View Full Version : ТУ Варна или Медицински колеж Варна???
sladur_30
06-27-2013, 13:08
Здравейте,тази година ми предстои да кандидатствам и съм пред голяма дилема къде да продължа образованието си.На 17.07. има изпит-тест по Биология в Медицинския колеж във Варна и ще се явя,смятам да запиша "Помощник-фармацевт,но се колебая,защото в колежа се излиза професионален бакалавър.В ТУ Варна съм се насочил кум "Софтуерни и интернет технологии" и съм наясно,че ще имам висша математика(с математиката съм малко скаран,но все някак смятам да се справя).Та ще помоля всеки,който може да ми даде някаква информация за тези две специалности да го направи,защото много ще ми помогне да реша какво да правя.Също и хора,които са изучавали висша математика да ми кажат дали е чак толкова трудно,колкото разправят всички и че се взема много трудно.Наясно съм,че лесни неща в този живот няма и не търся лесното.Хоби ми е да се занимавам с компютри,с разни сайтчета и т.н. Биологята също ми е много интересна и не мога да реша.Благодаря предварително на всички!!! :)
Учи това което ще ти е интересно. А ако отиваш за ей така да учиш - медицинския, мн момичета, докато в техническия са яко османци ака турци ака манафи.
peaceloveunityrespect
06-27-2013, 17:35
Аз уча в ТУ-Варна и мен ме бяха наплашили с тази математика . Аз лично съм на ликвидация първа част , втората е по-кофти , но я взех . Ако ти кажа , че е лесна ще те излъжа , но ако ще се записваш да УЧИШ няма как да не ги вземеш изпитите. А и под учене не ме разбирай , че трябва всеки ден да учиш по няколко часа , все пак сме студенти - това е е невъзмножно .Ако да речем всяка седмица сядаш по един път на ден за час=два да си прегледаш лекции и да решиш някоя и друга задача няма да имаш проблеми . Както каза колегата в горния коментар , да наистина тук има доста турци , а и не само. Но предполагам , това не би следвало да е проблем за теб . Забравих да кажа , моята специалност е ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА и уча висша математика 3 семестъра ( година и половина ) .
НАЙ-ВАЖНОТО ОБАЧЕ , гледам се чудиш между доста различни сфери - МЕДИЦИНА и Интернет Технологии. Може да звучи банално , но избери това , което ти е присърце :) Няма смисъл да избираш нещо , което родителите , приятелите , комшиите или някой друг ти е казал. Все пак от това ти зависи бъдещето , а пък и пет години са доста време , да ги пропилееш за нещо , което не го харесваш .
sladura_30
06-28-2013, 17:08
Благодаря ви много за коментарите.
peaceloveunityrespect благодаря,че ме светна относно математиката.Наистина само заради това се колебаех дали да запиша в ТУ Варна,но ще се справя все пак някак си.Наистина специалностите свързани с компютри са ми много по-интересни и за в бъдеще искам да се занимавам точно с това.:)
EinGutesKind
06-28-2013, 18:01
И двете неща, които искаш, са ужасно трудни. Имам приятели, които учат в медицинския - 5 години реват като грешни дяволи, а бяха отличници в училище. Що се отнася до твърдението, че "лесни неща в този живот няма" - не съм съгласен. Има куп специалности, дето се изкарват на магия и въобще не искат мъка и учене.
Положенията общо взето са две: - скъсваш си гъза от учене през цялото време, те те късат на почти всички изпити и ако успееш да се дипломираш, си с диплома среден 3
- живееш си живота през студентските години, на изпити се явяваш, казваш две думи и ти пишат минимум 5, накрая излизаш с отлична диплома.
klimatronik
06-28-2013, 18:30
И двете неща, които искаш, са ужасно трудни. Имам приятели, които учат в медицинския - 5 години реват като грешни дяволи, а бяха отличници в училище. Що се отнася до твърдението, че "лесни неща в този живот няма" - не съм съгласен. Има куп специалности, дето се изкарват на магия и въобще не искат мъка и учене.
Положенията общо взето са две: - скъсваш си гъза от учене през цялото време, те те късат на почти всички изпити и ако успееш да се дипломираш, си с диплома среден 3
- живееш си живота през студентските години, на изпити се явяваш, казваш две думи и ти пишат минимум 5, накрая излизаш с отлична диплома.
Не е баш така, ако не си плащаш изпитите , но... едното като завършиш с кървав друг - шансовете и знанията ти са ти полезни и изпълними
EinGutesKind
06-28-2013, 18:37
Не е баш така, ако не си плащаш изпитите , но... едното като завършиш с кървав друг - шансовете и знанията ти са ти полезни и изпълними
Принципно да, но стига да искаш, знания може да получиш дори да не си в учебно заведение - книги и библиотеки бол. От друга страна, ако нямаш стабилни връзки, върви доказвай на работодателя колко знаеш и кво можеш ...
klimatronik
06-28-2013, 19:44
Принципно да, но стига да искаш, знания може да получиш дори да не си в учебно заведение - книги и библиотеки бол. От друга страна, ако нямаш стабилни връзки, върви доказвай на работодателя колко знаеш и кво можеш ...
Да, но специално за медицината трябват ли ти някакви големи връзки?
И къде има такова нещо, където се късащ от учене и ти пишат тройки? Може би ще правят така,ако не им плащаш?