Влез

View Full Version : Здравословно хранене + спорт; Проблем - плоскостъпие

AniBG
05-05-2013, 23:09
Преди около година открих, че имам плоскостъпие (още наречено дюстабан - "Състояние, при което се наблюдава падане на медиалния свод (извивката от вътрешната страна на ходилото, която започва от петата и стига до основата на пръстите), тоест стъпвате на земята с цялата повърхност на ходилото си."; Твърде много болки изтърпях докато стигна да лекар)

Преди тренирах тенис, от както се сблъсках с проблема не мога дори да тичам и да изкача 4 етажа стълби, тъй като се уморявам бързо и на практика ме боли всичко - стъпала, глезини, пръсци, колена, кръст, раменете и гърба по протижението на гръбначния стълб. Въпреки, че нося специално изработени стелки, все още имам схващания в кръста, стъпалата и пръстите на краката. Не мога да ходя с обувки с ток или с плоска подметка, всички обувки трябва да са затворени и меки, защото установих, че изобщо не мога да ходя без стелките (получавам ужасни схващания на пръстите). Заради тази толкова неприятна ситуация спрях да спортувам (и да се движа активно за повече от 6 месеца). Сега, обаче, имам пълното желание да спортувам и да се движа колкото може повече. Искам да намеря правилния спорт, а и искам да си оформя здравословен режим на хранене. Целта ми е да си стегна мускулите (ръце, бедра, дупе, корем), на килограми съм наддала съвсем малко, така че отслабването не ми е приоритет. А и се чудех за храната, която ям - не е като да ям боклуци всеки ден, ям разнообразно, но ми се ще да знам от какво да намаля, и какво да ям предимно. Забелязах, че бях спряла да пия често вода, сега си връщам навика. Просто от една година не си чувствам добре тялото - някак си ми се струва, че трябва да си установа по-здравословен начин на живот, така че да се чувствам по-добре.

Чудех се дали да ходя на фитнес. Преди ходих и на йога, мислех отново да се запиша, в останалото време да тичам навън. Но дори и да отида на фитнес, не знам за каква програма да се запиша (до сега не съм ходила), освен това ми казваха да проверя за каланетика и не знам още какви гимнастики (от които не знам дали изобщо ще има някакъв ефект). Надявам се, че има някой, който може да ми помогне. Не гоня никакви срокове, знам, че се изисква търпение и време; търся по-скоро постоянен режим, от колкото временен начин за стягане/отслабване.

Bunny ^.^
05-06-2013, 10:49
Aз имам дюстабан откакто се помня. Какви ли не стелки не съм носила...е, оправяне няма. Както и да е, не му обръщай толкова внимание, не е чак болка за умиране, свиква се. Пък и колкото повече се уморяваш от тичането и продължаваш въпреки това, толкова по-добър е ефектът. :3

AniBG
05-06-2013, 12:08
Aз имам дюстабан откакто се помня. Какви ли не стелки не съм носила...е, оправяне няма. Както и да е, не му обръщай толкова внимание, не е чак болка за умиране, свиква се. Пък и колкото повече се уморяваш от тичането и продължаваш въпреки това, толкова по-добър е ефектът. :3
Ами не знам при теб каква е "степента" на развитие. Смисъл говорила съм с лекаря си, тъй като племенникът ми също има дюстабан, и то даже по-лошо развит, но при него абсолютно нищичко не го боли. Става дума, че ми казаха, че едни ги боли по-малко от други, трети пък изобщо нямат такъв проблем..

Ами и аз така си помислих, на принципа, ако се раздвижа повече ще спре да ме боли. Еми тичак, ходих, не седнах. Накрая имах нещо подобно на мускулна треска в стъпалата, но не можех да си изпъвам стъпалата в падиом, иначе ми се схващаха.

weheartiit
05-06-2013, 13:32
и аз съм така
моето е наследствено
и го имам това схващане доста често,но какво да се прави ,търпя ;/
гадното при нас е ,че дори и с леко натоварване после може да ни боли
няколко дена,просто по-бързо се измарят краката
при мен винаги,абсолютно винаги само да ритна футболна топка
1 път и ме боли глезена после цял ден . :D
няма оправяне това.
Но не би трябвало да ти пречи като си правиш тренировките,
просто гледай да не се натоварваш чак толкова в краката,
прави си и почивен ден (за да не претренираш).
Та не трябва да се притесняваш,плоскостъпиет� � не пречи до
такава степен да правиш нормални неща ,а спорта няма да навреди. :)

marilyn
05-06-2013, 15:09
О, аз също съм така. И мен ме боли, аз напук обаче не искам да махна токчетата и ходя със стелки и токчета. На абсолютно равни обувки не мога да стъпя, ходя като пате. Но от 5 до 12см си нося.

Иначе е хубаво да се запишеш на спорт, просто според мен трябва да намериш подходящия. Каланетиката на мен лично ми допада, от тази година започнах да ходя, защото ми изискват спорт от унито. Бавничко е, натоварване има. Обаче ако те изнервя това, че е супер бавно, можеш да се ориентираш към аеробика примерно. Не знам, гледай да не се пренатоварваш, отначало по-лекичко, докато привикнеш пак, после по-натоварващо.

IvyLoo
05-06-2013, 17:22
Всичките ми болки в гърба(кръст,гръбнак) изчезнаха само и единствено с плуване,а и на външен вид са добри резултатите.

FuckingFreak
05-07-2013, 07:44
При липса на желание винаги ще се намери оправдание. Хората без крайници спортуват, ходят на олимпиади, постигат рекорди, но проблема си е ваш. Спортът, добре подбран и изпълняван правилно (вкл. и под наблюдението на треньор) може да ви донесе само позитиви ;)