се поставя основата на този език и всеки изминал клас нивото се покачва все по нагоре и по нагоре ,а изпуснеш ли основата за никъде не си . Не твърдя , че трябва да се учи нон стоп но е хубаво точно в 8 клас да бъдеш вече друг един пораснал човек . Естественно ако учиш в някое забутано училище няма да учиш обаче ако си в някоя езикова дупе да ти е яко и трябва много учене и писане . Аз в 8 клас бях започнала да мисля на немски :D даже сега понякога ми се случва не само да мисля ами и понякога неволно да използвам изрази на немски език просто станало ми е като навик . не съм седяла по цял ден да уча но не съм си и вяла байряка . Освен това в 8 клас си в ново училище с нови учители и хора защо не направиш добро впечатление като съвестнен ученик . Не разбирам какво е това от 8 клас нагоре човек да си мисли , че е пей сърце , не е само 7 и 12 клас да те са основни но нима останалите класове не са важни ? Не може да си учил в ПМГ 5 години и накрая една елементарна задаца да , не можеш да решиш и да искаш да ставаш математик просто не е уместно . Такаче аз мисля че 8 клас си е важен както и останалите абселютно съм против зубренето но също така съм против абселютното безхаберие . Нека има баланс така както има време за кафета и приятели така и ще отделя време за уроците защото след 10 годинки нито приятелките ще останат ,нито барчетата :) а животът ще почука на вратата й и тя няма да е направила нищо .
anonymous708973
02-02-2013, 08:50
Mn zle ;x 8 А ти даваш ли си сметка, че 8 клас нищо не ти влиза в дипломата а? И като си спуква гъза кво? Хвана едни смешни стипендии, където от 20 лева на месец банката си дърпа 3-4. 8 клас му е важен български, математика и езика, ако е с по 13 часа на седмица, ако не е в езикова гимназия. Тва, че ти си някой зубър и и си ставала с болки не знам си къде от притеснение за какво? 9 клас трябва да се сяда да се учи. 8 клас ако иска 3ки да изкарва не го бърка, понеже нищо не влиза в дипломата. Български, математика и език това му е, понеже тия 3 предмета после са навързани и наваксването е невъзможно. А там където съм аз в момента ти си си изкарвала 8 клас песен. В месеца 1 път поне има седмица в която всеки ден има контролна. Да не говорим за устно изпитване, че се прави когато си искат учителите. Контролни на думи през ден-два. Изобщо не ми говори, че 8 клас трябва да си супер начетен. Тва не е нито 7ми нито 12 клас да учиш като изрод по 3-4 часа на ден. Не казвам, че ученето е нещо лошо, ама помисли преди да напишеш изречения, в които няма никакъв смисъл!
Да бе, на теб ти е най-трудно, сигурна съм. Замълчи. В езикова съм и ЕЗИКЪТ ми беше приоритет. Не съм учила по български, защото не съм имала нужда. По математика учих сравнително редовно, обаче с 19 часа език на седмица как няма да учиш? Изпуснеш ли езика от 8. клас, отиде, можеш направо да сменяш гимназията, щото няма никъв смисъл да киснеш там.
Не влизал в дипломата, егати аргумента. Ама трябва да ми влезе в главата, сещаш ли се? Кое е по-важно? Та да. Не ми влезе в дипломата, ама сега знам немски на достатъчно добро ниво, че да отида да уча в Германия, което нямаше да е така, ако бях завършвала с тройки.
Не, не, защо ли пиша на човек, който смята, че е нормално да си скъсаш гъза в 7-ми клас, за да завършваш с тройки в осми?! Пхах. Пишлеменце.
Сиси, далеч съм от мисълта да съм роботизирана 5 години. Якото учене беше 7., 8. и 12. клас (по литература де). Останалите години съм отваряла учебник по предмет веднъж на седмица :д
SisiStrange
02-02-2013, 13:34
Аз се мъчех 7, 10 и 12, но 12 главно по биология. Да не кажа 90% само по биология. 8-) Единственото, за което съжалявам е, че така и не се напънах хубаво по математика, което ми се отрази после в биологическия.
Иначе, честно казано, въпреки, че идвам от НПМГ, схванах наистина биологията и химията някъде около кандидатстването за университет. И преди това се справях (никога не съм зубрила), но из основи (за които говорите, че идват в 8 клас) ми станаха ясни чак тогава.
ПП. За притесненията и болките в корема... ти сериозно ли? За оценки, които после никога няма да види никой освен теб? Учи си за знанията, за себе си. Големия прас и да се изложиш на устно изпитване в 9 клас (примерно). 3, 4 или там, колкото имаш, ще е оценка, за която ще забравиш 50 пъти, камо ли, че в гимназията има поне 5-6 пъти да те изпитват по същия предмет и можеш да оправиш всяка оценка. Пази си нервите силни за университета. Тук изпита е един, а хората, които те изпитват не са те наблюдавали, за да знаят, че си редовна и наистина си учиш та да са настроени благосклонно и да те пускат с 2-3 думи. За първи път съм бесняла за оценки и съм отивала ужасена и с болки в корема на изпит чак на първата сесия. Не, излъгах, на първите кандидатстудентски изпити. Останалите неща са все поправими. В момента дори не съм сигурна къде точно ми е дипломата от НПМГ. В някой шкаф при мама сигурно. Оценките, които някога ще ти погледнат сериозно и ще се осъждат, са тези след университета.
Да не помислиш, че се заяждам. Съвсем добронамерено го казвам и като съвет. :) То, не че ти остава още много гимназия де, но сериозно няма нужда да се вълнуваш толкова от събитията там.
anonymous708973
02-02-2013, 15:15
ПП. За притесненията и болките в корема... ти сериозно ли? За оценки, които после никога няма да види никой освен теб? Учи си за знанията, за себе си. Големия прас и да се изложиш на устно изпитване в 9 клас (примерно). 3, 4 или там, колкото имаш, ще е оценка, за която ще забравиш 50 пъти, камо ли, че в гимназията има поне 5-6 пъти да те изпитват по същия предмет и можеш да оправиш всяка оценка. Пази си нервите силни за университета. Тук изпита е един, а хората, които те изпитват не са те наблюдавали, за да знаят, че си редовна и наистина си учиш та да са настроени благосклонно и да те пускат с 2-3 думи. За първи път съм бесняла за оценки и съм отивала ужасена и с болки в корема на изпит чак на първата сесия. Не, излъгах, на първите кандидатстудентски изпити. Останалите неща са все поправими. В момента дори не съм сигурна къде точно ми е дипломата от НПМГ. В някой шкаф при мама сигурно. Оценките, които някога ще ти погледнат сериозно и ще се осъждат, са тези след университета.
Да не помислиш, че се заяждам. Съвсем добронамерено го казвам и като съвет. :) То, не че ти остава още много гимназия де, но сериозно няма нужда да се вълнуваш толкова от събитията там.
Ооо, изобщо не е било заради самата оценка, а заради учителката. Манипулативна, прикрито унижаваща, бъркаща се навсякъде.