View Full Version : Книги
Кои са за вас книгите, които човек задължително трябва да прочете?
Коя е книгата, която ви е направила най-силно впечатление?
Ще използвам темата и за препоръки.
:)
DisappointedDreamer
02-04-2013, 14:03
1. The name of the rose = Umberto Eco
2. 1984 = George Orwell
3. The perks of being a wallflower, Stephen Ch bosky
4. To kill a Mockingbird = Harper Lee
5. A clockwork Orange = Anthony Burgess
6. For whom the bell tolls = Ernest Hemingway
7. Catch-22 = Joseph Heller
8. The Great Gatsby = F. Scott Fitzgerald
9. Crime and punishment = Fyodor Dostoyevsky
10. Lord of the Flies = William Golding
11. Little Women = Louisa May Alcott
12. The Picture of Dorian Grey = Oscar Wilde
13. Of Mice and Men = John Steinbeck
14. Memoirs of a Geisha = Arthur Golden
15. Gone with the wind = Margaret Mitchell
16. The grapes of wrath = John Steinbeck
17. Anna Karenina = Leo Tolstoy
18. The Handmaid's Tale = Margaret Atwood
19. The Bell Jar = Sylvia Plath
20. Lolita = Vladimir Nabokov
21. Heart of Darkness = Joseph Conrad
22. Candide = Voltaire
23. Walden = Henry David Thoreau
24. Ulysses = James Joyce
25. Schindler's List = Thomas Keneally
26. Utopia = Thomas More
27. Metamorphoses = Ovid
28. The Kindness of Strangers = Katrina Kittle
29. The book thief = Markus Zusak
30. After dark = Haruki Murakami
31. One hundred years of solitude = Gabriel Garcia Marquez
32. The namesake = Jhumpa Lahiri
33. My name is red = Orhan Pamuk
34. The Prince = Niccolo Machiavelli
35. The art of warfare = Sun Tzu
36. The Divine Comedy = Dante Allghierl
37. The Stranger = Albert Camus
38. The Alchemist = Paulo Coelho
39. Middle march = George Eliot
40. Music for torching = A.M. Homes
41. Metro 2033
42. Cujo
43. Fight club = Chuck Palanhiuk
44. House of leaves = Mark Z. Danielewski
45. We don't live here anymore = Andre Dubus
46. Rules of attraction = Brett Easton Ellis
47. Forever by Judy Blume
48. Tropic of Cancer = Henry Miller
49. Leaves of Grass = Walt Whitman
50. Brave new world = Aldous Huxley
51. I know why the caged bird sings = Maya Angelou
52. Brothers Karamazov = Fyodor Dostoevsky
53. The naked and the dead = Normal Mailer
54. A farewell to arms = Ernest Hemingway
55. Foucault's Pendulum = Umberto Eco
56. Dance, Dance, Dance = Haruki Murakami
57. The god of small things = Arundhati Roy
58. Kafka on the shore = Haruki Murakami
това е моя списък. някои съм прочела, други не :Д
много книги са ми направили впечатление от най-вече The god of small things и The handmaid's tale.
sexa_na_kompleksa
02-05-2013, 06:47
Според мен, няма такова нещо, като задължителни книги. Всеки трябва да чете това, което му харесва. Важното е да се чете в крайна сметка. : ) Кажи, какъв жанр харесваш, и мога да се опитам да препоръчам нещо.
Е аз не го казах в такъв смисъл :cool:
Книги,които си заслужава човек да прочете.
Ами наистина няма значение жанра, само да не някой любовен роман :cool:
DisappointedDreamer
02-05-2013, 16:01
всичките книги които поствах :3
Colouring
02-05-2013, 16:24
Според мен пък има книги, които задължително трябва да се прочетат. Не е казано, че ще ти харесат, но са се превърнали в класика, която един четящ човек не трябва да подминава.
Ех, ти си казала без любовни. :Д Иначе можеше да ти препоръчам доста.
Ааа..
ами, да кажем, виж "Вино и глухарчета". Много е приятна. Една от любимите ми.
Amore-Mio*
02-06-2013, 18:04
Книгите, струващи четенето си за всеки биха могли да бъдат различни за всеки един от нас. За мен, бих казала, че поне една книга на Стивън Кинг не би била излишна. Или пък на Агата Кристи.
Иначе аз чета всичко, все пак всяка една книга ти помага, обогатявайки речника ти, пък и за елементарна култура.
magneticfields
02-06-2013, 18:25
" Малкия принц", заради всички мъдрости скрити в нея и може би Автобиографията на Б еър Грилс....
Според мен "Властелинът на пръстените" от Дж. Р. Р. Толкин, наистина малко е обемиста, но си струва. А колкото вече тези книги за вампири да са ви омръзнали поредицата "Академия за вампири" от Ришел Мийд, е направо върха, не е от онези вампирски истории от които на всички ни омръзна, а е супер поучителна книга. / Мои лични мнения и предпочитания.
о.О
Академия за вампири едва ли ще е от книгите,които си струва даа прочета през живота си.
Благодаря на всички за предложенията:)
42. Cujo
Един поглед хвърлих само и веднага очите ми спряха на тази книга.
Уникална! Четох я преди 1-2 години, мисля скоро пак да я прочета.
Вчера си играх и си изтеглих повечето от книгите на Кинг, които не съм чела. Разглеждайки заглавията в книгографията му, ме хвана срам колко малко негови книги съм прочела. Ужасно любим автор, планувам да прочета всичко, написано от него в следващите няколко месеца.
DisappointedDreamer
02-06-2013, 19:34
Не се спирай само на Кинг. Той е страхотен, но не е единствен.
Знам, знам. Искам първо с него да приключа обаче.
След това минавам на Нора Робъртс.
След тях вече започвам всякакви кримки, хорър, трилър на известни и неизвестни автори.
Мислех Агата Кристи да я започна, но нещо не ме грабват нейните книги.
Имам и аз един списък някъде тук, в който съм си отбелязала автори и жанрове.
Все пак приемам предложения.
Според мен, няма такова нещо, като задължителни книги.
това.
Е аз не го казах в такъв смисъл :cool:
Книги,които си заслужава човек да прочете.
:)
"Le Petit Prince". Понеже има някаква тенденция да не се използва български...
и пак, няма такива. просто защото има хора и хора.
когато става въпрос за удоволствие от четенето, никой не може да ти каже "прочети това, ще ти хареса", освен ако не знае какъв тип четива са ти допадали до този момент. жанр/стил/форма/езикови средства/тематика и т.н., и т.н.
казваш "само не любовен роман", от чиклит до Ана Каренина, от Бегбеде до Гьоте, от Остин до 50 нюанса сиво... - река. :)
//виж, ако иде реч за конкретна среда/място/кръг/етц, които читателят обитава, вече можем да говорим за съответен набор от препоръчителна литература;
Gang Starr
02-06-2013, 20:46
Guap
и пак, няма такива. просто защото има хора и хора.
когато става въпрос за удоволствие от четенето, никой не може да ти каже "прочети това, ще ти хареса", освен ако не знае какъв тип четива са ти допадали до този момент. жанр/стил/форма/езикови средства/тематика и т.н., и т.н.
казваш "само не любовен роман", от чиклит до Ана Каренина, от Бегбеде до Гьоте, от Остин до 50 нюанса сиво... - река. :)
//виж, ако иде реч за конкретна среда/място/кръг/етц, които читателят обитава, вече можем да говорим за съответен набор от препоръчителна литература;
Има хора и хора. Но има и общочовешки ценности. Последните се възпитават от определени книги, посочени като "задължителни". Подминаването им не се наказва със затвор. Но в случай, че си отворил очи за литературата и желаеш да не си душевно осакатен до края на живота си, би трябвало да ги прочетеш.
сега ми обясни с какво "Малкият принц" ще въздейства/докосне/обогати един меркантилен, предимно телесно съществуващ човек на каквато и да е възраст(примерно)?
все едно да препоръчваш "Стръкчета трева" за масово четене. просто не върви.
не знам вие как разсъждаване, но всичко зависи от рецепцията и натрупването - разбираш толкова, колкото имаш/знаеш. останалото са хорхебукайовци и други притчоподобни учители по живот.
боже, та аз дори на приятелите си плахо бутам литература. досегът с изкуството е средство за комуникация (със себе си), не хоби и споделени интереси...
Colouring
02-06-2013, 21:41
Според мен пък има книги, които задължително трябва да се прочетат. Не е казано, че ще ти харесат, но са се превърнали в класика, която един четящ човек не трябва да подминава.
Ех, ти си казала без любовни. :Д Иначе можеше да ти препоръчам доста.
Ааа..
ами, да кажем, виж "Вино и глухарчета". Много е приятна. Една от любимите ми.
ОТ ОТ ОТ ОТ ГЛУХАРЧЕТА!
П.С. Преди някой да ми каже как ми е любима щом не й знам заглавието, а съм я препрочитала 3-4 пъти. Неволна грешка.
Продължавам да мисля:
Последните се възпитават от определени книги, посочени като "задължителни". Подминаването им не се наказва със затвор. Но в случай, че си отворил очи за литературата и желаеш да не си душевно осакатен до края на живота си, би трябвало да ги прочетеш.
DisappointedDreamer
02-07-2013, 04:39
"Le Petit Prince". Понеже има някаква тенденция да не се използва български...
ако това е насочено към мен - извинявай, ама в чужбина заглавията по-горе знам само на английски /поне по-голяма част/. Няма да ги търся час и нещо на български, защото чувството за обич към родния език и най-вероятно родината е било засегнато на някого си.
SisiStrange
02-07-2013, 06:26
Напълно съм съгласна с Блаб. И винаги ме е дразнело, когато някой твърди, че едва ли не си осакатен душевно, ако не харесваш определени класики. Веднъж ме нарекоха снобка, защото не харесвам Шекспир, а той е велик писател. Не споря, че е, просто аз лично не го харесвам. Както и други вечни книги. "Спасителят в ръжта", например, така и не го схванах и не ми стана любим при все, че сума народ го обожават. Еми, вкусове.
Ще изредя и няколко мои любими набързо.
"1984" - Дж. Оруел
"451 градуса по фаренхайт" - Рей Бредбъри
"Тютюн" - Д. Димов
"Осъдени души" - Д. Димов
"Клетниците" - Виктор Юго
"Тримата мускетари" - А. Дюма
Разказите на Карел Чапек
"Малкият принц" - Екзюпери
Ако си падате по Стивън Кинг, четете Лъвкрафт. Той е таткото на хоръра.
"Дракула" - Б. Стоукър
"Гробище за домашни любимци" - С. Кинг
"Сияние" - С. Кинг
"Неизживени спомени" - С. Кинг (мога да кажа, че специално тази книга мен ме промени, ей така, даде ми толкова много за размисъл, че веднага след като я затворих, я препрочетох пак)
"Дядо Прас", "Крадец на време", "Интересни времена" и още доста на Тери Пратчет. Някои го виждат като хумористично четивно само, но в книжките се крият толкова много хитрости и тънки моменти, че човек ахва.
"Вещиците" - Роалд Дал
Като детска книжка бих препоръчала да си дадете един ден на децата Хари Потър. Отваря въображението.
Ииии още доста всъщност.
Слагам само книги, които са оказали някакво особено влияние върху мен, защото смисълът на темата ти е да напишем важни за нас книги. Иначе, като приятно четиво не бих се захванала да изреждам, защото дори само по автори, ще изгубя сума време.
SisiStrange
02-07-2013, 06:27
ПП. Сега се каня да чета "Шогун" на Дж. Клавел веднага щом свърши сесията и мама приключи с него. :д Чувала съм хубави неща.
Колкото и скучно и изтъркано да е, харесвам следните автори:
- Виктор Юго( Парижката Света Богородица)
- Джон Стайнбек- не мисля, че е необходимо да пиша кои книги, подразбира се
- Максим Горки
- Умберто Еко
- Ърнест Хемингуей
-Колийн Маккълоу
- Уилям Шекспир
- Оскар Уайлд
Харесвам исторически романи, но за българска история.
Чета и биографични книги, чиклит, от любовните само на Даниел Стийл, фантастика и научна фантастика, приложна психология, книги по специалността, която изучавам.
Криминални много не чета.
От българските автори харесвам:-Йовков, Елин Пелин, Димитър Талев, Никола Вапцаров, Любен Каравелов, Ботев( творчеството на повечето далеч не се изчерпва само в това, което се учи в училище).
Чета и книги, свързани с етнологията и краезнанието.
-
DisappointedDreamer
02-07-2013, 06:46
И на мен не ми хареса Спасителят в ръжта. Не ми хареса обаче и 1984.
П.П. защо не си направим тема, където дискутираме книги? :3 защо/дали ги харесваме или пък защо не? ще е супер яко.
SisiStrange
02-07-2013, 06:49
И на мен не ми хареса Спасителят в ръжта. Не ми хареса обаче и 1984.
П.П. защо не си направим тема, където дискутираме книги? :3 защо/дали ги харесваме или пък защо не? ще е супер яко.
Наистина ли? Аз бях почти 100%, че точно от теб съм чувала хубави работи за Спасителя. о.О Сигурно съм се объркала.
А 1984 малко тъжно върви и края не ми хареса кой знае колко, но като цяло ми беше кеф да я чета и я мислих дълго след това.
Отваряй я тая тема. 8-)
DisappointedDreamer
02-07-2013, 06:51
Нъцки. Точно аз споменах, че не ме грабна в раздел козметика и диети за онзи потребител дето щеше да си я татуира :Д разбрах я, ама не ме грабна. А езика (на английски) беше ужасен.
1984 е ужасна.
Оххх, отварям, ама в тоз ли раздел?! :Д
kalpazanka
02-07-2013, 06:52
ПП. Сега се каня да чета "Шогун" на Дж. Клавел веднага щом свърши сесията и мама приключи с него. :д Чувала съм хубави неща.
Ау, няма да те разубеждавам значи. На мен не ми понесе. Стигнах до историята с обеците и венерическите зарази.
Ако не те затруднявам много, след като я прочетеш, ще ми я преразкажеш ли вкратце? :)
SisiStrange
02-07-2013, 06:56
Ау, няма да те разубеждавам значи. На мен не ми понесе. Стигнах до историята с обеците и венерическите зарази.
Ако не те затруднявам много, след като я прочетеш, ще ми я преразкажеш ли вкратце? :)
Нямаш проблеми. 8-) На майка ми и е една от любимите. Сега я препрочита пак, иначе ми разказваше как на младини баш преди изпит си я четяла с учебниците настрани. ;д
DD, ами или тук, или в У дома май. Само тези ми звучат книжни. 8-)
DisappointedDreamer
02-07-2013, 07:11
Измислих я! В тоз раздел е 8-)
Colouring
02-07-2013, 07:29
И винаги ме е дразнело, когато някой твърди, че едва ли не си осакатен душевно, ако не харесваш определени класики.
Е, да, ама примерно, съжеляваш ли, че си прочела "Спасителят в ръжта", дори и да не ти е харесала? Споделям мнението ти. Никой не може да ме накара да харесвам някаква книга само защото е известна. НО мисля, че като четящ човек, трябва да съм запозната с класиките, защото.. ами, класики са. Не значи, че ще ми харесат, просто да ги прочета от любопитство, да си обогатя общата култура, да не се чувствам изолирана в разговор, в който се говори за дадената книга. Естествено, не е задължително да се четат само класики, но е хубаво да бъдат прочетени, според мен. Дали ще ти харесат е друг въпрос.
Аз изобщо не харесвам "Алхимикът" и имам негативно мнение за автора. Но се радвам, че съм я прочела.
SisiStrange
02-07-2013, 07:31
Когато усетя, че дадена книга не ме грабва никак, обикновено не я довършвам. Е, "Спасителят в ръжта" го дочетох, за да видя все пак става ли нещо накрая, но повечето пъти просто спирам. Някъде около средата или малко нататък.
Colouring
02-07-2013, 07:34
Аз винаги довършвам. Не знам, все се надявам да ме грабне накрая поне. :Д
DisappointedDreamer
02-07-2013, 07:35
Аз не мога да не довърша 8-)
SisiStrange
02-07-2013, 07:42
Аз мога. 8-) Когато просто не ми е интересно, веднага ми се набива някоя друга книга наоколо и докато се усетя, вече съм минала на нея. /Това е к*рвенски подход в литературата ;д