PDA

View Full Version : Кандидатстване след седми клас-ПОМОЩ!ПАРАЛЕЛКИ?!



muhtesemfan
04-06-2013, 11:31
Ще си оставам в моя град,обаче на мога да реша в коя паралелка да бъда.
Чудя се между две:
-Английски и математика
-Български и история
Английският ми върви много,спокойно мога да кажа,че съм най-добрата от класа.
Математиката не ми върви,изкарвам 4.ки,3.ки/главно това ме плаши/ ... Притеснява ме,че само първата година ще наблегнем на английския ,а след това повече на математиката,но и английския също ще се изучава интензивно.И в тази паралелка щяла да бъде най-добрата учителка по математика във училище.Казват,че ще я научим при нея,но...
Български и история-Литературата ми върви донякъде,но българския-не,и по история съм добра.
Говорих с психолог,учители и с родителите си се съветвах,но не мога да реша.
Въпросът ми е в коя паралелка според вас е по-изгодно,смисъл от тези две паралелки,след 12.ти клас какво мога да кандидатсвам?И каква мога да стана?И къде ще имам повече реализация в чужбина?
пс-история и български се избира след 8.ми клас,а английски и математика след 7.ми.
Има само 1 месец до матурите и трябва да реша.
А за английски и математика трябва да се ява на втори модул по математика и български.
Благодаря за търпението да прочетете темата.И мерси предварително за съветите.Много съм объркана... :)

muhtesemfan
04-06-2013, 11:57
up :(

ameli
04-06-2013, 12:00
Според мен е добре да се явиш на втори модул независимо какво ще решиш да учиш. И съм за първата опция :)

JoLLiE92
04-06-2013, 12:04
По-добре математиката с английски, но ако не ти върви математиката, ще ти е мъка. Ако питаш кое е по-добро по принцип - това, особено щом се влиза след 7ми, не след 8ми, но ако не ти върви математиката ... не знам колко ще е високо нивото, че да ти кажа. :) Ако искаш да се гърчиш 5 години и да стане човек от тебе, влизай математика с английски. :cool:
Наблегни силно на математиката. Какви са тея тройки в 7ми клас ... до 12 как ще изкарваш?

arsenalllbaby
04-06-2013, 12:07
А тези паралелки с някаква специалност ли са? Или просто интензивно изучаване на дадени предмети ?

muhtesemfan
04-06-2013, 12:09
Ще кажа нещо,обаче ще си помислите,че си измислям причини ;д
Смениха ни г-жата по математика,а тази новата не обеснява нищо ;д
само диктува и това е;д един вид да си учиш сам вкъщи ;д
Да,мисля да се ява на втори модул.
Въпросът ми е коя паралелка е по-добра според вас?И имам повече възможности?С всяка паралелка какво може да се кандидатства след 12.ти клас, и какви са професиите? :cool:

muhtesemfan
04-06-2013, 12:12
А тези паралелки с някаква специалност ли са? Или просто интензивно изучаване на дадени предмети ?
Български и история-учат се всички предмети,обаче английският е само 2 часа седмично и се изучава повече български и история.Имаш история 6-7 часа на седмица и български език 7-8 часа на седмица.
А английски и математика-първата година се учи само английски и математика и български +ФВС,английският е 8 часа на седмица,и в 9.ти клас започват да се изучават останалите предмети история,химия обаче една година назад в 9.ти клас учиш материала за 8.ми и в 10.ти за 9.ти клас.Английският в осми клас е 8 или 9 часа на седмица,като всяка година намаля и в 12.ти клас става 4 часа на седмица,а математиката се увеличава ;д :cool:

ameli
04-06-2013, 12:16
Като си 7ми клас не ходиш ли на уроци? Поне малко от малко трябва да разбираш математиката, че няма как да го изкараш тоя изпит после..
С анг+мат си излизаш с добре научен език, евентуално след това да учиш икономика.
С бг+история само за право става.

muhtesemfan
04-06-2013, 12:19
Като си 7ми клас не ходиш ли на уроци? Поне малко от малко трябва да разбираш математиката, че няма как да го изкараш тоя изпит после..
С анг+мат си излизаш с добре научен език, евентуално след това да учиш икономика.
С бг+история само за право става.
Да ходя на уроци,1 път в седмицата ;д
Притеснява ме,че дори когато ходя на уроци изкарвам 4.ки,а иначе последните ми три оценки по математика са 5.ци. :cool: Имам една тройка и тя беше на раздела геометрия ;( :cool:

girlwithblueeyes
04-06-2013, 12:22
На мен Математика и английски ми се струва по -добрият вариант . Езикът отваря много врати не само тук но и в чужбина .
А тоав за уроците без да те обиждам , но според мен си е това ,че ти не се стараеш . Няма как ако се стараеш и си учиш при положение , че ходиш на уроци да изкарваш 4 . Или учителкаат ти е мноог зле или ти не учиш .

arsenalllbaby
04-06-2013, 12:33
Ъх.. Значи не е професия. Ми, виж, аз съм 12 клас. След 7-ми клас кандидатствах, приеха ме от първо класиране в английска паралелка, но при мен нещата стоят къде-къде по-различно с изучаваните предмети.

Ако не ти върви математиката, не виждам защо ще се набутваш там. Ще става по-сложна.. Аз самата не съм на ти с нея и е кофти, ама ... Не е като да не си уча, като да не решавам задачи и т.н. Просто и с часове да се занимавам всеки ден, не възприемам разни неща. ;д Набивам си в главата, че съм тъпа и се садвам яко ;д Както и да е. Разказвателните предмети са ми къде-къде по-лесни и интересни. След 2 прочитания на урока мога да го преразкажа много добре. Моята учителка по математика (не се оправдавам с нея, ама все пак е важен учителя..) като решава задача или обяснява на дъската, а ние пишем, мрънка що не гледаме кво прави, а само преписваме... Пък когато гледаме какво обяснява, мрънка що не пишем. Щом са ти казали, че учителката е добра.. Не знам, няма какво да кажа, щом не я познавам и не знам как преподава.

По принцип с математика може да се кандидатства за почти всичко. Главно икономически дисциплини, архитектура, инф технологии, дизайн, както и др неща. Освен това се говореше по едно време дали да не направят математиката втора задължителна матура. Наскоро мисля не се е отваряла тази тема, но... Имай го предвид.

Също е много важно да знаеш, че ако ще се явяваш на изпит по математика, трябва да я владееш много добре. С математика се записват главно ученици, които ходят на уроци, решават всеки ден задачи и им се отдава. Така че щом имаш изпит по математика, а не ти се отдава, не вярвам да се класираш много напред.

С БЕЛ също може да се кандидатства на много места. С история знам, че се кандидатства за право. Иначе не съм се интересувала.

Имаш 5 години до изпитите и се променят много неща. Може матурите да отпаднат, може и да се направи втора задължителна матура по математика. Замисляла ли си се каква искаш да станеш като пораснеш ? 8-)

Има вариант да си влезеш в паралелка с БЕЛ и История, а да взимаш уроци по английски. Английския е важен за хубавите професии (както и владеенето на езици като цяло, де). Също така ако имаш приятелка, която ще кандидатства в паралелката с Английски и Математика, да си купиш като нейните учебници, да правиш домашните, които имат и т.н., ако нямате възможност за частни уроци.

Замисли се какво искаш да работиш, после се разрови из сайтовете на университетите, които предлагат добро обучение за съответната професия и виж с какви изпити се влиза. :)

Amore-Mio*
04-06-2013, 12:35
По принцип съм си пристрастена към БЕЛ + История, така че аз залагам на тази вероятност. И по принцип, когато мислех да кандидатствам в такъв профил, ми предлагаха и интензивно изучаване на чужд език, което вероятно и при вас го има - разучи отново. То, каквато и паралелка да си избереш, си изучаваш един език интензивно, поне според мен.

Докато математиката си е точна наука и трябва да си я харесваш, да я разбираш, иначе добро бъдеще ти предлага, безспорно.

arsenalllbaby
04-06-2013, 12:39
Докато математиката си е точна наука и трябва да си я харесваш, да я разбираш, иначе добро бъдеще ти предлага, безспорно.

++++ ! Освен това, ако пропуснеш/не разбереш дадена тема, ще я подминете, ще учите нови неща, но рано или късно ще се върне като гръм от ясно небе 8-) При математиката всичко е навързано и ако не схванеш дадени теми, е много вероятно и след време, когато решавате по-големи и сложни задачи, тези теми да са нужни за решаването на задачите. И тогава става кофти.

muhtesemfan
04-06-2013, 12:40
Старая се.Освен,че ходя на уроци.Решавам и вкъщи задачи за упражнение,които успея де ;дд
Пиша си домашните,опитвам се да слушам в час,макар,че е много трудно.Защото няма никаква дисциплина,крещят,ядат в час и нищо не им казва.Пълен минус ;дд

muhtesemfan
04-06-2013, 12:42
++++ ! Освен това, ако пропуснеш/не разбереш дадена тема, ще я подминете, ще учите нови неща, но рано или късно ще се върне като гръм от ясно небе 8-) При математиката всичко е навързано и ако не схванеш дадени теми, е много вероятно и след време, когато решавате по-големи и сложни задачи, тези теми да са нужни за решаването на задачите. И тогава става кофти.

:( ох,не знам какво да правя ;дд Защото мисля за по-напред и искам да имам хубаво бъдеще,да ми бъде трудно 4 години,но след това да ми е добре цял живот.Искам когато порасна да осигуря хубав живот на децата си,на мен ;д :cool:

arsenalllbaby
04-06-2013, 12:44
Мислила ли си какво искаш да работиш? :)

muhtesemfan
04-06-2013, 13:11
Да.. и почти всеки месец си сменям мнението,исках журналист,адвокат,съдия а сега искам да уча международна икономика,с тази специалност какво мога да работя? :cool:

arsenalllbaby
04-06-2013, 14:01
“Международни икономически отношения” е по принцип специалността мисля, поне в ИУ Варна е така.

Какво може да се работи след завършване?

Завършилите специалността се реализират:

във всички стопански единици, които установяват и поддържат контакти с чужбина в областта на външната търговия;
в международната банкова дейност;
в обмена на услуги;
в транспортната и спедиционната дейност;
в международните застраховки;
в представителствата на чуждестранни фирми;
в смесените фирми;
в международния туризъм;
в международните организации и др.


А в тази специалност в същия университет се влиза със следните изпити:
- математика
- география на България
- история на България
- икономика
- български език и литература


Едит: И аз си мислих по едно време за журналистика, но се пробива трудно, при адвокатите е също така, поне от казаното от едни наши семейни приятели. При съдиите предполагам е същото, те са още по-малко ;д

muhtesemfan
04-06-2013, 14:55
И какво мога да работя с международна икономика,като професия ;д
Или изобщо с английски и математика каква мога да стана :cool:
Благодаря много за отделеното време :)

muhtesemfan
04-06-2013, 15:12
Забравих да добавя,че в англ+мат се набляга и на информационните технологии ;д :)

JoLLiE92
04-06-2013, 15:52
Български и история-учат се всички предмети,обаче английският е само 2 часа седмично и се изучава повече български и история.Имаш история 6-7 часа на седмица и български език 7-8 часа на седмица.
А английски и математика-първата година се учи само английски и математика и български +ФВС,английският е 8 часа на седмица,и в 9.ти клас започват да се изучават останалите предмети история,химия обаче една година назад в 9.ти клас учиш материала за 8.ми и в 10.ти за 9.ти клас.Английският в осми клас е 8 или 9 часа на седмица,като всяка година намаля и в 12.ти клас става 4 часа на седмица,а математиката се увеличава ;д :cool:
няма как да учиш само математика и език и 8ми клас езика да е 8 часа, по-вероятно да е 18-20 :)
Аз уча МИО в ИУ-Варна с математическа гимназия преди това, но на мен математиката винаги ми е вървяла. :) Стегни се и я учи, друго не знам какво да ти кажа :Д
иначе в случая препоръчвам ти да избереш втория вариант, защото се влиза след 7 клас ;) това значи по-сериозно учене.