View Full Version : Разтягане за шпагат
monroe999
04-21-2013, 13:02
Гледала съм статии и клипчета в интернет, но искам съвети, от някой, който лично е правил такива упражнения. Какви упражнения правихте за мъжки/женски/ http://www.ballet.co.uk/images/rb/jr_jewels_rubies_yuhui_choe_leg_up_500.jpg това??? (разбира се, може не такава височина); Какви резултати постигнахте и за какво време?
ledenakrasota
04-21-2013, 13:04
Просто разтягане, но ако си вече голяма, а никога не си тренирала някакъв спорт, трудно ще направиш какъвто и да е шпагат. По-трудно ще си разработиш пластиката.
monroe999
04-21-2013, 13:14
тренирала съм, не съм чак толкова скована, пък и това са глупости
с повече усилия, независимо от възрастта, може да се постигне
strawberry88
04-21-2013, 13:16
На мен ми отне няколко месеца, за да направя женски шпагат.Мъжкия още не го мога.Всеки човек е различно гъвкав и едни го правят бързо, други по-бавно и така.Няма как да ти кажем на теб колко време ще ти отнеме.Не мога да ти кажа всички упражнения, които аз правя, защото не мога да го обесня - трябва да го покажа. 8-) Обаче имаше едно клипче, което е много полезно.Ще го потърся и ще го постна. :)
ledenakrasota
04-21-2013, 13:17
тренирала съм, не съм чак толкова скована, пък и това са глупости
Не са глупости. + е да си тренирал и да си запизал някаква пластика. Много хората я нямат. С повече усилия и търпение може да постигнеш резултатите. На мен ми трябва малко, но по принцип пластиката не ми е била проблем никога. Ако е така и при теб, успех. :)
monroe999
04-21-2013, 13:32
не съм много пластична, но мисля, че мога да успея, мерси иначе до тук :)
FuckingFreak
04-21-2013, 13:38
Спортът е много важен, не става само с простички разтягания. Тренирала съм балет 4 години и до ден днешен си мога шпагат от раз, без никакви разтягания и без каквато и да е болка или дискомфорт :)
Абе, винаги ми е било чудно,за какво ви е да го можете като не тренирате балет/танци? :D
не става само с простички разтягания.
Става.
Този начин на мислене ще ти е от полза. Разтягай се всеки ден (ако не ти хрумват различни начини, виж в youtube) и след време ще видиш, че ще успееш. Аз благодарение на най-"простички разтягания" вече си правя без проблем женски шпагат, а за мъжкия малко ми остава. На 17 съм- научих се миналата година :)
strawberry88
04-21-2013, 15:17
Абе, винаги ми е било чудно,за какво ви е да го можете като не тренирате балет/танци? :D
+ :D
monroe999
04-21-2013, 15:39
точно заради танците искам да се науча ;)
Сега като опиташ да седнеш на шпагат, колко ти остава до земята?
Приблизително около педя лесно се слиза, виж ако ти остава повече, ще ти е малко трудничко.
Прави си точно тези простичките разтяжки, дето си гледала в интернет, само не прекалявай.
И бъди постоянна, прави ги всеки ден. Иначе няма смисъл.
Момичета съветвам ви да се разтягате след тренировка,когато сте много добре загрели.Лесно се разтягат сухожилия,но трудно се оправят!От личен опит го казвам,сухожилието на десния ми крак ме боли вече 2-ра година(като го опъна де),защото бях принудена да се разтягам преди танците,а с денсния крак ми беше голяма мъка,въпреки че нямах никакви проблеми с левия х.х
strawberry88
04-21-2013, 20:00
точно заради танците искам да се науча ;)
Какви танци тренираш? :)
Позволявам си да ти дам и аз няколко съвета. Аз правя и двата шпагата. Задължително загрей хубаво мускулите преди да разтягаш. Направи няколко серии от клекове и от напъни и чак тогава почни да се разтягаш.
Започни от горе надолу. Първо се наведи надолу с леко разтворени крака към средата( с изправен гръб), после към десен крак, ляв крак. После събери краката и пак същото. После вече можеш да седнеш на земята. Разтвори максимално краката (без да те боли) и пак същото. Среда, десен, ляв. Всичко това контра-шпиц. После седни хубави с изправен гръб и събери стъпалата едно към друго. Натисни леко бедрата надолу (целта е да достигнат пода). Така ще отпуснеш и другата част от бедрата.
Когато изпълниш тези неща можеш да се подготвяш за шпагат със стандартните упражнения. Има ги в почти всяко клипче в youtube. Например тук http://www.youtube.com/watch?v=qmYanbqNSGA
Някои важни неща, които трябва да имаш предвид:
- Разтягай леко. Не трябва да те боли. Може леко да те опъва, но не стигай до болка, за да не преразтегнеш или скъсаш нещо.
- Когато разтягаш отпусни тялото.
- Дишай варномерно, така тялото се отпуска и разтягаш много по-бързо!
- Пий много течности, помагат за еластичността.
- За по-бързи резултати разтягай всеки ден.
Препоръчвам ти да започнеш от женския, защото за повечето момичета е по-лесно постижим.
Аз не съм ходила нито на гимнастика, нито на балет, нито на танци, нито съм активен спортист, но съм природно гъвкава и ми трябваше около 1 месец преди 2,3, години като реших, че искам да мога да правя шпагат. И се разтягах с едни клипчета в ютюб..сега нещо не ги намирам обаче. Упражненията са универсални общо взето, все едно и също като напишеш някъде за разтягане. Иначе, от една година не бях правила и сега се разтягах 3,4 дни докато го направя - женския шпагат обаче. Иначе мъжки не мога. А колкото до болката, аз се разтягам дори да ме наболява, иначе не виждам как ще стане ако си ги нагласям упражненията да ми е ок.
А колкото до болката, аз се разтягам дори да ме наболява, иначе не виждам как ще стане ако си ги нагласям упражненията да ми е ок.
Не би трябвало да те боли..имаш късмет, че не си се контузила, ако питаш мен. Може да има леко придръпване, но не чак болка.