Влез

View Full Version : Моден дизайн-Химия

shalqlqlqlq123
05-17-2013, 16:54
11 клас съм и съм пред дилема кое от двете да избера. Знам, че са коренно различни и имам няколко въпроса.
1.Къде освен НБУ и ВСУ има специалност моден дизайн и какви са съответно приемните изпити? В НБУ освен ТОП какво друго е необходимо за прием? И ако имате мнение за тези университети, за ВСУ четох не особено хубави неща.
2. Ще имам ли реализация в този сфера, защото се притеснявам, че няма да се получат работите..

И за химията малко:
1. Какви са професиите, свързани САМО с химия (без биология), към които бих могла да се насоча
2. Към кандидатствалите с химия, една година достатъчна ли ще ми е да се подготвя за изпита? Знам , че материалът е доста, и повечето ми съученици са започнали подготовка, но те учат за медицина и освен химия им трябва и биология... та общо взето късно ли съм се сетила?

Графичният дизайн също ми представлява интерес, така че, ако някой има какво да сподели относно добри университети, кандидатстване и т.н. ще е добре.

vladyman
05-17-2013, 19:21
1. За ВСУ нямам мнение, но с НБУ ситуацията е следната - като материална база университета е добър, като професионален опит на голяма част от преподавателите - също. Проблема обаче е, че на учителите (а и на студентите) не им пука особено и трябва ти да ги натискаш за да ти бъдат от полза.
2. Само от теб си зависи. Няма професионална област в която реализацията да е лесна.

3. Под шапката на специалност "химия" има десетки подспециалности, всяка от които ти отваря път към много професии. Някой са чисто лабораторни, други са много по-практични. Даже и някои компютърджии учат химия.
4. Една астрономическа година спокойно може да бъде достатъчно, стига да подходиш отговорно.

Графичният дизайн е една от тези специалности където университета в общи линии ти дава едиинствено дипломата, а пък самата подготовка си я осигуряваш ти вкъщи. Мисля, че в НБУто го учат сравнително качествено, но не мога да го потвърдя от опит.

scrooper
05-17-2013, 21:35
Моден дизайн... трябва да си много талантлива. Щом не ти е страст номер 1, забрави.
Графичен дизайн е по-перспективен вариант за обикновения човек.
Щом допускаш вариант химия, значи те бива и ти е интересна, нали така?

Според мен избери или химия, или графичен дизайн в зависимост от това, с кое (ще) ти е по-приятно да се занимаваш. И с двете ще се издържаш.

shalqlqlqlq12345
05-18-2013, 10:07
Аз съм авторката на темата, но нещо си забравих паролата :D. Та до горния отговор по принцип точно модният дизайн ме влече най-много, но се притеснявам, че може да не успея да се развия. Имам вариант да уча в чужбина, но после така или иначе искам да се върна тук, а не мисля, че дори образованието в чужбина в този случай би ми гарантирало успех с тази специалност.
Като цяло целя и да мога това, което правя, да имам възможност да се развия сама, в самостоятелен бизнес, а не съм сигурна има ли такава възможност в химията? Не обичам да съм зависима от други и е ясно, че това ще стане трудно и неведнага, но да... въпреки че разбира се най-важното е да избера нещо, което харесвам.
С графичен дизайн какви са приемните изпити?

prosto_chovek
05-18-2013, 10:16
Инженерен дизайн в техническия. Лесно се влиза, има нещата, които ти харесват. И ще ми станеш колежка. :D

shalqlqlqlq12345
05-18-2013, 10:51
Инженерен дизайн в техническия. Лесно се влиза, има нещата, които ти харесват. И ще ми станеш колежка. :D
Какви са уловията за прием, изпити, оценки и т.н? И какво точно се изучава, като каква мога да се реализирам?

prosto_chovek
05-18-2013, 11:21
Еми те в последните години така го направиха, че и с матура по бел се влиза... Може и с изпит по математика. Задължително се държи изпит по рисуване. Ставаш инженер. Учат разни работи като моделиране, цветознание и прочее, заедно с физика, материалознание, математика и такива работи. Учат се да правят дизайн на разни съоражения, машини, графичен дизайн. Това е факултета, в който има главно момичета. Рядко са се оплакали, не знам като какво точно се реализират, ама щом продължават да влизат, значи има хляб. ;)

shalqlqlqlq12345
05-18-2013, 11:37
Еми те в последните години така го направиха, че и с матура по бел се влиза... Може и с изпит по математика. Задължително се държи изпит по рисуване. Ставаш инженер. Учат разни работи като моделиране, цветознание и прочее, заедно с физика, материалознание, математика и такива работи. Учат се да правят дизайн на разни съоражения, машини, графичен дизайн. Това е факултета, в който има главно момичета. Рядко са се оплакали, не знам като какво точно се реализират, ама щом продължават да влизат, значи има хляб. ;)
Благодаря! А какво представлява този изпит по рисуване?

prosto_chovek
05-18-2013, 12:18
Нямам представа, уча друго. Обаче най - вероятно е да е същия, както и на другите места. Моят съвет е да обиколиш, ако можеш, всичките университети, където има това, което искаш, включително художествения, ако ти се рисува, да питаш и да видиш какво ще стане. Те почнаха вече изпитите.

shalqlqlqlq12345
05-18-2013, 13:27
Нямам представа, уча друго. Обаче най - вероятно е да е същия, както и на другите места. Моят съвет е да обиколиш, ако можеш, всичките университети, където има това, което искаш, включително художествения, ако ти се рисува, да питаш и да видиш какво ще стане. Те почнаха вече изпитите.
нищо, благодаря все пак. Иначе аз кандидатствам догодина. Ако още някой може да се включи по другите въпроси ще е супер

prosto_chovek
05-18-2013, 13:36
По другия ти въпрос:
И за химията малко:

1. Какви са професиите, свързани САМО с химия (без биология), към които бих могла да се насоча - Химия в ХТМУ. Можеш да станеш лаборантка, примерно.

2. Към кандидатствалите с химия, една година достатъчна ли ще ми е да се подготвя за изпита? Знам , че материалът е доста, и повечето ми съученици са започнали подготовка, но те учат за медицина и освен химия им трябва и биология... та общо взето късно ли съм се сетила? - Една колежка от там влезе с около 3 месеца учене, само че и там е малко като в техническия - по - лесно се влиза, отколкото се излиза. ;)