Влез

View Full Version : Разтягане за шпагат

monroe999
04-21-2013, 13:02
Гледала съм статии и клипчета в интернет, но искам съвети, от някой, който лично е правил такива упражнения. Какви упражнения правихте за мъжки/женски/ http://www.ballet.co.uk/images/rb/jr_jewels_rubies_yuhui_choe_leg_up_500.jpg това??? (разбира се, може не такава височина); Какви резултати постигнахте и за какво време?

ledenakrasota
04-21-2013, 13:04
Просто разтягане, но ако си вече голяма, а никога не си тренирала някакъв спорт, трудно ще направиш какъвто и да е шпагат. По-трудно ще си разработиш пластиката.

monroe999
04-21-2013, 13:14
тренирала съм, не съм чак толкова скована, пък и това са глупости
с повече усилия, независимо от възрастта, може да се постигне

strawberry88
04-21-2013, 13:16
На мен ми отне няколко месеца, за да направя женски шпагат.Мъжкия още не го мога.Всеки човек е различно гъвкав и едни го правят бързо, други по-бавно и така.Няма как да ти кажем на теб колко време ще ти отнеме.Не мога да ти кажа всички упражнения, които аз правя, защото не мога да го обесня - трябва да го покажа. 8-) Обаче имаше едно клипче, което е много полезно.Ще го потърся и ще го постна. :)

ledenakrasota
04-21-2013, 13:17
тренирала съм, не съм чак толкова скована, пък и това са глупости

Не са глупости. + е да си тренирал и да си запизал някаква пластика. Много хората я нямат. С повече усилия и търпение може да постигнеш резултатите. На мен ми трябва малко, но по принцип пластиката не ми е била проблем никога. Ако е така и при теб, успех. :)

monroe999
04-21-2013, 13:32
не съм много пластична, но мисля, че мога да успея, мерси иначе до тук :)

FuckingFreak
04-21-2013, 13:38
Спортът е много важен, не става само с простички разтягания. Тренирала съм балет 4 години и до ден днешен си мога шпагат от раз, без никакви разтягания и без каквато и да е болка или дискомфорт :)

IvyLoo
04-21-2013, 13:53
Абе, винаги ми е било чудно,за какво ви е да го можете като не тренирате балет/танци? :D

tonssy
04-21-2013, 13:56
не става само с простички разтягания.

Става.

Този начин на мислене ще ти е от полза. Разтягай се всеки ден (ако не ти хрумват различни начини, виж в youtube) и след време ще видиш, че ще успееш. Аз благодарение на най-"простички разтягания" вече си правя без проблем женски шпагат, а за мъжкия малко ми остава. На 17 съм- научих се миналата година :)

strawberry88
04-21-2013, 15:17
Абе, винаги ми е било чудно,за какво ви е да го можете като не тренирате балет/танци? :D

+ :D

monroe999
04-21-2013, 15:39
точно заради танците искам да се науча ;)

UniCoWN
04-21-2013, 17:34
Сега като опиташ да седнеш на шпагат, колко ти остава до земята?
Приблизително около педя лесно се слиза, виж ако ти остава повече, ще ти е малко трудничко.
Прави си точно тези простичките разтяжки, дето си гледала в интернет, само не прекалявай.
И бъди постоянна, прави ги всеки ден. Иначе няма смисъл.

IvyLoo
04-21-2013, 18:45
Момичета съветвам ви да се разтягате след тренировка,когато сте много добре загрели.Лесно се разтягат сухожилия,но трудно се оправят!От личен опит го казвам,сухожилието на десния ми крак ме боли вече 2-ра година(като го опъна де),защото бях принудена да се разтягам преди танците,а с денсния крак ми беше голяма мъка,въпреки че нямах никакви проблеми с левия х.х

strawberry88
04-21-2013, 20:00
точно заради танците искам да се науча ;)

Какви танци тренираш? :)

cyclops
04-22-2013, 14:05
Позволявам си да ти дам и аз няколко съвета. Аз правя и двата шпагата. Задължително загрей хубаво мускулите преди да разтягаш. Направи няколко серии от клекове и от напъни и чак тогава почни да се разтягаш.
Започни от горе надолу. Първо се наведи надолу с леко разтворени крака към средата( с изправен гръб), после към десен крак, ляв крак. После събери краката и пак същото. После вече можеш да седнеш на земята. Разтвори максимално краката (без да те боли) и пак същото. Среда, десен, ляв. Всичко това контра-шпиц. После седни хубави с изправен гръб и събери стъпалата едно към друго. Натисни леко бедрата надолу (целта е да достигнат пода). Така ще отпуснеш и другата част от бедрата.
Когато изпълниш тези неща можеш да се подготвяш за шпагат със стандартните упражнения. Има ги в почти всяко клипче в youtube. Например тук http://www.youtube.com/watch?v=qmYanbqNSGA

Някои важни неща, които трябва да имаш предвид:
- Разтягай леко. Не трябва да те боли. Може леко да те опъва, но не стигай до болка, за да не преразтегнеш или скъсаш нещо.
- Когато разтягаш отпусни тялото.
- Дишай варномерно, така тялото се отпуска и разтягаш много по-бързо!
- Пий много течности, помагат за еластичността.
- За по-бързи резултати разтягай всеки ден.

Препоръчвам ти да започнеш от женския, защото за повечето момичета е по-лесно постижим.

gabi_94
04-22-2013, 14:45
Аз не съм ходила нито на гимнастика, нито на балет, нито на танци, нито съм активен спортист, но съм природно гъвкава и ми трябваше около 1 месец преди 2,3, години като реших, че искам да мога да правя шпагат. И се разтягах с едни клипчета в ютюб..сега нещо не ги намирам обаче. Упражненията са универсални общо взето, все едно и също като напишеш някъде за разтягане. Иначе, от една година не бях правила и сега се разтягах 3,4 дни докато го направя - женския шпагат обаче. Иначе мъжки не мога. А колкото до болката, аз се разтягам дори да ме наболява, иначе не виждам как ще стане ако си ги нагласям упражненията да ми е ок.

cyclops
04-22-2013, 22:05
А колкото до болката, аз се разтягам дори да ме наболява, иначе не виждам как ще стане ако си ги нагласям упражненията да ми е ок.

Не би трябвало да те боли..имаш късмет, че не си се контузила, ако питаш мен. Може да има леко придръпване, но не чак болка.