jessie88
05-21-2013, 11:22
Здравейте!Госпожата по информатика ни даде следното домашно:Да се състави програма която да осигурява въвеждане от клавиатурата стойности за променливите a,b,c,ha(височина) и с тях да се изчислява S на триъгълник,като резултата се извежда след проверките:
1)съществува ли реален триъгълник с въведените стойности,ако се знае,че триъгълника съществува,ако сумата на 2 от страните е по-голяма от третата;
2)да се направи проверка със съобщение дали триъгълника е правоъгълен или не (т.е. дали една от страните (b;c) е равна на височината (ha);
3)програмата да осигури въвеждането 4 пъти на стойностите.
Отсъствах от училище доста дълго време и не съм наясно какво трябва да направя стигнах до тук:
#include <iostream>
#include <cmath>
#include <fstream>
{ int a,b,c,ha,s;
cin>>a;
cin>>b;
cin>>c;
if(a+b<c)
{
cout<<"nqma takyv triygylnik"<<endl;
}
if(a+c<b)
{
}
if(c+b<a)
{
}
else
{
s=sqrt(p*((p-a)*(p-b)*(p-c)));
}
cout<<"liceto na triygylnika e "<<s<<endl;
Дори не знам дали това което съм написала е вярно...Може би задачата е много лесна,но не мога да я реша.Бих се радвала ако някой ми помогне.Благодаря предварително!
P.S.Търсих из форума подобна задача,но не успях да открия.Все пак ако има такава тема се извинявам,че съм създала нова.
1)съществува ли реален триъгълник с въведените стойности,ако се знае,че триъгълника съществува,ако сумата на 2 от страните е по-голяма от третата;
2)да се направи проверка със съобщение дали триъгълника е правоъгълен или не (т.е. дали една от страните (b;c) е равна на височината (ha);
3)програмата да осигури въвеждането 4 пъти на стойностите.
Отсъствах от училище доста дълго време и не съм наясно какво трябва да направя стигнах до тук:
#include <iostream>
#include <cmath>
#include <fstream>
{ int a,b,c,ha,s;
cin>>a;
cin>>b;
cin>>c;
if(a+b<c)
{
}
if(a+c<b)
{
}
if(c+b<a)
{
}
else
{
s=sqrt(p*((p-a)*(p-b)*(p-c)));
}
cout<<"liceto na triygylnika e "<<s<<endl;
Дори не знам дали това което съм написала е вярно...Може би задачата е много лесна,но не мога да я реша.Бих се радвала ако някой ми помогне.Благодаря предварително!
P.S.Търсих из форума подобна задача,но не успях да открия.Все пак ако има такава тема се извинявам,че съм създала нова.