Влез

View Full Version : Изпитите след 12 клас.

BluePanda
01-30-2013, 09:29
Имам няколко въпросчета , с които не съм наясно относно оценките в дипломата и матурите.
Знам само , че има една задължителна матура и тя е по български език , а другите са избираеми.
Интересува ме как се смята общата оценка за дипломата и отделно ли се пишат оценките от матурите или общо заедно с останалите.Как се смятат?
- Има ли начин да поправиш оценка преди да се нанесе в дипломата?
- Кое е по-важно матурите или оценките от училище? Кое гледат най вече когато те приемат в университет?
- Мога ли да карам повече от една избираема матура? Например математика и английски.

pepyyy
01-30-2013, 09:46
1.Да, матурата ти по БЕЛ е задължителна, а втората е по избор. Оценката ти в дипломата се образува от средноаритметичната оценка от двете матури + средноаритметичната оценка от задължителните ти предмети от 9 до 12 клас + средноаритметичната оценка от специалните ти предмети, ако си в профилирана гимназия, всичкото това се дели на три и се получава общата оценка за дипломата.
2.За всеки университет е различно, някои гледат дипломата, други отделни предмети, за трети трябва да се явиш на КСИ и така.
3.Можеш да караш и повече от една избираема матура, аз например ще се явявам и на химия.

BluePanda
01-30-2013, 09:57
Много Много благодаря!

marilyn
01-30-2013, 19:25
Зависи къде и с какво кандидатстваш, в някои унита за някои специалности се гледат само определени оценки. Примерно аз в дипломата по математика имам 4, но това не ме бърка особено, защото на мен балообразуващи ми бяха изпитите + оценката от матура по БЕЛ + оценка от дипломата по история. Така че си помисли какво и къде ще кандидатстваш и разбери какви са изискванията. :)

krissinceto
02-01-2013, 06:53
Продавам разработени теми по литература за МАТУРА (всички теми за ДЗИ ) ако някой се интересува да пише на имейл
in4etu_17@abv.bg