View Full Version : Родителите ми се отнасят с мен все едно съм малко дете, какво да пваря?
lileto95
03-02-2013, 14:07
На 18 години станах и все още наште не искат да разберът че съм порастнала. Всеки път когато искам да ходя на партита или някакъв купон, те искат да де прибирам преди 12. Трябва да споря с тях за часове за да ми позволят да остана дори само до 12;30. Всички останали мой приятели си правят каквото искат без да ги спират..стоят си до късно 2-3 часа и т.н. Не смятам да е чесно само аз да си тръгвам рано. А и за нова година имаше голям купон в който отидахме заедно с наште, но аз реших да остана с приятелите си. Към 1;30 родитилите ми са си тръгнали а аз останах с мойте приятели до по късно..те искаха да поостанем до по късно (все пак беше нова година а и ние всички бяхме тийнейджери) и накрая се прибрах към 4 часа сутринта. Когато се прибрах майка ми ме чакаше и ми се скара и накрая стана голям скандал...мислите ли че тя е права или трябва малко да отпуснат важето с което ме държът на късо?? Помогнете ми да им докажа на родитилите си че съм млада и трябва да се забавлявам сега когато ми е време..дори и ходя на работа и си изкарвам мой пари това доказва че съм отговорна и разумна. Помощ?
antineutral
03-02-2013, 14:39
Няма значение дали вашите са прави. Има значение ти какво мислиш по този въпрос. Ако ти излизаше и стоеше до колкото си искаш часа, очевидно щеше да считаш родителското мнение за грешно и нямаше да ти пука. Но позицията на вашите е важна за теб, иначе нямаше да си губиш времето в спорове с тях. Да изкарваш пари не е единственото перо, което те прави отговорна и разумна - такова те прави и умението да отстояваш мнението си и същевременно да можеш да вникваш в изкривените представи на мнението на родителите ти - те също са хора и имат нужда да се почувстват сигурни, че се прибираш по-рано. Според мен на тази възраст могат да си позволят да оставаш до по-късно, естествено съобразено с условията на живот - ако реално е опасно би било нормално да се притесняват. Като за начало няма да можеш да правиш много - просто се опитай да си стриктна и ако си просрочваш времето, да е с малко - няма да ти правят проблеми за 20 минути, да речем.
Amore-Mio*
03-02-2013, 19:31
Покажи тогава, че не си малка.
Да водиш борба с някой за нещо, което ти самата не си доказала, че притежаваш, е глупаво. Седни и се замисли дали пък те не са прави? Да не би пък ти да мислиш по един детски-глупав начин и те просто да се опитват да те предпазят от лоши неща, които могат да ти се случат точно на тия купони, и късно вечерта по улиците. Всички сме наясно.
nyancatx
03-03-2013, 13:16
На 18 години станах....
... и не се научи да пишеш грамотно.
Покажи тогава, че не си малка.
Да водиш борба с някой за нещо, което ти самата не си доказала, че притежаваш, е глупаво. Седни и се замисли дали пък те не са прави? Да не би пък ти да мислиш по един детски-глупав начин и те просто да се опитват да те предпазят от лоши неща, които могат да ти се случат точно на тия купони, и късно вечерта по улиците. Всички сме наясно.
+1
радвай се, че имаш загрижени родители. Време за партита и простотии има. На 18 години ти си все още дете, не знам защо ви е толкова трудно да го зацепите това. А като гледам езиковата ти култура каква е, никак не се съмнявам, че те смятат за малка още.
Учителя ти по бел сигурно е горд със правописа ти. Само казвам. Иначе седни с тях и си поговоресе за дякакъв компромисен вариант да се прибираш в един примерно. Няколко месеца стой така, после искай до по-късно, пак постой и след някой друг месец ще те пускат до когато си поискаш. Не закъснавай, не прави скандали и все някога ще стане. Има време.
SisiStrange
03-03-2013, 18:10
Бе, айде моля ви се. На 18 не е време да излиза. А кога ще бъде? На 30? На 45? Виждала съм достатъчно грозни картинки от момичета, държани на тясно в пълен родителски контрол до 20. После като се видят в мъничко свобода ги трясва нещо и започват да се наливат с алкохол, да к*рвеят и всякакви изблици на опит да наваксат. На мен ми се види странно на 18 години да преговаряш с вашите дали може да останеш до малко по-късно. И да не се разбира все едно аз не се прибирам и съм изпаднала купонджийка, която защитава ближния. Напротив. Адски рядко излизам от нас за някакво нощно мероприятие. Сигурно ми се събират към 1-2 пъти годишно като изключим преспиванията у приятеля ми, с когото сме заедно от почти 2 години. НО никога, откакто навърших 18, не ми се е налагало да преговарям с мама дали ми е разрешено да ида някъде вечер. За мен е важно да сме се разбрали с нея какви са ми плановете, за да не се притеснява и това е достатъчно. Родителите би следвало да са наясно, че не са си родили лично тяхно копие, с което да се разпореждат, а отделно човешко същество, което си има живот и лека полека контролът им трябва да намалява.
pifiella
03-03-2013, 18:51
Учителя ти по бел сигурно е горд със правописа ти. Само казвам. Иначе седни с тях и си поговоресе за дякакъв компромисен вариант да се прибираш в един примерно. Няколко месеца стой така, после искай до по-късно, пак постой и след някой друг месец ще те пускат до когато си поискаш. Не закъснавай, не прави скандали и все някога ще стане. Има време.
Не обичам и не толерирам заяждането на тема - "Кой е най-грамотен", но като видя коментар,написан неграмотно,да поучава друг такъв коментар и избеснявам.Научи се да пишеш и да си поставяш пълния член,пък тогава прави забележки!
maaarietta
03-04-2013, 14:48
Съмнявам се, че въпросното момиче е на 18 години. Не мислите ли, че едно 18 годишно момиче, най-малкото знае как да напише ' разберАт ' и също така, че Ш и Т заедно правят Щ.
Не обичам и не толерирам заяждането на тема - "Кой е най-грамотен", но като видя коментар,написан неграмотно,да поучава друг такъв коментар и избеснявам.Научи се да пишеш и да си поставяш пълния член,пък тогава прави забележки!
Тук се признавам за виновна. Членуването на учителЯТ е сгрешено. Съжалявам и си посипвам главата със сол.
Виж сега има и друго нещо , когато си едно дете в семейството (демек егойстче ) е съвсем нормално това което родителите ти правят . Все пак си единствената им рожба, това е съвсем нормално , а пък да не говорим че и ако си момиче ( както е в твоя случей) . Те са ти родители, това че те се притесняват за теб, къде си, с кой си , кога ще се прибереш това е съвсем нормално. СЛед време като станеш родител , ще ги разбереш .