Влез

View Full Version : Намерих малко птиченце..

asdbroasd
08-17-2013, 07:19
Вчера,докато се прибирах,вкъщи намерих едно паднало птиченце.Мислех си,че е врабче,защото беше под гнездо на врабчета,но сега не мисля така.Храня го със семена(предварително накипнати във вода),правих му и каша от царевично брашно.Докато се храни,трябва да му давам вода,защото в противен случай не иска да преглъща(така де,освен ако е много гладно).Понеже нямам възможност да отида и да му купя бели/брашнени червеи,защото живея в малък град,където не се намират такива магазини..има един,но там продават само риби,папагали,храна за кучета/котки,но мисля,че няма червеи там.Та,имам 2 въпроса:
-Какво е птичето?Врабче или косер..въпросът за мен е много спорен с баща ми,защото има нещо като "грива" по гръбнака,както при другите косери(знаете какви кафяви украси имат)..?
-Днес е събота,и магазинът не е отворен.Мога ли да му давам червеи от градината (защото имаме такава),ако трябва ще ги разполовявам,ще ги чопля,ще правя това,което ми е по силите..?
Чудя се,дали трябваше да го взимам или да го оставя на природата,така де,за алтернатива на някоя друга безработна котка..но ми е жал,затова не ми се искаше да го оставям :)

Благодаря Ви предварително,надявам се да ми помогнете.Вижте снимките-на една от тях съм му "разперил" крилете,за да се види по-добре.

http://dox.bg/files/dw?a=ccee596d58
http://dox.bg/files/dw?a=9352fb026a
http://dox.bg/files/dw?a=f50f431a63
http://dox.bg/files/dw?a=a8a16328b4
http://dox.bg/files/dw?a=dea6c7b39c
http://dox.bg/files/dw?a=1c81c4554e

yakuza_
08-17-2013, 07:42
Според мен е косер. От снимките ми изглежда твърде голямо за врабче. Нямам идея как се хранят тия птици, ама докато са малки не им ли "повръщаха" в устите по-големите птици. :lol: предполагам ти ако повърнеш 1 път, ще има за цял месец. Иначе червей, обикновени, продават и в ловно-рибарските магазини.

asdbroasd
08-17-2013, 08:51
Според мен е косер. От снимките ми изглежда твърде голямо за врабче. Нямам идея как се хранят тия птици, ама докато са малки не им ли "повръщаха" в устите по-големите птици. :lol: предполагам ти ако повърнеш 1 път, ще има за цял месец. Иначе червей, обикновени, продават и в ловно-рибарските магазини.
Явно не си прочел цялото ми мнение-ясно написах,че магазинът не работи,а и да работи-не вярвам да се продават бели червеи,но по пътя на логиката-щом има котешка и кучешка храна,значи трябва да има и за птици,ама те папагалите не се хранят с червеи :|

asdbroasd
08-17-2013, 08:53
Свържи се със Зелени Балкани.
http://www.greenbalkans.org/category.php?language=bg_BG&cat_id=11
Питах и други хора относно този проблем,но ми казаха,че не вярват да се занимават само заради един косер/врабче..те там искат птици от рода на ястреби,диви гълъби..по-редки видове..надали ги е грижа за чичо Косер/Врабчо.

yakuza_
08-17-2013, 09:20
В крайна сметка това е природата, едни биват изяждани, а други не, нахрани някоя котка.

asdbroasd
08-17-2013, 14:57
В крайна сметка това е природата, едни биват изяждани, а други не, нахрани някоя котка.Да го давам на котка вече е късно-ако не го бях видял и случайно съм забелязал как някоя котка го яде-няма да ми направи впечатление.Но,при условие че съм намерил този мъник,аз поемам някакви грижи за него ;)

klimatronik
08-17-2013, 15:22
тея от Зелини Балкани обаче са големи перачи на пари

klimatronik
08-17-2013, 15:38
Ти поне веднъж няма ли да ни лишиш от малоумщините си?

Авторе, как е птичето? Храни ли се?
живей си в заблуда, но освен,че точат средства, не правят нищо.

klimatronik
08-17-2013, 15:57
Типично по селски.
Като много знаеш, държа тук да си подкрепиш тезата. Обясни ни подробно за какво става въпрос, схемите, за какви суми става дума. Подкрепи го и с доказателства. Слушаме те.
то, ако трябва да ти извеждам доказателства - нищо няма да стане. ама че си
Типично по цигански тези ,,еко организации'' са едни циркови изгъзици, а сумите и глупостите,които правят - нямат край.
Занимават се с неща, от които не разбират, само и само, за да гушат някой лев. Подобно на кучепазителите, които главната им цел е да има постоянно бездомни животни, за да не остават без доходи. ;)

antevasin
08-17-2013, 19:59
Честно да ти кажа може да звучи странно, но можеш да го храниш и с домашна храна :) Опитай...
Аз преди време намерих паднало от гнездо птиче (после разбрах че е Авлига - много рядко може да я видиш в природата).
Обадих се точно на въпросните "Зелени Балкани", защото търсих по интернет и въобще не разбрах как мога да я храня.
Те ми отвърнаха, че СЪЩО нищо не разбирали от този род птици "Авлиги" и да си я задържа.. мда..
Та аз го хранех не само със семена. Давала съм му варени моркови (начупвах му ги на мааалки парченца), варени картофи, варени яйца и дори пиле :D:D:D и честно да ти кажа с удоволствие ги ядеше . Пилето май го смяташе за червей защото много му се кефеше всеки път като яде. И червеи от градината му давах, но винаги ги късах на малки парчета щото имах чувството че ще се задави.
Та така.. израстна и го пуснахме на свобода в едно отдалечено село до границата ( там го намерих първоначално).
Така че и ти опитай да го храниш с някаква по-друга храна.. не само семена за птици. :)

asdbroasd
08-17-2013, 22:44
Честно да ти кажа може да звучи странно, но можеш да го храниш и с домашна храна :) Опитай...
Аз преди време намерих паднало от гнездо птиче (после разбрах че е Авлига - много рядко може да я видиш в природата).
Обадих се точно на въпросните "Зелени Балкани", защото търсих по интернет и въобще не разбрах как мога да я храня.
Те ми отвърнаха, че СЪЩО нищо не разбирали от този род птици "Авлиги" и да си я задържа.. мда..
Та аз го хранех не само със семена. Давала съм му варени моркови (начупвах му ги на мааалки парченца), варени картофи, варени яйца и дори пиле :D:D:D и честно да ти кажа с удоволствие ги ядеше . Пилето май го смяташе за червей защото много му се кефеше всеки път като яде. И червеи от градината му давах, но винаги ги късах на малки парчета щото имах чувството че ще се задави.
Та така.. израстна и го пуснахме на свобода в едно отдалечено село до границата ( там го намерих първоначално).
Така че и ти опитай да го храниш с някаква по-друга храна.. не само семена за птици. :)
Засега го храня със семената от мюслите-когато е гладно,отваря си устата прекалено много,имам чувството,че ще я разчекне.. :D Засега е добре,надявам се да преживее стрес-а..от време на време го изкарвам навън,гледам,че понякога близко до него каца някаква птица-надявам се това да е майка му.Иначе си е здрав юнакът!Притеснява ме,че през нощта ще огладнее много,но дори и да не му се иска,преди да си легна му давам повечко храна за през нощта.Ще се надявам майка му да го види,докато е навън(наблюдавам го през прозореца) и да си го вземе обратно..не ми се вярва,че ще стане,но все пак-грижи като майчинските няма,няма и да има :)

asdbroasd
08-18-2013, 09:02
Не е възможно да си ТОЛКОВА прост. Просто не е възможно. Ти, момче, четеш ли се въобще к'во пишеш? Глупави хора под път и над път всеки ден се срещат, ти обаче си изолиран случай.

Извинявам се на автора за спама.

Няма проблем,добре ще е ако спрете.Klimatronik,само за едно си прав-кучепазителите,но мнението ти за Зелените Балкани е погрешно,гледаш на нещата без перспектива,говориш,без да знаеш :)
Violenza,имам добра новина,така де,за мен :) Не беше нужно да се обаждам на Зелени Балкани,защото днес,след 2 дни хранене,поене и тук-там някой червей,изнесох птичето навън.Гнездото му беше точно на нашата къща.То почна да писука и майката го видя.Даде му храна 2-3 пъти.Аз седнах отвън на столовете,мина се време,видях как майката отиде при него (не знам какво правеше) после станах,отидох да видя дали е там,пак с отворена човка,като разчекната,а птичето го нямаше.Котки наоколо не се намираха.Майка му го е взела,надявам се да е благодарна за грижите,които съм му предоставил.Всичко е точно,само където ми липсват писъците му като заклано :D :)

klimatronik
08-18-2013, 14:53
Не е възможно да си ТОЛКОВА прост. Просто не е възможно. Ти, момче, четеш ли се въобще к'во пишеш? Глупави хора под път и над път всеки ден се срещат, ти обаче си изолиран случай.

Извинявам се на автора за спама.
Изключително филмирана си и нищо не знаеш за действителността. Дано някога си отвориш очите

asdbroasd
08-18-2013, 15:23
Какво се оказа сега..птичето паднало в саксията,за щастие нищо му няма :D Но родителите му го хранят,чудя се,защо не го отнасят в гнездото си.. ;x

klimatronik
08-18-2013, 17:27
:lol: Ти сериозно ли бе, дечко?
Безсмислено е да ми се плюнчиш. С тези неща специално съм толкова на "ти" колкото ти не си и с майка ти. Безпочвеността на изказванията ти е достатъчно красноречива.

ахаххахахахахаах На ти ли си била? Ходи и раздавай лютиви спрейове на бабите в родопските села против мечки.
Не се учудвам да започнете да пищите в защита на чакала ,,като рядък хищник'' в цяла България ;д

asdbroasd
08-18-2013, 20:07
Няма да е лошо,ако престанете със споровете и изразяването на гледните точки относно "ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ".Ще съм ви много благодарен ;)

M37_Unseen
08-19-2013, 07:30
Оставете Зелени Балкани.Момчето прави нещо страхотно и го споделя тук.Браво на него!

asdbroasd
08-19-2013, 09:15
Днес,за жалост,птиченцето умря.. :( Много ми домъчня,какво ли си мислят родителите му сега..Сутринта казах на баща ми да го остави отвън до прозореца,на сянка.Така и стана,но времето минало неусетно и сянката се изменила..горкото,умряло,за ради жегата..телцето му беше още горещо :( Опитах се да го отгледам,както си беше жизнерадостно,писукаше си и чакаше с отворена човка..отивам навън,поглеждам го,намирам го мъртво..Дано на Оня свят е по-добре! R.I.P :( Погребах си го,но ми стана толкова жал за това малко и безгрешно същество..

yakuza_
08-19-2013, 11:32
УБИЕЦ! УМИШЛЕНО СИ ГО ОСТАВИЛ ДА СЕ ПЪРЖЕ КАТО В АДА! НО ТОВА ЩЕ ТИ СЕ ВЪРНЕ И ТИ ЩЕ ГОРИШ ТАМ!

an7raks
08-19-2013, 11:38
Някой са го баннали от гнездото...

Като видях снимките, щях да напиша, че ще умре до няколко дни, но после видях, че ме е изпреварило... Нямало е какво да направиш, няма как да го храниш, нито да му осигуриш постоянна температура. :(

klimatronik
08-19-2013, 14:06
Днес,за жалост,птиченцето умря.. :( Много ми домъчня,какво ли си мислят родителите му сега..Сутринта казах на баща ми да го остави отвън до прозореца,на сянка.Така и стана,но времето минало неусетно и сянката се изменила..горкото,умряло,за ради жегата..телцето му беше още горещо :( Опитах се да го отгледам,както си беше жизнерадостно,писукаше си и чакаше с отворена човка..отивам навън,поглеждам го,намирам го мъртво..Дано на Оня свят е по-добре! R.I.P :( Погребах си го,но ми стана толкова жал за това малко и безгрешно същество..
е нали го пуснахте?

asdbroasd
08-19-2013, 14:08
е нали го пуснахте?
Как да го пуснем?Бях му направил къщичка и го изкарвах навън,майка му го хранеше постоянно..то още не може се да лети,изправи се за 2-3 секунди и тупне пак..

klimatronik
08-19-2013, 14:12
Как да го пуснем?Бях му направил къщичка и го изкарвах навън,майка му го хранеше постоянно..то още не може се да лети,изправи се за 2-3 секунди и тупне пак..

Как разбра,че майка му го е хранила? Видя ли я точно как му е давала храна в устата? И защо не го беше поставил обратно в гнездото? Но така или иначе.. това е природа. Има неща, които не можеш да предотвратиш.

asdbroasd
08-19-2013, 14:13
УБИЕЦ! УМИШЛЕНО СИ ГО ОСТАВИЛ ДА СЕ ПЪРЖЕ КАТО В АДА! НО ТОВА ЩЕ ТИ СЕ ВЪРНЕ И ТИ ЩЕ ГОРИШ ТАМ!

Ще ти дам един съвет,но не знам дали малкият ти болен мозък ще го разбере.Не пиши в темата,защото така си показваш характерните черти-деградирал тъпак,на когото не му пука за другите.Дръж си мненията за себе си и не пиши в темата,защото докато го правиш,ти пада IQ-то..а,забравих,не може да падне под нулата.Исках да помогна на птичето,но не можах.Дадох всичко от себе си.Сега можеш спокойно да си замълчиш и да си задържиш арогантните и шибани обноски.Лек ти ден :)

asdbroasd
08-19-2013, 14:20
Как разбра,че майка му го е хранила? Видя ли я точно как му е давала храна в устата? И защо не го беше поставил обратно в гнездото? Но така или иначе.. това е природа. Има неща, които не можеш да предотвратиш.

Отговор на първия и втория ти въпрос-лично видях как го хранеше
Защото къщата е много висока и гнездото беше точно на ъгъла,по вертикала беше доста дълбоко,а и нямаше как да се кача на керемидите и да го пъхна вътре,защото ръката ми не стигаше до дупката.

M37_Unseen
08-20-2013, 07:43
Случва се, приателю!Не се вини.Ти си чудесен човек, щом помагаш на животните.Намери си друго животно, на което да помагаш.

dimitar_ak
08-20-2013, 07:49
http://www.bspb.org/

Трябваше да се обадиш на специалистите. Намирали сме птиче и те тогава ни обясниха, че няма да оцелее в домашни условия и иска специални грижи докато е готово да се пусне на свобода. Птичето беше буков певец. Обадихме се и те бързо дойдоха да го вземат

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/BG_Phylloscopus_sibilatrix.jpg