View Full Version : Караниците?
druzilla
04-21-2013, 09:10
Колко често се карате с половинката си?За какво?Колко дълго продължават споровете ви?Как стигате до консенсус?
Питам ви всичко това,защото с моя приятел сме заедно от 6 месеца и през последните 2 се караме непрекъснато за щяло и нещяло.Обичам го ужасно много,смятам,че и той ме обича,но някак нещата не се получават.Понякога споровете продължават с дни и е ужасно мъчително,плача постоянно...И се чудя дали някога това ще спре и има ли смисъл да останем заедно?
С никого не се карам прекалено дълго. Умея донякъде да признавам, че не съм прав. Умея да споря с причина. Умея да разговарям. Умея да контролирам емоциите си. Дали ще е жената до мен или съседът от долния етаж, говорим ясно и конкретно и си решаваме проблема кротко, без отлагания.
Проблемът с караниците на повечето ви е, че ви е засегнато егото, разстроени сте или ви разяжда ядът. И не можете да свържете две нормални приказки, защото не разпознавате и не дефинирате проблема. Караниците трябва да са крайна мярка, а не ежедневие. Ама то трябва и да разбираш човека отсреща, което също често не ви се отдава.
xXxPETYAxXx
04-21-2013, 09:36
Нашето не бих го нарекла дори караници. Просто понякога аз повишавам тон за някои изнервящи ме действия. Ама това е съвсем моментно викане за глупости.
Не знам що за спор продължава с дни. Ако е нещо наистина сериозно може да преосмислиш връзката си, но ако е нещо глупаво, трябва да преосмислиш поведението си(или той неговото) и да не се вкопчва/ш в маловажни неща.
ludata90
04-21-2013, 13:24
За година и 3 месеца откакто съм с приятеля си сме се карали 2 пъти, като не е било нищо сериозно.
ShtrudeL
04-21-2013, 14:03
Проблемът с караниците на повечето ви е, че ви е засегнато егото, разстроени сте или ви разяжда ядът. И не можете да свържете две нормални приказки, защото не разпознавате и не дефинирате проблема. Караниците трябва да са крайна мярка, а не ежедневие. Ама то трябва и да разбираш човека отсреща, което също често не ви се отдава.
мхм..
Да се караш с половинката си прекалено много е също толкова лошо, колкото да не го правиш изобщо. Кой от двамата най-често подклажда караницата? Опиши как протича един ваш спор.
Често се караме за глупости от ежедневието,може да се караме и да си викаме с часове,имало е милиони такива случаи,в които се скарваме,не си говорим 2 часа (в същото време сме в една и съща стая) и след изминалите часове пак продължаваме да се караме за същото нещо,накрая ни омръзва (явно),защото все някой от двамата ще завърже глупава тема,страстите ще се успокоят и така.. започваме да си говорим нормално и вече не сме сърдити :D
girlwithblueeyes
04-24-2013, 08:04
Страшно много се кареме дори си крещим но ужасно много се обичаме . Счупини мебели,рев от моя страна и след 5 минути се целуваме все едно нищо не е било . Караме се за много неща сериозни или несериозни и най-влошото е, че вместо единят да излезе от стаята се следим и заяждаме взаимно . Сякаш ни е като адреналин да се скараме и после да се сдобрим много страстно:D . Сериозна караница сме имали само 1 път но тогава нещата бяха сложни ,много сложни и не си говорихме цял ден .
^Не разбирам хора като теб, честно.
girlwithblueeyes
04-24-2013, 08:06
^Не разбирам хора като теб, честно.
Въх като мен ли ? Ако да защо?:D
Ми просто не разбирам как можете да се разфучите и после да го оставите, сякаш не е било нищо. Някак си винаги съм бил с представата, че да върви комуникацията между двама души, трябва да умеят да си сдържат нервите. Иначе не могат да говорят сериозно.
girlwithblueeyes
04-24-2013, 08:12
Ами и аз дори не знам но в повечето пъти така се получава . Както казах имали сем една сериозна караница и тя траеше цял ден . Попринцип от двамата аз съм по нервната ,и си признавам че понякога се заяждам и го чопля и той покрай мене почва .
anonymous708973
04-24-2013, 08:25
Много правилно.
Засегнатото его е опасна работа. А често караниците започват от това, че единият мисли, че другият не му отделя достатъчно време, минават през 75124295 други теми и се стига до нещо коренно различно от сорта на "ти винаги ревнуваш"/"не харесваш приятелите ми".
Важното е нещата да се казват своевременно. Ако нещо те дразни сега, то си казваш веднага и въпросът се изчиства, защото иначе емоцията се натрупва и избива в неподходящ момент. Това е урок, който лично аз все още усвоявам.
И доброто старо поставяне на мястото на другия. Просто е смешно и нечестно да се сърдиш на партньора си за нещо, което ти самия правиш. Ако не ти харесва неуважителното (според теб, разбира се) отношение, вероятно е добра идея да спреш да се сопкаш за щяло и нещяло, защото това е същото.
Преиграването също е неразбираемо и чест повод за скандали. Единият се чувства обиден от нещо, другият просто не може и - по-страшното - не желае да го разбере, казва нещо от сорта на "кво се цупиш за глупости", засегнатият подпалва и т.н. Далеч по-мъдро е да кажеш "извинявай, не знаех, че съм те засегнал/а, обясни ми защо". Хубави съвети си давам, ама колко пъти сама не съм се слушала...
Авторке, вероятно всяка връзка има периоди на скандали и периоди на идеално разбирателство. Спокойно, ще премине. Опитайте се да не се заяждате, правете повечко неща заедно, които ви обвързват с приятна емоция.
Една от причините за караниците с половинката е моето "неуважително" (?!?) отношение. Ако съм му махнала с ръка в стил "мълчи, че говоря по телефона" (докато наистина говоря по телефона) се започва едно "ти няма да се държиш така с мен, бла-бла", става голям проблем, а в същото време той е същият - просто проявлението не е жест с ръка, ами нещо друго.
Един от големите ни скандали беше лятото, когато на мен ми беше писнало да стоим само вкъщи, на него все не му се излизаше, защото било жега и не знам си кво и общо взето, всичко, което правехме, беше да стоим вкъщи и да гледаме филми. Беше ми писнало, насъбирах си го много време в себе си, излях му го на главата и му казах, че ме е страх, че може да сме си омръзнали и да нямаме желанието да предприемем нещо заедно. Той имА неблагоразумието да ми каже "еми, ако сме си омръзнали, омръзнали сме си, какво да направим", при което аз бях ЕЙ ТАКА, врътнах се, заминах си вкъщи, ред сълзи, ред сополи... голяма драма. Чак на следващия ден мъжо се сети да отбележи "еее, стига де, миличко, толкова неща сме правили заедно, все ще измислим нещо", което ако го беше казала в момента, в който аз реагирах остро, щеше да спаси много положението. Което ни води до следващото:
Друга причина, която аз отчитам, е, че той може да ужасно недосетлив и грам да не се съобрази с моите желания. Наскоро имахме един такъв скандал, примесен с "ама какво се цупиш за глупости, какво съм направил" и "ама аз не разбирам какъв ти е проблемът" след като аз буквално 10 минути съм обяснявала като на дете защо се чувствам наранена. Е, избеснях, само че вместо да креща, стоях и плачех от безсилие и ярост.
Същата причина (неразбиране и преувеличаване от чуждата камбанария) имахме и наскоро, когато стана суперголяма разправия до 3 през нощта, защото аз съм го била прекъснала докато си е разказвал някаква история, пък той мразел (?!?!). И после се опитвах да му обясня, че "грижа се за гаджето/съпругата" е различно от "глезя гаджето/съпругата" (където "глезя" е изцяло в положителния смисъл) и че той определено не е от втория тип, той не разбира, аз се изнервям ииии да. Като цяло егото ми също си е бая големичко, помня като слон всяко кофти нещо, което ми е казвал по време на скандал, а него все на такива го избива. На него му пречи, че все аз съм се мислела за права, което е точно обратното (особено за определени области), но... нейсе.
Бая се разписах, дали някой ще сподели дали отстрани изглеждаме като двойка заяждащи се за глупости малоумници? :д
Заклевам се, ако бях мъж, досега да сме се сбили 10 пъти. Поне нещата щяха да се уточняват по-бързо.
ShtrudeL
04-24-2013, 09:45
помня като слон всяко кофти нещо, което ми е казвал по време на скандал
thaaaaaats right 8-)
И като цяло съм съгласна с поста ти.. :3
kalpazanka
04-24-2013, 09:51
Мда, Овните имат доста остър език и така целят, че се помни после не с години, ами с хилядолетия.
В ситуацията на пантерата съм /за протокола/.
Мда, Овните имат доста остър език и така целят, че се помни после не с години, ами с хилядолетия.
Имаме ние... трънки. :D
Бе, не знам за Овните, ама ти да видиш моя рибешки език как къса месо, ако ми настъпи някой опашката.
Не че нещо, ама съм заядлива, злопаметна и отмъстителна.
Понякога :cool:
В повечето случаи, гледам да не стигам до скандал, не за друго, ами що да си нарушавам собственото душевно равновесие? Викам, кряскам, пердаша... Ама и той ми е хванал цаката. Току ми разкаже някой виц точно когато най съм му набрала... И отидé коня у рЯката... Пък после не ми се занимава да се връщам към тия глупости.
При мен проблемът е, че възникне ли повод за скандал, почвам да си дробя всичко, за което се присетя.
При мен проблемът е, че възникне ли повод за скандал, почвам да си дробя всичко, за което се присетя.
Е тва си е съществен проблем.
Е тва си е съществен проблем.
Знам. За това гледам да не стигам до скандали. Сама си развинтвам гайките иначе и не е добре.
P.S. Даже нямам нужда от спаринг партньор за спора :lol: Мога да си го водя и сама.
Deadlock
04-24-2013, 11:01
druzilla,
Ще спрете да се карате, ако се научите да изживявате неразбирателствата/различията/споровете си по друг начин. Това ще ви е много полезно като цяло в отношенията с хората. На първо място, не трябва да забравяте, че сте двойка и се обичате, а не врагове, които се надцакват. Разрешаването на конфликтите ви е всъщност нещо, което правите заедно в името на отношенията си и от тази гледна точка си е направо миличко. Бройте до 10, като ви се иска да кажете нещо грубо; говорете, вместо да мълчите или да си тръгвате; изслушвайте се с искрено желание да се разберете един друг, а не да откриете слаби точки за атака; по време на разговора си напомняйте с целувка и мила дума, че се обичате. Не трябва всяко неразбирателство да завършва с рев и поставяне на връзката под въпрос. Експериментирайте с нагласата, анализирайте какъв точно и конкретно е проблемът, въобще рационализирайте скандалите и ще намалее интензивността на емоциите.
/бтв, тъкмо чета за conflict management и ми е интересно да си анализирам конфликтите, че и отговорите в темата. :Д/
Както казах наскоро в един чат, те ви тийна, упражнявайте си реториката, за да се не чудите навън кво да приказвате. :D
Deadlock
04-24-2013, 14:00
това е всъщност един от малкото смислени аргументи да пишеш във форум, на прима виста се сещам само за още един
другите го помнят, овенът е забравил думите си на следващия ден
нямам навика да се карам с никого, ако мога да го избегна, няма да се случва никога...говоря си някакви неща, имам гадния навик да включвам в страничен разговор несъгласията и проблемите си/ни, което обаче изкарва някой хора от нерви, съм забелязала
лошото е обаче, че имам заядливи дни, в които на хората се казва всичко, което не харесвам...след последния такъв ни трябваха 2 седмици ограничено общуване, за да мине всичкото изприказвано...
kalpazanka
04-24-2013, 16:23
другите го помнят, овенът е забравил думите си на следващия ден
Той е забравил, но другият помни. И ако е като мен, отмъщава.
anonymous708973
04-24-2013, 16:33
О, моят не е овен, везни е. Моя партийка, тоест. Поне овен да беше, щях да го разбера донякъде.
Бтв, винаги е някво гъделичкащо егото, когато кажа/напиша нещо и след известно време стане нещо, което напълно потвърждава моята теория. За някои неща, разбира се, предпочитам да не съм права, но когато съм права... по някакъв извратен начин е готино.
ЛейдиДи, ако тръгне да ми разказва вицове, най-много да отнесе някоя чаша в негова посока :D
Даже нямам нужда от спаринг партньор за спора Мога да си го водя и сама.
:lol:
Ние си отпразнувахме "годишнината" с едно сдърпване, което дори не беше очи в очи, но явно имам напредък, повлияна от умните съвети, които сама си дадох по-нагоре в темата :д : Запазих самообладание, не мрънках, не виках, не обвинявах.
Определено е по-малко натоварващо.
Калпазанке, как си отмъщаваш, бря? :д
Не знам двама рогати как сме се задържали тоооолкова време.. и двамата сме големи инати, ако почнем да се заяждаме може цяла седмица да отнеме.
Караниците ни са за глупости обикновено, траят по макс час, в който той нещо се обяснява, аз мълча, накрая се сдобряваме и всичко е 6. Като цяло в повечето случаи той поема инициативата за сдобряването ни, а когато имам ПМС колкото и да се мъчи, му изпивам душичката. Вече се научи да ме подкупва с шоколади, а аз нямам нищо против :D
kalpazanka
04-24-2013, 18:28
Калпазанке, как си отмъщаваш, бря? :д
Така, че да го боли сърцето... дълго 8-)
ShtrudeL
04-24-2013, 19:30
meh
аз пък не виждам смисъл в ъъ отмъщението.. Дори ми звучи филмарско и несериозно (и дано се шегувате ^)..
anonymous708973
04-24-2013, 19:33
Абе... не го наричай "отмъщение", а ... натриване на нос :д
Калпазанке, казваш ли "добре съм, нищо ми няма", когато вътрешно искаш да му извиеш врата? :д
DragonLady
04-24-2013, 19:39
Отдавна не сме се карали, но когато се скараме за нещо, все е било за глупости. Викаме си извесно време, после се поуспокояваме малко, сядаме и говорим като хора за проблема и търсим консенсус, приемлив и за двама ни. И не знам защо, ама всеки наш скандал завършва със секс за сдобряване ( не че се оплаквам :D )
ShtrudeL
04-24-2013, 20:13
"добре съм, нищо ми няма"
всъщност това е бая тъпичко, но и аз го казвам.. и не за друго, а просто защото ми е трудно да говоря за 'нещото' (каквото и да е, ако ми е много тъжно), а не ей така на пук, или 'щото съм жена'..
хаха, на мене са ми свикнали, че като кажа "нищо ми няма", значи след малко миличък разпит ще си кажа кво ме мъчи
ако си стоя тихичко или започвам коренно различна тема, тогава значи, че няма нещо, което да ме накара да говоря...
anonymous708973
04-24-2013, 21:17
Хванали са ти спатиите значи! Браво на момчето :)
Violenza
04-24-2013, 21:55
хаха, на мене са ми свикнали, че като кажа "нищо ми няма", значи след малко миличък разпит ще си кажа кво ме мъчи
ако си стоя тихичко или започвам коренно различна тема, тогава значи, че няма нещо, което да ме накара да говоря...
Първото - абсолютно същото.
Второто - обратното. Запозна ли да сменям темата, значи МНОГО искам да кажа какво ме мъчи. :D
В общия случай обаче си казвам директно, май.
Аз пък си казвам и без да ме питат...
DisappointedDreamer
04-25-2013, 06:26
Все едно себе си четя :Д
Като отговоря с "нищо" той веднага разбира, че има нещо :D
kalpazanka
04-25-2013, 06:37
Абе... не го наричай "отмъщение", а ... натриване на нос :д
Калпазанке, казваш ли "добре съм, нищо ми няма", когато вътрешно искаш да му извиеш врата? :д
Не, минавам на проблема директно.
Не, минавам на проблема директно.
Ами да! Защо да ми тежи на мен, като може да му тежи на него :cool:
kalpazanka
04-25-2013, 06:44
Абе, напоследък само си го мести от единия в другия. Затва- никво слугуване. Засичам времето, за което апартаментът ще стане неузнаваем.
Абе, напоследък само си го мести от единия в другия. Затва...
... на тебе ти е трансвагинално :D Като нямаш какво да си преместиш...
anonymous708973
04-25-2013, 07:36
Абе, напоследък само си го мести от единия в другия. Затва- никво слугуване. Засичам времето, за което апартаментът ще стане неузнаваем.
Има ли някакъв минимален шанс да се усети и да започне да помага вкъщи?
Има ли някакъв минимален шанс да се усети и да започне да помага вкъщи?
Може ли аз да отговоря? :D
kalpazanka
04-25-2013, 07:49
За 3 години щом миеше само мивката в кухнята и терасите два пъти годишно, смятай, пантер, какъв е шансът. :) За капак искаше да гладя покривките за маса и аз се сопнах, че капризите за сребърните прибори и изтънчените обноски е трябвало да предяви първо на майка си.
Вече не каня хора вкъщи, щото постоянно трябва да вървя след него, да му оправям леглото, да му прибирам блузите, дънките и прочие и пак нещо е минал да разхвърля след мен, та да се червя като домакиня. А само т'ва ми липсва, ако искаш ми вярвай. :)
... на тебе ти е трансвагинално :D Като нямаш какво да си преместиш...
Позна :)
Вече не каня хора вкъщи, щото постоянно трябва да вървя след него, да му оправям леглото, да му прибирам блузите, дънките и прочие и пак нещо е минал да разхвърля след мен, та да се червя като домакиня.
Недей така, ше те пенсионираме скоро.
kalpazanka
04-25-2013, 08:26
Като чета една тема на мачока в Секс за разни лъскави заведения и почивки, стигам до извода, че съм се пенсионирала отдавна.
Така, че да го боли сърцето... дълго 8-)
Лошо коте, лошо!
Ние не се караме общо взето.Суууупер рядко. Не си спомням кога сме се карали последно. Може да спорим по някоя тема или да си разменим няколко негативни реплики относно битови неща, но до там. Като цяло се изслушваме и разбираме и стигаме до консенсус. Смея да твърдя, че никога не се е държал лошо с мен и сега като се замисля май съм открила перличка .
anonymous708973
04-25-2013, 13:08
Калпазанке, не си ли му вдигнала един хубав скандал за тия навици? Да не си му майка да му прибираш постоянно?
Ние не се караме общо взето.Суууупер рядко. Не си спомням кога сме се карали последно. Може да спорим по някоя тема или да си разменим няколко негативни реплики относно битови неща, но до там. Като цяло се изслушваме и разбираме и стигаме до консенсус. Смея да твърдя, че никога не се е държал лошо с мен и сега като се замисля май съм открила перличка .
Явно никой от двама ви не е тънкообиден или с голямо его, което може само да ви радва :)
psychopath
04-25-2013, 13:15
Може ли да прочета една тема, без да сте писали за тъпите зодии? Да ви серем на тях! :Д
Пантерке, може би да. Пък на мен дори и да ми стане кофти за нещо не обичам да се карам. По-скоро се дръпвам, усамотявам се и ми минава. Знам ли. Може би само в ПМС съм по-раздразнителна ама той си ме търпи (засега).
anonymous708973
04-25-2013, 13:48
Звучи добре, но не се ли притесняваш, че ако все му се разминава, ще ти се качи на главата?
Казвам го като човек, който пропуска доста неща в името на мира.
Засега не се случва..но си права. Дано не. Но не мога и да си го представя, пък. Толкова е миличък и загрижен, че винаги мисли първо за мен. Което също е проблем, не би трябвало да е така. Сега ме накара да се замисля 8-)
Звучи добре, но не се ли притесняваш, че ако все му се разминава, ще ти се качи на главата?
Тва са тинейджърски застраховки. Големите хора се усещат кога се качват на главата на някого и спират да го правят.
anonymous708973
04-25-2013, 14:24
Връзката на "големите хора" започва от тийнейджърските години. Точно тогава се поставят границите.
kalpazanka
04-25-2013, 14:29
Калпазанке, не си ли му вдигнала един хубав скандал за тия навици? Да не си му майка да му прибираш постоянно?
Пробвала съм. Нееднократно. Няма ефект.